Ritkán kapok szép nagy portobello gombát, de akkor nem tudok ellenállni neki (még az USA-ban szoktam rá). Most velem akart jönni a madarasból egynehány szép példány.
6 nagy fej volt: pont elegendő lesz a háziorvosnak, az asszisztensének és nekem vacsorára.
Összeszedtem a hozzávalókat: elég sokféle a lista, de valami egzotikus ízt szerettem volna.
- 6 db méretes portobello vagy csiperke gomba
- 1 kis darab padlizsán (leletmentésből)
- 15 dkg darált marhahús
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mozzarella sajt
- 3 dkg reszelt keménysajt
- 1 tojás
- 2 szál újhagyma
- kevéske petrezselyemlevél
- 2 girizd fokhagyma
- 6 zsályalevél
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek miszo paszta
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek szezámmag
- 1 ek Hoisin szósz
- 1 tk szezámolaj
- 1 tk halszósz
- bors
- só
A padlizsán maradékot meghámoztam és feldaraboltam, az újhagymát is felkarikáztam. Ment a hagyma, a petrezselyem és a gombák tönkje a késes aprítóba. Nem pépesítettem, csak felaprítottam kicsire. A padlizsánkockákat megborsoztam és a vajon megpároltam, azt nem akartam túl picire vagdosni.
A fokhagymákat lereszeltem egy kis tálba, amiben majd a szószt fogom kikeverni. A darált húst széttördelve a vajba tettem a padlizsán mellé, ahol sok keveréssel lepirítottam. Közben nekiláttam a szósznak. A miszo pasztát és a szójaszószt a lereszelt fokhagymához adtam.
Ment bele a hoisin szósz is, nomeg a szezámolaj. A halszósszal sóztam még a szószt. Alaposan összekevertem, majd a tönkjeitől megszabadított gombafejeket megmártottam benne. Egy kivajazott kis jénai tepsibe tettem, ahol épp elfértek.
A kalapok belsejébe is jutott a szószból.
A vörösborral felöntöttem a húsos padlizsánt, majd amikor lehült, beleütöttem a tojást (ezt talán nem kéne beletenni, de féltem, hogy nem áll össze a töltelék). Alaposan összekevertem, és beletöltöttem a gombafejekbe. Amilyen mázlim volt, pont elég lett! Be is toltam a sütőbe 180C fokra 25 percre.
A mozzarellát fél centis szeletekre vagdostam, a Gruyere sajtot meg lereszeltem. Adtam a reszelt sajthoz kis aprított petrezselyemszárat, mert annak jó intenzív íze van.
A gomba megsült, kivettem hát. Minden gombára tettem 2 szelet mozzarellát. Megszórtam a reszelt sajttal is, az jól ráolvad. Sütöttem egy kicsit a grill alatt, hogy a sajt elkezdjen megolvadni (kb 5 percet), majd rákanalaztam a szezámmagot. (Ment mellé is, de sebaj.) Visszatoltam a 180C fokos sütőbe további 20 percre,
Szépen meg is sült:
A rendelőnek bedobozoltam 2-2 gombát, amihez rizst adtam köretnek.
Magamnak meg kiraktam a maradék kettőt, és lelkesen megettem (rizs nélkül - csakúgy magában)
Szerintem a villakép is szép lett :)