Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Szerintem a Blog.hu címlap okozza a ciánozást!!! Az Izabella szőlőnk ... (2021.09.27. 20:35) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsir (4) kacsazsír (55) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Süllő a fogasban

2021.08.06. 07:00 Waka

Így persze nem pontos, hiszen a másfél kilósnál nagyobb süllőt hívjuk fogasnak. Talán hívhatnám a PIP mintájára SIS-nek, vagyis süllő a süllőben. Nevezzük bárhogy, remek étel.
Úgy kezdődött, ahogy szokott. Az udvari szállítóm meglepett két süllővel. Nekiláttam törni a fejem, mi legyen belőle. Leves már volt, amolyan keleties, nem is volt rossz, de most nem akartam elpazarolni erre a nemes halat. Aztán lehetne például rántani, de rántott hal is volt a közelmúltban. Végül egy munkásabb fogás mellett döntöttem. Volt is vele macera rendesen, de a végeredmény igazolta, hogy érdemes volt belevágni.

img_20210726_150648.jpg

Hozzávalók:
- 2 nagyjából 40 centis süllő
- vaj
- só
- krumpli
Mint látható a felhasznált alapanyagok tekintetében ez egy igazán puritán kaja.

A halakat szépen megtisztítottam. A süllőt rendszerint úgy tisztítom, hogy egy lavórba hideg vizet engedek, és a víz alatt egy drótkefével kaparom le a pikkelyeket. Így nem röpködnek szanaszét a pikkelyek, és a kefével könnyebben le is jönnek. Nyilván óvatosan kell kaparászni, hogy a bőrt ne sértsük fel. Ezután a fagyasztóba kerültek a halak, hiszen hétvégére szántam és még csak kedd volt.

img_20210720_140109.jpgimg_20210720_145149.jpg

A kiolvadt halakat kifiléztem. Egészen pontosan az egyikből csak a gerincet és a bordákat vettem ki. Így filézni nem egyszerű, ki is vágtam egy helyütt az oldalát.

img_20210726_080153.jpg

A másik halat hagyományos módon filéztem, és erről a bőrt is lehúztam.

img_20210726_081325.jpgimg_20210726_081910.jpg

A süllőket vékonyan megsóztam és félretettem egy kicsit. Míg a só dolgozott, héjában megfőztem pár krumplit.

img_20210726_105816.jpgimg_20210726_105644.jpg

Az egész halba fektettem a filéket és pár darab vajat tettem rájuk.

img_20210726_110031.jpg

A halat óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsi közepére igazítottam, pár darab vajat tettem a hátára is, majd körberaktam a krumplival. A krumplikat megsóztam, és egy-egy vajdarabkát ügyeskedtem rájuk.

img_20210726_110730.jpg

Előmelegített sütőben hármas fokozaton két órát sütöttem. Talán hosszúnak tűnik az idő, de a vastag halhúsnak kellett ennyi, hogy rendesen átsüljön.

img_20210726_123939.jpg

A mostanában elengedhetetlen kovászos uborka szolgált mellé. (A hatodik ötliteres üveggel érett meg.)

img_20210726_150626.jpg

Hihetetlen tiszta íze lett, a vaj pedig csodát művelt a hallal és a krumplival is, egyáltalán nem kívánt semmi egyéb fűszerezést. Azért, ha legközelebb kapok süllőt, inkább megsütöm egyben.

23 komment

Címkék: fogas süllő vaj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr416650198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.06. 11:08:45

Szépen lett elkészítve a halacska! Tegnap ettem fogast bőrén megsütve, és jó volt (Malom és Kacsa étterem). Tetszik, ahogy összefogtad a két halat egy tömbbe!
Ami meg a vaj használatát illeti: Mondtam én, hogy a vaj mindenhez kell!!! Sok!!! Csak mindig reklamálsz, hogy túl sok vajat használok ...

valkür 2021.08.06. 14:31:33

hát ez gyönyörű. Az a hófehér, vastag szelet hal csodaszép.
A vaj és a hal nagyon jóban vannak egymással, igazolhatom.
ropogott a bőre?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.06. 18:06:37

@valkür: Ha engem kérdezel, akkor sajnos nem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.06. 20:08:20

@Andrass9: Nem reklamálok, csak szívom a véredet.
@valkür: Sajnos nem, ahhoz valahogy felülről kellett volna valahogy még egy kis hő.

dirkstruan 2021.08.06. 20:56:30

Szerintem a süllő az egyik legfinomabb hal.
Én úgy szeretem, hogy a hasába teszek hagymát, fokhagymát gazdagon, pár szelet almát, só, bors.
Betekerem alufóliába, mehet a parázsra.
10 perc múlva megkapom a legfinomabb halat.
Egy kis citromlé még jól jöhet.

Titkos Nő 2021.08.06. 23:35:23

Svédországi rokonoknál tanultam egy egyszerű, de nagyszerű hal receptet kb. 30 éve. Ők tengeri hallal készítik ezért én is, csak az enyém fagyasztott. Ezenkívül fokhagyma, tejszín, só, bors, citrom karika és jó sok vaj kell bele. Ja, meg petrezselyem. Gyakorlatilag mindezeket egy serpenyőben össze kell főzni, kb 20 perc és nagyon finom. Rizzsel szoktam feladni. Szeretjük. A hal miatt egészséges ételnek tűnik, de azért a vaj és a tejszín miatt elég zsíros....

Kopasz Szuzukis 2021.08.07. 10:33:27

EMBEREK! A süllő és a fogas az egyik, ha nem a legfinomabb húsú hal! Mindenféle fűszerezéssel, köreteléssel elrontani vétek. Sőt bűn!
Simán megsózva, kevés vajjal, vagy vékony panírral rántva élvezzük az ízét. Mivel hajszálvékony a bőre, még azt is vétek lehúzni. A filézéssel is csak elpocsékoljuk a finom részeket. A "fájndájning" csak elrontani tudja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.07. 22:47:16

@dirkstruan: Az almát még el tudnám képzelni, de a süllőnek nincs olyan intenzív halíze, amit ellensúlyozni kellene.
@Titkos Nő: Amiről te írsz, az sem rossz, tőkehalból el tudom képzelni.
@Kopasz Szuzukis: A legjobb süllőt én is fóliában, parázson sütöttem. Kicsit fáradt vagyok, hogy bővebben ecseteljem, de sort kerítek rá hamarosan.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.07. 22:51:34

Ma, ha éppen nem a kertben ügyködtem, a konyhában sürgölődtem. Az első adag szederszörp a dunsztban. A hadnagy megint elvitte nyaralni a gyermekeket, tegnap 5,7 kiló szedret szedtem le. Mivel a fagyasztóban már nincs hely, ma be is főztem szörpnek. Este hazajöttem egy bő kosár paradicsommal, meg itt volt hozzá a hét közepén szedett. Épp fő, egy jókora zellergumó felét is belereszeltem, sóval, borssal ivólé lesz belőle. Tudom, mindjárt 11, de mostanra jutottam el idáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.08. 08:03:18

@Waka: Irigyellek! Nálam még épp csak 1-1 szem paradicsom szedhető. Az első kóstoló a SanMarzano koktélból igéretes: édes mint a méz és rengeteg bogyó van fenn (még zöld).
A ribizli mindössze 2 liter szörpre volt elegendő (tavaly ugyanaz a bokor 16 litert hozott). Lett pont egy marék egres. A szedret meg kéne néznem, de egy virágdzsugel közepén nő ...
Ami jól hozott, az az őszibarack: 28 üveg lett belőle.
Eltettem 3 kiló zöldbabot blansírozva vákuumfagyasztva 30 dekás csomagokban.
Az uborka meg hozza a szokásos formáját: nem győzzük enni és osztogatni, de kovászolni nem gyűlik össze egyszerre elegendő.

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.08. 08:36:54

Én a ponty, kárász, keszeg triumvirátussal nőttem fel, így nem tudtam, hogy a süllő az fogas is. Ezért roppant mód megdolgoztatta a poszt címe az agamat, vajon mi köze lelehet a fogasnak a süllőhöz, hogy leheet fogasra tenni.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.08.08. 09:53:31

A szeder nálunk az idén nagyon szép, finom, bőven terem. Jó pár kiló ment az egyik gyereknek, a többit majd folyamatosan szedem, fagyasztom, meg kell a szomszédnak, nászasszonynak, de az idén-ha az időjárás közbe nem szól- mindenkinek bőven jut.
Viszont a rengeteg füge valamiért nem jó. nem lédús , és nem elég édes, mintha nem is beérne, hanem fonnyadna, nagyon elkeserítő, mert rengeteg van rajta, de mit ér, ha ilyen..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.08. 13:22:09

@Kumari aki Nilüfer: Szedtem egy marék szedret: finom édes!
A füge első eresztése nagyjából végetért. Lett rendesen, de azért sokkal kevesebb, mint tavaly. A gyümölcsmosogatásból az öblítővíz a vájdlingból pont a füge tövéhez megy - szereti!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.08. 13:42:05

@Andrass9: 9 liter paradicsomlé a dunsztban. Délután szedem a koktél fajtát, meg megint egy adag szedret. Uborkát sok év kihagyás után idén megint vetettem. Kilenc méteres sor, négy fajta uborka. A hálót magam kötöttem a futtatáshoz. Két naponta szedem, így jön össze egy adag kovászosnak való.
@látjátok feleim szümtükkel: A másfél kilósnak már elég nagy foga van, fogas. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.08. 14:22:32

@Waka: Jó dolog az uborka, csak nagyon vízigényes! Nekem egy 3 méteres (2,4m) sorom van, 8 tővel. Késző őszig ellát minket uborkával! Sokat eszünk nyersen is, meg salátának. mivel hálót kötni nem tudok, nekem sok-sok éve fix műanyag hálóm van (15x15cm az uborkának, 10x10 a paradicsomnak). A keret szimpla 8-as betonvas fejreállított U alakra hegesztve.
Idén is összedőlt az ökörszív háló, most keresztvasakkal rögzítettem csőbilinccsel... Ritkábban kéne ültetni, és erősebb vassal készíteni a kordonját. Majd, ha megnövök ...

Kumari aki Nilüfer 2021.08.08. 16:43:58

@Andrass9: A mi fügebokrunk vagy 3-4 m magas, és vagy 5 m átmérőjű, semmi jele, hogy vízhiányos lenne, üde zöld, rengeteg másodtermés is van rajta, ha valami hiánya lenne. ledobálná a termést. Érthetetlen, mitől ilyen az első hullám.Arra gondoltam, megfázott abban a vacak hideg tavszban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.09. 11:45:21

A mai locsolást megúsztam - kaptunk 6mm esőt, ami pont annyi, mintha egy adagot locsoltam volna a csepegtetővel :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.09. 13:21:51

@Kumari aki Nilüfer:

Az első termést permetezni szoktam gombaölővel, amikor össze aszik és megsárgul az első füge. A nedves és hideg levegőben könnyen megtámadja valamilyen gomba, és arra a bordói lé jó.

Azért ezen érdemes elgondolkodni, mert az elmúlt sok tíz évben ilyet nem hallottam.hvg.hu/elet/20210809_Hofeher_albino_fecske_kelt_ki_egy_tojasbol_Hodmezovasarhelyen?s=hk

Kumari aki Nilüfer 2021.08.09. 18:08:43

@látjátok feleim szümtükkel: Mi semmit nem permetezünk semmivel, Ha ilyen, ilyen, tavaly jó volt., hátha jövőre is jó lesz..és bízom most a második hullámban is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.09. 20:37:16

@Kumari aki Nilüfer: Én is ellustultam! Mondjuk a fügét soha nem permeteztem (illetve egyszer, amikor valami elkezdte megenni a levelei). Mostanság már nagyon nem permetezek, pedig anyag és gép van hozzá. A diófa túl magas, pedig annak kéne permet. Az almák jól elvannak, az őszit már le is szedtük. A körte kicsit tetves, de slaggal lemostam. A veteményest pedig lombtrágyával szórom csak (kalcium és kálium ilyentájt).

szivar 2021.08.10. 18:42:41

@Andrass9: Diófa: ha van magasnyomású mosód és nem por állagú vegyszerrel dolgozod, akkor a mosószeres tartályba simán... Felhord akár nyolc méterig is. Ha venturi elven működik az adagoló, akkor akármilyen vegyszerre jó.

@Waka: A legfinomabb halak, amiket eddig ettem, az a napkárász és a dürgencs (aka.: durbincs) volt. Semmi cicoma, csak só és paprikás liszt. Vétek lett volna otthagyni őket, mert mindkettő hetven dekán felül volt. :) A pucolásukat anyám nem vállalta, így kettő söröskupakot felszögeltem egy lécre, úgy elég hamar ment. Gyorsabb, mint drótkefével. Bár manapság már lehet kapni halpucoválásra kitalált kézikészüléket is...
süti beállítások módosítása