Vettem egy kiló fejteni való borsót. Idei - első szedés. Kifejtve lett 40 dkg, ami azért nem túl jó arány. Héját is csak néhányat tudtam kimenekíteni.
Ami a legszomorúbb, hogy a borsó fejtése közben megeszegetett szemek biz eléggé lisztesek voltak. Vagyis ez velőborsó volt, túléretten...
Konklúzió: levesnek, főzeléknek nem jó, gazdagítsa csak a "csodahüttőt", mint adalékot más ételekhez.
Persze némi hozzávalót is begyűjtöttem.
- 1 kg velőborsó héjában
- 6 girizd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál fokhagymasnidling
- 1 maréknyi oregano
- 5 dkg vaj
- 2 paprikacsuma
- 1 ek cukor
- Borjúalaplé 1 tégely
- Zöldségalaplé 1 kocka
- 1/2 citrom leve
Mentát nem találtam a veteményben ... jobb is, mert nem mindenki szereti.
A fokhagymát felkockáztam, a zöld leveleket felaprítottam. A felhevített vajban lepirítottam a fokhagymát, hogy vegye át az ízét, majd beledobtam a borsót a hüvelyekkel. Ezt fedő alatt 15 percig pároltam.
Eresztett kis levet is, csak tudnám, miből ... beletettem a csumákat, mert az mindenbe kell. Utánapottyantottam a kocsonyás borjúalapot és a fagyos zöldségalapot, és feltöltöttem a felaprított zöldfűszerekkel. Így is főztem 10 percig lefedve.
Belefacsartam a citromlevet is
Az alapos főzés csak most kezdődött, hogy volt már leve is. Kóstolásra cukroztam, mert egyáltalán nem volt édes a borsó. Sóztam is, mert az kell. Amikor puhára főtt, kihalásztam a csumákat és a borsóhéjat (ez a fajta nem ehető az erős cellulózréteg miatt). Botmixerrel krémesre kevertem.
A krémet elosztottam 5 db 80ml-es tégelybe, amit betettem a csodahüttőbe a későbbiekre.
Remek adaléka lett egy fésűkagylós-garnélás-gombás-spárgás spagetti szószának!!