No nem diós, nem is mákos és nem is egy óvatlan ló "cipőjét" csórtam el. Csak sima pontypatkó rántva. Tudom, nem az a gasztronómiai mérföldkő, de mégis csak jólesik egy kicsit hencegni, hogy milyen szép halakhoz jutottam. Meg aztán, az olvasó is kaphat némi iránymutatást, ha valami véletlen folytán mégis betévedne egy ló a konyhájába.
Szóval úgy esett, hogy kedvenc ukrán kézilabdaedzőm beesett estefelé az egységbe, egy jókora zsákkal.
- Kell hal? - kérdezte.
Andreával összenéztünk. - Kell hát - vágtuk rá egyszerre.
- Osszátok szét - így a szakember, letette a zsákot a pult elé a padlóra és már söpört is el.
Hátravittük a zsákot a raktárba és hamar meg is egyeztünk. A két kisebb maradt Andinak, a legnagyobbat én hoztam haza.
Nem is időztem tovább, hosszú estének néztem elébe. Itthon felcsaptam a halat a mérlegre, bő 4,7 kiló volt.
Szépen lehántottam a kabátját.
Levágtam az uszonyait és kidobtam a belét.
Lett belőle két jó evésre való halszelet meg két halászlébe elegendő ikra. Azért egy óra alatt végeztem mindennel.
Az egyik adag szeletből lett aztán egy hétvégi fogás.
A szeleteket előző nap kiolvasztottam, besóztam és egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy a só jól átjárja. Másnap reggel különösebb faxni nélkül bepaníroztam a halat.
Bő, forró olajban kisütöttem a szeleteket.
Egészen véletlenül volt a hűtőben két nyeszlett patisszon, azt is kirántottam mellé, nehogy azt higgye szegény hal, hogy valami harcsa ette meg.
Az eredeti terv az volt, hogy hasábkrumplit sütök mellé, de olyan átkozott meleg volt a konyhában, hogy maradtam a sós vízben főtt burgonyánál. Szerencsére már megérett az első adag kovászos uborka, az éppen passzolt hozzá.
Pont olyan lett, amilyet vártam. Friss balatoni halíz, zsír szinte alig. Azért két napig kitartott ez az adag.
Pár nappal később ismét betoppant a spori, immár két ponttyal. Ezúttal nekem jutott mindkettő (egyenként bő négy kilósak), plusz egy éjfélig tartó halpucolás, mert addig tartott mire mindent elrendeztem. Ezekben a változatosság kedvéért tej volt, így lett még egy adalék a halászléhez.