Egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne csináljak magamnak alapleveket a főzéshez. Most éppen egy gyöngyös leveshez összeszedett zöldség héjából készült kis adag alaplé.
Nomeg készült egy nagy adag csont alaplé is, mert kaptam a barátunktól, akinek dílere van, egy zacskó marhacsontot a hentestől. Még egy pici velőscsont is volt benne!
A multkorinak ez egy utóhallása, ez kiderült a készítéskor.
- 2 nagy sárgarépa héja és válla
- 2 fehérgyökér héja és válla
- 1/4 zellergumó héja és pici gumó
- 1/4 karaláb gumó héja és pici gumó
- 3 cm póréhagyma karikázva
- 3 db kelbimbó borító levelei
- 1 zöldpaprikacsuma
Semmi fűszer. A zöldségeket megmostam hámozás előtt, majd a lehámozott héjakat és a a gumós részekből kicsit a kis tottyosba tettem. A fenti lista kb 1/4-ig töltötte meg a lábast. Adtam hozzá bő liter vizet és lefedve kislángra tettem.
Az eltérés az előzőtől, hogy mindössze 50 percig főtt, és tökéletes aromával árasztotta el a konyhát. Szépen leszűrtem, a szilárd anyag ment a komposztra.
A lé meg vissza a sparheltre. Kislángon besürítettem szűk két decire, majd kis konténerekbe öntöttem (nyitókép).
Felirattal ment a mélyhűtőbe.
Ugyanekkor 5 liter vízben tettem fel kevés zöldséggel 3 kiló marhacsontot. Na az peszergett pici lángon 6 órán át. Éjszaka kifagyott rendesen. Lehalásztam róla a zsírt, felforrósítottam, majd kb egy óra alatt besürítettem fél literre! Azokat is ilyen tartókba öntöttem, és cimkézve ment a csodahüttőbe. Itt is 1-1 pohárka megfelelt egy liter alaplének, csak sokkal kevesebb helyet foglal! Ha szögletes lenne, még többet nyernék a bolton ...
A csontok közt főtt velőscsont ismét egy szép rozskenyér szeletet koronázott meg! Képet nem teszek ki, mert egy olvasóm pálinkával kezelte a megrökönyödését tegnap...
Nem véletlen a csodahüttő elnevezés, amikor ilyen csodák bújnak meg benne!