Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A legegyszerűbb kacsaaprólék leves

2020.05.15. 07:00 Andrass9

Kénytelenek voltunk elmenni a madarasba a karantén ellenére is, mert kinyúlt a mikrónk. 10-re már oda is értünk, van két óránk! Alig volt ember a boltban, mi is maszkban meg kesztyűben nézegettük a mikrosütőket. Szerencsére kaptam az eladótól mérőszalagot, mert azt elfelejtettem vinni.

19.jpg

A kiválasztott darab mérete az összes online adattól eltérően pont megegyezett a miénkkel. Figyelem: a méret, amit megadnak a csomagoló doboz mérete, és semmi köze a géphez! Ment is a kosárba izibe. Node a poszt levesről szól, nem az online kereskedés hibáiról ...

Hamár ott jártunk, nem tudtam megállni a hús részleg feltérképezését, és persze mindjárt lőttem egy szép nagy tálca kacsaaprólékot. Ráadásnak volt velőscsont is, meg két szép sertés lapocka és két csomag bőrös kacsaháj. Köröm viszont egy szál se, pedig ennék már körömpörköltet ...

Amikor így bevásárolok húsból, az első dolgom szétporciózni (ha kell), majd vákuumcsomagolásban a "csodahüttő" gondjaira bízni. A kacsaaprólékból kiloptam a szárnytöveket, amit az éppen készülő kacsacomb mellé küldtem a serpenyőbe, a hátat kettévágtam és a nyakakat elharmadoltam. Mivel zuza és szív csak 1-1 volt, azokat megfeleztem. Így lett is két 45 dekás csomagom, amit lefagyasztottam.

Miután ilyen hosszú lére eresztettem a mondanivalómat, tényleg ideje a tárgyra térni. Húslevesre éheztem, de csak kis adagra - ketten vagyunk csak. Elő is vettem az egyik lefagyasztott kacsaaprólék csomagot, amit kiolvasztottam és mellétettem az egyéb hozzávalókat:

  • 45 dkg kacsaaprólék (hát, nyak, zuza, szív, püspökfalat)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérgyökér
  • 1 közepes vereshagyma (meglógott a képről)
  • 3 kis girizd fokhagyma
  • 1 cm gyömbér
  • 1 kisebb szerecsendióvirág
  • 1 mk feketebors
  • 3 szem szegfübors
  • 2 szem kardamom
  • 2 liter víz

10.jpg

A húsokat egy alufólián betettem a grill alá, hogy kicsit megpiruljanak, úgy nem lesz zavaros a lé. A hagymát félbevágva száraz serpenyőben megpirítottam, a belső héját rajtahagyva, hogy sötétebb levet kapjak. A fűszerek egy teatojásba kerültek és a hagymával együtt a kis tottyos lábasba (2,5 literes). Végül kivettem a grill alól a megpirított húsokat.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elhelyeztem a hagymák mellett a lábaskában. Meghámoztam a gyökérzöldeket és feldaraboltam kicsi hasábokra. A nagyobb sárgarépát félretettem, azt majd csak a főzés végefele teszem bele. A csodahüttő megajándékozott egy pirinyó zöldségalaplével ami megfelelt kb egy liternek. Azt is beletettem a lábasba, majd felöntöttem a vízzel. Ment is ki a teraszra az indukciósra két és fél órára kislángra, fedő alatt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor beletettem a félretett sárgarépát ("bezöldségeltem" a levest:), amivel még 20 percet dolgozott a rezsó, ami alatt főztem egy kis házi cérnametéltet is hozzá. A kész levest egy kis házi csilipasztával csípősítve tálaltam magamnak (nyitókép). A zuzát és a szívet gavallérosan a feleségemnek adtam, én egy nyakdarabbal hadakoztam.

20.jpg

Nos, ennél egyszerűbben már ördöngősség lett volna levest főzni (bár a három óra főzés kicsit elodázza a fogyasztását). Remek íz, saját tészta. Két alkalomra ellátott minket.

109 komment

Címkék: hagyma fokhagyma bors gyömbér sárgarépa gyökér kardamom szerecsendióvirág kacsanyak szegfübors kacsa aprólék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3615596590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.15. 10:25:16

Jó kis leveske, jöhetne egy adag.

Azért áruljuk már el azoknak, akiknek nincs grill készülékes tűzhelyük, hogy a húst egy telfon sepenyőbe vagy egyéb rozsdamentes edényben is meg lehet pirítani úgy, hogy nem öntünk vizet alá, a hús általában enged annyi zsiradékot, hogy nem ég le. Ilyen pirításnál az a lényeg, hogy a hús külső része bevonatot kapjon ( előbb kifehéredik, majd pirulni kezd ), majd a belseje megfő amikor már lé is lesz rajta. Én csirkeaprólékot szoktam így lepirítani, és abból főzök jó levest. Van ugyan grill a tűzhelybe, de elromlott már régen, ezért találtam ki ezt a módszert. Persze ez nem az én találmányom, láttam már főzős műsorokban is.

Anyám anno miután lábosba tette a húst, és kevéske vizet öntött alá, födő alatt a berakott sparhelten dinsztelte. Ekkor is kap a hús egy bevonatot, és amikor feleresztjük, a lé nem habzik.

szivar 2020.05.15. 15:35:46

@látjátok feleim szümtükkel:

Nálunk semmi ilyen feketemágia nem történik a húslevessel. Hideg vízben feldobom az összes hozzávalót, amikor elkezd habzani, akkor lemerem egy teaszűrővel a habját - nem megy kárba, a macskák megeszik. :) Egy negyedórányi bősz meregetés után már nem habzik tovább, olyankor lejjebb veszem a gázt, hogy csak pötyögjön a leves, ne zubogjon. Mivel vannak itthon csibéink, így a vén kakasokat, tyúkokat csak húslevesként érdemes elkészíteni. Azaz a főzés alsóhangon 3-4 órahossza...

A végeredmény egy szép, sárga és nem zavaros leves lesz.

Ja, az egész borsot, és a fokhagymát meg belerakom egy teagombába, így még véletlenül se harap rá az ember.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.15. 16:12:12

@szivar: A fekete mágiát a főzés elején te végzed el a grill/pirítás helyett: lehabozod a levest :) Néha bevállalom (pl. kocsonyánál), de sajnálom rá az időt, hamár van rá megoldásom. Ráadásul extra ízt is ad a levesnek! A fűszerek nálam teatojásba mennek, de a teagomba is jó név :) Ilyen teatojásból van teáskanálnyi mérettől 1,3 literesig mindenféle - soha nem gond a legjobbat kiválasztani (pl. a gulyáslevesbe én nagyon szeretem belefőzni a lábszárhús inait, de nagy vendégség esetén előfordulnak válogatósak is, ezért akkor ezek a részek az óriás tojásba mennek, majd a végén külön tálba, hogy vehessen, aki szereti).
Nekem egy nagyon válogatós új macskám van, az nem eszi meg a habot, a kutyánk meg sajnos elfogyott.

szivar 2020.05.15. 18:05:26

@Andrass9: Egy recept bonyolultsága esetemben attól függ, hogy mennyit kell utána mosogatni és mennyi hulladék keletkezik. :) A csirkefarhátat meg megpirítani külön művészeti ág lenne. :/ Azt a negyed órát meg kibírom, amíg lesben kell állni. Amúgy is elég szokott lenni négy-öt percenként lehabozni.

Mondjuk mindig ilyen furán főzök&sütök. Például a sült oldalast sem fóliázgatom, hanem csak hagyok neki időt. Anyám másfél-két óra alatt képes összecsapni (cipőtalp), nekem meg beletelik vagy 4-5 órahosszába (belül omlós mint a vaj, kívül meg ropogós).

Nem vagyunk egyformák, na.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.15. 18:49:37

@szivar:

Szokok én úgy is főzni húslevest, hogy forró vízbe belerakom a húst, és amikor ismét forr, akkor takarékra teszem, ha ráérek lehabozom, ha nem, akkor majd kiforrja az edény oldalára, a végén pedig leszűröm. Egyébként a megpirított húsból más ízű leves lesz, én minden módon kipróbáltam, és szerintem ez adja a legösszetettebb ízt.

Anrass9 pedig máskor ne irigykedjen az eső miatt. Kint állt az autó az udvaron, majd az eső után bement a garázsba. Amikor megszáradt, olyan volt, mintha a felmosóvödörből lett volna leöntve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.15. 18:51:27

@szivar: Hát igen! Mindenki másképp csinálja ... :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.05.15. 18:53:55

@szivar: Ez a szép benne, hogy nem vagyunk egyformák, Én sem nem sütöm, sem nem habozom, Lassú főzés mellett a hab elfő, a leves aranysárga és tiszta, Én így tanultam, és bevált
Ma tyúk és porcos húsoscsont (igazából nem volt csont, csak porcok, és rajta hús, el nem tudom képzelni, melyik része volt a jószágnak) volt a levesben, idei zöldséggel, szépen elfőtte a habot, igaz, majd 4 óráig pötyögött, és mondhatom, nagyon finom lett.A porcos nagy részét belevágtam a toroskáposztába, én nagyon szeretem a káposzta közt megbúvó kis bőröcskéket, bőnyögőket, porcocskákat..nagyon puhára sütöm, saját levében párolódik, víz nélkül, enged annyi levet és zsiradékot,hogy vajpuhává válik, majd
rápirítok, jön a sütőben sült savanyú káposzta, azzal is összesül...igazán jól sikerült most is, de holnap lesz az igazi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.15. 19:06:12

@Kumari aki Nilüfer: No akkor csak holnap nyitom ki az ablakomat :)

2020.05.15. 20:39:35

Ma. Vettem. Egy. Egész. Kacsát.
Majdnem két kiló, hápogni fogunk egész hétvégén, meg azután is.
Sütőben sült savanyú káposzta.
Háp. HÁP.
:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.15. 21:32:42

@látjátok feleim szümtükkel: @szivar: Egy ideje már csak így főzök csontos húsból levest. A pirítással megtakarítom azt az időt, amit a hab szedegetésével töltenék. Mindemellett gazdagabb ízt, és szebb színt ad. Szerintem. Éppen akad valahol egy poszt ez ügyben, de képtelen vagyok idecitálni, mert nem lelem. Csak meglett: blogkocsma.blog.hu/2019/05/06/s_borda-porc
Ekéztek páran érte, de szerintem csak jobb szemüveget kellene beszerezniük.
@Andrass9: A kacsát továbbra is a legjobb levesalapanyagnak tartom. És még mindig nem vagyok kibékülve ebben az ételben a szegfűborssal és a kardamommal. De hát ízlésről nem nyitunk vitát ugyebár. :)
@MadMary: Nem tudom, hány főre készül, de temérdek káposzta kell hozzá, ha egész hétvégén hápogni akartok. Ahogy a klasszikus mondja: egy embernek sok, kettőnek kevés.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.15. 22:13:25

@Waka:

Ettél már kacsaprólék levest bísalmával főzve?

2020.05.16. 01:34:05

@Waka: Nagyon igazad van a kacsa köztes méretei kapcsán... :-) Ketten leszünk a madárra, nem vagyunk oroszlánétkűek, teszek mellé krumplicskát is párat, meglátjuk, meddig fog tartani.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.16. 11:23:20

@MadMary:

Ha közelebb lennél, szívesen adnék abból a kilónyi fagyasztott vargányás vegyes gombából, amit ma vette szerintem nagon jó áron, 3100 forint volt a kiló ( nincs még teleportálom ). Finom tölteléket lehetne belőle varázsolni a ruca hasába. Lehet, hogy a jövő hétvégi menü ez lesz, majd rá is nézek lehet-e valahol kapni kacsát. Sajnos az enyémek már elég öregek, nem valók tölteni, csak levesnek, meg sütésre, de arra kiválóak.
250 forint/kilo áron meg nagyon szép friss káposztát, és szép zsenge karalábot kaptam. No nem a multinál, hanem egy helyi "nagykerben". Multinál volt spárga, jó fonnyadt 1600/kg áron, annyiért nem kell.

2020.05.16. 11:38:03

@látjátok feleim szümtükkel: Máris utasítom a hollandust, hogy kezdjen dolgozni a teleportálón. :-) :-) A gombát nagyon szeretjük, tegnapelőtt fokhagymás pulykafalatokat csináltam (találtam egy darabka combfilét a mélyhűtőben), maradt pár kanál maradék, hozzácsaptam egy szintén mélyhűtőben bujdokló vegyes gombapörköltet, tegnap gombás pulyka, vagy inkább pulykás gomba volt rizzsel, a lábast is kinyaltuk.

Emmett Brown 2020.05.16. 13:08:29

én nem tudom elképzelni a húslevest zeller nélkül, ha lehet akkor gumós ÉS szár is megy bele.

dirkstruan 2020.05.16. 14:10:48

Aki nem szereti a gulyáslevesben a lábszárhús inait, az inkább ne is egyen ilyet. :)

szivar 2020.05.16. 16:17:27

@Waka: Nana, azért nem kell túlozni. :) Egy 'vadon érlelt' gyöngytyúknak vagy egy fácánnak is lehet ám örülni húsleves ügyében... Vagy egypár hájas galambnak. Nagyon régen ettem veréblevest is. :D

Itt a környékünkön van egy csóka, aki kitalálta azt, hogy fácánokat nevel majd és eladja a vadászoknak. Csak arra nem számított, hogy elég necces egy olyan madarat vadászoknak eladni, ami ráül a puskacsőre és nekiáll tollászkodni. Hát így került egy ilyen madár is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 18:41:21

@dirkstruan: Szerintem meg egyszerűbb rájukhagyni - nekik lesz roszabb, nem nekem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 19:02:35

@Emmett Brown: Én is zellerimádó vagyok, de most ebben a levesben a kacsa ízét szerettem volna érezni :)

Emmett Brown 2020.05.16. 19:10:08

@Andrass9: nálam minden második húsleves maradéka zellerkrémlevesként végzi :) vaj-hagyma-krumpli-soksok zeller, dinsztel, összeforral, turmixol :)

2020.05.16. 19:17:54

Kacsajelentés: a végén úgy alakult, hogy a kacsát bedörzsöltem sóval és majorannával, a hasát kisámfáztam negyedelt almával és fokhagymával, mellé is tettem almát-fokhagymát, pici víz és zutty a sütőzsákba. Főtt-tört krumpli lett a köret zöldsalátával... csak pihegtünk a végén, és még jutott is további étkezésre, a mellehúsát érintetlenül hagytuk ugyanis.
Holnap száraz pirítós lesz az ebéd teával. :-) :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 19:23:04

@MadMary: Ha a combját hagytátok volna holnapra, kinyitottam volna az ablakomat! Jó kombinációban sült a madár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 19:23:43

@Emmett Brown: Most éppen a csülkös bableves zellereit vacsoráztam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 19:55:28

31 paradicsompalánta és 70 csilipalánta kiültetve. Köszönet a gyerekeinknek, akik 4 óra alatt mindezt megcsinálták!
Még 30 csili van a keltetőben arra várva, hogy a fokhagymát felszedjem és legyen neki hely. Feleségem kiültette a petrezselyem, rómaisaláta és bazsalikom palántáimat. Még a zellert és a majorannát kell benyomnom. Egy pici koriandert is elültettem ...

Ebédre délután paradicsomleves, besameles fehérspárgacsúcsok és gesztenyepüré volt.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.16. 20:15:29

Ma a nagylányoméknál voltunk, vegán ebédet kaptunk, sült krumpli, fekete rizs fűszeresen, és zöldségragu..ami fantasztikus volt, de ne kérdezzétek, hogy készült, Volt benne kelbimbó is bőven, és csípős volt, és fenséges, Én vittem vegán fahéjas narancsos csigát. Azon túl, hogy fantasztikusan szép helyen laknak, és jót beszélgettünk, nagyon jót ettünk.

Kedélyes Paraszt 2020.05.16. 20:35:49

nalunk is alap a zeller a levesbe. a gumo is es a zold is. itt nekem konnyu, mindig van varganya a hutoben, ugy kb 15-20 kilonyi minimum. az alatt mar kifogyoban van a fagyaszto.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 20:50:41

@Kedélyes Paraszt: Irigyellek érte! Nálam csak 1 kiló fagyasztott vargánya van... viszont nálunk, ha nincs még 2 vödör tejfel a hűtőben, akkor rendkívüli állapotot hirdetünk :) Vejem csúfol minket állandóan, hogy mi magyarok mindenhez tejfelt eszünk.
A csodahüttő - aka a fagyasztóm - mindenféle húsok tárháza. Külön fiók a halnak, a marhának, a sertésnek és a baromfinak, valamint az alapleveknek és a zöldségeknek is. Mivel nem engedek mást beletenni, eléggé jól van nyilvántartva, mi van idehaza. Ehhez jön kb 10m2 kamra földtől a plafonig polcozva tele eltett gyümölccsel és egyebekkel, szóval úgy néztük legutóbb, hogy 3 hónapig nem kell kimozdulni, legfeljebb lisztért :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.16. 21:01:58

@látjátok feleim szümtükkel: Na az még nem volt, de így elsőre nem hangzik rosszul. Mit kell róla tudni?
@MadMary: A krumpli az segít. :)
@szivar: Sajnos csak a magam tapasztalta ételekhez tudok viszonyítani. Gyöngytyúkhoz még nem volt szerencsém. A galambból, ha akadt tökös, inkább rántott madár készült. Fácánt utoljára gyermekkoromban ettem, talán jó is lehetett, de ráharaptam a sörétre, kihullott két tejfogam, úgyhogy ez nem volt annyira nagy élmény. A fogságban nevelt vadmadár kapcsán nekem vadkacsával van tapasztalatom. Megjöttek az olasz vadászok, a dagadt madarak meg maguktól nem tudtak felszállni. A halastó töltése mögül dobáltuk fel szerencsétleneket, hogy aztán lelőjék őket.
@Andrass9: Tegnap délelőtt és ma délután kiültettem 30 tő paradicsomot és 55 paprikát. Fáj az összes tagom, főleg a comb hátulján az ültetőizom. A magas ágyásban a találomra kiszórt, "bazsalikom 2012" feliratú mag mind egy szemig kikelt, alig tudtam közéjük beóvatoskodni a paprikapalántákat. Most már csak valami esőtáncot kéne lejteni, mert igencsak száraz a föld.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.16. 21:16:23

@Waka: @MadMary: -nek van valamilyen fapapucsos esőtánca. Neki kell udvarolni! (Én is próbálkoztam ...)
Bazsalikom kb 10-12 évig csíraképes. Én cserépben neveltem elő nem lévén felezett hordóm. Bár - hogy így szóba került - van egy 200l-es műanyag hordóm, amit én is elvághatnék. De szerencsére még elegendő a veteményesem (különösen, hogy fény van az alagút végén - tán az őszre megkapom a maradék 30m2-t ).

2020.05.17. 07:51:56

@Waka: @Andrass9: Nem bosszantásképpen írom (deeee, egy icipicit...), nálunk most esik. Nem zuhog, de esik. Sajnos úgy néz ki, hogy a holland fapapucsos varázstánc hatóköre per sacc egy-másfél kilométer, jó esetben kettő. :-/

Kumari aki Nilüfer 2020.05.17. 08:47:48

Józsán is eski hajnal óta, az a szép csendes áztató eső..kicsit hűvös van hozzá, de majd megmelegszik lassan:)
A fácánlevesnél kevés jobb leves van..as a gyöngyös is finom, utóbbi húsa kicsit sötét, sokaknak az nem jön be. Én kapni szoktam fácánt, tüzetesen átvizsgálom, és kioperálom a sörétet, babrás és hosszadalmas, . és olykor furán kell darabolni miatta az állatot, de megéri.
Viszont gombászni nem merek, mert nem ismerem a gombákat, a piacon mindig férges a gomba(kivéve a korai kucsmagombát), így ritka vendég az igazi erdei gomba nálunk, csak amit fagyasztva veszek néha, nagyobb ünnepekre, Aranyáron adják...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 09:59:35

@MadMary: Azért valamit tudhatsz...
ESIK AZ ESŐ!!! Szép lassan, de már 3,3 mm lejött. Pont jókor jött a palántaültetésnek. Köszönöm :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 10:02:06

@Kumari aki Nilüfer: Kaptam már fácán is, meg gyöngyöst is.

Szerintem a gyöngyös picit jobb volt a levesben, mint a fácán ... Most megfőzném bármelyiket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 11:51:14

Frissítés:
Ugyanez a leves készül (a másik fele az apróléknak), de most szegfübors és kardamom nélkül, hogy @Waka: is boldog legyen :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.17. 12:02:24

@MadMary: Itt is esett 5-6 mm. Valamennyi talán átszivárgott a táncból.
@Andrass9: Igazán rendes tőled. :) Ép hordót vétek lenne elnyiszálni ilyen célra. Én olyan lemezhodókat örököltem a kerttel, amiknek szinte már teljesen kirothadt az alja, azokért nem volt kár. Hely is akadt nekik bőven, bár most már alig lehet közlekedni.

2020.05.17. 12:34:02

@Andrass9: Továbbadtam a hollandusnak, aki nagyot nevetett, és azt mondta, hogy eszerint a holland facipők hatóköre sokkal tágasabb, mint gondoltuk. :-) Éljen az eső, nőjenek a zöldségek!

2020.05.17. 12:35:05

@Waka: Legközelebb plusz háromszor fogom összeütni a facipőm sarkát, hátha elszalad tőle a felhő rendesen Veszprémig.. :-D

szivar 2020.05.17. 14:11:45

@Waka: Akkor nincs más hátra, keríteni kell egyet. :D Megéri. Nem tudom merre laksz, de ha a közelünkben (Kalocsa környéke), akkor elképzelhető(azaz nem merek megesküdni rá), hogy tudok intézni fácánt - ha kell.

@Andrass9: Én már leszedtem az elsőt. :P Van még további hat is folyamatban. Mármint csiliről leend szó, mert a tavaly ősszel elraktározott koktélparadicsomokat megette az egér. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 14:28:04

@szivar: Az áttelelő paprikákat nálunk is szüreteli a feleségem. Sőt, ad nekem magot, hogy vessem el (májusban :).
Viszont az idei vetésről már 6 paprikát lehetne leszedni, de inkább kiraktam azokat is a veteményesbe.
Paradicsomból március végén ettük meg az utolsó bogyókat. Szépen tartották magukat a nappaliban!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 14:29:29

@szivar: Ja! A legrosszabbul a fokhagymával jártam, mert nem jó helyen tároltam. Kb. mostanra kiszáradtak, egy részükbe meg valami moly költözött. Az új fokhagyma csak június közepe táján esedékes...

szivar 2020.05.17. 15:08:59

@Andrass9: Nálunk az ősszel ültetett hagymákat és a zöldséget vegyszerezte ki a nagyeszű szomszéd. :/

Ha van megfelelő felesleges helyed, illetve 'folytonnövő' paradicsomod van, akkor érdemes kipróbálnod azt, hogy szeptember közepén, a fagyok előtt letörsz(nem vágni, törni!) róla egy kisebb ágacskát. Kettő-négy napra vízbe teszed, utána átülteted egy közepes méretű virágcserépbe. Egész télen elég hetente-kéthetente vizet adni neki. Lehetőleg félárnyékos helyen legyen. Tavaszra felnyurgul olyan méterre, másfél méterre. Ilyenkor le kell szaggatni (nem vágni!) a leveleit és az oldalágait úgy, hogy köbö 30 centi zöldje maradjon. A többit meg le kell ásni mindenestől ~15 centi mély árokba és jól beiszapolni (azaz 35-40 centi lógjon ki a földből). Ha netán egyszer(!) elfagyna, akkor sincs gond, mert újrahajt. Egy kissé előbb lesz rajta termés, mint a palántás verzión. Ráadásul sokkal többet is terem. Viszont a leszaggatott oldalhajtásokat sem kell kidobni, mert azokat is meg lehet gyökereztetni... Nálunk azt a pár tövet lerágta az egér.:/ Hiába na, faluvége, vályogház, lemegy az aratás, utána invázió vala...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 15:18:53

@szivar: A paradicsompalánta már bő egy méteres volt most, amikor kiültettük. Igencsak felkopaszítom, és vagy 35 cm ágyba kerül, mert a szára a legjobb gyökér :) A nyesedék komposztba megy: nincs több paradicsomnak hely.

2020.05.17. 16:58:49

Most jöttem be a kertből, a fügén két zöld, de gyakorlatilag felnőtt méretű gyümölcs csücsül. Lükén nézek a semmibe. :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 17:16:17

@MadMary: Attól függ, mekkora bokrod van :) Nekem sok nagy zöld néz szembe ... Pedig ez a bokor 3 éve teljesen kifagyott, tövig levágtam. Most nagyobb, mint akkor volt (kb 4m átmérő, 3m magas).

vörösbor(de)minőségi 2020.05.17. 19:10:29

valaki segitsen! annyi itt varázsló ebben a jóféle kocsmában,gondoltam hátha...

adva van ledarált és főtt füstölt hus és sertéshus.mindkettő leánykora levesben volt,ízes és finom. DE!
pástétomot nem akarnék,mert mennyiségileg sok lenne-ennyi piritóst nem eszem.
na de akkor mit?
addig jutottam el,hogy átpörgettem a darabokat-lett belőle egy szaharai szárazságú de ízes izé-és itt lelassultam.
majd bedobozoltam-és sértetten be a frigóba.

ennyi telt tőlem,és reményeim szerint esetleg a pultnál:)) vagy a kocsma egyéb területén iszogató törzsközönség talán megmondja a tutit nekem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 19:57:58

@vörösbor(de)minőségi: Itt a sarokban ... csendben :)
Mi az istent csináltál te vele? "Átpörgetted" ? az meg mi a szösz. Bocs, de én nem vagyok eléggé tanult szakács - ezt nem értem.
Én talán húsos palacsintát sütnék, de az nem a te kedvenced. Viszont egy remek ragut lehetne csinálni sok paradicsommal "a la bolognese". Ezen kívül, ha összekevered jó BBQ szósszal, akkor lehet cafatos állat is, bár te már ledaráltad ...
Most csak ötletelek, ne bántódj meg!
Amúgy a pástétom előremutató ötlet ... azt is le lehet fagyasztani adagokban. Sok mustár, Worchestershire szósz, esetleg kis majonéz ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.17. 20:31:41

@vörösbor(de)minőségi:

Rakott zöldbab, persze ha van tejfülöd, az majd fellazítja. Bab helyett lehet tészta is.

jegeskaveee. 2020.05.17. 21:14:10

@MadMary: Képzel el, hogy az a két szem füge, hogy meg volt lepődve, amikor átnéztél rajtuk.:)))
Ha csak ketten vannak, akkor nevet kell adni nekik, családtaggá kell fogadnotok őket.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.17. 21:34:54

@MadMary: Igazán megköszönném. :)
@szivar: Veszprémben élek (lásd eggyel fentebbi poszt), így nehezen kivitelezhető a dolog. :(
@vörösbor(de)minőségi: Nekünk, köszvényeseknek épp az ilyen húst ajánlják további felhasználásra. A rakott dolgokba remek, csak fel kell dúsítani valamivel, hogy ne legyen olyan száraz. Például @látjátok feleim szümtükkel: ötlete a tejföllel nem rossz. Aztán András tippje a raguval is remek. @jegeskaveee.: A sonkás kocka, jó sok tejföllel, esetleg kis tejszínnel. Ropogóst is lehetne belőle készíteni, besamel, hozzá a darált hús, tojás, fűszerek, aztán kanállal bő, forró olajba szaggatni. Egyelőre ennyi ugrik be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 21:35:58

@jegeskaveee.: Ez olyan, mint a kovász! Annak is van neve minden háztartásban (Jenő vagy Lajos, de ismerek Amáliát is)

2020.05.17. 21:56:44

@jegeskaveee.: Jaj te, nagyon nevetek, lehetnének Amál és Lajos, vagy Fifi és Fufi, vagy... nem is tudom. Mindenesetre holnap reggel úgy fogok kimenni a kertbe, hogy miként vannak Fügéék?
@Waka: Megolajozom a facipőket. :-)

jegeskaveee. 2020.05.17. 23:05:53

@MadMary: Azért mielőtt nevet adsz nekik, kérdezd meg a párodat, hogy neki milyen név tetszik. Mondjuk azt megnézném mit szólna hozzá... :)))
Aztán lehet nekik tüchtig kis sapkát kötni, ruhákat, sőt
apró holland facipőket faragni számukra.:)))
Milyen jól néznének ki a felöltöztetett fügék

2020.05.17. 23:10:57

@jegeskaveee.: Jujj, de jó ötlet! Jip en Janneke? Életem hollandusának őrült humorérzéke van, biztos imádni fogja az ötletet. :-) A kézügyessége is remek, maradék fagallyunk annyi, mint égen a csillag, van neki saját bicskája is, indul a facipő-projekt... :-D

vörösbor(de)minőségi 2020.05.18. 09:46:41

@Andrass9 az átpörgettem-kifejezés hát igen....nem tudom a nevét.olyasmi mint a botmixer kése,na az darabol mindent.de akár irhattam volna húsdarálót is,kb a végeredmény hasonló.@látjátok feleim szümtükkel: "ha van tejfölöd" kérem szépen olyan nem fordulhat elő,hogy ez kifogyjon szerintem a frigó sem működne tejföl nélkül:))
@Waka: igen,mindegyik ötlet nagyszerü,és köszönöm is mert annyira megbántam,hogy szinte pépes állagú izét csináltam belőle-teljesen feleslegesen-hogy emiatt sírva szaladtam a kocsmába segitségért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.18. 10:11:46

@vörösbor(de)minőségi: Teljesen buta nevei vannak magyarul: aprítógép - késes aprító - kutter. Az utóbbi nagyon régi név, a hentesipar használja alapvetően és az angol cutter (chopper) szóból vagy a német kutter szóból eredhet, bár mindkét nyelven 1 árbócos gyors hajót jelent. Talán a kés tengelye az árbóc? Angolul chopper vagy food processor néven ismerik.
"Ezek az eszközök ideális multifunkcionális előkészítők nagykonyhák számára, hiszen használhatjuk őket szeleteléshez, keveréshez, habveréshez, dagasztáshoz, habaráshoz, aprításhoz és daraboláshoz is. Ezen felül akár húsok pépesítésére vagy hagyma aprítására is alkalmazhatók."
Forrás: www.attase.hu/kutterkonyhairobotgpep
Nekem is van, többféle is. Eredetileg a botmixerhez jöttet használtam, de a nagylyánytól kaptam karácsonyra egy ilyet:
www.kitchenaid.com/countertop-appliances/food-processors/choppers/p.3.5-cup-food-chopper.kfc3516er.html
Azóta a feleségem is mindenre ezt használja. Valóbal lehet pépesre is vágni vele, vagy csak darabokra, sőt: akár a vajas tésztát is elkészíti! Mostanában, ha több, mint egy hagymát kell apróra vágnom, azt is csak beledobálom és kész :)

vörösbor(de)minőségi 2020.05.19. 00:28:19

@Andrass9: ez aaaaaz! apritógép.szépen magyarul,de olyan krémesre "aprit" hogy ihaj-az meg ugye már nem apritás.
botmixerem tönkre ment,még nem vettem újat és ezért is került a kezembe miss moulinex és lett ami lett :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 11:29:00

@vörösbor(de)minőségi: Miss Moulinex nekem is volt - még az átkosból. 800W-jával mindenből pépet csinált, viszont gyönyörű narancssárga színben pompázott.!. Elég sokára tanultam meg, hogy a tatárbifszteket NEM pépesítjük, az a párizsira és a virslire van fenntartva :). Így azután a Miss ment a kukába, és lett szabályozható késes aprító. Itt a hangsúly a szabályozhatóságon van, mert egész szépen lehet hagymát is darabolni vele anélkül, hogy a lelket is kifacsarjam belőle :) A KitchenAidnek két állása van: darabolás vagy pürésítés.

2020.05.19. 11:33:14

Közszolgálati segítségkérés, kertészek! A spenót levele rücskösen összekunkorodik, muslicaszerű lények üldögélnek a levél hátoldalán fekete tetvekkel együtt, muslicaszerű lények üldögélnek a cukkinin, a paradicsomon... azon túl, hogy lebetonoztatom a kertet, mit tudok tenni ellenük? Legszívesebben természetbarát permetezőszert használnék, de nem tudom, mi volna jó (a szódabikarbóna-oldatot állítólag levélnyélre-hajtásra nem szabad...), más vegyszert, ha nagyon muszáj. Tavaly is voltak ilyen lények itt-ott, de nem volt ennyire katasztrofális a helyzet. Minden tanácsnak örülök!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 11:48:01

@MadMary: Én nem vagyok bio, ezért tőlem legfeljebb működő tanácsot kaphatsz:
A repkedők (feltételezem, hogy fehérek, de feketében is előfordul néha) liszteskék, és elég nehéz ellene védekezni. Nekem az Actara (zöldkönyves) és a Mospilán felszívódó rovarirtó vált be a legjobban ellene, mert az egy hétig is hat. Ugyanemiatt jó a tetvek ellen is, bár azokat mosószappanos oldattal vagy csalánázalékkal (vigyázz, büdös!) is el lehet zavarni. Van még rájuk egy jó bio vegyszer is a Biokill.
www.sumiagro.hu/kiskerti-informaciok/

2020.05.19. 11:54:43

@Andrass9: András, köszönöm. A liszteskét ismerem, ellenük sárga lapot lógattam ki tavaly, egész jól működött. Ezek az izék pont olyanok, mint a (fekete) muslica. A Biokillt nem ismertem, utánanézek! Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 12:09:33

@MadMary: Pont a listeske miatt nem termesztek tökfélét és káposztafélét (kivéve az uborkát). A Biokill a kontakt szer, nem felszívódó. Háztartási bolt, Auchan, stb a fellelhetősége, fehér flakon spricnivel. Van utántöltő is hozzá.

2020.05.19. 13:22:00

@Andrass9: Közben felkaptam hűséges biciklimre, szereztem Biokillt, kipróbálom! Sajnos nekem fel kell készülnöm a liszteskék üldözésére is, mert a háztartási hollandus imádja a boerenkoolt, és palántáztam neki vagy tízet. Kíváncsian várom a Biokill hatását, még egyszer kösz!

szivar 2020.05.19. 13:53:03

@MadMary: Nálam az ilyenek röhögtek az atkarán. Megszórtam őket cyperkillel, abból már nem kértek repetát... A liszteskék sem a káposztán. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 14:30:46

@szivar: Gondolom egyesével szórtad az imágók popsijára :)

A cyperkillről:
"üvegházi molytetű ellen a kezeléseket az első kis kolóniák kialakulása előtt célszerű elkezdeni. A készítmény elsődlegesen a fiatal L1 és L2 lárvák ellen hatékony. A védekezéseket az imágókra és a fiatal lárvákra irányozva célszerű elvégezni, és a kezeléseket javasolt többször megismételni."

Az Actarát mi belocsolásra használjuk, az felszívódik gyökéren át is.

2020.05.19. 15:00:35

@szivar: Nálam a liszteskék röhögése gyorsan elhalt, miután kiraktam pár sárga ragadós lapot. A Mospilan (jelenlegi nevén Spilan) hatását még nem tudom megítélni a citromfán. A kertészboltban Karatét javasoltak tetűpermetezésre, ha nagy volna a baj. Szintén "kikénemégpróbálni".

szivar 2020.05.19. 15:19:23

@Andrass9: Persze hogy egyesével. Csak közbeiktattam egy permetezőt is. Ellenben elég szapora egy jószág ez a tetű, így nem árt ha már az első egyedek észlelésekor (amikor még csak szállingóznak és nem nyüzsögnek) meghinti vele az ember. Hetente egyszer, három héten keresztül, így fel lehet számolni a telepeket.

@MadMary: Azért szántóföldi kultúrákban vagy gyümölcsösben elég sokba fájna egy ilyen mutatvány. :D

[amikor gyomirtóztam, akkor vettem észre, hogy rá van írva a permetezőre: Növényvédő gép - valamiért röhöghetnékem támadt...]

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 16:43:47

@szivar: Megvédi a gyomot a letaposástól - örökre :)
Tegnap permeteztem, miután sikerült életre lehelni a permetesőgépet (karburátor fúvóka dugulás).

2020.05.19. 17:10:14

@szivar: Hálistennek az én szántóföldem persacc 500 négyzetméter, részben fenyővel-ősfával, tehát megengedhetem magamnak, hogy pici
háti spricnivel terrorizáljam a dögöket a kertben. Ha első körben pofára esek, még mindig ott van a Cyperkill, a lángszóró, vagy az atombomba..

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.19. 19:04:21

@MadMary:

Tegnap este permeteztem Spilánnal, ma már sok lefordult levéltetűt láttam.
Andrass9 módszerét már egy éve ajánlotta, én megpróbáltam, a cserepes paprikáimat időnként ezzel beöntözöm, és leviszi a liszteskéket.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.19. 19:09:06

Azt elfelejtettem írni, hogy az udvaron kétszárnyú rovarirtót használok.Igen szorgalmasak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 21:02:26

@látjátok feleim szümtükkel: legalább a felét átküldenéd? Itt is van helye :)
Pedig tele vagyok verébbel (az is madár), meg cinkével és rigóval!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 21:03:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a Spilános beöntözés mindig sikeres !!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.19. 21:26:48

@Andrass9:

A hát előtt van egy őszibarack fa, aminek a levelein minden évben sok a levéltetű májusban. Most nem kell permezetni, mert a kölök madarakat ezen tanítják levéltetű fogasztásra, meg az öreg madarak is csipegetnek. Az ablakból szoktam őket meglesni. Már pitymalatkor elkezdenek csiporogni, és ahogy virrad, azonnal röppennek az etetőhöz. A verebek meg szemtelenek, mert sokszor hamarabb esznek a kutya kajájából, mint a kutya. Erről jut eszembe, hogy teljesen el vagyok ragattatva a vizslától, akit örököltünk. Kapott egy új gumicsirkét, mert a régit a mi régi kutyánknak adta, az meg megcsócsálta. A csirkét dobáljuk neki, és annyira szépen beveszi a pofájába, hogy a csirke nem sipákol, és boldogan hozza, hogy dobjuk el ismét. Egyébként a sündisznót is bekapja ha véletlenül megtalálja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 21:54:38

@látjátok feleim szümtükkel: Gondolom a sündisznótól nem túl boldog :)
Ebben a ketegóriában nekem a legszebb az őszapó! Az olyan módszeresen végigcsipegeti a diót, körtét és az almát, hogy azon tetű nem marad!!! Ráadásul nagyon szép madár ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 21:56:46

@látjátok feleim szümtükkel: Gumicsirkéje egyszer sem volt a kutyánknak ... Viszont minden karácsonyra kapott egy valódi, sütőben sült, csirkét :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 09:18:51

@Andrass9:

A süntől nagyon boldog volt, mert az szabadott neki hurcibálni. Mi nem engednénk, szerencsére eddig nem is talált. De amikor egy vadacsánk kirepült az udvarból ( elfelejtettük levágni a szárnyulat ) és ott szaladgált a kurtya portáján, megfogta, de sértetlenül a gazdájához vitte. Történt ilyen fehár kacsánkkal is, annak sem lett semmi baja.
Szerinem a sünt is csak azért hurcolta, hogy megmutassa, az az ő zsákmánya, nem a gazdáé. Amikor megunta, letette, én meg elloptam, és áthoztam a kertünkbe.
Nagyon jópofa, amikor játék után a csirkéjét beviszi a házába. Korábban is szerettük, de amióta a mienk, imádjuk.

Van egy kérdésem, hogy a sóskát egész levélként vagy darabolva kell-e fagyasztani? Sok és nagyon szép levél van, eltenném borkedvelő kocsmai törzsvendégüknek, mert nekünk annyi nem kell, most több helyen kelt a tavalyi magból.

Hehehe, virágzik az egy tő articsókám ( ennyi maradt meg ), de az idén vetett minden mag kikelt = hat szem, ennyi volt a tasakban. Persze az első virágot meghagyom magnak, és hagyom elszóródni, keljen ki magától. Lesz egy kevéske gumós kömény is, amit lassan aranyáron árulnak. Nekem nem szokott meggumósodni, de zsengén a szár, és a levele is nagyon jó párolva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 10:52:29

@látjátok feleim szümtükkel: A sóskához hozzászólva: én biztosan egyben hagynám a leveleket, esetleg nagy darabokra vágva picit megpárolva fagyasztanám, mert így később lehed darabosabb valamit készíteni belőle, nomeg ott a botmixer a krémesítéshez. Télire is így teszem el a spenótot, mert nagyobb választékom van a főzéshez :)

2020.05.20. 11:24:37

@látjátok feleim szümtükkel: A gumós kömény gumósodásának az a titka, hogy töltögetni kell, mint a krumplit. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 11:35:17

@MadMary:

Mit kell töltögetni rajat? Mert én töltögetném, de Bálint gazda mást mond, mint te.

balintgazda.hu/aktualis-kert/julius/a-gumos-edeskomeny-meg-ujdonsag-a-magyar-kertekben.html

Majd megpróbálom árnyékos helyre ültetni a palántákat, hátha nevel gumót, és majd vetek később is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 12:19:17

@MadMary: @látjátok feleim szümtükkel: Én úgy tudtam, hogy rövidnappalos növényként növeszt gumót. Korai vetéssel ánizskaprot és édesköményt hoz, nem gumót. De tévedhetek is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 13:11:35

@Andrass9:

Tavaszi vetéssel is hoz gumót, mert vettem már piacon nyár elején, és az eladó azt mondta tavaszi vetés, igaz nem volt akkora, mint amit a boltban árulnak, attól zsengébb gubócska volt. Mondjuk nem látszott rajta töltögetés nyoma ( föld vagy homok ) sem.

szivar 2020.05.20. 13:16:57

@látjátok feleim szümtükkel: A mi kutyánk talált egy vizisiklót, biztos nagyon finom lehetett, mert még másfél óra múlva is csorgott a nyála...

@MadMary: A mienk egy kissé nagyobb, pár gyümölcsfával és a szomszédok felől folyamatosan érkező haszonnövényekkel. Kerti nád, csalán, fenyércirok, tarack, parlagfű... Nem úszom meg a vegyszerezést. Viszont tegnap már ettem egy szem cseresznyét. :D

Megsúgom, hogy én már évek óta nem töltögetem a krumplit. Május közepe felé bevetem a sorközt sarkanytyúkával, vetek bele büdösbürköt is, s részemről szedésig le van tudva a kapálás meg a vegyszerezés.

2020.05.20. 16:45:03

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
Van az a típusú finocchio, ami kifejezetten gumóra megy, és van, aminek a szárát-levelét fogyasztják inkább. Elképzelhető, hogy Szümtük olyan magot fogott ki, ami pont nem a gumós típus.
A gumót töltögetik, hogy édes és fehér maradjon.
A magot az utolsó kora tavaszi fagyok után közvetlenül vetik (Olaszországban).
Itt egy link, ami képekkel illusztrálja mindezt:
www.wikihow.it/Coltivare-il-Finocchio
Ez meg egy cuki kertészes video, 7:25 körül kezd a srác töltögetni.A videón rajta van minden, a magoncok kipalántálásától kezdve.
www.youtube.com/watch?v=1rQ8Ijd0jcw
:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 16:55:58

@Andrass9: @MadMary: Most utánaolvastam :) Sok variánsa van, a feltöltést sehol nem írták, de ezek hazai források.
terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edeskomeny.html

2020.05.20. 17:13:31

@Andrass9: A Terebess sok fura növényről gyűjtött össze infót sokfelől, szoktam olvasni, végigszaladtam az oldalon, egy helyen említi az olasz édesköményt, hogy tán azt kora tavasszal vetik... Én tényleg csak az olasz módit ismerem, nagyon megszerettem a finocchiót, olcsó zöldség Itáliában, lehet nyersen enni, sütve-főzve... jó dolog. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 17:40:57

@szivar:

Nem béka volt? Attól szokott csorogni a kutya nyála.
Nálunk a macska szokta egrecirozni szegény varangyost.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 17:44:47

@MadMary:

Kora tavasszal nem tudom vetni, mert errre akkor még vizes, vagy kemény a föld az őszi rotálás ellenére is.

szivar 2020.05.20. 18:13:50

@látjátok feleim szümtükkel: Az is megeshet. Bár még ezidáig nem láttam méter hosszú békát, ráadásul lábak nélkül... :D Amúgy meg kevés olyan környéken élő élőlényt tudnának megemlíteni, amit még ne fogtam volna meg élve, így biztos vagyok benne.

szivar 2020.05.20. 18:19:05

@látjátok feleim szümtükkel: Őszre takard be valamivel a talajt rotálás helyett, meghálálja. Elkoldult fűnyesedék, avar (diófalevél is jó, a tűlevelűek nem annyira), gyomnövények összeaprított szárai, stb. Tavasszal elég lesz elgereblyézni róla a maradék susnyát és lehet vetni, ha már kihajtott a kultúrnövény, akkor meg a sor és tő közébe vissza lehet hordani a felesleget - mulcs gyanánt. Csak próbáld ki pár négyzetméteren, kellemesen fogsz csalódni. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 21:25:16

@szivar:

Rendes vagy jó a tanáccsal, de már nem takarok semmit, mert nem vetek csak egy-két növényt, főleg évelőt, meg fűszernövényt, és a kert jelenttős részét szőlő foglalja el. Annyira kevés terményt fogyasztunk ketten, hogy nincs szükség bővebb veteményezésre. Sok növény meg nem is kedveli ezt a vidéket, pl. a brokkoli, káposzta félék.
Egyébként 26 éve a mienk, ezért volt már lehetőség a megismerésére. Sajnos a kert az takarással se lenne jobb. Az előző tulaj meghordatta valami fekete agyagos földdel, és a szomszédokéhoz képest ez sokkal kötöttebb. Most erősen megtrágyáztuk, és ettől jobb, de erre a kertek mindig későn száradnak ki tavasszal annyira ( a mienk legkésőbb, mert magasabb vagy 20-30 centivel a feltötlés miatt ) , hogy rotálhatók lennének. Ősszel meg nagyon száraz a föld, és azért nem lehet rotálni.

Régebben próbáltam mulcsozni de alatta vígan szaporodtak a meztelencsigák, aztán ültettem olyan növényt, ami betakarja a talajt, azon meg jól szaporodott a poloska, liszteske, és a kabóca. Permetezni meg nem nagyon szeretem a portát, még ezek ellen sem. Egyébként lassan már csak fákat, bokrokat és virágot tartunk, mert sajnos nem fiatalodunk. Előbb-utóbb füvesítés lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.20. 21:27:48

@szivar:

Én gyerekkorom óta nem láttam siklót, így nem is tudom, hogy ha megeszi, vagy megfogja a kutya, akkor mi történik, de a békát azt tudom, mert láttam.

kobold63 2020.05.21. 06:56:37

@szivar:

Lerohanunk, mert ritka látogató vagy errefelé. Végre egy professional!

Nagyon szeretnék olyan igazi vizes zsömlét sütni, vékony ropogós héjjal. Időnként sütögetek, kovászolok, nem vagyok egész kezdő. Tudsz jó receptet, tanácsokat adni?

szivar 2020.05.21. 12:15:02

Keveset, mert nem tudom, hogy milyen sütőd van. Elméletileg 280 fokra kell berakni, forrólégkeverés nélkül, gőzös légtérbe, azután visszavenni a hőfokot, pont annyira, hogy 12-14 perc alatt piruljon meg a héja egy öt-hat dekás tésztának. Gyakorlatilag ahány sütő, annyiféle hőmérséklet és végeredmény, így ezt ki kell tapasztalni. :/

Tételezzük fel, hogy egy kiló lisztből készítesz zsemlét. Akkor kimérsz fél liter kézmeleg vizet, ehhez hozzádobsz öt deka élesztőt és elmorzsolod. Hozzáöntesz még fél kiló lisztet, bekevered a csirizt és vársz vele 4-5 órát. Akkor hozzáöntöd a liszt másik felét, beleraksz másfél deka sót, meg egy csipet cukrot, összegyúrod, vársz vele 25-30 percet. Lehet formázni, keleszteni, sütni. Innentől már minden csak a sütésen múlik.

kobold63 2020.05.21. 13:26:16

@szivar:

Köszönöm, de ha jól értem a receptet, 1 kg liszt, 1/2 liter viz, ez 50% hydratation. Nem hiszem, hogy ezt össze tudom gyúrni.

A sütés nem probléma.

szivar 2020.05.21. 13:30:54

@szivar: S bassza meg, lehagytam a lényeget. Maximum fél gramm(!) aszkorbinsav - javít a térfogaton. De ha több sikerül bele, akkor olyan nemszeretem ízű lesz a végeredmény. Itthon elkevertem pár dekát liszttel, mert úgy könnyebb kimérni a dagasztáshoz. Fénytől és levegőtől elzárva sokáig eláll.

A zsemle tésztája meg ne legyen kemény, de folyós se, mert ha kemény, akkor nem nő meg, ha meg lágy, akkor szétterül a sütőben...

szivar 2020.05.21. 13:38:36

@kobold63: Az az ötven százalék víz az közelítő érték. Attól függ, hogy mennyire veszi fel a vizet a liszt. Ha keménynek tűnik, akkor azon még lehet segíteni némi vízzel. Ebből a reczipéből 20-22 zsemle fog keletkezni. Olyan hat-hét deka közé kell besaccolni minden egyes darabot.

A sütésnél lehetőleg NE használjál forrólégkeverést, mert akkor olyan héja lesz, hogy baltával kell majd szétverni étkezés előtt, s még számomra most is hitetlennek tűnik: más íze is lesz.

kobold63 2020.05.31. 23:04:55

@szivar:

Mára jutott a kisérletezés, ragyogóan sikerült, köszönöm a receptet. A tészta jól viselkedett, élvezet volt vele dolgozni.

Elszoktam a gyúrástól, soha nem készítettem házitésztát, puhább kelt dolgokat is ritkán, kenyeret csak Jim Lahey zseniális módszerével, de azt rendszeresen. Sok variációm nem volt a lisztet illetően, jó minőségű, helyi malom nagyon drága (4-5x ár), organik lisztje, ami a kenyérsütésnél is bevált, de nem kenyérliszt.

Olyan jó lett a zsömle, hogy a keto kaján lévők sem tudtak ellenállni.

szivar 2020.06.01. 10:15:33

@kobold63: Ha még lesz kedved ilyesfélét sütni, akkor arra azért majd figyelj oda, hogy nyáron a rettenet kánikulában kevesebb ideig kell érlelni az előtésztát (na ebbe a szóba kössön bele valaki, hogy kovász, vagy nem kovász. :D ), mintegy 2-3 órát. Rövidebb lesz a kelesztési idő, meg ilyesmik. Minden, ami a nagy meleggel és a kelt tésztákkal összekapcsolható.

Személy szerint én a coop saját márkás lisztjét használom, nem túl drága, de nem is rossz vele dolgozni.

Süssél brióst meg puffancsot a diétás brigádnak. :] Leírjam a reczipéjét? :D

kobold63 2020.06.01. 11:26:57

@szivar:

Asszem a bakancslista elégedett, kipipálva. Maradok a kenyérnél, abból is kevés fogyik, ketós a család nagy része.
Ha van igazi no carb recept, annak örülnék. Bár sok van a neten, de ott mindent összehordanak, oszt kipróbálni és kidobni, arra már nincs kedvem. Van egy brownie amit szeretnek, csoki-tejszin-tojás-vaj-édesítő, azzal elégedettek. Én a cheesecake-t szeretem, eperrel, áfonyával.

szivar 2020.06.01. 11:48:47

@kobold63: Mert még nem ettél jó hamburgerbucit vagy brióst, azért érzed azt, hogy minden ki van pipálva. :D Mint a fonott kalács (ugyanazon tészta) a füstölt és főtt sonkával - olyan élmény. Meg sütés közben az illata... :P

kobold63 2020.06.01. 12:14:43

@szivar:

Enni enném, ha nem nekem kéne csinálni. A bakancslista a zsömle sütésére vonatkozott, nem az élvezetére. Kenyeret is azért sütök, mert még hasonlót sem kapok az otthon megszokotthoz, oszt az idei igen csak jól sikerült füstölt miegymáshoz jó kenyér dukál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.01. 13:00:44

@kobold63: Apám Sacher tortát sütött liszt nélkül. Darált dióval helyettesítette, jó habosra vert tojással kötötte, saját lekvár és 90%-os csokoládé. Nagyjából belefér a ketoba, nem?

szivar 2020.06.01. 13:49:43

@kobold63: Körülbelül kettő órahossza, abból a legtöbb időt a várakozás veszi el. Azért leírom, hátha kedved szottyan reája, hogy hozzátegyél még egy tételt a bakancslistádhoz - a mennyiségeket százalékban írom le - java részt. Lehet, hogy a ketós szekta is feladja az elveit, ha megérzik az illatát. :D

liszt - erre kell számolni mindent
só 1%
cukor 10%
vaj(!!!), nem margarin, meg ilyesmik 11%
tojás 1db/megkezdett kilogramm liszt (nem teljesen fedi a valóságot, de otthonra tökéletes)
tej a tojással(!) együtt 40-42%
élesztő 5% - kézmeleg tejben felfuttatva, csipetnyi liszttel és cukorral. De valóban csak csipetnyi legyen mind.
aszkorbinsav: 0.05%

Összegyúr, vár öt-tíz percet, kiszaggat, formáz, keleszt egy háromnegyed órát. Tojással leken, megszór szezámmaggal (hambizsömi - tizenegypár dekás tészta) vagy cukorral* (briós ~ 6-10 dekagramm), esetleg megfonod (kalács - fél kilós), berak 14-15 percre a sütőbe, kb. 180 fokra (a kalácsnak kell majd fél óra sütés, és vissza kell venni a melegségből rendesen).

Kevés munka, nagy élvezet. Mint tegnap a sült tarjával. Semmi cicoma, csak fokhagyma és só, meg négy órahossza (belül mint a vaj, kívül meg ropogós)... Legközelebb csülköt fogok venni, mert sajnos bőrös karaj, az errefelé ritkaságszámba megy - azaz nincs. :(

*Az első pár darabnál már gyanús volt a fogása a szóróanyagnak, így megkóstoltam. Só. De megjelöltem, hogy ne legyen elkeverve a többi közé. Szórtam rá köménymagot is. Nem azért, hogy dicsérjem, de ritka szar íze volt. :S

szivar 2020.06.01. 13:52:25

@szivar:
"...karaj..."
Az bizony tarja akart lenni, meglátszik az, hogy nem hentes vagyok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.01. 14:15:13

@szivar: Bőrös tarja errefelé is ritkaság ...

kobold63 2020.06.02. 00:55:38

@Andrass9:

Nagymamám receptje dióval készült piskóta, semmi liszt, egy kanál prézli, de én azt kihagyom. Ganache a kenéshez, feltekerni. Nálunk ez az ünnepi torta. Sachert is csinálnék, de nincs jó barack errefelé, az üzleti lekvár meg cukor és pectin.
Tavaly sikerült valami elfogadható barackot szerezni, csináltam pár üveggel, erythriollal. Nagy meglepetésre az egész lekvár tele van összekristályosodott erythriollal. Állitólag szokott igy viselkedni hideg állapotban. Igy most, először kikanalazom a borsó-cseresznye nagyságú kristályokat, a lekvár finom.

kobold63 2020.06.02. 01:16:08

@szivar:

Ezt elmentem, szeretem az ilyen jellegű, profi recepteket, értelmes.

Errefelé sincs bőrös karaj, de mindent meg lehet rendelni és kapni. Ha a pénztárcád engedi. Maradunk a csülöknél. Van az u.n. "picknick" darab, ami az első csülök a lapockával együtt, azt lehet nagyon jó áron kapni, akkor csinálok. Pörköltnek is azt szoktam venni, a káposztához.
süti beállítások módosítása