Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöldborsó alappaszta

2021.07.01. 07:00 Andrass9

Vettem egy kiló fejteni való borsót. Idei - első szedés. Kifejtve lett 40 dkg, ami azért nem túl jó arány. Héját is csak néhányat tudtam kimenekíteni.

10.jpg

Ami a legszomorúbb, hogy a borsó fejtése közben megeszegetett szemek biz eléggé lisztesek voltak. Vagyis ez velőborsó volt, túléretten...

Konklúzió: levesnek, főzeléknek nem jó, gazdagítsa csak a "csodahüttőt", mint adalékot más ételekhez.

Persze némi hozzávalót is begyűjtöttem.

  • 1 kg velőborsó héjában
  • 6 girizd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál fokhagymasnidling
  • 1 maréknyi oregano
  • 5 dkg vaj
  • 2 paprikacsuma
  • 1 ek cukor
  • Borjúalaplé 1 tégely
  • Zöldségalaplé 1 kocka
  • 1/2 citrom leve

30.jpg

Mentát nem találtam a veteményben ... jobb is, mert nem mindenki szereti.

A fokhagymát felkockáztam, a zöld leveleket felaprítottam. A felhevített vajban lepirítottam a fokhagymát, hogy vegye át az ízét, majd beledobtam a borsót a hüvelyekkel. Ezt fedő alatt 15 percig pároltam.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg
35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Eresztett kis levet is, csak tudnám, miből ... beletettem a csumákat, mert az mindenbe kell. Utánapottyantottam a kocsonyás borjúalapot és a fagyos zöldségalapot, és feltöltöttem a felaprított zöldfűszerekkel. Így is főztem 10 percig lefedve.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Belefacsartam a citromlevet is

19.jpg

Az alapos főzés csak most kezdődött, hogy volt már leve is. Kóstolásra cukroztam, mert egyáltalán nem volt édes a borsó. Sóztam is, mert az kell. Amikor puhára főtt, kihalásztam a csumákat és a borsóhéjat (ez a fajta nem ehető az erős cellulózréteg miatt). Botmixerrel krémesre kevertem.

20.jpg 21.jpg

A krémet elosztottam 5 db 80ml-es tégelybe, amit betettem a csodahüttőbe a későbbiekre.

22.jpg

Remek adaléka lett egy fésűkagylós-garnélás-gombás-spárgás spagetti szószának!!

20 komment

Címkék: fokhagyma vaj cukor zöldborsó citromlé borjúalaplé oregano zöldségalaplé paprikacsuma petrezselyemlevél fokhagymasnidling

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5516605292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2021.07.01. 20:08:08

Nagyon hasonlót az óvónéniktől tanultam, mikor a lányok kicsik voltak. Csütörtökönként mindig cipó-nap volt, a reggel bedagasztott tésztából mindenki formázott magának egy kis cipócskát, aztán különböző kencékkel ették uzsonnára. Az egyik kedvenc volt a zöldborsókrém, vajon megpárolva és utána turmixolva, jó sok petrezselyemmel.
A benti neve ogre-krém volt, a Shrek után szabadon. (A majonézes reszelt cékla Barbie-krém, a padlizsánkrém pedig a trolltakony névre hallgatott...)

valkür 2021.07.01. 21:46:26

Ez tetszik. Tésztára is el tudom képzelni, némi pesztóval.

Csak mondom, hogy az a cellulózos borsóhéj kiváló levesalap - vagy alaplé alap vagy mi a szösz.
Én meg szoktam főzni és átpasszírozom, hogy csak az átlátszó cellulóz meg a szálkák maradjanak a szűrőben.
Van, hogy a kifejtett borsót főzöm bele (már ha marad, mert azt nagyon szeretem nyersen megenni), de a legjobb, amikor apróra vágott spárgát.
Szép halványzöld, opálos leves, kellemes, édes zöldborsó ízzel.
Persze csak friss, zöld zöldborsóhéjból jó, ha már sárgul és száraz, akkor keserű.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.02. 05:51:18

Megettem életem lgfinomabb gyümölcsét.
Tegnap vettem egy nagyobb boltban két ringlószilvát. A kettő 46 deka volt. Fajtának japán szilva lett megjelöl. Puha éretteket választottam, mert volt köztük ilyen.
Vacsora után jött a csoda. A szilva húsa sötét bíbor színű, mézédes, és lédús volt. Soha ilyen jó ízű szilva félét még nem ettem. Igaz 1000 forint volt kilója, de egyszer megéri kirúgni a hámból.:D

Utóirat: régen, egy öreg kertész ismerőstől kaptam japán szilva megjelöléssel egy kis fát. Egyszer termett, de nem ilyen volt, mint amit vettem. Valamiért nem szeretett a kertben és kipusztult.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.02. 10:20:55

@látjátok feleim szümtükkel: Feleségem rendszeresen veszi, amikor már nem ennyire drága, és be is főzi belőle a cukormentes lekvárját. Tényleg nagyon finom szilva!

szivar 2021.07.02. 17:45:04

Az a baj a piacos cuccokkal, hogy azok eladásra teremnek, nem fogyasztásra. A velőborsóval sincs semmi baj, ha jó fajtát vetnek, akkor bőtermő, zsenge és finom édes.

Csak. Az a baj, mint a zöldbabbal. Két nappal tovább hagyjuk érni, és máris nem tíz kiló az eladható mennyiség, hanem 11-12. Az nem baj, ha már szeme van, az sem baj, hogy olyan szálkás, mintha egy doboz gyufából készítene az emberfia ennivalót. Addig ne vegyék észre, míg ki nem fizetik... Tisztára, mint az egyszeri kőműves: Fiam, bírd ki még egy picit és tartsd azt a kéményt, mindjárt kifizeti a gazda!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.02. 18:02:19

@látjátok feleim szümtükkel: Főztem is kovászos uborkát :)))
Ebben a japán szilvában az a jó, hogy nagyon hosszú ideig van szezonja. A besztercei már eltűnt, de ez még akkor is van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.02. 18:04:11

@szivar: Valamiért idén nem vetettem borsót, pedig minden évben van egy sor cukorborsóm. Csodaszép a virága, és mindenestül ehető. Sajnos hamar lefut, befőzni meg nem elég. Cserében akkor mindenben van borsó, kacs és hüvely :)))

Fenchurch68 2021.07.02. 21:06:00

@Andrass9: Apropó kovászos uborka, valami fenomenálisat alkottam :D (csak így szerényen.)
Tökfőzeléket főztem, és kivettem a már lereszelt tökből egy kisüvegnyit, hozzá némi kapor, felöntöttem 2%-os sós lével meg starternak egy kis koviubilével, és felraktam a polcra a készülő uborkák mellé. Öt nap után ma bontottam ki, megpuhult ehetőre, de roppanós, pont kellően savanykás - hasonlít a koviubira, csak selymesebb, lágyabb íz. Egy kis tejföllel elkeverve hideg, nyers tök"főzelék" gyanánt fogom enni. Már vagy másfél éve fermentálgatok mindenfélét, és hogy pont ez eddig nem jutott eszembe...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.02. 21:35:00

@Fenchurch68: Teljesen jó! Én csak most keztem el fermentálni mindenfélét. Azt kell levonnom konklúzióként, hogy mindegyik remek! A legjobb jelenleg a fermentált retek, de a feleségem kimcsije is a helyén van ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.02. 21:36:28

@Fenchurch68: Ha tudnád, mennyire szeretem a tökfőzeléket ...

Fenchurch68 2021.07.02. 22:19:03

@Andrass9: Nekem egyetlen fermentálás sikerült annyira félre, hogy nem lehetett megenni, tavaly egy kis üveg zöld spárga. A feje szétmállott, a szára rágósra keményedett, és olyan szaga volt kinyitáskor, hogy könnyezett a szemem :) de többen panaszkodtak a spárgára, hogy ha olyan a csillagok együttállása, akkor a legfinomabb savanyítva, de az esetek 90 %-ában ehetetlen. A retek, az tényleg a legjobbak egyike, de nálam a csúcs a karfiol egy kis csípős paprikával és egy kanál reszelt céklával: enyhén csípős, élénklila karfiolrózsák :)

szivar 2021.07.03. 03:24:59

@Andrass9: Tavaly megpróbáltam a zöldbabot, dobtam bele egy marékkal a kovászos ubiba. Legközelebb egy kicsinykét meg kell főzni előtte(blansírozás vagy miszösz), de ízre nagyon jó lett. A hónapos retek szeletelve, némi vöröshagymával felütve az első hétben nem volt valami jó. A második hét után szinte az üveg is ki lett nyalva. Ez utóbbit idén (ha már tudok buzerálódni a kertben) már csak elvágom kettőbe vagy négybe, és úgy rakom el.

M.d.p. 2021.07.03. 05:26:06

@Andrass9: Ez,az Uborkaszósznak nevezett,nyári főzelékféle ?

M.d.p. 2021.07.03. 05:27:08

@M.d.p.: Elnézést kérek,elütöttem. Helyesen : uborka szósz

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.03. 06:55:39

@M.d.p.:

Nem ütöttd el, mert egyben rakjuk a szánkba.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.03. 15:23:00

@M.d.p.: Nem. Az a sima kovászos uborka - ott a smiley a végén :)
Viszont Ács Bori következő cikke a Telexen a kovászos uborka krémleves lesz :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.03. 21:08:14

No, lógjunk ki a pasztából, mert valahogy nem nagyon megy.

Ma találtam az udvaron a fenyő alatt egy gerle tojást, amin csak egy kicsi lyuk volt, de látszott, hogy embrió nem volt benne. Idei szezonban már ez a második amit találtam a fa alatt. Furcsálottam is a napokban, hogy egy gerle pár csak egy fiókát etet, és nem értettem miért, hiszen mindig kettőt szoktak nevelni. Valami nincs rendben a természetben.:(

Van egy sárga cseresznye fánk, amin ez idáig egy évben volt "rendes" termés, igaz, amit befőztünk belőle, mind lepuhult. Éréskor vagy esik az eső és lerothad, vagy szárazság van, mint most, és egy érett szem se nem lett rajta, szabályosan megfőtt a fán a 40 fokban.
Öreg nyári almánk viszont hideg ide, eső oda, minden évben dugig van, és már kezd érni. Sajnos csak lekvárnak, vagy pálinkának jó.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.04. 09:56:36

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos, hogy nagyon nincs rendben valami, nálunk pl. kiégett a járótéglák közül a gyom( a kinti burkolatunk kis putnoki téglából van, mindig gond, hogy feljön a gyom, na az idén nem kellett irtani, megsült), itt is van üresnek tűnő tojáshéj, a fenyőről..szerintem kidobták, mert terméketlen, a sarkantyúvirág, ami szinte gyom, elkezdett sárgulni, egyáltalán: minden olyan kényszeredett, beteges, kivéve a paradicsomokat-el ne kiabáljam...igaz, locsolok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.04. 10:24:55

@Kumari aki Nilüfer: Idén nem igazán lesz csilitermés, pedig csepegtetős locsolást kap naponta 20 percet. Már kétszer kapott lombtrágyát is. A koktélparadicsomok növögetnek, az ökörszíven nem akarnak megfogni a virágok: a 10 tövön van 4 szem paradicsom.
A bab viszont nagyon megy, a római salátát nem tudjuk olyan sebességgel enni, hogy ne magozzon fel, kapor van dosztig. Csak 6 uborkatő fogott meg, de már mutatkozik rajta termés.
A fű teljesen kiszáradt :( A tóban viszont virult a tavirózsa és fickándoznak a halak.
A feleségem virágosai buján virítanak, de azt locsoljuk is rendszeresen.
süti beállítások módosítása