Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy másik zöldség alaplé

2020.10.01. 07:00 Andrass9

Egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne csináljak magamnak alapleveket a főzéshez. Most éppen egy gyöngyös leveshez összeszedett zöldség héjából készült kis adag alaplé.

20.jpg

Nomeg készült egy nagy adag csont alaplé is, mert kaptam a barátunktól, akinek dílere van, egy zacskó marhacsontot a hentestől. Még egy pici velőscsont is volt benne!

A multkorinak ez egy utóhallása, ez kiderült a készítéskor.

  • 2 nagy sárgarépa héja és válla
  • 2 fehérgyökér héja és válla
  • 1/4 zellergumó héja és pici gumó
  • 1/4 karaláb gumó héja és pici gumó
  • 3 cm póréhagyma karikázva
  • 3 db kelbimbó borító levelei
  • 1 zöldpaprikacsuma

10.jpg

Semmi fűszer. A zöldségeket megmostam hámozás előtt, majd a lehámozott héjakat és a a gumós részekből kicsit a kis tottyosba tettem. A fenti lista kb 1/4-ig töltötte meg a lábast. Adtam hozzá bő liter vizet és lefedve kislángra tettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az eltérés az előzőtől, hogy mindössze 50 percig főtt, és tökéletes aromával árasztotta el a konyhát. Szépen leszűrtem, a szilárd anyag ment a komposztra.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

A lé meg vissza a sparheltre. Kislángon besürítettem szűk két decire, majd kis konténerekbe öntöttem (nyitókép).

18.jpg 19.jpg

Felirattal ment a mélyhűtőbe.

Ugyanekkor 5 liter vízben tettem fel kevés zöldséggel 3 kiló marhacsontot. Na az peszergett pici lángon 6 órán át. Éjszaka kifagyott rendesen. Lehalásztam róla a zsírt, felforrósítottam, majd kb egy óra alatt besürítettem fél literre! Azokat is ilyen tartókba öntöttem, és cimkézve ment a csodahüttőbe. Itt is 1-1 pohárka megfelelt egy liter alaplének, csak sokkal kevesebb helyet foglal! Ha szögletes lenne, még többet nyernék a bolton ...

21.jpg

A csontok közt főtt velőscsont ismét egy szép rozskenyér szeletet koronázott meg! Képet nem teszek ki, mert egy olvasóm pálinkával kezelte a megrökönyödését tegnap...

Nem véletlen a csodahüttő elnevezés, amikor ilyen csodák bújnak meg benne!

32 komment

Címkék: kelbimbó póréhagyma sárgarépa gyökér zellergumó karaláb paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7116219030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.01. 13:14:35

Johanna lányom sztázsolt nagyon neves éttermekben, na ott pl, a hagymahéjat is belefőzték az alaplébe, semmit, de semmit nem dobtak ki hasznosítás nélkül.Én meg kidobom a komposztra, most pl fullon van a fagyasztó, még a maradékot sem tudom ebben a pillanatban fagyasztva menteni.

Ma borsóleves meg kakaspörkölt nokedlivel az ebéd, megint megállapítottuk, hogy igen, szeretjük a mindenféle konyhát, de ennél kevés jobb:D

És mivel a jonatán alma foltosodik, egy tepsi nagyon almás kevert tészta sült. Mert délután mindig úgy ennénk valamit....

Kumari aki Nilüfer 2020.10.01. 13:17:29

Itt Debrecenben a fiatal kakas a madarasban eszméletlenül olcsó volt tegnap, nem volt 500 kilója, és mondhatom, finom.És tényleg fiatal, hamar elkészült.

kocsmagomba 2020.10.01. 15:12:51

@Kumari aki Nilüfer: Én is azt mondom: Debrecenbe kéne menni! ;)

valkür 2020.10.01. 15:39:11

@Kumari aki Nilüfer: Anyukám kedvence volt a cigánkáposzta. Egész kakasból pörkölt, mindene benne, a lábától a fejéig. Egy bögre rizs bele, és annyi savanyúkáposzta, mint a kakas súlya. Ha nem volt kakas, öreg tyúkkal is csinálta. Igaziból egy rizses káposztáshús, baromfiból.
Manapság is csinálom, csak kevesebb rizzsel.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.01. 16:31:15

@valkür: Nahát..ez jó cucc:) Ki fogom próbálni, de most ha marad a kakasból, akkor rizses hús lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.01. 19:51:40

@kocsmagomba: Persze! És pulykakakast kéne venni!!!
@valkür: Érdekes gondolat!!! Meg kellene próbálni ...

valkür 2020.10.01. 23:14:02

@Andrass9: aki nem ehet vagy nem akar sertést enni, annak javaslom, hogy a káposztás húst próbálja ki pulyka medalionból. A mell az ehetetlenül száraz, a combból meg nem győzöd kioperálni a szálkákat. Ez a tenyérnyi színhús viszont szaftos, a zsírsav-profilja pedig jobb, mint a sertéshúsé. Én télen rengeteg savanyúkáposztát eszem, pulykamedalionnal majdnem olyan, mint sertésből - nagyságrendekkel kevesebb zsírral.

Én a pörkölteket tényleg pörköltként kezdem, a forró edénybe dobom a felkockázott húst, és amikor kifehéredett, akkor szórom rá a hagymát és lefedve, a saját levében párolom. Úgyanúgy eltűnik benne a hagyma, és sűrű szaftja lesz a húsnak. Ekkor megy rá a káposzta. És hát én csípősen szeretem, de az nem kötelező :-)

valkür 2020.10.01. 23:33:56

visszatérve a témához: az én kedven alaplevem zöldborsó héjából és a spárga fás szárából készül. A spárgát ugye félbetöröm, a felső része mehet párolni vagy akárhova, az nem fás. Az alsó fás részt még egyszer kettétöröm. A legalsó része tényleg kuka (vagy komposzt), a közbenső pedig megy a levesbe.
Zöldborsóból mindig nagyon szépet és frisset veszek. Fejtés közben a szemeket általában megeszem nyersen, a legritkább esetben jut el a fazékba. Max iszok hozzá egy pohár vizet.
A hüvely viszont megy a spárga mellé. Felöntöm vízzel, megfőzöm és átpasszírozom. A szűrőben marad a borsóhüvely celofános része és a spárga fás rostjai. A lábasban pedig ott van a halványzöld, opálos alaplé, ami bármihez kiváló. Leginkább csirkegombóc és zsenge leveszöldség kerül bele, de tárkonyos levesként is különleges élmény.
Alig várom a tavaszt :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.02. 08:42:18

@valkür: A pörkölt nálam is úgy, hogy -na, jó, hagymával kezden- a húst a hagymával fehéredésig sütöm, és utána jön rá minden más..és igen, a mai húsok annyira vizesek, hogy vétek plusz vizet alátenni.

Toros volt a minap, bőrös malac lapockából, ott is az van, hogy a savanyú káposzta kevés olajjal átforgatva, kevés borssal turbózva a sütőben pirul, a hús meg saját zsírján( előbb csak kell egy minimális víz, míg a zsír el nem kezd kisülni, de utána saját zsírra sütve, majd eztán egy fej szálasra vágott vöröshagyma, sok gerezd fokhagyma, babér, bors, só, és ezt sütöm meg, Mikor kész, akkor jön hozzá a pirított káposzta, azzal csak rövid ideig átsütöm. Nem zsíros, ellenben nagyon finom, ezt csinálom akkor is , ha nem malac a hús, de akkor is teszek vele bőröst, csontost, zsírosabbat, és soványt..ha van oldalas, azt is.

kocsmagomba 2020.10.02. 09:43:27

@Kumari aki Nilüfer: Igen. Torost majd télen és akkor fülétől a farkáig legyen benne disznóalkatrész.

@valkür: ez a rizses káposzta pedig lehetne akár gerslis is.
Pulykamedált szeretjük. Én tárkonyos, citromos, tejfölös levesnek nyáron. Ha lehet pulykatökével koronázva. :)

süllőcske 2020.10.02. 14:01:26

@valkür: @kocsmagomba: A savanyúkáposztás húshoz a gersli a választásom. És nagyocska húsdarabokkal,olyan jó kétfalatnyikkal, előzőleg megpirongatva.
Pulykafelsőcombból, akár.

süllőcske 2020.10.02. 14:06:53

@kocsmagomba: Levesed jooo, pláne, ha zöldpaszuly is kerül belé. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 14:36:15

@süllőcske: 14 napos a churuthoz az aludtejem. Olyan savanyú, hogy csücsöríteni kell. A savó már feljött, de nekem régen el is vékonyodott, majd eltűnt, ezért türelmesen kevergetem...

kocsmagomba 2020.10.02. 15:51:35

@süllőcske: csak attól félek, hogy ha a pulykatöke mellé még zöldpaszulyt is teszek, kénytelen lennék fügefalevéllel letakarni ezt a sok illetlenséget a tányéron! :D Egyébként kiváló, mindig tanul tőled az embör. Én kevéske répával és petrezselyem gyökérrel ízesítem a levet, meg ami a kezem ügyébe akad, de látom, hogy a zöldpaszuly kiváló lenne ezek helyett, csak önmagában is.
Nem tudom, erre gondoltál-e: Hosszas keresgélés után találtam egy verziót a képeim között, ez répával, petrezselyemmel készült, a pulykamedál mellé csirkenyakkal, persze tökével és csipetkével. A képnek megfelelően, bográcsban készült egy nagyobb adag.
Beszéljen a kép:
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26783665-6e6a3aa6/user

(esetleg van több kép is a főzésről)

kocsmagomba 2020.10.02. 15:52:42

@Andrass9: opsz, az előzőből kifelejtettem, hogy ahhoz az ételhez illene nagyon a churutod!

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.02. 17:29:20

@kocsmagomba:

Basszus! Megnyitottam a képed, nagyon jó a többivel együtt, de nem tudtam visszajönni a kocsmába, be kellett csukni és újra kinyitni a kocsmaajtót.:D

valkür 2020.10.02. 18:06:29

@látjátok feleim szümtükkel: az annak a képnek a legnagyobb baja, hogy nem az enyém a kanál, ami a bográcsban van.

kocsmagomba 2020.10.02. 18:24:59

@látjátok feleim szümtükkel: Hiába, nagy a huzat, becsapta az ajtót! Mindig mondom a kocsmárosnak, hogy ne akkor szellőztessen, mikor vendég van. :)))

@valkür: Végül is a kanalat elküldhetem neked! :) De mégsem, most jut eszembe, nagymamámtól származó emlék.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.02. 20:08:44

Köszönök szépen!
Igazán nem tudom, hogy a besűrítés mennyire tesz jót ennek a lének. Az ízek nyilván koncentrálódnak, de az illatok szerintem elvesznek. Soha nem próbáltam, de egyszer nekiveselkedem, aztán okosabb leszek.
@valkür: Ha baromfi és pörkölt, abba bizony kell keze-lába, füle-farka. A csontos-bőrös rész adja a kellő szaftot, a többi meg kell ugye, hogy jóllakjék az ember. A káposztás-babos megoldás egészen jó, főleg az öreg madarakhoz passzol.
A pulyka legjobb része a felső comb (no meg a nyak). A bőr természetesen kuka (bármibe fő, borzalom ízt ad neki), de a hús igen sokoldalúan felhasználható. Pácolva, grillen isteni.
@Kumari aki Nilüfer: Ez lázítás. Hat hete zöldségen-gyümölcsöm élek.
@Andrass9: Hajrá! :)
Holnap ganéhordás, utána ganéhordó buli. Tábortűzön, wokban teriyaki csirke, bambuszrüggyel és szójababcsírával. Hát, meglátjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 21:14:55

@Waka: Szerintem egyszer próbáld meg besüríteni. Nekem mindaddig sikerül, míg nem foglal el valami más közben :(((
Nem vesznek el sem az illatok, sem az ízek, ha odafigyelek. Az a tapasztalatom, hogy amíg sürítem, szagolgatni kell. Nem az állag, hanem az illat határozza meg, mikor van kész. No de mindenki másképp csinálja ...
Egy kis gané itt is elférne - akár még buli nélkül is :)

kocsmagomba 2020.10.03. 10:03:51

Ha már alaplé. Én se sűrítem. Múltkor főtt sertésfejet készítettem. Jóféle perzselt bőrű állat fejét. Főzőlé erősen borsozva, sok fokhagymával, hagymával, plusz babérlevél. A fejet megettem, a levet lefagyasztottam. Most éppen ebben a lében fő a bableves, különösebben ízesíteni már nem is kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.03. 23:03:53

Holnap már megint sütni kell. Pénteken készült egy kenyér, de megjott a csipetcsapat és megették a csípős csirkeszárny mellé, majd leszedtek vagy egy mázsa almát és kitermeltek minden növényt a tóból pár kivétellel. Már teljesen elburjánzottak a növények!
Legalább jövőre lesz indokom másféléket venni bele :)

süllőcske 2020.10.04. 09:26:42

@Andrass9: Elvileg eltűnik majd a savó, de ha mégsem tenné, el fog párologni.
Jó időben készíted a tejsav bombát. Mi lesz benne?

süllőcske 2020.10.04. 09:38:15

@Waka: Zöldségalaplét úgy készítek, hogy húsz percig gyöngyöztetem, lefóliázom, bebugyolálom,áztatom. Kihűl, leszűröm, a szűrőben lévő anyagot megsúlyozom, kicsöpög. Ahány ház

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 14:39:53

@süllőcske: Már csak 5 mm a savó :)
Sok zellerem van, abból biztos. Szombaton veszek a kispiacon számolatlan csokor petrezselymet is. Kaprom lenne elég, de nem tudom elképzelni, csak pár ételbe ...

süllőcske 2020.10.04. 16:51:24

@Andrass9: A kapros churutom nem is lett olyan finom, kissé kesernyés lett. A petrezselyem+zeller szuper. Tárkony?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 17:09:46

@süllőcske: Tárkony jöhetne, ha teremne a kertben, de mivel a feleségem nem szereti, nincs. Viszont adtál egy ötletet: van lestyánom!!!

süllőcske 2020.10.04. 18:13:03

@Andrass9: Nagyon jó ötlet, én is teszek lestyánt belé! Bablevesed, ha eleddig kitűnő volt, ezzel kiütéssel nyer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.04. 18:59:11

@süllőcske: Csak kérdés, mi lesz a 4 literből készült rengeteg kúpocska sorsa :)
süti beállítások módosítása