Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @süllőcske: Hmmmm - ez érdekes gondolat! Csak azt nem értem (elnézést), hogy miért kell sóban sütn... (2021.10.18. 18:43) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Lecsó befőzés

2020.11.15. 07:00 Waka

A korábbi években a télire szánt lecsót a fagyasztva tettem el. Szögletes margarinos dobozban megfagyasztottam, aztán kivettem belőle, frissen tartó fóliába csomagolva tettem vissza, úgy kevesebb helyet foglalt. Idén úgy döntöttem, hogy üvegben teszem el. Hajdan, mikor a seregben konyhaügyeletes voltam, sokszor láttam az üveges Natúr lecsó 30 % paprikával nevű terméket. A paprikatartalmat keveselltem, gondoltam, majd én megmutatom. Persze nagy mutogatás nem lett belőle, de ne szaladjunk a dolgok elébe.
Szeptember végén eljött az igazi lecsónak való paprika ideje. A közeli zöldségesnél megjelentek az érett, piros lecsópaprikák, igaz, kissé borsos áron. Aztán egyik nap hazafelé menet arra kanyarodtam, és láttam, hogy 248 forintért vesztegetik a hálós paprikát. Gyorsan hazasepertem egy nagyobb szatyorért, és vettem négy csomaggal, cirka öt kiló volt a cucc. Kiraktam az erkélyre, aztán lementem a pincébe üveget túrni, majd üvegmosót ragadtam, és kisikáltam mind. Mint kiderült, pár üvegnek már igencsak elvásott a teteje, úgyhogy másnap délelőtt elugrottam az Amforába, és vettem párat. Innen már sétagalopp volt. Még a szezonban tettem félre három flakon paradicsomlét a fagyasztóba, most elővettem, hogy másnapig kiolvadjon.

img_20201001_175422.jpg

A paprikákat megmostam, félbevágtam, kicsumáztam és felszeleteltem.

img_20201001_164721.jpgimg_20201001_164734.jpgimg_20201001_175429.jpg

Az üvegeket megtömtem paprikával, majd felöntöttem paradicsomlével. Mint látszik, túl sokat nem sikerült javítanom a paprika arányán, mindössze nagyjából 44 százalék lett. No nem baj, már ez is majd' ötven százalékos javulás.

img_20201001_180559.jpgimg_20201001_180631.jpgimg_20201001_181559.jpg

Az üvegeket a húszliteres lábosba sorjáztam, felöntöttem vízzel és alágyújtottam.

img_20201001_182105.jpg

Egy öreg tepsivel fedtem le, hogy hamarabb felforrjon.

img_20201001_182128.jpg

A forrástól számított 40 percig főztem.

img_20201001_193818.jpg

Közben a maradék paprikát elosztottam két műanyag dobozba, felöntöttem paradicsomlével és betettem a fagyasztóba.

img_20201001_182549.jpg

Éjszaka behallatszott, hogy szépen sorban halk pattanással horpadnak vissza a kupakok, ahogy hűlt a lecsó. Még nem bontottam fel, először a fagyasztottat használom el, de azért néha rájuk nézek, és bizony jól mutatnak.

img_20201002_154438.jpgimg_20201112_181733.jpg

143 komment

Címkék: paradicsomlé befőzés lecsó lecsópaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6016283596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.11.15. 09:04:47

Akármit mondtál is, nekem ezek a képek sokkal jobban tetszenek, mint a szuvidált oldalas tányérképe! :D

Furcsa, hogy eddig még lecsót sohasem főztem be. Paradicsomot rengeteget, de lecsót nem. Most, a poszt hatására, azt gondolom, hogy jövőre mégis csinálok pár üveggel.

A dunsztoláshoz: öreg tepsi-fedő helyett szépen, és talán még jobban működik, ha konyharuhát használsz. Felülről ráborítani, széleit a vízbe nyomni, egyáltalán nem baj, ha beszívja a vizet. Takar, fed, főz. Alá is szoktak tenni, a fazék aljába, hogy ne érje közvetlen hő a fémtől az üveget. Régebben volt ennek jelentősége, mikor még nem állták ennyire jól a hőt az üvegek. Nagyanyáink sokszor abroszt vagy kisebb lepedőt használtak. Ez alulra simítva elég volt arra is, hogy felülről is ráhajtva betakarjon.

László Bartalis 2020.11.15. 09:46:57

Csakhogy ez nem lecsó!Hanem paprika paradicsomlében!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.15. 09:57:44

@László Bartalis: Ez a jó a lecsóban: mindenki másképp csinálja! Meg mégy egy módszer :)
Tapasztalatból tudjuk, hogy bárki bármilyen lecsórecepttel jön, azt valaki azonnal leszólja ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.15. 09:59:44

@kocsmagomba: A konyharuha (más családoknál csak újságpapír) elsődlegeen az üvegek összekoccanását hárította (a buborékok mozgatták az üvegeket rendesen).

kocsmagomba 2020.11.15. 10:17:58

@László Bartalis: Értem. Csakhogy nagyon helyesen, nem is érdemes mást konzerválni.
A hagymát lepirítod, aztán ráborítasz egy ilyet, máris van egy alaplecsód.
Ezt felfőzheted még bármivel, amit lecsóba szokás: fel nem sorolom.
Pont az lenne a gáz, ha kész, beízesített lecsót próbálunk konzerválni: bőven sok a hibalehetőség, amit aztán ki sem lehet javítani, megy a kukába.
Sőt így más ételekbe is elfut, ahol csak egy lecsó alap kell, nem valami hiper-szuper lecsórecept.

A néphadseregben volt tojásrántotta konzerv. Igen. Kész megsütött tojásrántotta konzervdobozban. Mihez hasonlítsam? Olyan, mint amikor már bármilyen nő jó lett volna... ha megbetegít is. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.15. 12:42:46

@László Bartalis: Rendicsek, akkor legyen natúrlecsó.
@kocsmagomba: @Andrass9: Mifelénk is újságpapír dívott. A palackban eltevésnél először csak egy merőkanálnyit öntöttünk az üvegbe, hogy átmelegedjen, utána mertük tele.
A seregben volt csokoládékonzerv is, és meglepően jó volt.

valkür 2020.11.15. 13:29:55

Nahát, lecsóeltevésnél bármi más eszembe jutott volna, mint nyersen berakni üvegbe a paprikát. Régebben előre pároltam, és nem is csinálok már lecsót, mert nagyon ellottyad benne a paprika. Mint ahogy a fagyasztott paprikáért sem igazán rajongok.
Ha szabad kérnem egy beszámolót, még a jövő évi lecsószezon előtt, különös tekintettel a paprika állagára. Ha marad pici teste a paprikának a celofánhéjon kívül is, jövőre én is kipróbálom ezt a módszert.

250-ért gyönyörű az a paprika.

kocsmagomba 2020.11.15. 13:33:19

@Andrass9: @Waka: Az újságpapír begyújtáshoz kellett! :) Sőt ennél még megalázóbb funkciója is volt némely újságíró többre, vagy éppen annyira se hivatott munkájának!
Az utóbbi ügyben elég, ha Kellér Dezső és Kiss Manyi örökbecsű TV kabaré jelenetére gondolunk: "másra kellett a papír..." :D
Maradjunk csak a konyharuhánál, akárkinek az ágyékáról esett is le. :DDD

valkür 2020.11.15. 13:38:08

@kocsmagomba: A konyharuhával való betakarás nagyon működik a dunsztolásnál.

@Waka: Ezt piros zománcos lábost ha megunnád, szívesen megvenném. Bakker, 9 db hét decis üveg fér el benne, a nyálam is elcseppent utána. Az enyémbe 7 fér, és azt hittem, milyen hatalmas.
Bár valószínűleg be sem férne a konyhaszekrényembe, lehet, a mennyezetbe kéne befúrnom egy kampót és onnan lelógatni. De valahogy szorítanék neki helyet.

valkür 2020.11.15. 13:42:24

@kocsmagomba: Már látom is Waka kezeit; egyikben a fényképezőgép, a másikkal meg ízléses redőkbe rendezgeti a zubogó dunsztoson a konyharuhát :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.15. 13:48:40

@valkür:

Ha az üveget csak addig "főződ", amig gyöngyözni nem kezd benne a víz, majd elzárod és a vízben hagyod kihülni, nagy valószínűséggel nem fő szét a paprika. Próbáld ki egy üvegnyi anyaggal!

valkür 2020.11.15. 13:48:53

@Waka: A csokoládékonzervet éppen mostanában (még a covid előtti munkahelyi kávézásnál) említette a az egyik kollégám.
Csak tippelem, hogy a hadseregek a rágcsálók ellen védik az ellátmányt azzal, hogy mindent konzervdobozba tesznek. Hatékony tartósítás egyébként, és nem is törékeny.

A rántotta konzerv mondjuk tényleg borzasztóan hangzik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.15. 13:50:52

@Waka:, @László Bartalis:

Nagyon jó ez így, mert végül is a lecsóban a hagymát nem szokjuk szétfőzni, én spec úgy szeretném, hogy roppanos maradjon. Megpárolt hagymára borítva azonnal kész a lecsó.

valkür 2020.11.15. 13:56:14

@látjátok feleim szümtükkel: Tuti kipróbálom. Ráadásul az enyhén savas paradicsomlében is lassabban puhulnak a zöldségek, ezt éppen a tegnap is megtapasztaltam. Dobtam a csilibe pár karika sárgarépát, majd' egy óra főzés után sem esett szét. Szóval ezt eddig is tudtam, csak nem raktam össze az információt a lecsóval. De borzasztó jó lehet télen előkapni egy ilyen üveget, párolni egy kis (vagy sok) hagymát, ráborítani az üveget, összerottyantani és már kész is.

kobold63 2020.11.15. 18:34:45

@valkür: Mindig almapaprikából teszem el a lecsót, ropogós marad. Csak éppen összerottyantom, fagyasztóba megy.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.15. 20:02:14

@kocsmagomba: Hajdan még talán kellett, de mostanság már nem indokolt a használata.
@valkür: Beszámolok. A lábos mellett van egy hasonló űrméretű fazék is. A panelban szerencsére kialakítottak a rövid folyosó felett egy tárolót, ott prímán elférnek, egymásba téve a 10 literes fazékkal egyetemben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.15. 20:11:49

@valkür: Tudomásul kell venni, ha éppen több napra el kell küldeni valahova a katonát, akkor kell neki valami olyan ételt adni, ami kitart addig, míg ki nem épül az ellátási lánc. Erre való a konzerv. Tapasztalatom alapján jobb, mint az MRE csomag.
A nyolcvanas években lehetett kapni a boltban hemendex konzervet, olyasmi ovális dobozban, mint az olajos hal. Jó volt. Akkoriban egészen ehető konzerveket lehetett venni.
A konyharuhát meg rendezgesse a nyavalya, ezeket az üvegeket már nem kell pátyolgatni, elég, ha nem érnek össze.
@látjátok feleim szümtükkel: Pontosan ezért készült így.

valkür 2020.11.15. 20:21:35

@kobold63: kösz a tippet. Az almapaprika még nem jutott az eszembe. Én bogyiszlóival próbálkoztam, az valamivel feszesebb, mint a lecsópaprika. Mondjuk friss lecsóhoz is azt használom. A paradicsomot meg enyhén besózva szűrőben csepegtetem, hogy minél kevesebb levet eresszen. Így sikerült elérnem, hogy minden zöldség egyben marad. A befőzésnél nem sikerült az általam kedvelt állagot megtartani, úgyhogy feladtam. De ennek jövőre adok egy esélyt :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.15. 20:51:09

@Waka: Hogy ezek mennyi energiát fektettek a kifestésbe ...
Amúgy máig is a legjobb lábasok közé tartoznak!

kobold63 2020.11.16. 01:10:22

@valkür: A paradicsomot kettévágom, jól megmarkolva kinyomom a levét, magokat (finom ivólé), a sűrüjét főzöm tovább. Olasz barátnőm így csinálja a szószt.

kocsmagomba 2020.11.16. 08:44:06

@Waka: Biztos velem van a baj, de én egy jó adag, hússal együtt pirított savanyú káposztát látok ebben a fazékban a képen. Akárhogy dörzsölöm a szemem... :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.16. 09:48:04

@Waka:

Meg nálunk a gazdaboltban is van rendszeresen, kicsitól a nagyig, lábostól a fazékig. Meg nekem a falon a kamrában egy nagy fazék, és egy nagy lábos. De már csak dísz.

valkür 2020.11.16. 11:51:30

@kocsmagomba: Nahát, tényleg! Biztos nem szeretik a kocsonyát, mert a kicsontozott csülköt is a káposztába főzték. Finom lehet, van benne pár csöves paprika és jó sok babérlevél is, azt nagyon szeretm.
Csak jól bele kell zoomolni képbe és előjönnek a részletek :-)

valkür 2020.11.16. 11:54:17

@kobold63: jó tipp, köszi. Az olaszoktól érdemes paradicsom főzési tippeket eltanulni. Én picit megsózom a kettévágott paradicsomot és szűrőben csepegtetem le a levét, hogy minél rövidebb ideig kellessen főzni. A kicsöpögött sós lé aztán általában salátaöntetként végzi, vagy levesben.

Már most alig várom, hogy jövőre friss lecsót ehessek.

kocsmagomba 2020.11.16. 13:32:41

@kobold63: @valkür:

Gondolat ébresztőnek.
www.youtube.com/watch?v=cqA2p1570bY
Én kedvelem a bazsalikommal ízesített változatot!

És igen ott a konyharuha! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.16. 14:32:28

@valkür: Kb azóta csinálom, mióta paradicsom terem a kertben és megsütöm. Egy újabb posztban a 14-es képen látható, hogy nyomom ki :))) Az első alkalommal írtam erről a kinyomásról az alábbi posztban, ami igencsak rég volt:
blogkocsma.blog.hu/2012/09/17/tepsiben_sult_paradicsom
Az ominózus akció:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/sultpar2017/14.jpg
Szóval a magyaroktól is lehet néha tanulni trükköket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.16. 14:38:30

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Na látjátok! Ezért javíttattam meg a szemem, hogy össze ne keverjem már ezt a finomságot egy kis barnasörben párolt oldalassal ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.16. 14:46:54

@kocsmagomba: Hogy ezt nem tudtad szezon elején kommentelni ...
No de majd jövőre kipróbálom! És, ha belegondolsz (és-sel nem kezdünk mondatot), a maradék az Apolló ágyékáról lehullott kötőből milyen fantasztikus lehet!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.16. 20:31:55

Alig sikerült hazaérnem a kijárási tilalom vége előtt. Voltaképpen nem sikerült. Foglyul ejtett két trombitás, egy szaxofonos és egy gitáros, no meg egy liter idei szabolcsi alma.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.16. 20:35:56

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Jó a cucc, mi?
Én a lábast valamelyik ötbetűsben vettem.

trux77 2020.11.17. 07:06:30

Én 25 éve teszek el lecsót, amit a nagyszüleim módszere szerint csinálok, pont így. Ők bolgárkertészek voltak, minden évben közel 150 üveg lecsó lett ilyen módon eltéve. Hetente mindig csak pár üveg, mert ami kimaradt a piacokról, az lett megcsinálva.
És én is így szoktam, amint van paradicsomból jó áron elérhető, elkezdem befőzni lének. Klasszikus módon, passzírozva, és elteszem a spájzba, majd mikor már a paprika is jó áron van, apránként lényegül át lecsóvá.
Idén 27 üveg lett :) Mi úgy hívjuk hogy mamaféle.
Párom kérdezi mi lesz a vacsi? Mire én mamaféle, tojásosan. :)

kocsmagomba 2020.11.17. 08:47:26

@Waka: Figyelj, kezeljük helyén a fogalmakat!
Kijárási tilalom van.
Bejárási tilalom nincs.
(nem este 8 után mentél ki)
Sőt, hazajárási tilalom sincs. Tehát hazajárhatsz. Ükapám szelleme ma is jött éjfélkor...
:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.17. 08:50:04

Mi egy ideig úgy tettük el, hogy a paprikákat kicsumázva egymásba dugtuk, amíg olyan magas lett, mint a befőttes üveg. Ahány elfért egymás mellett, az mind belement, majd a forró paradicsomlé és vizes dunszt. Ezeket a paprikákat még meg is lehetett tölteni!
Azután valamiért abbahagytuk az eltevését ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.17. 09:57:06

@kocsmagomba: Majd jól megbüntetik, hogy mit mászkál az éjszakában ...

kocsmagomba 2020.11.17. 10:48:21

@Andrass9: jó társaságban, liter szabolcsi alma, repül az idő, nem kell sietni, elég reggel ötkor elindulni haza :)))

kocsmagomba 2020.11.17. 10:54:12

@Waka: basszus, annyira megkívántam tegnap a húsos savanyú káposztát, hogy ötkor keltem, már kész is a káposzta, és már be is zabáltam belőle. Egy deci egri cabernet sauvignon kísérte el. :D
Mondjuk ez is akkora adag, hogy elég lenne itt mindenkinek: 1,2 kg hús, 1,2 kg savanyú káposzta, szárazon 15 dkg gersli. A Waka féle fazékban csak nyomot hagyna így is, valahol az alján. :) Kevesebbből nem érdemes.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.17. 11:20:48

@Andrass9: Tényleg!! Anyu is így csinálta!

@kocsmagomba: Basszus, most a fejembe tetted a toroskáposzta gondolatát..az az étel, amiből -az oldalas mellett. hihetetlen mennyiséget el tudunk pusztítani a szépemberrel. Káposzta van is itthon...a hús evidencia, elvégre pandémia van, tele a fagyasztó.

valkür 2020.11.17. 13:08:07

@kocsmagomba: Nálam két hete volt. Szegényesen sajnos, pulykamedalionból. Pár marék főtt bab adott hozzá némi szénhidrátot.
Ha legközelebb csinálok, megpróbálom gerslivel.
Savanyú káposztát minden nap tudok enni.

valkür 2020.11.17. 13:24:25

@trux77: Tetszik ez az "összevárós" módszer. Én gyümölcsökkel járok el hasonlóan, szezonjában sokat veszek, ami nem fogy el nyersen, megy a fagyasztóba. Aztán amikor összegyűlik egy kis eper, egy kis cseresznnye, egy kis meggy, jön hozzá a ribizli meg a málna. Meg a mindenféle. Aztán ősszel, amikor már csökken a napi átlaghőmérséklet, ezek előkerülnek és lesz belőlük ilyen-olyan lekvár. A lényeg az "összevárás", hogy mindenből akkor kerül a fagyasztóba, amikor éppen a legolcsóbb.

kocsmagomba 2020.11.17. 15:18:07

@Andrass9: küldtem mélt, az általam ismert régi címre, szólj, ha nem ment át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.17. 15:29:02

@kocsmagomba: Átment - a spam folderbe :) Azért válaszoltam rá!

kocsmagomba 2020.11.17. 15:35:53

@Andrass9: a Spam folderbe, jellemző! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.17. 15:47:49

@kocsmagomba:
X-Spam-Report: ---- Start SpamAssassin results
4.30 points, 4 required;
Message preview:
[skipped multipart/related attachment] [skipped image/jpeg attachment] [...]
Content analysis details:
TRACKER_ID (4.3 points) BODY: Incorporates a tracking ID number
---- End SpamAssassin results
X-Spam-Flag: YES

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.17. 15:51:13

@kocsmagomba: Én meg az oldalast kívántam meg! El is készült, míg összefújtam a leveleket, a fiam meg begyűjtötte a fűnyíróval a komposztba :) Be is ebédeltünk egy currys lencsekrémlevessel megelőzve ...

Kumari aki Nilüfer 2020.11.17. 16:33:11

@Andrass9: naaa..nálunk nem krémleves, hanem vöröslencse dahl volt,sűrű, kókusztejes, nem pürésített, inkább leves, igen finom lett. Ttt volt a kisebbik vejem, elvitt egy hétdecis üveggel, meg egy kisfazék vega töltöttkáposztát:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.17. 17:43:12

@kocsmagomba: Ahhoz bejárjak, valahogy ki is kell. A toros káposzta jó falat, különösen reggelire. Főleg egy pohárka vörössel. Ha az embernek nem kell reggel mennie.
@Andrass9: Most már van papírom, mászkálhatok. Igaz, csak a lakás és a melóhely között, de az éppen útba esik.
Ami az ott alvást illeti, elég ciki lett volna, mert már hajnalban be kellett mennem, volt egy kis fennforgás. Ez sajna így lesz egy ideig. Mikor eljöttem, akkor rendelt a kemény mag egy pizzát, meg egy kocka sört. Randán nézhettek ki ma reggel. :D
@valkür: Jó, hogy mondod, a teljes fekete szeder termés a fagyasztóban várja a feltámadást. Szörp lesz.

kocsmagomba 2020.11.17. 18:18:42

@Andrass9: Én nem hagynám, hogy mindenféle szilícium-dioxid alapú életformák így beszéljenek velem, de a te dolgod! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.17. 22:08:52

@kocsmagomba: Mintha ezek az életformák téged értékeltek volna :)

Boar. 2020.11.18. 05:31:42

@László Bartalis: Minden kötekedéstől mentesen igazat kell adnom Lacibácsinak.
A lecsóban négy dolog van. Zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. Ebben meg csak kettő.
És erre nem válasz az, hogy a lecsót mindenki máshogy csinálja. Persze, máshogy, csak ha ebből a négyből valami hiányzik, akkor az már nem lecsó.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.18. 06:22:10

@Boar.: Akkor lecsó alap..vagy lecsó alapanyagok..most jobb? Megkönnyebbültetek?

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.18. 07:25:26

@Boar.:

Kötözködőknek: lecsó két menetben, két felvonésban, két szakaszban? Kár értetlenkedni! Emesének semmi köze hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.18. 07:26:43

@Boar.:

Még annyit, ha fagysztóba teszed a parikát és a paradicsomot, az is lecsó előzetes, és nem gúnyolódsz rajta.

Boar. 2020.11.18. 07:35:30

@látjátok feleim szümtükkel: "és nem gúnyolódsz rajta. "
Meg nem is hívom lecsónak...
Amúgy nem gondolom, hogy a "lecsón" gúnyolódtam volna...csak a teljesen felesleges kioktatáson...
Mindegy, itt csak egyféle vélemény lehet, aki szembemegy a fősodorral arra ráveti magát a falka.
Itt általában moderálni szoktam a mocskos számat de most azt mondom, bekaphatjátok ahányan vagytok...helyből is meg nekifutásból is...
(Egyébként azt sem hívom lecsónak ami paradicsomlével készül és szerintem aki hámozott paradicsommal csinálja a lecsót az meg buzi)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.18. 09:32:17

@Boar.:

Gondolom te már bekaptad, és ízlett. Mármint a lecsó...

Kumari aki Nilüfer 2020.11.18. 14:14:08

@Boar.: Bejössz, Beszólsz. Megsértődsz.Buzizol. Újra kérdezem, most jó? Nagyon szívesen, máskor is: Emese

Boar. 2020.11.18. 16:12:16

@Kumari aki Nilüfer: Bejövök?
Aranybogár, Te még csak az ablakon kukucskáltál befelé amikor én már másodszor józanodtam ki ebben a csehóban...
És igen, a kocsma egy olyan hely ahol néha beszólnak...
Ki is van írva, hogy "akció! egyet beszólsz kettőt kapsz!"

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.18. 18:00:29

@Boar.:

No látod, már ezért is megérte beszólni.:D

kocsmagomba 2020.11.18. 19:21:24

@Andrass9: csak nehogy aztán ledarálják... :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.18. 19:52:24

@Boar.: Már megbocsáss, először Emese, aztán aranybogár..le lehet pattanni rólam. Másrészt ha te beszólsz, akkor én is beszólhatok.

Miért vagy goromba? ja, ne válaszolj, nem kérek újabb jelzőt.

old forester 2020.11.19. 08:23:35

Erről a kis perpatvarról egy analógia jutott eszembe.
A beton ugye 3 összetevőből áll. Cement, kavics és víz. Ha ebből a háromból bármelyik kettőt keverjük össze abból nem lesz beton. Ki lehet próbálni.
A lecsó is három fő összetevőből áll. Paprika, paradicsom, és hagyma. Ha ezekből bármelyik kettőből készítünk valamit, az még nem lecsó.
Másrészt. Ez a blog arról szól, hogy elképesztő részletességgel és precizitással megírt receptek jelennek meg, még ráadásul fényképekkel is dokumentálva. Ha valaki ennek a precizitásnak a jegyében felhívja a figyelmet egy véletlen pongyola fogalmazásra, az egyáltalán nem ellenkezik a blog szellemével.
Persze nem tévesztendő össze a hébe-hóba idetévedő trollokkal, akik olyanra reagálnak, amit el se olvastak. Kellő szövegértéssel ezeket meg lehet különböztetni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.19. 10:16:15

@old forester:

Boar nem troll, csak egy kicsit tüskés, néha elfelejt borotválkozni. Ha meg sok a kannában a nyomás, akkor ilyen, de ettől igaza van, ő régóta jár ide. Sajnos öreg(szik) mórgós lett közben. De a kést elveszik tőle az ajtóban.:D

old forester 2020.11.19. 10:59:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nem rá gondoltam, tudom hogy régi kocsmabútor. Pontosan azt próbáltam megerősíteni amit ő írt. Mármint a lecsóval kapcsolatban.
Majd kigyűjtöm a közelmúltból a valódi trollokat hogy egyértelmű legyen.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.19. 11:10:43

@old forester: Nyilván nem ér ennyit az egész, de a boltban is vettem már üveges lecsót( bocs, tudom, hogy ez ordas bűn),és abban sem volt hagyma, azt külön kellett hozzáadni.Mégis lecsónak hívják.

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez az egyik, "Itt általában moderálni szoktam a mocskos számat de most azt mondom, bekaphatjátok ahányan vagytok...helyből is meg nekifutásból is"-ez a másik..az Emese ,meg a többi ráadás.Ez számomra több a borostánál, igaz, nem én vagyok itt a kocsmáros.

Kocsma, kocsma, ..mondjuk tény, nekem sem kötelező ide járni..lehet, követem Mad Maryt a végén.

old forester 2020.11.19. 11:19:04

@Kumari aki Nilüfer: Hiányoznál nekünk, ne tedd. M.o. újabb tájegysége veszítené el a képviseletét a blogon. Felborul az egyensúly. Habár úgy tűnik a Tiszántúlról marad elég erő.:-)

trux77 2020.11.19. 11:42:10

@látjátok feleim szümtükkel: De mivel ez nem egy klasszikus kocsma, és még ide hölgyek is járnak, szerintem nem illő az ilyen megnyilvánulás.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.19. 12:04:37

@Kumari aki Nilüfer:

Akkor te jársz rosszul.
Nem kell ennyire mimózának lenni. Mindig nézni kell, hogy ki, és mit mondott. Szerintem nagy nyomás alatt kiadott gondolatokat nem szabad komolyan venni egy kocsmában, még Boartól sem. Rövid az élet ahhoz, hogy mindenért megsértődjünk. Egyébként is a sértés az, ha az ember hátába kést vágnak, ez meg nem kés volt. Lehet, hogy régen csak egyszerű széptevésnek nevezték volna (:D ), ma meg már szót sem érdemel egy ilyen beszólás.

old forester 2020.11.19. 13:51:02

@látjátok feleim szümtükkel: Teljesen igazad van. Semmit sem tudnék hozzátenni annyira kerek. Most már csak azt áruld el, hogy te is nyomás alatt voltál amikor megsértődtél a halivúd miatt.:-) :-)

kocsmagomba 2020.11.19. 14:47:13

Irigylem a problémáitokat!

Kedves Boar!
Inkább azt mondd meg, hogy ha üzletlánc termékeként vásároltam szarvasnak mondott kockahúst, akkor kell-e pácolnom legalább egy napig. Vagy tovább?
Esetleg ezekből lehet azonnali pörköltöt is készíteni? Hogy van ez?
Illetve páclének jó lenne-e nyers répa, zöldség, vöröshagyma, babérlevél, kakukkfű (csak szárított van) kellő mennyiségű egri vörösborban elnyeletve?
A végén valami burgundias ragut álmodtam meg, ebből az alapanyagból, vargánya, esetleg rókagomba betéttel. Utóbbiak fagyasztóból, bár ahogy ez az ősz kinéz... tegnap is találtam 2 szép vargányát még. Felétek mi a helyzet?
Nem sok hús van, alig másfél kiló. Szegény ember vízzel főz, illetve borral... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.19. 23:08:18

Teringettét, nohát! Szétültetek mindenkit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.19. 23:14:36

@Waka: Nem lett volna egyszerűbb simán "lecsó alap"-nak nevezni? Akkor nincs a galiba :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.19. 23:22:47

Ezúton kérem, hogy ha valakinek valami gondja akad a poszttal, akkor a szerzőt- jelen esetben engem - basztassa. Én majd, ha úgy szottyan kedvem, megvédem az álláspontom.

old forester 2020.11.20. 08:16:32

@Waka: Ugyan már, ez csak egy kis akadémikus, elméleti vita volt az igazi lecsóról(aminek ugye, szottya van). A blogszférában –biztos találkoztál már vele-,van ahol 2-300 kommentes tömény anyázások folynak. Ahhoz képest ez a kis beszélgetés elsőáldozó apáca növendékek csevegése ötórai tea mellett. Még az se.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 08:27:12

@látjátok feleim szümtükkel: "Emesének semmi köze hozzá"

Megmondjam, mi a bajom?

Ez egy férfiklub.

Senki férfiember nem szólt az Emese meg az aranybogár miatt, ez nektek belefért. Tán még tetszett is, egy ostoba nő ostoba károgása volt, jól megkapta érte..Emese.Macsó módon.

Nem azzal van baj, hogy kifogásolta, amit írtam, joga van hozzá, hiszen én is azt tettem,és volt, hogy visszaszóltak, joggal vagy nem nem ,is érdekes, ha nem is tetszett, lenyeltem,mást is erre biztattam.
.De ne már, hogy megalázzon, és a nagyközönség ezt elviseli. Sőt, én vagyok az érzékeny. Nos, igen..az vagyok.
Nem tudom, kicsoda Boar, eddig én sem receptjét, sem más dolgát nem láttam.lehet, hogy ez az én hibám szintén.Lehet,hogy régebben jár ide, mondjuk azt hittem, ez nem szempont, és én hibáztam, mikor Hagyma halála után bemerészkedtem, addig csak olvastam.

Szóval világbéke ide vagy oda, Mad Mary jól mondta, nőként nehéz bizonyos attitüdöket elviselni.

Nem mondom, hogy kilépek, ostobaság lenne, mert az ember egy darabig nyalja a sebeit, és elfelejti, vagy félreteszi a sérelmeket, de azért egy kocsmában teremhetnének lovagok is..

@Waka: Igazad van, valóban be kellett volna fogni a számat.Legközelebb így teszek.

kocsmagomba 2020.11.20. 08:31:00

@Waka: Ez így biztosan nem fog működni. Gondold végig. Értem a jó szándékot, de egész egyszerűen nem így működik ez a blogforma.

@Andrass9: "Lecsó embrió" inkább. :) Azon aztán tényleg lehet vitatkozni! Mármint az "embrión". Megszületés előtt ember-e vagy csak utána?
Lecsó-e már vagy még nem lecsó. Ez is olyan. Az üvegben lecsó van-e már? Avagy csak az üvegből pirított hagymára kiborítás után lesz-e lecsó a neve? :D

Az embrió vitán áll a bál világszerte.

kocsmagomba 2020.11.20. 08:41:26

@Kumari aki Nilüfer: az a bajod, hogy még szümtüköt is félreértetted: Emesének semmi köze hozzá, az nem úgy olvasandó, hogy neked semmi közöd nincs hozzá, hanem ahogy én is olvastam, az "Emesézésnek", annak, hogy téged hogyan szólított a "vaddisznó" Boar, annak semmi köze ehhez a történethez.
Én így olvastam és gyilkos galóca mérget vennék rá, hogy szümtük is így értette.

Férfiklub!
Sohasem volt az!!!!

Nem volt időm magánt írni neked, ez az én hibám, elnézést, jobban tettem volna.

Puszi: kocsmagomba

Mad Marynek pedig nincs igaza, hogy elment, hiányzik nagyon.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 08:44:09

@kocsmagomba: Lehet, és ha így van, én kérek elnézést.

Mary nekem is hiányzik.

Boar. 2020.11.20. 09:09:08

@kocsmagomba:
Hűha... A boltban kapható vadhúsra nálam címke kerül "Ismeretlen eredetű" felirattal, őszidőben szarvashúsra ezenkívül még rátenném a "Ne vedd meg" címkét is.
Az ősszel elejtett szarvasok zöme bika, egy jelentős része bőgő bika, annak a húsát én nem szívesen fogyasztom bár vannak, akik oda vannak érte.
Szóval pörköltnek óvatosan állnék neki belőle. Jobban jársz a pácolással, nem is azért, amit beletesz, hanem azért, amit kivesz belőle.
A pokolban biztos feljebb tekerik majd alattam a lángot ezért de pl. az őzhúst főzés előtt addig áztatom amíg tiszta lé nem jön le róla. Így még mindig marad annyi "őz íze" amennyi nekem kell de már nem tolakodó. Ezt tenném a bolti szarvashússal is...de csak mert finnyás vagyok.
Gomba ügyekben nagyon gyenge évem volt. Amikor volt gomba, nem jutottam ki, amire kikeveredtem az erdőre addigra meg lement az aktuális hullám. A két kezemen meg tudnám számlálni, mennyi vargányát találtam az idén.

Boar. 2020.11.20. 09:14:51

Szvsz. a kocsma nem olyan hely, ahol érdemes duzzogni. Ha valami nem tetszik, megmondja az ember aztán iszik tovább. Ha meg bicskázás van...hát Istenem, krimóban inkább egy kés legyen az embernél mint okosóra... :-)

kocsmagomba 2020.11.20. 09:44:05

@Boar.: köszönöm a megerősítést. Ez van, nekem nem jut jobb vadhús, pedig szeretem.

Igyunk! :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 10:34:36

@Boar.: Hát akkor most k--ra megmondtam, hogy addig OK, ha szerinted meg szerintem nem ugyanaz a befőzött lecsó,az is belefér, ha szerinted én hülyeséget beszélek,és ezt így megmondod de az rohadtul nem fér bele, ha megalázol.(az emesézés meg az aranybogarazás nagyon nem fér bele, Esetleg egy " nem úgy gondoltam",az segítene.Ha meg úgy gondolod, az a vak komondorral egy szint..Nem tudom jobban kidomborítani a bajomat)) ÉS ha ez sem neked, se másnak nem tűnik fel, az felettébb fájdalmas.

De fátylat rá, aki bemerészkedik egy kocsmába, kaphat ütéseket, kérdés, elviseli-e, vagy visszaüt. Megpróbáltam most visszaütés nélkül elmagyarázni, meddig kerek, és mettől nem kerek.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 10:44:20

@Boar.: És most a kajára térve: mi nem ettünk birkát, mert büdösnek tartottuk. Anyu ecetes vízben áztatta, ha száz évben egyszer kaptunk valahonnan,állította, hogy akkor már jó lesz, de azóta sem bírom..a bárány is bárányízű, azt megeszem. Szóval csak azt akartam kinyefegni, nem tudom, a víz mennyire tompítja a jellegzetes ízt, a birkánál az ecetes se nagyon.( van ismerősöm, aki kifejezetten faggyút főz a birkához, annyira szereti a birka ízét..

Vadat rendszeresen ettünk, apám vadász barátja hozta,azt apu fúszerezte, nem emlékszem, azt áztatták-e, megettük.

A vadhúshoz a mosás után(inkább kiáztatást mondanék) én is brutál sok intenzív fűszert teszek, azt szeretjük.

Boar. 2020.11.20. 11:10:08

Ne "vak komondorozzunk" kérem. Kíváncsiságból-mert akkoriban nem jártam erre-megkerestem Mad Mary "kilépőjét".
Szvsz. nagyon túltoltok Ti itt valamit, finoman túlérzékenységnek nevezném, nem finoman meg nem mondom ki mert abból mégnagyobb sértődés lenne. Amúgy tök fölöslegesen.
Senki nem alázott meg. Te alázod meg saját magad amikor élet adsz olyan megjegyzéseknek a reklamálásoddal amelyeken egy félmosollyal siklik át mindenki. Kiemelőfilccel idézed a hozzád intézett szavakat és megsértődsz mert más nem transzparens zöldben látja azokat. Miért? Önsanyargatás? Mártírkodás? Semmi értelme, ha rossz napod van, inkább igyál egy jó rumos teát.
Keep calm and carry on...

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 11:55:50

@Boar.:

No B+! Ezt te meg toltad túl. Szájkosarat tehetnél, mondjuk egy jó nagy pofa sört, vagy eg pohár torokfertőtlenítőt.

Kocsmáros kérhetne a mikulástól konyakpipákat, hogy megbékélhessen mindenki.

Láttatok mostanába konyakot valahol?

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 12:01:38

@Kumari aki Nilüfer:

Érdekes, én a pulyka ízét nem szerettem régen, a most kapható húsnak nem érzek faggyú ízét, sőt mást sem, ha nincs benne egy tonna fűszer, biztosan a táplálék okozhatja. A vadak sem olyanok, mint régen az ánti időkben volt, zsírosabbak, puhábbak. Valamikor a vad húsa szikár, száraz volt. Ugyan ezt érzem a birka húsán is, a sok kiegészítő eledeltől puhább lett, gyorsabban meg is fő. A fácánom is megsül a saját zsirján.

kocsmagomba 2020.11.20. 12:28:36

@Kumari aki Nilüfer: @Boar.:

Jaj, hagyjátok már abba! Tiszta óvoda.

Igen, ha rám gondoltál Boar, hogy az erőszakoskodó férfiak ellen álltam ki, az érzékeny nők mellett, akkor, amikor MadMary is lelépett, akkor azt is vedd komolyan, hogy azon a héten erőszakoskodott a helyi polgármester a feleségemmel, ez igaz történés volt. A polgi csak azért van még életben, mert beláttam, hogy jobb ha a börtön helyett a feleségem mellett maradok. Ha bármilyen tanú lett volna, már köztörvényes ügy lenne. De azóta is zajlik még a történet, ha vidámnak tűnök ezen a blogon, az csak pár perc. :( AKKOR egy kicsit jobban megértettem a metoo-t. Pedig azt hittem, hogy értem.
Na. Itt fejezzük be.

Ismétlem: irigylem a problémátokat!!!

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 13:09:07

@kocsmagomba: Abbahagyom.Vége.

(Annak ellenére, hogy a lényeg kurvára nem ment át.Talán még neked sem, de ez mindegy, tényleg VÉGE)

kocsmagomba 2020.11.20. 13:12:07

@Kumari aki Nilüfer: csak a megszólítottság okán: nekem átjött! Többit magánban.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 13:14:09

@látjátok feleim szümtükkel: A pulyka is fura jószág, míg fő a leves, büdös, a leve meg jó:)De igen ritkán veszek, 25 éve meg szinte azt ettünk nyakra-főre.

Mostanában újra viszonylag sok disznót eszünk, egy időben száműzve volt, meg maradt a kacsa, liba, csirke,tyúk, kakas, gyöngyös, ha kapok, meg a marha.Halat kéne többet tolni, az elég ritkán van, a hazai többnyire szálkás, a tengeri meg mikor milyen. Vannak jók persze.

Én nem találom semminek a gyerekkoromban érzett ízét, nem tudom, ez már a kor, vagy tényleg minden hanyatlik, velem együtt.

kocsmagomba 2020.11.20. 13:47:27

@Kumari aki Nilüfer: Onnantól, ahogy te is gyakran írod, a disznóhús dobja a vizet sütéskor, már nem bennünk van a hiba, ha nem érezzük azokat az ízeket! Vagy a pulyka(kacsa, liba, csirke...) büdös.

Amit még megtehetünk az ügyben, jó helyről vesszük vagy még inkább(!) magunk csináljuk a többi hozzávalót. Legyen az zöldség, gyümölcs, vagy fűszer, vagy savanyú káposzta, kolbász, hurka, füstölt hús, tojás.

De hiába vágysz a halra is. Még ezen a blogon is régebben megneveztem helyeket, ahol minőségi élő halat tudtam vásárolni a Tiszától inkább keletre. Ma egyiket se látogatom már, és közben csak 7-8 év telt el. Szomorú.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 14:18:03

@kocsmagomba:

Nem kell a halon csudálkozni, horgász nem adhatja el, mindenki meg nem ér rá/nem szeret/nem tud horgászni. Halászni a folyókon nem szabad, így csak a tavi furcsa ízű-színű többnyire kövér hal, a mesterségesen nevelt tápos hal, és a tengeri kituggyami kapható. Én a halászott halat szerettem, de sajnos az utolsónál is csak tavi hal és tengeri filé volt a választék a sütött két féléből.

Boar. 2020.11.20. 14:26:17

@kocsmagomba: Basszus, én arról beszéltem, hogy egy viccből, egy régi viccből amit öregerdész kolléga feldobott, akkora rajcsúrt rendeztetek, hogy ihaj... Most meg szintén egy jelentéktelen dolgot vett valaki annyira magára, hogy ezen rugózik mindenki tegnap óta...
Álljunk már le ezzel...a kislányaim komolyabb dolgokon veszekednek...
A feministák nyilván tüzes tűkkel szurkálják a rólam alkotott vudubabát pedig tizedannyi rosszindulat sincs bennem mint bennük.
Néha infantilis, máskor kissé smirglis a humorom de szinte minden emberrel meg tudtam, meg tudom találni a hangot. Két kontaktot tartok kudarcnak...mindkettő nő. Az egyik egy baszatlan ötvenes akitől minden beosztottja retteg, a másik meg egy sűrűnbaszott ám szintén gyermektelen szintén ötvenes, gazdag ember hülyelánya. Velük nem megy.
De statisztikailag nem én vagyok a hülye.
UFF én beszéltem.

kocsmagomba 2020.11.20. 14:26:58

@látjátok feleim szümtükkel: nem csudálkozom én már semmin, öreg vagyok hozzá, hogy meglepődjek.

kocsmagomba 2020.11.20. 14:42:56

@Boar.: én meg arról beszéltem, amiről. Tényleg kicsi hiányzott, hogy egy szarházit agyonverjek, de amilyen a fickó, egy pillantásomtól meghalt volna. Pont akkor. Ez csak számít neked is valamit?
Igen, nekem is van két nő az emlékeimben, mindkettő a főnököm volt. Egyiket dugnom kellett volna, hogy jó legyek, volt rá felkérés (metoo), a másik csak simán volt büdös bunkó, és még mindig beleszól az életembe más beosztásban.
Ennek ellenére nem azt nézem én se, de te sem, hogy nő-e vagy férfi. Csak egyet te is vegyél figyelembe:
Mi esetleg férfiként nagypofával agyonverjük ezeket, velem se tudtak mit kezdeni az említett főnökeim, de nőként, ha férfi csinálja velük, hát nem olyan egyszerű. Ez utóbbit láttam meg feleségem és a polgármester eseténél, akkor értettem meg. Nem bánom, ha egy kicsit gondolkodsz.
Egyébként én mindig a magam véleményét képviselem, nem a blogét vagy másokét.
Statisztikailag senki nem hülye, csak egyénileg. :D
Nézd, én mindig a kiszolgáltatott személy pártján leszek, akár nő, akár férfi, akár valami más.
Tegyünk így, és béke lesz.

old forester 2020.11.20. 15:36:19

@Boar.: -Az áztatással kapcsolatban egy tapasztalat. Nem kritika, nem kötekedés, csak tapasztalat.
Egyszer felvállaltuk egy barátommal, hogy egy rendezvényre, ahol többségében vadászok vettek részt biztosítjuk az alapanyagot. Reggel meglőttem a borjút, délután 2-re ott volt a hús, a főzés a barátom gondja volt. Később látom, hogy két hatalmas nagykonyhai tepsiben ázik a hús. Mondja, hogy ő így szokta, mert így nem lesz erős a vadíze. Eljött a vacsora, az est fénypontja, a szarvaspörkölt. Mindenki jóízüen csámcsog, egyszer csak megszólal az egyik „drága” vadászcimbora. Hát nem arról volt szó, hogy szarvaspörkölt lesz? Mondtuk, hogy ez az, reggel lőttem. Az nem létezik, ennek nincs vadíze, ez marhahús, amire többen is (vadászok!) bólogattak. Na nem lett probléma, mert ugyanakkor többen mások azt is látták, amikor lepakoltuk a cuccot. Én azóta megfogadtam, hogy nem teszem ki magam ilyen „atrocitásnak”, hogy meggyanúsítsanak azzal, hogy marhahúst adok a vendégeimnek szarvas helyett. Mint ahogy az némely éttermekben előfordul. Ha valaki elfogadja a meghívásomat egy vadvacsorára, az számoljon azzal, hogy annak nem csirkeíze lesz, hanem vadíze. Hogy is mondta egy nagy államférfi, „ a krumplileves legyen krumplileves elvtársak”.
De persze ez is ízlés dolga. És még egyszer mondom, nem kritizálni akarom az ízlésedet, de nekem ez egy szempont, hogy a vadételnek vadíze legyen.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.20. 16:09:40

Igaz, a csók sem oké, ha fokhagyma íze van. Bár néhény torokfertőtlenítő után kit érdekelnek az ízek??D

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 16:56:03

@Boar.: Ne ez egyik se én vagyok..akkor majdcsak kiheverem:)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 17:00:13

@old forester: Ebben igazad van..minden legyen az, ami, aki meg nem szereti, úgy járt.Ezért nem eszem én mondjuk birkapörköltet, pedig a férjem esküdözik, hogy finom.Egye, jó étvágyat.A Látóképi csárdában, meg a Kaparó csárdában szokott enni olyat, én nem főzök, az hótt zicher.

kocsmagomba 2020.11.20. 17:06:22

@Kumari aki Nilüfer: kérdezd már meg légy szíves, hogy ehetőt főznek-e a Kaparóban és a Látóképiben mostanság!
Én is egyedül vagyok a családban, ezek a csárdák meg útba esnek, tudod...
(halat botrányosan sütnek, azt tudom)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 17:59:09

@kocsmagomba: A Látóképiben ettem többször az elmúlt hónapokban,a hagyományos ételek kissé zsírosak, de ízletesek, és hatalmas adagok, A birkapörkölt ott jó, a Kaparóban is jó, Rántott velőt és halat ne egyél. A velőt rúddá formálják, és ..nem jó, na. de mindkét helyen így van..érthetetlen. A férjem szerint a húslevesek jók.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.20. 18:01:17

@kocsmagomba: Igazából azt tapasztaltam, hogy egy kevés szalonnát minden alá sütnek.Ízlés dolga, nem diétás változat, amit alőállítanak

kocsmagomba 2020.11.20. 18:14:32

@Kumari aki Nilüfer: meglátom, köszi. szalonna nem gond

süllőcske 2020.11.21. 10:45:22

Gyanúsan szagos dolgokat érdemes, s kell is áztatni.
Jókinézetű, jellegillatú húst sosem. Áztatóvizünk a jó ízt is elviszi.
Nincs mit csudálni a szelídülésen, elég az áztatóvizünkbe pillantani, nohát, az nem került a tányérra.

Boar. 2020.11.21. 10:57:09

@old forester: Nem vagyunk egyformák. A saját elejtésű vad nyilván más mint a bolti, a szarvast én sem áztatom, a disznót meg pláne. De pl. a vadnyulat nem szeretem, az őz ízét pedig túl markánsnak tartom, ezért azt kiáztatom. Még úgy is marad benne elég zamat.
Nem vitának szánom de azon azért el lehet gondolkodni, hogy az a hardcore iskola, mely szerint a szarvasnak legyen szarvasíze, az őznek őzíze, a birkának birkaíze stb., az meg sokszor annyi fűszert használ, hogy az eredeti ízeket teljesen eldugja mögéjük...így például hiába ettem már borzpörköltet, fogalmam sincs, milyen íze van a borznak mert csak a fűszereket éreztem(ez már valószínűleg így is marad mert eddig sem lőttem borzot, eztán sem szándékozom, inkább csak nézegetem őket).
A különféle pácolások a vadhúsoknál szintén az eredeti, "tömény vadíz" elsimítását végzik.
Vagy ha már a markáns ízeknél tartunk, ott a pacal. Ha evés közben "előbújik" az a kőkemény "tehéníz", hát kifordul az ember szájából a falat.
Más. Birka. Nagyon ritkán ettem birkát, általában Édesanyám ,Ő meg hajdúsági lány lévén ért hozzá, szóval csodálkozva hallgattam a birkaíz szörnyű mivoltáról szóló beszámolókat. Aztán egyszer Brassóban egy étteremben elém raktak egy szép szelet sülthúst, egycentis zsírréteggel félkörben. Sertéscombnak gondoltam, vágtam egy rendes falatot zsírral együtt, ráharaptam és abban a pillanatban megértettem, mit hívnak birkaíznek. Borzasztó volt, rettenetes. Ezt még megfejelte barátnőm nagymamájának a bárányaprólék levese amibe bele volt darabolva a bárány tüdeje is. Nem volt annyira erős íze de a tüdő számomra taszító állaga és a birkaíz együtt adott még egy lökést a dolognak, onnantól még a húsvéti töltött báránycombot sem tudtam megenni. Sokáig nem tudtam birkára nézni.
Aztán, szintén még egyetemista koromban az erdőn bóklászva belebotlottunk egy elkóborolt birkába. Először nem foglalkoztunk vele de hazafelé menet még mindig ott árválkodott egy erdei réten, megbeszéltük hát, hogy pont egy nyíllövésnyi távolságra van a boldog birka örökkévalóságtól... Este az egyik, alaposan lefaggyúzott combját betettük a sütőbe mi meg elmentünk kocsmázni. Kb. három óra múltán eszünkbe jutott, hogy valamit mintha elfelejtettünk volna. Nem égett el. Hála az alufóliának, az alá öntött rettenetes soproni vörösbornak és az alacsony lángnak pont jó lett. Nagyon finom volt, bár egy befröccsözött kollégista amúgy sem válogatós. Na azóta eszem meg megint a birkát.
Mivel ettem már nagyon jó és nagyon rossz birkapörköltet is, tudom, hogy egyáltalán nincs kőbe vésve a faggyúíz, az részben az állat korán, részben a technológiai fegyelmen múlik. Életem legjobb birkapörköltjét Kalocsán ettem, annak egyáltalán nem volt birkaíze, annyira finom volt, hogy a hazaúton inkább nem gyújtottam rá az alapértelmezett pipámra mert azt akartam, hogy még sokáig a számban legyen az étel zamata. Úgy gondolom, ennél nagyobb dicséretet egy kajára nem lehet adni.

Boar. 2020.11.21. 11:05:35

@látjátok feleim szümtükkel: "Igaz, a csók sem oké, ha fokhagyma íze van"
Nono...ha mindketten ettünk fokhagymát, akkor nincs azzal semmi gond.
Párom szerint a cigánypecsenye az igazi elsőrandis kaja. Ha nem tetszik a delikvensnek a fokhagymaszag, ha finnyás, hát nincs értelme erőltetni a dolgot. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.21. 12:05:46

A kiáztatás szerintem a hús megsértése. Minden fajnak meg van a maga kaaktere, ezt nem szabad elvenni. Fűszerezni lehet, elsímítani az erős ízt szabad, de kiherléni nem.
Én a birkát csak azért mosom ( nem áztatom ), mert ha a lábosba kerül, ott már csak akkor kap plusz vízet magára, ha nagyon öreg a hús, és sokáig kell főzni. Ha szép fiatal a hús, akkor meg sem mosom, hiszen tisztán kezelik a bontáskor.
Mostanában a boltban vett csikre alkatrészeket sem mosom meg, csak ha levesnek készítem, mert a vágási technológia már olyan, hogy nem szennyeződik a hús az üzemben, a mosástól meg csak felvizesedik a hús.
Emlékeim szerint a régi disznóvágáson ( gondolom most ) sem mosták meg az alaktrészek mindegyikét.

kocsmagomba 2020.11.21. 12:12:16

@süllőcske: Végül pácolás lett. Ha hamarabb kinyitom a csomagolást, nem is kérdezem meg! Szag volt bőven.

Ellenben forraltam vizet. Ebbe tettem, forrás után, darabokra vágott répát, zellert, zöldséget. Hagymát és fokhagymát. Babérlevelet, fűszertojásban szárított kakukkfüvet, szemes fekete borsot, borókabogyót, mert azt imádom. Ahogy felforrt újra, lezártam, hagytam kihűlni a levet. Majd a kétszer átöblített, már kellemesebb illatú húst is hozzáadtam. Végül vörösborral is felöntöttem, most hidegen pihen. Biztos, hogy marad benne vadas íz bőven. Igaza lesz Boarnak, lehet hímivarú.

kocsmagomba 2020.11.21. 14:48:03

@kocsmagomba: nyilván soha többet nem veszem meg, inkább nem eszek vadat, ha már egy vadász se szánja meg az embert...

kocsmagomba 2020.11.21. 14:48:47

@kocsmagomba: ..mármint, hogy én fizetnék érte, de úgy sincs...

old forester 2020.11.21. 17:12:52

@kocsmagomba: Na én ezért jutottam el oda, hogy visszatértem az ősközösségi életformához. Csak azt a vadat eszem, amit én lőttem. :-)
Amúgy ha 10 évvel ezelőtt beszélgettünk volna erről, elérteném a célzást, két hét múlva a lakásajtód előtt lenne a csomag. Most örülök, ha két vadászat összejön a télen, és akkor sem biztos, hogy lövök valamit.:-)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.21. 17:20:41

@kocsmagomba: Sajnos, a mi vadász barátunk sem lep meg újabban min ket..pedig régebben egy kis fácán, meg egyéb nyalánkság beesett hozzánk is, Most a Metróban vettem legutóbb.

Boar. 2020.11.22. 10:17:38

@látjátok feleim szümtükkel: Ne feledd, hogy eleve lőtt vadról beszéltem, abból is az egyik legkarakteresebb ízűről. Ez azért más, mint az egyenkaján felnevelt majd tökéletesen kivéreztetett akármi amit a boltban megveszel.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.22. 13:19:47

@old forester:

Mi nem vadásztunk soha, csak a szomszéd, meg sok ismerős, de már ő sincs, és a vadásztársai zöme is kiöregedett. Érdekes, hogy a 40-e szomszéd sem jár csak ritkán - és inkább a hegyekbe - vadászni. Volt a városban régen vadhúst árusító bolt is, de valamikor régebben bezárt. Nem is tudom árulnak-e most valahol vadhúst. Közelben volt fácán nevelő telep is, de mostanában nem hallottam, hogy működne.:(

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.22. 13:20:45

@látjátok feleim szümtükkel:

Illetve néha a multiknál szokott lenni szarvas, és vaddisznó.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.22. 13:22:40

@Boar.:

Én a lőtt vadra is értettem ezt. Annak sem szabad elvenni a karakterét, mert akkor akár szójából gyártott húst is lehet aromával "megvadítani".

kocsmagomba 2020.11.22. 13:31:37

@Boar.: Így van. Nagyon sok a bent ragadt vér. Van aki ezt nem szereti, emiatt nem eszik vadat. Vágóhídon és házi vágásnál is alapvető a teljes kivéreztetés. Van aki még az élő harcsát, nagyobb pontyot is kivéreztetéssel öli meg! Nyilván, hiszen a vér értékes tápanyag.
Erre az erdőn-mezőn nincs lehetőség.

kocsmagomba 2020.11.22. 13:33:26

@látjátok feleim szümtükkel: nem a karaktere tűnik el, hanem a sok alvadék, hidd el nem kell a húsba.

süllőcske 2020.11.22. 16:11:29

@kocsmagomba: Pl a busának hihetetlenül sok vére van, ha mondjuk azzal füstölném, hát, az bizony nem volna jó. Persze, lehet mondani, mért készítek busát, de ez egy másik téma.
Angolna vérének megőrzése veszélyes, de pl egy frissen kifogott vadponty vérének felhasználása szent dolog.

Boar. 2020.11.22. 19:29:44

@süllőcske: Pozsárvér?
Anélkül a halászlé csak leves ... :-)

Boar. 2020.11.22. 19:36:45

@látjátok feleim szümtükkel: Amikor pácolod a vadat, ugyanúgy kiáztatod... Az elmúlt huszonöt évben szinte kizárólag saját elejtésű vadhúson éltem, csak néha csábultam el egy-egy csábosan mosolygó csülök vagy magát kellető oldalas kedvéért... Szóval elég megalapozott véleményem van a vadhúsok kezeléséről és ez nem egyezik a Tiéddel...

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.22. 20:07:37

@Boar.:

Nem baj az, ha nem egyezik a véleményed az enyémmel, hiszen ettől egyéni az ízlés.

Egyébként én soha nem pácolok vizes pácban húst. Egyszer csábultam el, gyönyörű sonkát pácoltunk sok vízben, és a végén ki kellett dobni, mert a hús laza volt, és megromlott ( lehet, hogy súlyzózni kellett volna ).

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.22. 20:14:34

@kocsmagomba:

Sok alvadék? Hiszen a vad vére nem tud mind kifolyni, nem eret vágnak rajta, hanem lövik. Természetes, hogy véralvadék van a hús rostjai közt. Az nem ront az ételen semmit.
Egyébként a disznóvér nem más, mind alvadék, még is szeretjük.

A fácánt meg valamikor úgy készítették, hogy kiakasztották főzés előtt néhány napra hideg helyre érni, de talán még a vadnyulat is, és nem áztatták azt a húst főzés előtt.

Boar. 2020.11.22. 21:12:05

@látjátok feleim szümtükkel: Azért az nem véletlen, hogy házi vágásnál vagy a vágóhídon kivéreztetik az állatot. A vér gyorsan romlik, nem kell az a húsba. A vallási előírások sem hóbortból születtek.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.23. 05:55:39

@látjátok feleim szümtükkel: Irodalmi élmény, hogy akkor jó a vadliba meg a fácán, ha már kicsit szagos..hát, én nem élnék szívesen a középkorban....

@Boar.: Hogy a pofám nem bírom tartani..de nem lehet, hogy azok az előírások sokkal melegebb tájon keletkeztek?Az északi vadászok meg nem ismerték a kivéreztetési előírást. Csak agyalok.

Másrészt én is azt szeretem, ha a húsba nincs belealvadva a vér, a fűszeres sült vér az egy másik műfaj.Tényleg érdekes lenne megtudni, a disznóvágáskor mi volt előbb, a direkt vércsapolás, vagy úgy voltak vele, ha úgyis kijön, fogjuk fel.

A fenébe, hajnalban itt ilyen vérengzést végzek.

old forester 2020.11.23. 09:26:41

@Boar.: Ja, hát persze, a világ nem fekete és fehér, van amikor indokolt az áztatás, de amit példának hoztam, abszolút nem. Szarvas borjút áztatni? Aminek még alig van vadíze? Máig gyötör a lelkiismeret furdalás, hogy nem tudtam megakadályozni.:-)
Nekem úgy látszik szerencsém van, mert megúsztam a durva íz élményeket. Illetve egyszer nem, egy Szu-beli társas utazáson a Fekete-tenger környékén felszolgáltak egy halpogácsát, aminek olyan borzalmas erős halíze és szaga volt, hogy azt már nem tudtam megenni. Pedig szeretem a halat. Közben láttam, hogy helyiek simán betolják. Nem tudom a környékünkön melyik halnak van a legerősebb íze, de annak a többszöröse lehetett. Egyszer csukát sütöttem sütőben. Olyan erős halszag volt a konyhában sütés közben, azt hittem nem fogjuk megenni. Viszont a tányéron teljesen jó volt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 11:14:17

@Kumari aki Nilüfer:

Valóban összefügghet az éghajlattal is a dolog. Mondjuk amikor én apámtól láttam a vadhús feldolgozását, akkor nagyon hideg és havas telek voltak, a vad a házon kívül úgy megfagyott, mint most a mélyhűtőben, jó időben meg nem jutottunk vadhúshoz.
Disznót is télen vágtak, amikor nem volt esélye a romlásnak. Jó időben a kényszervágást kimérték, vagy azonnal feldolgozták olyan termékké, aminek a romlását sózással, fűszerezéssel meg tudták akadályozni. Vagy megfőzték. De a vadászidény általában a téli, hidegebb időszakra esik most is.

süllőcske 2020.11.23. 20:37:04

@old forester: Jött feléd a csuka, s szerencsét hozott. Ez a hal tiszta szerencse a pangasius totem alatti világocskánkban.
Iszonyú finom.
Csukaperkelt megvolt már?

Boar. 2020.11.23. 21:22:35

@süllőcske: Babérlevéllel vagy anélkül? :-)))

old forester 2020.11.24. 08:15:26

@süllőcske: Akkoriban kipróbáltam többféle halat, a csarnokban akkor még szinte mindent lehetett mindig kapni.(Múlt század vége) A csukával nem léptem tovább, mert a kísérletezés során eljutottam a pisztrángig és ott leragadtam. Főleg azért, mert amikor akartam mindig hozzájutottam frissen, úgy hogy ott fogták ki előttem a tóból. De étteremben ettem csuka pörköltet, 10 pontot kapott.
Érdekes módon a pangasius soha nem érdekelt, pláne attól kezdve, hogy megtudtam, a természetes élettere olyan víz, ami nálunk szennyvíznek minősülne.

süllőcske 2020.11.24. 16:40:41

@Boar.: Azóta megtértem, most már inkább a te kőtábládat olvasom.:)))
Amúgy, ha a csukából testes- tejfölös korhelylevest főzök, abba szoktam tenni.
Csukaperkeltbe soksok fokhagymát.

valkür 2020.11.24. 19:19:01

@süllőcske: Erről a korhelyevesről lehetne többet tudni? annyi étlapon olvastam már, de sosem mertem remdelni. Minél hosszabb ugyebár az étlap, annál mélyebb a fagasztó. A ponty korhelyleves meg az ilyen étlapokon a 10-20-ik tétel szokott lenni.
Szeretem a halat, szívesen kipróbálnám a recepted.

Boar. 2020.11.24. 23:45:48

@süllőcske:
:-)
Baján a Potykában ettem babérleveles csukapörköltet. Nem lett a kedvencem. Aztán Nagybaracskán beszélgettünk a pincérrel és ki volt akadva, hogy mit képzelnek ezek a bajaiak, méghogy babérlevél... :-)
Én csak fokhagymát teszek bele, a csuka nagyon kívánja.
süti beállítások módosítása