Kis ügyességgel egy óra alatt is elkészül, ha van hozzá minden és nem kell vásárolni menni ...
Találtam gyorsan hozzávalókat, meg nagyon ráéheztem.
Hagymából van már eléggé kicsírázott változat is, de az is jó lesz a szaftban:
- 5 nagyobb sárgakrumpli
- 3 nagyobb vereshagyma
- egy arasznyi szárazkolbász
- szalonna bőrke és kis szalonna
- pecsenyezsír az előző napról (ha kevés a szalonna)
- 2 girizd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 4 csilipaprika (csípős)
- só
- őrölt kömény
Friss csili még nincs, és a múltkori pokol tüze vastagkolbász is elfogyott, így a füstölt csilijeimből vettem elő négyet. A hagymákat megtisztítottam. A szalonnabőrkéket, darabkákat a pecsenyezsírban feltettem sülni. A kolbász is rendesen száraz volt már, de ez tökéletes lesz a paprikás krumpliba.
Krumplik meghámozva, hagymák és a kolbász felaprítva, a szár nélküli csili is felvágva. Indulhat a főzés! A kisült szalonnákra borítottam a hagymát pirítani. Felszeleteltem a krumplit és megszórtam a köménnyel - nálunk az a krumpli barátja.
Megpárolódott a hagyma tíz perc alatt, mehet bele a három csilipaprika is. Erre vigyáztam, hogy ne lukadjon ki, mert akkor NAGYON csípős lesz az étel. Pár perc, és a fokhagyma is a lábosban végezte. Az utolsó áldozat a kolbász volt, hogy a zsírban minél több íz oldódjon ki belőle.
Öt perc múltán belekanalaztam a pirospaprikát. Csodaszép színű paprika ez!
Jól elkevertem az alapban, ami elég nedves ahhoz, hogy ne égjen meg a paprika. Utána küldtem a krumplikat, kicsit megpirítottam a szafton, majd felöntöttem vízzel (mi hosszú lével szeretjük, ezért bőségessel).
Főztem vagy 20 percet, amikor már puhult a krumpli. A csiliket kihalásztam egy kis szafttal egy kistálkába, ahol kinyomkodtam a levüket. Hát csípett rendesen!
Már csak tálalni kellett (feleségem kért bele virslit is). A bukéját a kinyomott csililével állítottuk be izlés szerint.
Továbbra is nagy kedvencünk!