Így persze nem pontos, hiszen a másfél kilósnál nagyobb süllőt hívjuk fogasnak. Talán hívhatnám a PIP mintájára SIS-nek, vagyis süllő a süllőben. Nevezzük bárhogy, remek étel.
Úgy kezdődött, ahogy szokott. Az udvari szállítóm meglepett két süllővel. Nekiláttam törni a fejem, mi legyen belőle. Leves már volt, amolyan keleties, nem is volt rossz, de most nem akartam elpazarolni erre a nemes halat. Aztán lehetne például rántani, de rántott hal is volt a közelmúltban. Végül egy munkásabb fogás mellett döntöttem. Volt is vele macera rendesen, de a végeredmény igazolta, hogy érdemes volt belevágni.
Hozzávalók:
- 2 nagyjából 40 centis süllő
- vaj
- só
- krumpli
Mint látható a felhasznált alapanyagok tekintetében ez egy igazán puritán kaja.
A halakat szépen megtisztítottam. A süllőt rendszerint úgy tisztítom, hogy egy lavórba hideg vizet engedek, és a víz alatt egy drótkefével kaparom le a pikkelyeket. Így nem röpködnek szanaszét a pikkelyek, és a kefével könnyebben le is jönnek. Nyilván óvatosan kell kaparászni, hogy a bőrt ne sértsük fel. Ezután a fagyasztóba kerültek a halak, hiszen hétvégére szántam és még csak kedd volt.
A kiolvadt halakat kifiléztem. Egészen pontosan az egyikből csak a gerincet és a bordákat vettem ki. Így filézni nem egyszerű, ki is vágtam egy helyütt az oldalát.
A másik halat hagyományos módon filéztem, és erről a bőrt is lehúztam.
A süllőket vékonyan megsóztam és félretettem egy kicsit. Míg a só dolgozott, héjában megfőztem pár krumplit.
Az egész halba fektettem a filéket és pár darab vajat tettem rájuk.
A halat óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsi közepére igazítottam, pár darab vajat tettem a hátára is, majd körberaktam a krumplival. A krumplikat megsóztam, és egy-egy vajdarabkát ügyeskedtem rájuk.
Előmelegített sütőben hármas fokozaton két órát sütöttem. Talán hosszúnak tűnik az idő, de a vastag halhúsnak kellett ennyi, hogy rendesen átsüljön.
A mostanában elengedhetetlen kovászos uborka szolgált mellé. (A hatodik ötliteres üveggel érett meg.)
Hihetetlen tiszta íze lett, a vaj pedig csodát művelt a hallal és a krumplival is, egyáltalán nem kívánt semmi egyéb fűszerezést. Azért, ha legközelebb kapok süllőt, inkább megsütöm egyben.