Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egyszerű és gyors krumplipaprikás

2020.06.30. 07:00 Andrass9

Kis ügyességgel egy óra alatt is elkészül, ha van hozzá minden és nem kell vásárolni menni ...

29.jpg

Találtam gyorsan hozzávalókat, meg nagyon ráéheztem.

Hagymából van már eléggé kicsírázott változat is, de az is jó lesz a szaftban:

  • 5 nagyobb sárgakrumpli
  • 3 nagyobb vereshagyma
  • egy arasznyi szárazkolbász
  • szalonna bőrke és kis szalonna
  • pecsenyezsír az előző napról (ha kevés a szalonna)
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 4 csilipaprika (csípős)
  • őrölt kömény

10.jpg

Friss csili még nincs, és a múltkori pokol tüze vastagkolbász  is elfogyott, így a füstölt csilijeimből vettem elő négyet. A hagymákat megtisztítottam. A szalonnabőrkéket, darabkákat a pecsenyezsírban feltettem sülni. A kolbász is rendesen száraz volt már, de ez tökéletes lesz a paprikás krumpliba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Krumplik meghámozva, hagymák és a kolbász felaprítva, a szár nélküli csili is felvágva. Indulhat a főzés! A kisült szalonnákra borítottam a hagymát pirítani. Felszeleteltem a krumplit és megszórtam a köménnyel - nálunk az a krumpli barátja.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Megpárolódott a hagyma tíz perc alatt, mehet bele a három csilipaprika is. Erre vigyáztam, hogy ne lukadjon ki, mert akkor NAGYON csípős lesz az étel. Pár perc, és a fokhagyma is a lábosban végezte. Az utolsó áldozat a kolbász volt, hogy a zsírban minél több íz oldódjon ki belőle.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Öt perc múltán belekanalaztam a pirospaprikát. Csodaszép színű paprika ez!

21.jpg

Jól elkevertem az alapban, ami elég nedves ahhoz, hogy ne égjen meg a paprika. Utána küldtem a krumplikat, kicsit megpirítottam a szafton, majd felöntöttem vízzel (mi hosszú lével szeretjük, ezért bőségessel).

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Főztem vagy 20 percet, amikor már puhult a krumpli. A csiliket kihalásztam egy kis szafttal egy kistálkába, ahol kinyomkodtam a levüket. Hát csípett rendesen!

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Már csak tálalni kellett (feleségem kért bele virslit is). A bukéját a kinyomott csililével állítottuk be izlés szerint.

Továbbra is nagy kedvencünk!

38 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír csili szalonna kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9415718704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.30. 07:54:01

Bizonyára naoyon finom.A számmal igen szeretem, de érdekes módon gyomorégést okoz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.30. 09:45:34

Az ember két arca:

444.hu/2020/06/30/raszorult-a-dunsztosuveg-a-medvebocs-fejere?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=raszorult-a-dunsztosuveg-a-medvebocs-fejere

Egyik pusztít, másik segít-épít.

De nem akarom a posztot szét*ni, de azért elmondom, hogy nálunk a gyors paprikáskrumpli nálunk mintegy 15-20 évig minden szombaton ebéd volt. Nagyon szerettük. Ma már csak nagyon ritkán főzzük, de az akkor olyan, hogy kétfelé áll a füle annak, aki eszik belőle.

Gyakorlatilag ugyan ez a főzési módszer, csak fordított sorrendben, előbb sül a lecsó kolbász ( szárazzal nem annyira ízes szerintem ), kiszedjük, és a többi hasonló módon megy, csak kömény nincs benne. Amikor a krumpli az alapra kerül, megsózzuk, fedő alatt kici vízzel pároljuk, és azt követően engedjük fel, szintén nagy lére, de azt a krumpli többé-kevésbé fel is veszi mire megfő. Azért mártogatni marad elég.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.30. 09:46:32

@Kumari aki Nilüfer:

Megoldás a gyomorégésre, evés után azonnal elrágni egy tablettát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.30. 18:36:03

@Kumari aki Nilüfer: Kérdés, hogy a paprika, a zsír vagy a krumpli?

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.30. 20:14:36

@Andrass9:

Okozhatja a tört paprika, és a vöröshagyma együtt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.30. 21:49:59

Kedvenc, szeretem. A fokhagymát kihagyom, viszont lecsósabban főzöm.
@látjátok feleim szümtükkel: A lecsókolbász előre sütésével az a bajom, hogy a benne levő lé kicsorog és leég. Ugyanez volt nemrég a "lángolt kolbásszal", ami már rég nem a melegen füstölt kolbász, - amit csak hőkezelve volt tanácsos enni - hanem valamiféle átmenet a sütni való és a lecsókolbász között, jó sok bőrkével és ipari szalonnával.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.01. 07:29:36

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, a piros paprika és a hagyma együtt..annak van a legnagyobb esélye. Mondjuk, a pörkölt nem okoz ilyet.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.01. 07:38:14

@Waka: A lecsókolbászt gyerekkoromban mi főtt kolbász formájában ettük, már ha hozzájutottunk, mustárral. ( Mátészalkán, 25 km-re volt húsbolt, falun még most sincs, csak a kisboltok fagyasztója.Ja, meg van már hűtőpult.Felvágottat, hentesárut, füstöltet sem tartottak, ünnep volt 20 deka párizsi Szalkáról).Lángolt kolbászt veszünk olykor, de én olyan hibridnek tartom, amiben nem bízom, csak ételbe rakva eszem, a szépember nem aggályoskodik.Ő friss kenyérrel, hagymával, miezmással elkarikázgatja vacsorára.Tartja az egyetemi súlyát, pedig szalonna, kolbász, kenyerek tömkelege a vacsorája mióta csak ismerem..ami majd fél évszázad.Szerintem akkor sem hízna, ha langyos zsírt inna pohárszámra, ellentétben velem, aki a pohár víztől is..na de ez van, így hatvanon felül már ezzel fogunk elhunyni:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.01. 09:21:05

@Kumari aki Nilüfer: Ezért nem értem, hisz ez is pörkölt - a krumpli van megpergelve kicsit :)
Ami a hízást illeti: én akkor híztam meg, amikor megnősültem. Addig 48 kg volt a versenysúlyom. Aztán felment, majd lassan lefogytam 70-re. Ekkor infarktus, cigi abbahagyás, máris fel 90-re. Most 80 körül billeg, de lejjebb nem megy az istenért sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.01. 19:10:11

@Kumari aki Nilüfer: Én a magam részéről szerettem a lecsókolbászt. Nem csoda, mivel a gyulait nem nagyon komáltam :)
A napokban vettem lángolt kolbászt, mert az régen finom volt. Most egy hét múltán SAVANYÚ lett! Miért????? Pedig a jó lángolt kolbász pl. Békéscsabáról a füstölő sráctól, tökéletes volt! Sok mindent megtanultam már készíteni, de azért ezt már nem akarom ...
Ami a szépembered étkezését illeti: amikor én csak szalonnát, zsírt, hagymát és kovászos kenyeret eszem, én is fogyok :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.01. 22:01:54

@Kumari aki Nilüfer: Hajdan volt a lecsókolbász és a főzőkolbász. Szinte egy árban volt, de a főzőkolbász egy jobb minőséget képviselt. Mára már nincs ilyen, talán a körmendi (mifelénk ezt kapni) cserkészkolbász, ami még vállalható. 2300 HUF/kg.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.07.02. 06:00:51

Finom lehet, én is kb így készítem, csak nem veszem ki a csiliket, füstölt paprikával (kb 1 mokkáskanál) is ízesítem, valamint a végén a levébe 1 tojásból csipetkét (nokedli) szaggatok bele. Ha nincs kedvem küzdeni a nokedlivel, tarhonyát dobok bele.
A fokhagyma mellé szerecsendiót is reszelek bele.

2020.07.02. 06:42:17

@Waka: Ne is emlegesd, kb. két hete általam eltett üveges lecsó volt az ebéd, pillanatnyi tudatvesztésben lecsókolbászt vettem bele az Int***-ban, agyonsózott darált mócsingnak bizonyult... sohatöbbé. Bizony, hajdanán volt a lecsókolbász és a főzőkolbász, és anyukám már negyven évvel ezelőtt is arisztokratikus megvetéssel nyilatkozott az előbbiről, mint a kolbászfélék legrémesebb képviselőjéről. :-) A cserkészkolbászt még nem próbáltuk, legközelebb rendes henteshez fogok menni ilyesmiért.

süllőcske 2020.07.02. 08:12:34

@Walter_Dornberger: Hogy találtad ki a szerecsendió krumplipaprikásba illőségét?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.02. 08:14:44

@Walter_Dornberger: Szerecsendió érdekes. Legközelebb kipróbálom! Köszi!

old forester 2020.07.02. 08:17:31

Nem mindenhol voltak ilyen „előkelő” fantázianevek hogy lecsó-, meg főzőkolbász. Nálunk úgy hívták, hogy kettőnyolcvanas kolbász. Később találkoztam azzal a névvel (még a hentesnél is úgy volt kiírva), hogy „fradi-kolbász”. Merthogy a Fradit akkoriban úgy biztatták, hogy: „Mindent bele!”.
Nosztalgiából én is próbálkozom vele, de 10-ből ha kettő bejön. Csak nem tudom, hogy milyen gyártmány, mert a pultban nincs mindenhol kiírva, másrészt meg otthon derül ki. Na most majd fogjuk tudni, mert ezután ki kell írni.

süllőcske 2020.07.02. 08:18:44

@MadMary: Valójában meg kellene tervezni egy olyan kolbászfélét, amely ebbe az ételbe való. Szerintem megérné, mindenki örömére. Házilag is nekiállnék, de prádot készíteni, az nem egyszerű!

süllőcske 2020.07.02. 08:25:32

@old forester: Bizony, hogy meg fogjuk tudni. A fradikolbászt a pesti márnák is igen kedvelték, így inkább halat ettem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.02. 08:56:17

Két féle lecsókolbász volt valaha. Ha jól emlékszem 1,80, és 2 forint volt kilója ( később feljebb ment az ára ). Itt felénk egy ideje nagyon jó minőségűt is lehet kapni, amit a régi recept alapján gyártanak. Nem ragad le, és nem mócsingos. De játunk már úgy, hogy nem ott vettük a május elsejei reggelinek valót ahol szoktuk, mert nem mentünk időben, és amit máshol vettünk, az úgy olvadt szép, és ragadt a serpenyő aljába, mint az enyv.

old forester 2020.07.02. 09:08:37

@süllőcske: A hal az nem egy rossz opció, de erre nekem a pl. a diákéveimben, amíg albérletben laktam nem nagyon volt lehetőség. A lecsókolbász ebben az időben nálam alapélelmiszer volt. Lehet, ezért erős a nosztalgia, a fiatalságot idézi fel szerintem mindenkiben. Nem mintha nem lett volna elég húsétel gyerekkoromban (sok baromfink volt, nyúl, disznóőlés, apám vadászott), de amikor tanultam 200 km-re voltam otthontól. Az albérletben akkor hűtő nem volt, amit otthonról kaptam pár napon belül el kellett fogyasztanom, és a kapott zsebpénzt úgy kellett beosztani hogy mozira meg strandra is jusson. Ezért volt olyan népszerű a lecsókolbász.

2020.07.02. 11:40:50

@süllőcske: Nagyon igazad van. A lecsó savanykás-édeskés ízéhez (számomra) nem megy az agyonsózott vagy más módon agresszívebb ízű kolbászféleség, szívesen megkóstolnám a kísérleti munkadarabodat, ha valaha is elkészülsz eggyel. :-)

süllőcske 2020.07.02. 14:45:13

@old forester: Igen, igen, nekem is ilyes történetem volt, vidékről a fővárosban tanultam, nagytáskában cipelve a hazait. Nyulunk, malacunk, baromfink nekünk is volt. A Dunapartot, mint itthon a Tiszát, mindennap megnéztem, mert így szoktam meg. Láttam, hogy pecáznak, és csak bámultam, mert az egyik spori zsírszalonnával nagy, sárga dévéreket fogott, másik pedig uzsonnáját szép márnákkal, osztotta meg, kérdésemre, mi a csali, fradikolbász lett a válasz. Miután jó pecás voltam, rá is kattantam a témára, s kissé fura ízű zsákmányaim színesítették a diákéletet.

szivar 2020.07.02. 17:03:37

Legutóbb egy házibulin ettem olyan furcsaságot, mely leginkább egy paprikás krumplira hasonlított, ámde apróra vágott (szerintem inkább darált) füstölt szalonnával dúsított nokedlivel volt felütve. Szerethető étel. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.07.02. 17:21:28

@szivar: mifelénk népszerű, krumplis nokedli néven.

old forester 2020.07.02. 17:25:36

@süllőcske: Aha. Akkor már értem miért "süllőcske". De miért nem "márnácska"?

süllőcske 2020.07.02. 21:08:25

@szivar: Valaki a környezetemben felkiáltott erre: Beteg emberek! Ez még a kollégisták jólismert törekvéseit is felülmúlja..!:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.02. 21:13:08

@szivar: A szalonna a nokedliben egészen jól hangzik. Talán úgy lenne érdekes, ha az ember lepirítja a szalonnát, a pörcöt belekeveri a tésztába, a nokedlit meg a szalonnazsírra szedi ki. Esetleg még egy kis pirítás. Kipróbálásra érdemes idea.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.02. 21:20:00

@Waka: Szerintem meg betegek vagytok!
Vagy purin túladagolás lesz, vagy gyomorrontás!!!
A véleményem szerint nincs elegendő szalonna, csak kevés alapanyag :)

süllőcske 2020.07.02. 21:32:33

@Waka: Èn is erre jutottam, csak szerintem inkább túrót reá, tejfelt, ne jusson a krumplipaprikásba.

szivar 2020.07.02. 21:50:47

@süllőcske: Ellent kell hogy mondjak. A beteges gondolatok a fokhagymás-mákos tészta címszó alatt születnek. Nincs rossz íze, csak a jó az nem ilyen.

@Waka: Sajnos a szalonna körül egy kissé szmötyis lesz a csusza, így nem árt belefőzni a grumbli közé. Előétel: 0.5 liter páinka/fő + minimum kettő liter sör...

2020.07.02. 23:01:54

@szivar: Hej túró, tejfel, döglött kutya kelj fel...

Kumari aki Nilüfer 2020.07.03. 08:34:02

@Waka: mifelénk elkészül a paprikás krumpli hosszú lére( ahogy dukál, kolbász, miazmás), és ebbe a hosszú lébe szaggatja a gondos háziasszony a nokedlit. A lusta lök vele valami bármit, tarGonyát, slambcuctésztát. kockatésztát. Sok házi savanyúság..eszik, kettéáll a fülük.Inni is tudnak rá, ajjaj, de még hogy!

old forester 2020.07.03. 08:37:54

@süllőcske: Nagyon különleges recept. Valamikor nekem is a süllő-fogas volt a no.1. hal, volt hogy még a halászlébe is tettem ( a ponty mellé természetesen).
Aztán egy időben gyakran jártam a Bükkben és rászoktam a pisztrángra. A Garadnai pisztráng telepen a lehető legfrissebb halat(5 perccel előtte vették ki a vízből) lehetett venni, meg enni is, ott sütötték. Meg persze Szilvásváradon, ha az esett jobban útba.
Ezt a receptet(a linkelt receptet) kipróbálom pisztránggal a legközelebbi beszerzéskor.

süllőcske 2020.07.06. 21:25:17

@old forester: Jujj, megtisztelő, hogy próbálod! Pisztráng tejsavas pácolása is jó, grillen pedig az egyik legcsodásabb. A pisztrángféléknek amúgy a legjobb pácuk só, cukor,citrus+ ami zöld, kapor, édeskömény, ésegyebek. Erdélyben muzsdéj járja, ott puliszkalisztben sütik, ez nyomán fatűzön sütésre príma a tejeskukorica pépbe mártás.

old forester 2020.07.12. 08:15:24

@süllőcske: Kösz, ezt is kipróbálom amit itt írtál, de valószínűleg csak ősz elején jutok el pisztrángért. Igaz, hogy lehet kapni a 4betűsökben is, de azt csak végszükség esetén használom. Jobban szeretem azt amit előtte 5 perccel fogtak ki. Az igazság persze az, hogy sokféle elkészítési módot kipróbáltam már, de a mindenféle fűszer nélkül, roston sütve( kevés sóval) azt nem tudom megunni.
A muzsdéjjal majdnem zavarba hoztál, de Kövi Pál Uram kisegített. Ő ugyan csirkéhez írja egy receptben, de megemlíti hogy sült halhoz is kínálják. Meg hogy saját felelősségre fogyassza mindenki.:-)
Épp most vettem kukorica lisztet, lehet hogy puliszkát is készítek. Gyerekkoromban ettem utoljára.
süti beállítások módosítása