Nagyon sok alaplét használok, de venni itthon még nem vettem boltban. Persze lehetne leveskockával is, de amikor nagyon kevés munkával előállítható, miért ne csináljam magam.
A napokban sütőlapon sült zöldségeket készítettem a kicsilyánynak és nem volt szívem a zöldségek héját kidobni. Jó lesz az alaplének!
A lényeg, hogy még hámozás előtt meg kell mosni a zöldségeket (nem jó a homokot rágcsálni, a hámozékot viszont macerás megmosni). Most az alábbi zöldségek sültek:
- sárgarépa
- fehérrépa
- édeskrumpli
- cukkíni
- cékla (nem raktam bele az alaplébe a színe miatt)
A zöldséghámozóval mindent meghámoztam, a hosszú szálakat negyedébe vagdostam. Egy kis inox lábasba dobtam mind, majd felöntöttem kb 2 liter vízzel. Pici lángon rotyogott a sparhelt hátsó rózsáján (ott nincs útban) 4 órán át. Kicsit soknak hangzik, de így kifőzzük az ízeket a lébe. Amikor elkészült, egy szűrőn átszűrtem, és a visszamaradt hámozék ment a komposztra.
A leszűrt léről papírtörlővel leszedtem a cseppnyi zsírt (nem tudom, honnan került bele - talán a cukkíni héjáról a viaszos bevonat?), majd visszaöntöttem a lábaskába, és fél óra alatt 90 köbcentire besürítettem.
Jól záródó műanyag dobozkába öntöttem, feliratoztam és lehülés után mehetett is a "csodahüttőbe". Ez mondjuk elég nagy adag, tán két kisebb dobozba kéne tenni.
Nagy hasznát veszem például egy rizottónál, de remekül feldobja a krumplilevest is ...