Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Töltött portobello gomba

2021.08.15. 07:00 Andrass9

Ritkán kapok szép nagy portobello gombát, de akkor nem tudok ellenállni neki (még az USA-ban szoktam rá). Most velem akart jönni a madarasból egynehány szép példány.

37.jpg

6 nagy fej volt: pont elegendő lesz a háziorvosnak, az asszisztensének és nekem vacsorára.

Összeszedtem a hozzávalókat: elég sokféle a lista, de valami egzotikus ízt szerettem volna.

  • 6 db méretes portobello vagy csiperke gomba
  • 1 kis darab padlizsán (leletmentésből)
  • 15 dkg darált marhahús
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mozzarella sajt
  • 3 dkg reszelt keménysajt
  • 1 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • kevéske petrezselyemlevél
  • 2 girizd fokhagyma
  • 6 zsályalevél
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek miszo paszta
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámmag
  • 1 ek Hoisin szósz
  • 1 tk szezámolaj
  • 1 tk halszósz
  • bors

10.jpg

A padlizsán maradékot meghámoztam és feldaraboltam, az újhagymát is felkarikáztam. Ment a hagyma, a petrezselyem és a gombák tönkje a késes aprítóba. Nem pépesítettem, csak felaprítottam kicsire. A padlizsánkockákat megborsoztam és a vajon megpároltam, azt nem akartam túl picire vagdosni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A fokhagymákat lereszeltem egy kis tálba, amiben majd a szószt fogom kikeverni. A darált húst széttördelve a vajba tettem a padlizsán mellé, ahol sok keveréssel lepirítottam. Közben nekiláttam a szósznak. A miszo pasztát és a szójaszószt a lereszelt fokhagymához adtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ment bele a hoisin szósz is, nomeg a szezámolaj. A halszósszal sóztam még a szószt. Alaposan összekevertem, majd a tönkjeitől megszabadított gombafejeket megmártottam benne. Egy kivajazott kis jénai tepsibe tettem, ahol épp elfértek.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A kalapok belsejébe is jutott a szószból.

23.jpg

A vörösborral felöntöttem a húsos padlizsánt, majd amikor lehült, beleütöttem a tojást (ezt talán nem kéne beletenni, de féltem, hogy nem áll össze a töltelék). Alaposan összekevertem, és beletöltöttem a gombafejekbe. Amilyen mázlim volt, pont elég lett! Be is toltam a sütőbe 180C fokra 25 percre.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A mozzarellát fél centis szeletekre vagdostam, a Gruyere sajtot meg lereszeltem. Adtam a reszelt sajthoz kis aprított petrezselyemszárat, mert annak jó intenzív íze van.

28.jpg 29.jpg

A gomba megsült, kivettem hát. Minden gombára tettem 2 szelet mozzarellát. Megszórtam a reszelt sajttal is, az jól ráolvad. Sütöttem egy kicsit a grill alatt, hogy a sajt elkezdjen megolvadni (kb 5 percet), majd rákanalaztam a szezámmagot. (Ment mellé is, de sebaj.) Visszatoltam a 180C fokos sütőbe további 20 percre,

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Szépen meg is sült:

34.jpg

A rendelőnek bedobozoltam 2-2 gombát, amihez rizst adtam köretnek.

36.jpg

Magamnak meg kiraktam a maradék kettőt, és lelkesen megettem (rizs nélkül - csakúgy magában)

38.jpg

Szerintem a villakép is szép lett :)

39.jpg 40.jpg

25 komment

Címkék: tojás gomba fokhagyma padlizsán zsálya szójaszósz halszósz vörösbor bors vaj mozzarella darálthús újhagyma szezámmag miszo portobello szezámolaj miso kemény sajt Gruyere Hoisin szósz petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2116659588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.15. 08:47:20

Csk úgy magában is nagyon szép, és biztosan finom is volt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.15. 09:04:19

@látjátok feleim szümtükkel: Elkészült a kovászos uborka a saját uborkámból. Erre most megint lejött egy nagy üvegre való: osztogatom a szomszédoknak :)
A gomba tényleg finom volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.15. 12:50:32

A szokásos fűszertemető. :D Szép nagy adagok lettek, rizs nélkül is elég lehetett. Legfeljebb egy negyed dinnyét kell utánagurítani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.15. 14:25:28

Legközelebb még sót sem teszek a te ételedbe ...

Quattroman 2021.08.15. 17:01:06

Én is többször készítettem hasonlót, de nálam bő ujjnyi vastag sütőtök karikákon trónoltak a gombafejek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.15. 21:36:22

@Andrass9: Simán megenném só nélkül. Gond nélkül betolok egy adag sült krumplit úgy, hogy az utolsó darabnál veszem észre, hogy nem sóztam meg.

szivar 2021.08.16. 02:51:22

@Waka: Nálunk meg soha sincs megsózva. Nem mintha reformkonyha lenne, csak ép sütés előtt félig megfőzzük sós vízben... Jobb a 'kihozatal' és nem ereszkedik vissza a sótól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.16. 11:11:02

@Quattroman: Érdekes ötlet!!! Ki fogom próbálni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.16. 14:59:50

Nálunk szépen bújnak elő a kis piros tinóruk, tetszik nekik a meleg és a locsolás. Azért enni való gombát a boltban veszek.:D

Gyerekkoromban még a tojásos gombához is megabálta anyám a mezőn szedett csiperkét. Nem volt rossz, csak pont a lelket áztatta ki a gombából. Érdekes, hogy a laskát meg a fülőkét nem abálta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.16. 21:59:22

@szivar: Igazából nincs vele fenntartásom, egyszerűen néhány dologhoz, főleg a zöldségekhez, nem hiányolom a sót. Húshoz persze kell, de azt sem viszem túlzásba. Mikor másokra főzök, erőt kell vennem magamon. Mikor nekem már sós, akkor kell még egy jót sózni rajta. Így lesz szeptember harmadikán is, negyven fős csapat eszi majd a kosztomat.

szivar 2021.08.17. 07:14:26

@Waka: Hát elszomorítasz. Én a zsíroskenyeret is úgy eszem paradicsommal, hogy mellettem van a só, amibe a félbeharapott parit, vagy uborkát tudom mártogatni. :] A húsokra kiszámolom a sót és úgy ízesítem őket. Mondjuk a leveseket is (kivéve a hallevest, mert ott biza kóstolni kötelező)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.17. 14:31:22

@szivar: Én is nagyon sok sót eszem, ami állítólag nem jó. Viszont finom ... Ha másoknak is főzök, akkor azért visszafogom magam.
A hallevest még soha nem kóstoltam főzés közben! Nekem valahogy úgy működött, hogy amennyi sót felvesz a hal hús, az pont elegendő :)

szivar 2021.08.17. 14:55:30

@Andrass9: Hal. A halhúst előtte való este vastagon besózom, vöröshagymázom, lefóliázom és egy éjjelt elvan a hűtőben. Másnap a filé(én szeressem) és a fej(anyám szeresse) kivételével bő vízben felrakom forrni, egy-másfél óra múlva eloltom a lángot. Leszűröm a levet, a csontokról lepiricskézem a húst és beledobálom a lébe. Nem török én ott már semmit sem át a szitán meg a tésztaszűrőn... Ezután vissza főni, még hagyma, pirospaprika, ERŐSPAPRIKA, bele a maradék döglött hal, még víz. S ezen a ponton már muszáj megkóstolni a levét, mert ne csak a húsa legyen sós, hanem a leve is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.17. 15:23:55

@szivar: Én sem passzírozok semmit! Viszont, ha találok, akkor apróhal is megy az alapba. A sós halat még nem hagymáztam, de most kipróbálom - elment a macska cincoghatok!
Viszont a fejet azt beleteszem az elején a csontokkal és az apróhallal (Bajai vagyok). A sótlan hallé nagyon szomorú dolog ...
Sajnos Velencén nagy a halpusztulás, így nem megyek le a barátomhoz elfogni előle azt a kevés halat: marad a hortobágyi halas a Fény piacon, meg a madaras tecsó (jó a halpultjuk, de lusta vagyok kimenni a Metróba). Sokféle levet kipróbáltam a nyáron, de mégis inkább megfőzöm a sajátom.

szivar 2021.08.17. 16:47:34

@Andrass9: Már szerintem írtam. A halakat pont a szálkák miatt nem szerettem. Ezért a filézés (3-5 perc/döglött hal). Beirdalom a halfilét 2-3 milliméterenként, egy éjszaka sóban és hagymában, s nem kell válogatni evés közben a szálkákat.

A hagyma az a sátántól való gondolat volt, mert valami hiányzott a hal jellegtelen íze mellé. A fejből meg anyám nem enged, mert ő azt az egybefüggő részt eszi meg egyedül a halból. :)

Az apróhal meg errefelé többe kerül, mint a nagy. Elmúltak már azok az idők, amikor lementem a homokbányába egy vödörrel, oszt' hazamentem tíz kiló kárásszal (nahát, mi ficánkol a talpam alatt?).

Azt azért még hozzáteszem, hogy ha oly módon készíted a levet, mint ahogyan azt leírtam, nincs az a szűrő, ami után az ne lenne halkocsonya amikor kihűl...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.17. 17:13:38

@szivar: Alig 25 éve eszem meg a halat. Gyerekkoromban, hajóval mentem Bajára a nagymamához. Az út elején egy szálka beleállt a torkomba. 7 óra múlva értünk Bajára (régi gőzhajó, talán a Kossuth volt), ahol várt a gyerekorvosunk, és kiszedte. Na azóta sem merek szálkás halat enni, bár megtanultam, hogy hal be szálka ki. Nem hiszek viszont az irdalásban, mert azzal csak még veszélyesebb pici szálkák lesznek az ételben! A szomszédasszonyom viszont úgy bírja elkészíteni a sült keszeget, hogy én sem találok benne szálkát!!!
A fejet pont azért szerettem meg, mert nincs benne szálka :) Az apróhal bajai hatás: az ország legfiatalabb engedélyes horgásza voltam Baján: 6 éves koromban szerveztek be a horgászok, és tanítottak ki, hogy legyen engedélyem is! Nagy halakat nem nagyon fogtam akkortájt, de a halászléhez hozzájárultam az apróhallal :)
Aztán kijutottam Japánba, és megtanultam értékelni a halakat (főleg nyersen).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.17. 18:48:51

Beoltottak harmadszor is!!! yipppppéééééé

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.17. 18:49:48

A hal legjobb, és szálkamentes része a nyakrész. Ja, meg a fej, de az csak akkor jó, ha elég nagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.17. 19:01:22

A madarasban gyakran kapni nagy lazacfejeket! Igazán finom íz!!!

szivar 2021.08.17. 19:19:23

@Andrass9: "... pici szálkák lesznek az ételben!"
Most ki kell hogy jelentsem azt, hogy tévedsz is, meg nem is. Ha rendesen van filézve a döghús (nem agysebészet), illetve elég sűrűn van irdalva (maximum fél centi, de azért sűrűbben illik), akkor a szálkák 'szublimálnak'. A hús átvágva egészen a bőrig. Se befele, sem menet közben, sem kifele nem okoznak gondot a szálkák. Szerintem szétfőnek, de tudja a manó.

Amikor még 'lehetett' engedély nélkül horgászni, akkor mindig kiröhögtek a felszerelésem miatt. Egy-másfél méter bodzafa(vagy valami botra hasonlító tárgy), damil, horog (gombostűből hajlítva), csali, oszt' ennyi. Elvan a gyerek, ha játszik. Ez utóbbi mondat értelmét veszti akkor, ha a süldő gyerek fog kettő kiló törpét, a sokezres szereléssel rendelkező egyénnek még kapása sem volt...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.17. 20:11:19

@szivar: Ahogy hajdan az iskolában tanultuk, a szálka, elporcosodott kötőszövet. Van, aki a halban lévő összes hegyes mindenfélét szálkának hívja, de azok egy rendes filézésnél kijönnek a húsból.
Ma megvolt a frissen beújított inox gyümölcsprés tesztüzeme. Szűk négy kiló szederből 2,3 liter lé jött ki. Ez az adag az utolsó pár szedésből lejött, kissé kényszerérett szemekből van. A fagyasztóban még 16 kiló, príma érett anyag vár a sorára, a hétvégén abból is szörp lesz.

szivar 2021.08.18. 06:00:18

@Waka: Mi az az iskola? :D

De most legalább már tudom azt, hogy miért lesz olyan hidegen a hallevesünk, mint a kocsonya(porc)... Amivel hadilábon álltam, az konkrétan az Y szálka volt, de így már nincs vele gondom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.18. 21:17:45

@szivar: Ahol a halászokat tanították hajdan. Volt egy olyan tantárgy, hogy Halhúsfeldolgozás.
süti beállítások módosítása