Sürgős húsehetnékünk támadt, ezért kivarázsoltunk a "csodahüttő"-ből egy méretesebb szűzpecsenyét (ebből több darab is bekerült az idők folyamán), mert azt lehet a leggyorsabban elkészíteni.
Volt már kaprisan, meg mustárosan is, ezért most egy sajtszószt kreáltam hozzá. Ez a hús bármit elvisz a hátán :)
Mielőtt a mártásnak nekiláttam, a szűzpecsenyét készítettem elő:
- 40 dkg sertés szűz
- 6 szelet bacon (szép húsos volt)
- 24 tekerés frissen őrölt bors
- 5 dkg vaj
- 6 mogyorónyi csípős gorcsica (orosz mustár)
- fogpiszkáló vagy húskötöző madzag a bacon rögzítéséhez
A húst 6 szeletre vágtam - ez kb 4 cm-es vastagságot eredményezett. A szeleteket a vágott felükre helyeztem, majd egy-egy bacon szelettel körbetekertem. Tetején és alján megborsoztam és a tetejére pöttyintettem a mustárból egy keveset. A fogpiszkálót és a kötözőmadzagot nem használtam. Végül egy pontméretű dobozban a hűtőbe tettem, míg a sajtszósszal dolgoztam.
A sajtszószhoz összeszedtem a hozzávalókat:
- 8 dkg kéksajt
- 6 dkg érett cheddar
- 5 dkg ementáli
- 4 dkg parenyica
- 5 dkg tubusos krémsajt (nem használtam)
- 2 ek zöldbors
- 8 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1,5 dl habtejszín
- 2 ek liszt
- só
A kemény sajtokat nagyobb darabokra tördeltem, majd betettem a késes aprítóba. A vajat felforrósítottam és hozzáadtam a lisztet. Alaposan elkevertem, majd belevegyítettem a zöldborsot: így a besamel alap magába szívja a bors ízéből a zsírban oldható részeket. Addig rotyogtattam, míg a rántásnak kis színe nem lett.
Felöntöttem a tejjel, és kevergettem, míg besűrűsödött. Ekkor daráltam bele egy kis feketeborsot is, mert miért ne. Sót nem tettem hozzá, mert a sajtok sósak.
Ekkor belekanalaztam a megaprított sajtokat. Alaposan kevergettem, hogy teljesen elolvadjon a sajt. Amikor már megsimult, akkor tettem bele a teszínt, mert a szósz igencsak sűrű lett. Végül felforraltam.
Igencsak sok lett, ezért kis egyszemélyes tégelykékbe kanalaztam 25 dekányit, valamint 24 dekányit kétadagos tégelybe zártam. Ezeket a felcimkézett kupakkal lezártam, és mehetett a csodahüttőbe későbbre. A maradék pont elegendő lesz kettőnknek ebédre.
Egy kis újkrumpliból petrezselymes krumplit csináltam köretnek (a petrezselyem a kertből van, már felmagzik itt-ott). A krumplit lekapirgáltam (feleségem így szereti), a petrezselymet felaprítottam, a vajat felhevítettem, és a krumplit megpirítottam rajta.
Rászórtam a felvágott zöldet, és a köret kész is volt.
A másik darab vajat egy kisebb serpenyőben hevítettem, és beleállítgattam a baconos húsokat az oldalukra úgy, hogy az a fele legyen alul, ahol a bacon vége van. Így összesül, és nem fog letekeredni a húsról. Szépen körbepirítottam a baconös részt. Ez nem tart 5 percnél tovább, és a hús nem fog közben átsülni.
Lapos felükkel lefele 2 percig sütöttem, majd megfordítottam. Míg a másik oldala sült, a forró vajat kanalazgattam a már kész oldalára.
Már csak a tálalás és fogyasztás volt hátra:
Egy kis kötözősalátával kiegészítve csodás fogás volt!