Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tepsiben sült paradicsom

2012.09.17. 07:00 Andrass9

Az év legjobb paradicsom receptje (számomra)! Korlátlan mennyiségeket vagyok képes megsütni belőle, és a feleségem soha nem unja meg. Nem beszélve arról, hogy remek módja a paradicsomtúltermelési válság megoldására!

101.jpg

A múltheti lehülés elől gyerekeimmel leszedettem az érett paradicsomot - ők látják a színén, melyik az érett :) Lett vagy 25 kiló, amennyit még ők sem voltak hajlandóak elvinni magukkal. Főleg a koktélparadicsom nyert náluk, de maradt a többi.

100.jpg

Itt az ideje a sült paradicsom elkészítésének.

 

 

Receptje egyszerü, elkészítése macerás és hosszú ideig tart. Több módszerrel kísérleteztem már évekkel ezelőtt, mire letisztult a legsikeresebb készítési mód - bár a régiek is működőképesek.

 

 

 

 

Az alapkoncepció az alábbi:

 

 

  • Locsold meg a legnagyobb tepsid (vagy amekkorába a paradicsomod befér) bőven oliva olajjal. Nem kell a legdrágábbat használni, de azért vacak se legyen! Beninek igaza van - minden alkalommal a számodra legjobb minőségűt olajat használd (jelen esetben a főzésre való olajak kategóriában).
  • Szeletelj fel egy nagy marék megtisztított fokhagymagirizdet és szórd bele a tepsiben lévő olajba egyenletesen elterítve.
  • Sózd meg nagyszemű sóval az olajat/fokhagymát. Nem kell félni, a só nem oldódik az olajban.
  • Dobáld bele a kedvenc fűszereidet
  • Takard be at paradicsommal
  • Szórd meg további fűszerekkel, ha akarod
  • Sózd meg durva sóval és frocsköld le még egy kis olivával
  • Told be a sütőbe 200 fokra kb 50 percre
  • Vedd le a sütőt minimumra (120C vagy akörül) és hagyd ott 3-4 órára.
  • Villával emeld ki a paradicsom múmiákat, hogy az ágas fűszer a tepsiben maradjon és tedd üvegcsékbe, vagy egy tálba, amin azon frissiben felszolgálod. A fűszeren maradó leveket a tepsi megdöntésével összegyűjtheted, a krémesre főtt fokhagymát villával kiszedegetheted a paradicsomra.

 

Az alábbiakban az eddig elkészített 5 adagról adnék beszámolót, mivel mindegyik kicsit más, és lehet, hogy ezek között lesz egy, amelyik megkapja az olvasó fantáziáját.

 

1. A lusta verzió (avagy az első kísérlet):

 

A paradicsomot csupán megmostam és félbevágtam. Mivel szép szaftosnak, de nem levesesnek látszott, így ahogy van tettem be a tepsibe. Fokhagyma is csak módjával izesítette az olajat. Fűszer nem került a paradicsom alá. Az alapanyag többnek bizonyult egy rétegnél, ezért a maradékot negyedekre vágtam, hogy a résekbe betömködött fűszereket betakarjam vele. Finom lett, de a héját le kellett húzkodni, miután megsült, és igy egy adag jó sült réteg elveszett számunkra :(

10.jpg 11.jpg 12.jpg
13.jpg 14.jpg 15.jpg

 

 

2. Változat (avagy a szárazfűszeres kisérlet):

 

Ez a változat már akkor készült, amikor nem volt friss fűszer, és kaptunk a boltban olcsó paradicsomot. Minden évben készítek fűszerolajat, ami a kerti növények legjobb pillanatában begyűjtött, apróra vágott és megsózott levelei egy üveg jó oliva olajban. Ez eláll egy évig, néha kettőig avasodás nélkül. Hirtelen sült húsokat szoktam ezzel az olajjal kicsit bekenni, vagy csak friss meleg kenyeret mártogatunk bele. Szóval most ilyen olajjal locsoltam meg a tepsit (ezúttal tapadásmentes alufóliával burkoltam az edényt - könnyebb elmosni a végén). A paradicsomot meghámoztam, és mivel kicsik voltak, hát egyben hagytam őket. A tetejére szárított bazsalikom és további fűszerolaj került. Itt megpróbáltam megforgatni a paradicsomokat, de túl szaftosak voltak, így nem forgattam meg mind - üvegbe raktam, amilyen lett. A hámozás megérte, de bizony a levét ki kellett volna nyomni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg
23.jpg 24.jpg 25.jpg

 

 

A nagy termény betakarítás utáni 3 nap

1. nap - avagy az első kisérlet a régi módszer javítására:

 

Mivel most rengeteg paradicsom állt rendelkezésemre, lehetőségem támadt a módszer finomítására és kísérletezésre is. Elővettem a legnagyobb üvegtepsimet és teleraktam a legnagyobb paradicsomaimmal. Hozzátettem még négyet, hogy a lyukakba is jusson.

102.jpg

Begyűjtöttem nagy adag friss fűszernövényt a kertből:

  • Zellerlevél
  • Görög bazsalikom
  • Bazsalikom
  • Rozmaring
  • Hosszúlevelű kakukkfű
  • kakukkfű
  • Oregánó
  • Majoranna
  • Csombor

 

103a.jpg

A tepsibe kb egy deciliter olivát öntöttem (szépen egyenletesen betakarta a tepsi alját), beleszórtam egy marék felszeletelt fokhagymát és megsóztam durva sóval. Egyenletesen elterítettem benne találomra minden fűszerből. Alapos mosás után a forróvizes módszerrel lehámoztam, és félbevágtam a paradicsomokat. Egyenként kikanalaztam a magot belőlük, mielőtt a tepsibe kerültek. Természetesen nem volt elegendő a hámozott paradicsom ... Pedig előrelátó voltam, Sebaj, újra forralni a vizet és még 5 szem paradicsomot is meghámozni. Ezzel tele is lett a tepsi. A kikanalazott magot-levet leszűrve egy fazékba tettem kis sóval és borssal meg egy zellerlevéllel - jó lesz meginni! A paradicsomok közé betuszkoltam még némi fűszerszámot, megszórtam durva sóval és meglocsoltam olivával. 1 óra 200 fokon plusz 5 perc grillezés, majd 3 óra szárítás 120 fok körül. Mehetett is az üvegbe. A csalódás/meglepetés: Ugyan a tepsi 5 literes, beleraktam 4 kiló paradicsomot, de csak 2 és fél 3 decis üvegnyi lett belőle. Vagyis 7,5 deciliter a 4 kilóból. Na jó, lett belőle 3 deci sürített ivólé is. A tepsiben maradt zöldfűszerről leöntöttem a levét és kimazsoláztam a fokhagymákat is az üvegekbe. A fél üveg azon nyomban eltűnt feleségem pocakjában, aki akkor ért haza éhesen a munkából, mikor befejeztem a kirakást.

 

104.jpg 105.jpg
106.jpg 107.jpg
109.jpg 110.jpg

 

2. nap - avagy hogyan javítsuk a módszert :

Most már igazán benne vagyok, lássuk mit tudok még kihozni belőle. A paradicsom mennyiségét felemeltem 5,5 kg-ra. Az már biztos, hogy több fokhagyma kell bele. A fűszerek aránya jónak tűnik, azon ne változtassunk. Viszont: ezúttal a kanalazgatás helyet nyomjuk ki a magot/levet a paradicsomból. Félbevágni sem kell, csak kiszúrni a végét (kivágni a csumáját). Kötényben dolgozva fogjuk marokra a gyümölcsöt, és fejő mozdulatokkal próbáljuk a legtöbb szaftot kivenni belőle. A kötény fontos, mert spriccel az átok! A tepsibe pakolás után csupán pár szál száras fűszert dugdostam közé, inkább felaprítottam a leveles fűszereket és megszórtam az egészet. Szokás szerint sót, olajat a tetejire, és be a sütőbe. Most elhagytam a grillezési fázist. nem nyertünk első alkalommal semmit sem vele. Ez a módszer 5 kis 2 dl-es üvegnyit eredményezett, viszont a két liter léből lett fél liter 1:4-re besürített fűszeres házi paradicsompüré!

202.jpg 203.jpg

 

3. nap - avagy essünk már túl a maradékon.

 

A kipaszírozós eljárás nyerőnek látszik, elő a maradék 5 kilóval, ami már óriás fürtös paradicsom - mintha bikaszíve lenne, de nem szív formájú - és lássunk neki. Most ismét a szálas fűszer paradicsomok közé dugdosását választottam a végére, jó volt az apríttot, de inkább nem teszem a sok apró levélkedarabot az üvegekbe. Persze az 5 kiló nem volt elég, még kellet egy bő félkilónyi a Lucullus paradicsomból is. A magok kinyomását már tökélyre fejlesztettem, gyönyörű darabok kerültek a tepsibe. Leve viszont csak másfél liter lett, ami azt jelzi, ebben a fajtában még kevesebb lé van, mint az óriás rücskösben. Azt tudom, hogy a legkevesebb lé a Lucullusból jön ki, de abból csak elenyésző mennyiséget használtam. Azok kedvéért, akik esetleg nem ismerik a vizes dunsztolást, ezt az adagot vizes dunsztban készítettem el, hogy le tudjam fotózni. Az üvegeket körbetekertem egy darabka újságpapírral és szorosan egymás mellé állítva egy fedeles lábasba tettem. annyi vizet öntöttem a lábasba, hogy a legkisebb üveg felső harmada szabadon maradjon. Rátettem a kupakokat, de nem szorítottam meg, befedtem a lábast és lassan forraltam bő fél órán át. Ezalatt éppen felforrósodott a paradicsom is. Rászorítottam a kupakokat és hagytam az egészet együtt kihülni. Azért drukkolok, hogy ne romoljon meg :)

303.jpg 302.jpg
304.jpg 305.jpg
306.jpg 307.jpg

 

Konklúzió:

Gyakorlatilag bármelyik módszert választod, az eredmény a paradicsom tökéletesen koncentrált íze olaszos fűszerezéssel, amit egész télen élvezhetsz a napsugár illatával (már ha van neki).

1.jpg

Igérem, idén már csak elvétve fogok paradicsomokról posztolni - legfeljebb, ha valami roppant fontos receptet készítek (mert még van egy hónap a paradicsomszezonból)!

111 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr144778344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 11:38:37

@süllőcske: Csodás és ritka élmény! Remélem, alkalmunk lesz megnézni őket.

Benikuty 2012.09.17. 11:51:47

@Mitzi von Küche: én is remélem:)
Jutottál valamire olíva ügyben?

skylla 2012.09.17. 13:12:50

nekem lenne egy kerdesem: itt azt mondjak, hogy a paradicsomnak ki kell vagni azt a reszet, ahol a szara van, mert rakot okozhat vagy mi. en soha nem vagtam ki, most akkor tudatlan vagyok, vagy itt reagaljak tul?

Hurri Kán 2012.09.17. 13:22:50

@skylla:
Szerintem túlreagálják.

tartetatin 2012.09.17. 13:58:28

@skylla: ezt most hallom először :). Amúgy én mindig kivágom a paradicsom szarát :) mert randa kemény és halovány (bezzeg a régi paradicsomok).

Ellenben a nyersen olajban eltett fokhagymától rendesen parázok, régen azt hittem a botulizmus csak "kolbászbetegség".
Még hűhőben is csínján kell bánni a nyers fűszer/fokhagyma/olaj kombótól... :(

tartetatin 2012.09.17. 14:01:30

@tartetatin: egyébként az alacsony savtartalmú házi zöldségeltevésnél is lehetséges (zöldbab, kukorica, spárga, clkla...)

skylla 2012.09.17. 15:32:15

@tartetatin: mi az, hogy kolbaszbetegseg?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 16:01:17

@skylla: www.mebih.hu/attachments/089_Botulizmus.pdf

elég durva, de szerintem elég ritka lehet.
@gyvy: szerintem is.
@süllőcske: de jó, grat, megyünk és lemeózzuk :DDD

Benikuty 2012.09.17. 16:55:29

@anica inkognitóban: a botulizmus miatt használja a húsipar a nitrites pácsót, ami nem ördögtől való, és a tengeri só is tartalmaz nátrium nitritet..., de azért várjunk medvedokira, ő majd tud hozzá:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 17:28:27

@Benikuty: igen, tudom és mintha már egyszer szóba is került volna..

este jövök, most megyek és vért iszom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 18:09:54

@anica inkognitóban: @tartetatin: @Benikuty: Amit a link ír, helyes. Hangsúlyozni kell a rosszul kezelt disznósajt és kolbász (különösen vadkolbász) mellett a csülök veszélyeit is - emlékezetes eset történt pár éve. A toxin hőérzékeny és a lúgos kémhatást kedveli - megoldás: alapos hőkezelés és savas közeg. A tünetek közül a kettőslátás a legfontosabb diagnosztikus jelenség.
És még vannak emberek, akik ezt a halálos toxint magukba fecskendeztetik ráncbénítás céljából (botox = botulinum toxin).

Hurri Kán 2012.09.17. 18:26:45

@Benikuty: @Mitzi von Küche:
Pont talán tegnapi híradóban volt, hogy valaki botulizmus gyanújával került kórházba, vagy derült ki, hogy az van neki, de mondták, elmúlt 5 évben ez kb. 4-5 ilyen eset. Tehát létező jelenség, de szerencsére nagyon ritka.

Benikuty 2012.09.17. 18:40:20

@anica inkognitóban: @Mitzi von Küche: @gyvy: elnézést a korai elvermelésért, de nagyon korán (3) kelek, mert forog a daráló:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 19:55:43

@Benikuty: nem irigyellek.:(

valami zavar lehet az erőben, vagy rés a pajzson, vagy valami, de nekem meghülyült a gépem, gyanúsan viselkedik a melegszendvicssütőm és szegény Pinka-Panka is most írt egy sms-t, hogy besz@rt a UPC, meghalt a net nála.

egyetlen vigaszom, hogy a sült paradicsom illata átjárja a házat :)

@Mitzi von Küche: meg is érdemli, aki nem bírja elfogadni, hogy a ráncok az élet velejárói..:S

Hurri Kán 2012.09.17. 19:57:47

@anica inkognitóban:
Nálam kivételesen normálisan működik a júpíszí már vagy 5. napja. Félek, nem lesz ennek jó vége :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 19:58:20

Szép estét, egy pohár barnát ha kaphatnék...
Ciánoztak talán, hogy ilyen alacsony a részvétel?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:00:10

@gyvy: jó hír nektek:
www.hirado.hu/Hirek/2012/09/17/15/Mergezo_italok_Magyarorszag_egyelore_nem_rendelt_el_korlatozast.aspx?source=hirkereso

(az én férjem valami cseh szesszel találkozhatott péntek este.. szombaton nem sokat kellett válaszoljon.:D)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:00:51

@Waka: már megfigyeltem, hogy mindig olyat kérsz, mint amilyen az aktuális hajszínem..:D jó ízlésed van :D

medvedr 2012.09.17. 20:05:11

@Benikuty: Nem ám. Azért érdemes figyelni arra, hogy a pácsó nem biztosan szorítja vissza a clostridiumféléket, csak csökkenti. Tehát nem tuti, de jó dolog. A fő a megbízható előállító és a higiénia. (Elsősorban a földszennyeződést kell elkerülni.) Üzemszerű körülmények közt csak elvétve fordult elő. A régiek úgy mondták, hogy csak házi vágásnál fordult elő kolbászmérgezés. (Így is nevezték a betegséget) A kolbász azért van előtérben mert nem főzik meg és töltésnél anaerob környezet képződik még nedves húsban. Ha ez kontaminált akkor van esélye a toxintermelésnek és hiába pusztul el az érés során a vegetatív alak. Más kajában is lehet, főtt eltett cuccban is. (Én személyesen egyetlen esetről tudok, az nem kolbásztól volt, hanem ilyen zsírban eltett hústól (nem oldalas, kacsahús volt, házi vágás, a bödön földes padlójú kamrán, jó büdös volt már, szóval azért tett érte a polgár sokat, hogy előjöjjön.)A házi disznóvágásnál én is láttam olyat, hogy amikor vitték a sonkát elestek vele az udvaron. Mondjuk senki nem volt szomjas.

Hurri Kán 2012.09.17. 20:07:33

@anica inkognitóban:
Van itthon még némi utánpótlás, dél felől érkezett, szóval felőlem tiltsk be bátran, ha akarják :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:10:33

@medvedr: tisztességes falusi disznótorban senki sem az :D
@gyvy: megnyugodtam, legalább a te "dehidratálásodért" nem kell aggódnunk..:D

BariKarika 2012.09.17. 20:11:53

na ettol a posttol frankon gyomoregest kaptam, imadom a paradicsomot, de ennyit???
Ja, egyebkent csak az irigyseg beszel belolem, ha emlekeztek beszereztem 4 to paradicsomot, a hosszukas fajtat elkapta valami rossebbetegseg, bar attol meg termett, sajnos tegnap ki akartam koltoztetni a teraszra, derekba tort a palyafutasa, a koktelparadicsom is igy jart, de o meg korabban, a normal paradicsom el es terem, bar nem nagyon, a legsikeresebb az aldis citromsarga koktelparadicsom, azt tegnap szureteltem, egy egesz kistalkanyival...:)

BariKarika 2012.09.17. 20:13:56

@anica inkognitóban: ja, itt valaszolok, probald csak ki a vizfurdos tortat, iszony finom, kb 3 perc plusz melo :) megeri! Mondjuk lehet a magyar alufoliaval plusz 3 ora melo amilyen vekony szarok azok :S

1kutya 2012.09.17. 20:14:04

ööö... csak megkérdeném, hogy a kolbászbetegség nem véletlenül a trichinellózis? (szezon vs. fazon?).
mert a botulizmust mi a pangó vízben nevelt kácsák betegségének tanultuk és kiegészítésként említették, hogy a vizet "meggyűjtő" zöldségekben is előfordulhat.

???

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:14:36

@BariKarika: majd a legközelebbinél.. most másban gondolkodom..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:15:12

@1kutya: olvasd el a linket és higyj Medvedokinak..

1kutya 2012.09.17. 20:15:33

@1kutya: de majd a táncoló suszter főerdész kollega megmondja:-DDD

1kutya 2012.09.17. 20:16:37

@anica inkognitóban: a medwe nem játékszer, neki hiszek:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:17:28

@1kutya: ja, nőnek meg, ha ló legel?:P:D
oszt' ha kérdeznek, válaszolj :P

Hurri Kán 2012.09.17. 20:17:51

@anica inkognitóban:
Arra azér' ügyeltem és ügyelek. :)

@1kutya:
Nem, az valami húsmérgezés. Lehet, zöldséget is fertőz, ezért is próbálok minél kevesebb zöldet enni :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:19:45

@gyvy: viszont szerencsére a C-vitamint beviszed.. csak mivel vízben oldódó, nem kockáztatsz, alkoholban..:D

Hurri Kán 2012.09.17. 20:20:44

@anica inkognitóban:
Sehol nem olvastam róla, hogy alkoholban ne oldódna. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 20:22:42

@anica inkognitóban: Azért majd szólj idejében, ha feste(t)sz.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:24:48

@gyvy: :D
@Waka: csak annyit mondanék: apám anno azt mondta, mikor tesóm esküvője előtt elindultam a fodrászhoz: kislányom, csak zöld ne legyen!
(szőke, barna, vörös, fekete és sötétkék is volt már. gyönyörű fekete hajú, kék szemű pasihoz festettem utóbbi esetben :))

medvedr 2012.09.17. 20:26:09

@1kutya: Tavi kacsákban tömegesen is előfordult. A nyakizmok bénulása miatt nem bírják kiemelni a fejüket a vízből is így megfulladtak. A pangó túltrágyázott iszapban sárban szaporodtak el. Földes zöldség is terjeszthet Clostridiumokat. Állattenyésztésben mostanában Ny. Eu.- ban okoz gondokat intenzív csirketartásban. Nálunk még nem jelentkezett ebben a formájában, vagy nem sikerült diagnosztizálni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 20:39:11

@anica inkognitóban: Mi a csudát fogok inni, ha megint kék lesz?
@Mitzi von Küche: Ó, igen, unikum langyosan, állítólag a fogkövet is leszedi.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 20:41:12

@Waka: nem tudom, majd kotyvasztok valamit...:D nyugi, most a barnába kerülnek majd magenta csíkok (gyengébbek, vagyis férfiak kedvéért: az a szín, amit a T-Mobile is lenyúlt). Na, az fogja feladni a leckét..:D

Hurri Kán 2012.09.17. 20:53:10

@anica inkognitóban:
Én sem vagyok az orvosok álma. :D

BariKarika 2012.09.17. 21:02:55

gyors kerdes, a vaniliasodo meddig all el hutoben? penteken csinaltam, felforraltam, holnap fogyasztanank dios palacsintaval...az aranygaluska elfogyott :)

BariKarika 2012.09.17. 21:03:57

@Waka: curacaot...attol lehet szep keket hanyni ( na en azota nem iszom olyat, csakis szintelen cuccokat :))) )

Hurri Kán 2012.09.17. 21:05:05

@BariKarika:
Elvileg holnap még jó kell hogy legyen.

BariKarika 2012.09.17. 21:05:37

@medvedr: ez azt jelenti, hogyha megfertozodtem akkor ne furodjek csak zuhanyozzak? marmint a fulladasveszely miatt?

BariKarika 2012.09.17. 21:07:34

@gyvy: ok, ha nem, es feldobom a papucsomat kajamergezesben akkor visszajarok majd kiserteni teged :P

egyebkent ki tudja, hogy miert szoktak tomeges szalmonellafertozesek tortenni aranygaluska miatt? A sodot megfozi az ember nem? es a szalmonellabacik tudtommal nem szeretik a magas homersekletet...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.17. 21:07:56

Most már igen sokat tudok a patadicsom tartósításáról, köszönet érte. A sok információt kiegészíteném a következőkkel ( arról értekezett az írás, hogy milyen élelmiszereket érdemes együtt enni ).

"Az ételek egymást erősítő hatását vizsgáló kutatásokból kiderült, hogy remek párosítás például a paradicsom és az avokádó. A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin felszívódásához zsírsavakra is szükség van, amelyeknek kiváló forrása az avokádó (fejenként negyed avokádót számoljunk). A likopin azért nagyon fontos, mert igen erős antioxidánsként képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, és hatékony lehet bizonyos daganattípusok megelőzésében.
A paradicsomot az avokádón kívül brokkolival is érdemes együtt fogyasztani. A paradicsomhoz hasonlóan a brokkoli is kiváló rákellenes élelmiszer, a paradicsommal "karöltve" azonban igazi szuperélelmiszert alkot - főként férfiaknak javasolt a prosztatarák megelőzésére."

Mi megittuk az idei paradicsomtermés felét, minden nap, az aktuálisan érő gyümölccsel vegyesen ivólevet turmixoltunk.

Hurri Kán 2012.09.17. 21:09:35

@BariKarika:
Drága, mielőtt enni kezdenéd, szagold meg, bomló tejsav ölég hamar hírt ad magáról ;-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:09:51

@Waka: Arra azért ne végy mérget (azaz unikumot)...
@BariKarika: Inkább ne edd meg!

BariKarika 2012.09.17. 21:13:18

@gyvy: @Mitzi von Küche: Na! Dontsetek mar el! :D
Es ha lottyintek bele meg egy kis rumot? :P Medvedoki!!! az alkohol oli a szalmonellabacikat? :)
Mindenesetre felforralom megegyszer...

gyvykem, milyen szaga van a bomlo tejsavnak?
( apropo romlott tej, ma megint beszoptam, megfoztem a nespresso kv-mat, gyonyoru hab van a kv tetejen ami nagyon szepen elrejti a romlott-de nem savanyu szagu- tejet amint szepen osszeugrik a forro kv-ban :( fuuuuuuuuuuj!!!!!! utalatos az aldis tej :( )

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:16:10

@BariKarika: nem igaz, hogy nem tudsz egy másik adag sodót csinálni holnap...

medvedr 2012.09.17. 21:16:44

@BariKarika: Ez nem fertőzés, hanem mérgezés. Az élő baktérium nem kell hozzá csak az, hogy az ételben, amit elfogyasztottál a fogyasztást megelőzően elszaporodjon és toxint termeljen. A toxin mérgez meg, ha megeszed. Nagyon mérgező. Ha megeszed kurvára nem lesz kedved zuhanyozni.

Hurri Kán 2012.09.17. 21:17:22

@BariKarika:
Éppen vacsizom, hadd ne mondjak hasonlatot :D VAgyis nem tejsav, tejfehérje vagy mija bánat. A lényeg, h ótvar büdös :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:20:14

@anica inkognitóban: A magenta benne van a CMYK színkódban (négyszínnyomás), a hölgyek kedvéért. Majd iszom valami átlátszót.
@BariKarika: Hm... Curacao. Kuplung koktél: 3 cl curacao, 3 cl malibu, 3 cl vodka, 1 dl őszilé, marék jég, shakerben összeráz, szürcsöl, yessss!
@Mitzi von Küche: Azért egy hosszú távú kísérletet még lefolytatok, csak a referencia kedvéért.

BariKarika 2012.09.17. 21:22:59

@medvedr: jaja, tudom, marhara halalos, akkor mar csak a hullamosok zuhanyoztatnanak :S
@anica inkognitóban: nem, nem tudok, dolgozo no vagyok, nincs itthon tojas eleg, es egyebkent is rendes zsido nem dob ki 7 decinyi sodot es kesz! :D
@gyvy: ok, igy mar tudom, hetvegen bulizni voltam, nehany ember otvar budos volt, biztos megromlott a sodo a honaljuk alatt :S Joetvagyat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:23:27

@BariKarika: Én azt a sodót villámgyorsan kiönteném. Hűtőben is legfeljebb 2 nap.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:23:53

nektek sem frissül ez a vacak? válaszértesítőben már 3 perce megkaptam Waka válaszát, itt meg 5 frissítés után sem látom..

Hurri Kán 2012.09.17. 21:24:36

@BariKarika:
Köszönöm. Jelzem, most ettem meg a pénteken főtt őzleves végét, kutya baja nem volt,pedig volt benne tejszín :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:26:36

@BariKarika: ha már eldöntötted, hogy nem dobod ki, hanem megmérgezed magad, akkor miről beszélünk negyedórája?:P jóétvágyat, reméljük lesz wifi a kórházban, hogy a fosásod minden részletéről olvashassunk.
Komolyan mondom, nem értelek! Dobd ki azt a vacakot és edd mással az aranygaluskát! ez nem játék!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:26:46

@gyvy: Reggel még azért referálj a tapasztalatokról.

BariKarika 2012.09.17. 21:26:54

@Waka: hm, eme osszetevokbol egyet fogyasztok, a jeget :S ok oszile nagyon ritkan 5 evente egyszer :) telitalalat, olyan nekem valo antialkoholista koktel :D
a multkor kb 12 ev utan ujra probalkoztam a malibuval, mar voltam annyira spicces, hogy legyurjem az ellenerzeseimet ( ok, mar nem volt mas alkohol a buliban) na nem kellett volna, az ember halgasson az osztoneire...el is jegyeztem magam a porcelannal aznap ejjel, meg masnap reggel...nagyon meghitt, olelkezos kapcsolatot alakitottam ki vele :S

BariKarika 2012.09.17. 21:31:34

@Waka: @anica inkognitóban: jolvan, gyoztetek, kidobom...akkor most mia csipkediszes franccal esszuk a dios palacsintat??? :S
na jo, kitalalok valamit gyorsan, csokiszosz, vagy elkuldom a lakotarsat a boltba tojasert...bar ma beszolt egy eroset, lehet o a penteki sodoval eszi majd a palacsintat? :P ah nem vagyok bosszuallo tipus :P :D

Hurri Kán 2012.09.17. 21:32:12

@Waka:
Semmi baj nem lesz, elég jó az orrom, ha bármi gyanús szaga lett volna, nem eszem meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:32:52

@BariKarika: Honnan szereztél valódi porcelán bilit?

BariKarika 2012.09.17. 21:35:11

@Waka: véce az nem bili te! :)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:36:33

@BariKarika: Diótöltelékes palacsinta sötét csokoládészósszal: maga a Gundel-palacsinta! Jobb nem is lehetne.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:37:29

@BariKarika: Egy kis forró citrommártás? Cukor, citromlé, reszelt citromhéj, kevéske víz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:38:47

@BariKarika: A meghitt ölelkezésből gondoltam, hogy ágyba is vitted, a klozetot meg csak nem szedted szét. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:39:33

@Waka: az jó, mert savanykás.:) nekem valami meggyes birizgálta a fantáziámat.. de ez egyszerűbb.:)

Hurri Kán 2012.09.17. 21:40:03

@Waka:
Ha a hegy nem megy Mohamedhez. :D
Zuhanytálca egyébként kényelmesebb. :D

BariKarika 2012.09.17. 21:40:47

@Mitzi von Küche: abba kell narancshej vagy most erosen keverem valamivel?
@Waka: mostanaban sajnos nagyon ocska citromokat lehet kapni, alig reszelheto a heja ( tudod az a nem feszes heju, puhas), raadasul se ize se buze, illetve buze van, vegyszer...sajnos organic sincs a boltban, nem tudom mi tortent...

BariKarika 2012.09.17. 21:43:59

@anica inkognitóban: ne vereztesd a szivem, itten nincs meggy! Ezek azt sem tudjak mi az :( :'( ( jajj, egy meggyeshabos,vagy meggyespite,macskaszem,meggyes-makos...ahhhhhhhhhh)

@Waka: nagyon kenyelmesen be tudsz feszkelodni jobbrol a radiator es a csesze koze vagy balrol a zuhanykabin es a csesze koze :) nem kell agyba vinni :)))( egyebkent oltari makos vagyok, hogy mindig patikatisztan tartom...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:46:54

@BariKarika: Ribizli, vagy ahogy Anica is írta: meggy. Esetleg málna citromlével csorbítva.
A Patikatisztán valami Közel-Keleti ország?

BariKarika 2012.09.17. 21:51:29

@Waka: Lakotars megszavazta a gundelt...
malna 10 dekaja 2.50 euro, azt most hanyagolnam...itt a ribizlit sem ismerik :(

patikatisztan-volt szovjet tagallam, azsia, elmaradott de nagyon higienikusak az ott elo emberek...

BariKarika 2012.09.17. 21:53:39

ugy alapvetoen en mazochista vagyok vagy mazochista vagyok? Bojtnapom van b@sszameg! En meg itt toltom az idomet veletek sodorol, palacsintarol megmittudomen mirol ertekezve! AHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!! :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.17. 21:56:46

@anica inkognitóban: Az is tuti. Mondjuk egy korty Créme du Cassis kevés mirelit erdei gyümölccsel. Azt hiszem Süllőcske emlegetett valami hasonlót.
Na húzok, elég volt mára belőlem, holnap drogprevenciós és sportnap.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 21:58:08

@Waka: nyugi, még nem lépted át az egészségügyi határértéket..:)

BariKarika 2012.09.17. 21:58:55

en is lepek, jot ne halljak rolatok :)

1kutya 2012.09.17. 22:06:25

@medvedr: oké, így vágom!

@BariKarika: drága írishonba szakadt Dórikám! kimész wazze a sarkiba, veszel egy ájrishkrémlikőrt, oszt meglocsolod vele azt a k.rva tésztát! ennyire ne legyél má' gyámoltalan!!!

Hurri Kán 2012.09.17. 22:09:40

@1kutya:
Nem berúgni akar az aranygaluskától. :D

1kutya 2012.09.17. 22:14:15

@gyvy: de legalább nem kap tőle hasmarsot (sőt tudtommal a szesz gyógyítja:)

Hurri Kán 2012.09.17. 22:18:31

@1kutya:
Prevencióról hallottál már? :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.17. 22:18:57

@BariKarika: Narancshéj el nem ronthatja...
@1kutya: Juj, de jó ötlet (de magában is)!

1kutya 2012.09.17. 22:24:46

@Mitzi von Küche: én nem szeretem, nálunk a csajok öntögetik konty alá, gondoltam a zaranygaluskát sem lehet vele elrontani.

medvedr 2012.09.17. 22:41:24

@BariKarika: Hát valahogy így, de tényleg no para ritka ez szerencsére. Böjt helyett meg sport és kalóriavisszafogott meenü, a la Smithgerda. Tényleg az lány jól eltűnt.

medvedr 2012.09.17. 22:42:18

@Waka: Az én voltam, hadd dicsekedjek.

BariKarika 2012.09.17. 23:47:35

@1kutya: nemszeretem...altalaban a csajos italokat nem..tudom fura vagyok :)
@Mitzi von Küche: ok, megy bele narancshej :)
@medvedr: a bojt egy jo dolog, ha valami baja van az embernek, a macskamtol lestem el, tusszent kettot, majd nem eszik egy napig es mar jol is van :)( ne ertsd felre, nem 40 naposrol beszelek, 1-1 nap csak)nem fogyokura miatt bojtolok, azt ugy nem is lehet, azt ehezesnek hivjak. Arra nem vagyok hajlando! :)

Benikuty 2012.09.18. 04:09:26

Jó reggelt, indul a mandula!
Kislányom pedig Szentpétevárra, dec. 23.-ig nem látjuk:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 06:41:08

@medvedr: Ó, ezer bocsánat. Lusta voltam utána nézni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.18. 08:53:02

Ha ezt a receptet hamarabb ismerem, mostanra kicsit rágyúrtam volna.
süti beállítások módosítása