Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

S. Borda-porc

2019.05.06. 07:00 Waka

Avagy két legyet egy csapásra. Jó jó, tudom, már megint húsleves, lassan át is lehetne keresztelni a blogot. A húsleves jó dolog és amit jó enni, arról mesélni is jó. Nemrég szembejött velem ez a hús a hentesnél és nem tudtam ellenállni neki. Sertés bordavégek és porcos húsok. Csupa csont és porcogó, elengedhetetlen összetevők egy fogós húsleveshez.

img_20190503_140313.jpg

Egy tányér zamatos leves cérnametélttel, kis csípőssel, utána meg a főtt hús zöldségekkel, komplett kétfogásos ebéd.

img_20190504_122803.jpgimg_20190504_123950.jpg

Hozzávalók:
- 1,5 kg húsos csont
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 negyed zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 diónyi gyömbér
- 1 szárított csili
- 10 szem fekete bors
- só

img_20190503_144002.jpgimg_20190503_144009.jpg

Persze, nincs kőbe vésve, tehet bele bármit ki, mit szeret.

Újabban szokásommá vált, hogy a levesbe való "húst" megpirítom. Kap egy különleges ízt és színt, kisül a felesleges zsír, és a lehabzással sem kell vacakolni, mivel a fehérje a hő hatására kicsapódik. Most sem tettem másképp. Hármas fokozaton bő másfél órát sütöttem a csontot.

img_20190504_071910.jpg

A csontot átraktam a már nem éppen makulátlan, 50+ éves zománcos fazékba, mivel ehhez a mennyiséghez a legnagyobb lábasom is kicsinek tűnt. A tesiből leöntöttem a nagyja zsírt, majd kevés vizet töltve bele feltettem a gázra. Felmelegítettem és felkapargattam a lesült részeket.

img_20190504_072642.jpg

A tepsi tartalmát a fazékba szűrtem, beletettem a zöldségeket és a fűszereket, sóztam, felöntöttem vízzel és alágyújtottam. Amint felforrt, egészen kicsire vettem a lángot.

img_20190504_073004.jpg

Míg a leves halkan fődögélt, 20 deka lisztből és két tojásból összedobtam egy cérnametéltet.

img_20190504_084516.jpgimg_20190504_092114.jpg

5 óra csendes rotyogás után elzártam a gázt.

img_20190504_120011.jpg

A húst és a zöldségeket egy tepsibe szedtem, a levet pedig egy lábosba szűrtem.

img_20190504_120718.jpgimg_20190504_121001.jpg

Szedtem egy kis lábosba a levesből és kifőztem benne egy adag cérnametéltet.

img_20190504_121800.jpg

Mertem egy tányérba, tettem bele kevés házi csilikrémet.

img_20190504_122745.jpg

A húst főtt zöldségekkel ettem.

img_20190504_123923.jpg

Minden príma volt, úgy éreztem magam, mint a király a neve napján. Csak ne ettem volna meg négy evésre az egészet. Na jó, levesből még jutott egy ötödik tányérral.

81 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma gyömbér csili sárgarépa karalábé petrezselyem zellergumó feketebors petrezselyem levél húsos csont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr414808770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2019.05.06. 08:55:41

Ez nagyon ott van! Imádom a bordaporcot.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 10:03:15

Átmeneti vegaságom ilyenkor erősen ingadozik..bár tegnap már megszegtem, mert vadas volt..meg marhahúsleves, ahogy azt gazdaságos háztartásomban szoktam( régi zöldségekkel főtt a leves, aztán azokat úgy 3 óra után kiszedve , babérleveles -fűszeres ízesítássel egy kevés levesben még egy krumplival főztem-a húslevesbe ne teszek vadas fűszereket- aztán csudás szószt rittyentettem, sajnos a zsemlegombóc vagy knédli elmaradt, csak főtt olasz tésztával ettük..kétpofára.

Ez a cérnametélt..géppel príma, de anyukám maga nyújt olyan tésztát, mint a hártya, majd kézzel metéli, hajszálvékony. Soha nem fogom tudni utánozni..ugyanígy a zabszem tésztát sem.

Ez a bordaporc jó ám konfitálva addig, míg a porc szinte olvad a szájban..és jó még zacskóban, hosszan sütve, ahol szintén még híddal is ehetőre puhul a porc. És most egy kismalacra gondolok, hogy zöldséget ebédeljek....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 10:43:02

Pont mára akartam posztolni egy monstre vegyes csontlevest ...
Nem akarok piszkálódni, de úgy tűnik másnak is feltűnt a #3 spagetti a levesedben - persze sokkal udvariasabban fogalmazva, mint én teszem :)
Hamár kinyújtottad, éles késsel lehet tényleges cérnametéltet készíteni belőle. Nekem még anyóstól van egy cérnametélt készítő hengerem, de a fésű, ami pucolja a keskeny réseket bizony eléggé foghíjas már. A tésztagéphez nekem nincs "angelhair" feltétem, és mint látom, neked sincs.
A levest meg pont így, előre megpirított húsokból főzőm én is már évek óta! A hagymát is megpirítom, meg a gyökerek egy részét is. És a tésztát is külön lében főzöm meg, nehogy megforrjon a leves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 10:47:43

@Kumari aki Nilüfer: A kismalac ízét hozzáképzeled a zöldségekhez? :)
Zabszem tésztát soha nem csináltam még. Annak mi a trükkje? (Nem mintha szeretném, de az ördög nem alszik).
A vadas szószba én teszek kevéske "piros" lekvárt (pl. ribizlit), mióta elolvastam Ínyesmesternél, hogy készül a klasszikus vadas. Fantasztikusan feldobja a pikáns, savanykás íz, valamint kevesebb tejfel kell (mert mi magyarok mindenhez tejfelt eszünk)...
Sajnos a feleségem a vadast SEM szereti :(

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 11:13:55

@Andrass9: Newm, ha a kismalacra gondolok, könnyebb azt mondani, hogy ilyen cukiságot nem eszünk meg:)

A zabszem, szintén fátyolvékony tészta, amit előbb kb 2-3 m-es csíkra, majd szintén ilyen , vagy picit hosszúkásabb, rombusz alakúra vág anyukám, Olyan kis eltolt oldalú téglalapok, áttetszően finomak,imádom..azt szoktam kérni ünnepekre, de ritkán, mert anyu 10 tojásos tésztát csinál, gyút, nyújt, vág..nehéz fizikai munka. Én kislánykoromban ugyan megtanultam, de soha nem tudnám olyan tökéletesre csinálni..csigát is sodor, picikéket, imádatos.

A feleségedről meg mindig Colombó felesége jut eszembe..bos :DDD... nagyon rejtélyes:)

kobold63 2019.05.06. 11:35:19

@Andrass9: Gyerekkoromban megszoktuk a hecsedli lekvárt a vadashoz. A környéken az asszonyok készítették a paszírozott gyümölcsalapot, édesanyámnak csak cukorral kellett felfőzni és üvegezni. Olyan csodálatosat azóta sem ettem, pedig végigpróbáltam a legdrágábbakat, házi kászítést is barátoktól.

@Waka: soha sem mertem így csinálni, félve, hogy nem lesz tiszta a leves. Igaz, csak marhából főzök levest, lábszár csonttal vagy farok. Megpróbálom pirítani legközelebb, nagyon biztató ez itt, ahogy készítetted.

Dikusz 2019.05.06. 11:35:30

@Andrass9: Miért, te hogy fogalmaztál volna?:)))
A tésztagépet, amit 4 éve örököltem, még ki sem próbáltam.
Hogy néz ki az "angelhair"betét? Már gondoltam rá, hogy kipróbálom kisebb mennyiséggel, legfeljebb nem sikerül...
A cérnametélttel meg úgy vagyok, hogy a túl vékonyba nem lehet igazán harapni. Nekem pont megfelelne a képen látható tészta vastagsága.

Dikusz 2019.05.06. 11:42:04

@Kumari aki Nilüfer: Igen távol áll tőlem a vegánság, de már én is gondolkodtam azon, hogy csak úgy, húsleves nélkül készítek "vadas"mártást.
A marhahúst nem hiányolom belőle, amikor vadas volt, a levesben főtt hús mellé fokhagyma mártást készítettem. A vadas mellé mindig krumpligombóc volt.
Marhahúsleves szerintem csak régi zöldségből finom.:)

Dikusz 2019.05.06. 11:44:20

@Andrass9: "Zabszem tésztát soha nem csináltam még. Annak mi a trükkje?"

Körbe kell rajzolni egy zabszemet a tésztán, vagy zabszemkiszúrót kell venni... :))) (viccvót)

Dikusz 2019.05.06. 11:50:14

@kobold63: Tavaly ősszel sikerült a piacon beszerezni csipkebogyó-sürítményt 1800 Ft-ba került 1 liter. Csak azt sajnáltam, hogy 3 litert vettem, 30-at(vagy többet) kellett volna. Nagyon-nagyon finom volt. Ha lesz idén is biztos veszek.
Minden tiszteletem azoké, akiknek van türelmük bíbelődni a csipkebogyólekvár készítésével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 12:06:43

@Dikusz: :)))
Ilyen sürítményt árultak nálunk is az iskolai vásáron. Nagyon finom lekvár lesz belőle, de én se állnék neki a szúrós belsejét kikapirgálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 12:09:02

@Dikusz: Angelhair az angol neve a cérnametéltnek, hisz olyan vékony, mint az angyalok haja :)
Ha 10 tojással készíted a tésztát, akkor az elég kemény lesz, hogy haraphatóvá főjön. Néha rámjön a bolondóra, akkor gyúrok egy nagy adag tésztát, és abból lesz egy nagy doboz cérna is.

Dikusz 2019.05.06. 14:41:48

@Andrass9: Az attól függ, hogy mennyi lisztet tesz hozzá, nem? Mert ha a liszt/tojás arány annyi mint Waka posztjában nem keményebb lesz, csak több.:)
Amit "házi" cérnametélt címen veszek a Sparban, az olyan vékony, mint sz angyalhaj, nem ehetetlen, de nehéz megfelelő állagúra főzni.
Harapható max akkor lenne nekem, ha egyben lett volna kifőzve.:)

Ez az eső nem túl sok már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 15:44:15

@Dikusz: 8/10 tojásos a tészta, ha NEM adnak hozzá vizet, és keményre gyúrják. A liszt mennyisége eredetileg M-es tojásra volt 1 kg. Valójában a tojás nagysága és a tészta keménysége határozza meg. A 4 tojásos tésztához például adnak majdnem 2 deci vizet is, hogy egy kiló lisztet felvegyen.
A nagyon vékony cérnát épp beleszórom a zubogó sós vízbe, és már öblítem is hideg vízzel. Akkor még érezhető a fogak között :)

Dikusz 2019.05.06. 15:49:24

@Andrass9: Én is csak pillanatokra teszem a forró vízbe, mégis (legalábbis a bolti házi) összeáll, ha kihűlt. Ha pedig a levesbe teszem, akkor vagy felissza a leveskét, vagy hamarabb savanyodik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 15:51:26

@Dikusz: Én pont ezért öblítem le azonnal hideg vízzel. Ezt persze nem szabad spagettivel, vagy más, szósszal készülő tésztával megtenni, mert kell az a kis keményítőréteg, hogy jobban megtartsa a szószt. Ellenben a levest nem kell magához ragadnia :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.06. 17:24:27

@Andrass9: A géphez valóban nincs ilyen feltétem, külön gépem van hozzá, csak arról nem készült kép. Hajdan be kellett szerezni, mert édesapám csak a vékony tésztát szerette. Ilyen: galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/otthon-haztartas-kellekei/2343011/Cernametelt-vago-Retro-Teszta-Keszito-Tesztavago-gep-/
Szóval nem volt spagetti az.
A tésztát külön lében főztem meg, - ahogy írtam is - két evésre valót egy kisebb lábosban. Aztán minden evésre külön-külön. Pár perc az egész, meg aztán úgyis meg kell melegíteni.
@Kumari aki Nilüfer: Az én édesanyám is kézzel nyújtotta, késsel vágta, míg meg nem vettük a masinát. A régi gyúródeszkán a mai napig ott a bemélyedés, ahol a kés járt.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 17:25:27

@Dikusz: Hát ezért főtt órákig a régi zöldséggel!!:) aztán azt tettem a vadasba, és az újjal főztem tovább a levest.A levedben a régi íz volt, de zsenge zöldség, a régiből meg a mártás,,...

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 17:27:12

@Andrass9: Nem, nem kemény...sőt, vigyázni kell, "el ne ázzon",Könnyen túl lehet főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 17:30:41

@Waka: Hát, amit a képeken látok tésztát, az nekem nem cérnametélt ... Emiatt nem is veszem meg ezt a linkeltet, pedig megvenném, ha tényleg olyat készítene, mint anyósomé :)

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 17:35:16

@Andrass9: Én a levest "befőzöm", Vagyis kiveszek egy kislábasba, és annyi tésztát főzök, amit megeszünk, max, másnap melegítek, több napra csak a leszürt levet teszem hűtőbe.A levesben főtt tésztát aztán nem öblítem, hanem nemes egyszerűséggel rámerem a többi levet ...nem, nem zavaros, nem lisztes, szép átlátszó. mert a tésztát kiszárítva tesszük el, a liszt lepereg róla.Így tanultam, Anyósom lecskével főzte a húslevest, ami neken durva volt, olyan alig fél centi oldalú négyzetek, de a tészta két tojásos, és nem volt vékony, volt valami magassága. Na, azt -mivel frissen gyúrta-vágta, és lisztes volt, külön főzte, és öblítette, de elvett a leves ízéből.--felvizezte vagy mi, De szokás kérdése, és mivel én főzök, az én szokásaim szerint eszik a család, ha itthon vannak:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 17:38:21

@Kumari aki Nilüfer: Ha elég leve van a levesnek, akkor én is úgy csinálom, de gyakran rövidre sikerül a lé, ilyenkor egy leveskockából készült lében főzöm. Nálunk rettentő sok húsleves fogy, minden gyerek imádja és visznek is nagy üvegekben :)

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 17:39:41

@Dikusz: Én csináltam már vadas mártást, és jó..mármint hús nélkül, és akkor volt zsemlegombóc is..most nem volt hozzá zsemlém meg kedvem:) A mártásnál a zöldségek, meg az ízesítés fontos, a húslé amolyan ráadás, és kiváló az tésztával, gombóccal is..a menzán spagettivel adták. JÓVÓT:

Kumari aki Nilüfer 2019.05.06. 17:43:30

@Andrass9: Az én férjem szerint nincs igazi hétvége húsleves nálkül:DD mi jobban szeretjük a marhánál a baromfit, sokszor van kacsa vagy libaleves( nyak, szárnytő, zúza, farhát), és a tyúklevest is, a fácán ünnepekre, de nem rossz az húsúscsontból sem. A főtt húshoz én szeretem a mártásokat, a szépember a tormát.

Gacsajpesta 2019.05.06. 20:48:29

Ez nem húsleves! Ez egy maszatos, zsíros förmedvény, ami gusztustalan, ehetetlen, moslékba való. Technikailag is egy teljes tévút, átlátszatlan, homályos valami, amitől egy tisztességes szakács, vagy szakácsnő sírva fakad. A sárgarépa és petrezselyem kevés, a fokhagyma sok, a vöröshagymát egyben kell beletenni. A levest csak gyöngyöző állapotában kell készíteni, úgy 4-5 órán keresztül. A hús habját le kell szedni, mert az tartalmazza a koszt, amitől homályossá, gusztustalanná válik.
A tésztát külön kell kifőzni, mert az a másik forrása annak a szörnyű tejszerű állapotnak, amit látunk a képen.

old forester 2019.05.06. 21:49:53

Valamikor nagyon régen, még a múlt század 80-as éveiben, a vendéglátóipari főiskola tankönyvein szocializálódva (nem az a szakmám), egyszer vérre menő vitát folytattam valakivel, hogy mi az igazi babgulyás.
Aztán telt-múlt az idő, és egyre több szakácskönyv jelent meg, és jó párat én is megvettem, a gasztronómia egyre komolyabb szerepet kapott életünkben, tv műsorok, folyóiratok, blogok tágították ismereteinket.
Ma már röstellem azt a vitát, mert rájöttem nagyon régen, hogy két különböző ételről beszéltünk. Rengeteg olyan étel van, amit még egy olyan kis országban is mint a miénk, százféleképpen csinálnak. Az alap az, hogy húsleves. Az elkészítési mód, a fűszerezés, az összetevők, vidékenként, falunként, családonként más és más. Csak, amit én ismerek legalább 50 féle. Olyan nincs, hogy igazi húsleves. Olyan van, hogy jó húsleves.
Szóval értelmetlen dolog itt hörögni, ezen a blogon pont arról van mindig szó, ahogy én látom, hogy mindenki a saját tapasztalatairól, módszereiről, receptjeiről beszél, bizonyítva a fent leírtakat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 21:50:38

@Gacsajpesta: Hú idösanyám!!! Csak nem címlapos a poszt????
Minden esetre ez a csodás "kritika", amivel illetted a posztot megérdemli a hónap trollja jelzőt :))) (És ha még főzni is tudnál ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 21:56:36

@old forester: Köszönöm a kommentedet, mert sokkal jobban megfogalmazta a lényeget, mint az én durva szövegem.

1kutya 2019.05.06. 21:59:29

@Andrass9: venni kell egy nagyobb fazekat (anyósom a vasárnapi húslevest a 10 literes alá nem adja, igaz min. 9 ember eszik belőle, de inkább 11) :)

old forester 2019.05.06. 22:11:18

@Andrass9: Igen címlapos. Ilyenkor mindig idekeveredik egy-két olyan figura, mint egy paleontológus kongresszusra betévedt félrészeg ruhatáros.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.06. 22:13:17

@1kutya: Nekem 15 literes a max (jó, nem számítom a 30 literes orosz zománcos fazekat, amiből kettő is van :)
A legnagyobb gondom, hogy csak a 8 literes fér be a hűtőbe, ezért gyorsan kell sokat enni belőle ...
Ha tehetem, a legnagyobban főzöm, de mindig kapok a fejemre, hogy túlméreteztem.

ze11 2019.05.06. 22:40:55

@Kumari aki Nilüfer: Nomostan a marhahús az 100%-ban növényi eredetű, bio módszerrel átalakított táplálék :-)

Boar. 2019.05.06. 23:52:54

@Gacsajpesta: Márpedig ha valaki, hát te értesz a moslékhoz...
A gazdád azon nevelt fel...

Kumari aki Nilüfer 2019.05.07. 07:52:28

@Gacsajpesta: Az a nagy szerencse, hogy nem kell enned belőle:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2019.05.07. 07:53:21

@ze11: Neked alighanem igazad van:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2019.05.07. 07:54:04

@ze11: Ezt majd a köszvényemnek is megmondom, hátha toleránsabb lesz.....

Rotoxis 2019.05.07. 11:24:46

Ennek az ételnek annyi köze van a húsleveshez, hogy hasonló anyagokból, hasonló módon készül. Elől még azonban nem húsleves.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.07. 11:44:18

@Rotoxis:

Gondolatod tovább fűzve, kb. annyi közöd van a szakácshoz, hogy a nyakad feletti népnemzeti edényen neked is két felé áll a füled.

mancur 2019.05.07. 12:42:42

Trükkösen csak azt nem tudtuk meg, honnan van a porc...

Lővenbrau 2019.05.07. 13:11:32

@Kumari aki Nilüfer: szedni kell mellé a Miluritot. Én is azt teszem. :-D

Topy 2019.05.07. 13:17:26

@mancur: elmennél érte Veszprémbe? :)

Kumari aki Nilüfer 2019.05.07. 13:19:55

@Lővenbrau: Nekem attól migrénem van, a Colhicumot szedem, napi egy szem, mégis vannak rohamok. Most két hónapja tértem vegetáriánus kajára, volt roham, de mintha..kevesebb, és enyhébb. Még kivárok egy kicsit....

GGy 2019.05.07. 13:36:44

A zöldségeket is 5 órahosszáig főzted?!

Dikusz 2019.05.07. 14:25:57

@Kumari aki Nilüfer: Egy 80+ éves túratársnőm is köszvényben szenved sok-sok éve. Odafigyel nagyon is, a húst nem tiltotta ki az étrendjéből, de azért nagy többségben zöldségen/gyümölcsön él.
Ha nagyon hiányzik neki a hús a baromfifélék mellett olykor vesz magának tokaszalonnát, megfőzi,bepaprikázza, jól megfokhagymázza, és ahogy mondani szokta "bezabálja".
Ha nagyon fájnak az ízületei, szünetet tart, majd fokozatosan áll vissza, hogy húst egyen. Ahogy mondja, nem tudna csak zöldségen élni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.07. 15:21:38

@mancur: "...honnan van a porc..."

Hát onnan, a disznóból.;D

Ja, azt jelzi a csomagon az S.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.07. 15:24:43

@GGy:

A posztból úgy tűnik, hogy igen. Nagyon kicsi hőfokon ( gázon kis láng-legkisebb fokozat ) nem fő szét ennyi idő alatt sem.

Dikusz 2019.05.07. 15:31:37

@látjátok feleim szümtükkel: az a baj ilyenkor, ha címlapos a poszt, hogy akik ilyenkor hozzászólnak én is szoktam címlapról kommentelni), nem olvassák vissza a válaszokat.

kobold63 2019.05.07. 17:15:44

@Kumari aki Nilüfer: A magadon végzett kisérlet (hús nem evése) is mutatja, hogy az étellel bevitt purin nem sokban változtatta a véred húgysav szintjét. A Milurit sokkal nagyobb segítség lenne, próbáltál különböző elnevezésű allopurinol készitményt? Más lehet a pirula összetétele. Végső módszer, igyál sok-sok vizet.

mancur 2019.05.07. 18:13:01

@Topy: Hm. Ez meggondolandó...

mancur 2019.05.07. 18:41:03

@látjátok feleim szümtükkel: Fantasztikusan elmés megállapítás. Már csak a kg jelölést kell megfejtenem valamint azt a sok kis függőleges vonalkát. Hogy az mi lehet?
Legjobban a retus alatti rész nyugtalanít. (szólj, ha rájöttél)

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.07. 19:03:43

@mancur:

Na látod, már egy ilyen elmés megállapításért megérte feltenned a kérdésedet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.07. 20:06:56

@mancur: Te most tényleg csak ennyit értesz, vagy tetteted???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.07. 22:04:42

Nos, ha valakinek ez szerzett örömöt, akkor is megérte megírni a bejegyzést.
@mancur: Feldobtam a cégnek, hogy megemlítem őket a posztban, mindössze egy kiló csirkelábat kértem volna cserébe. Smucigok voltak, sajnáltak annyit adni érte.
@GGy: A gyöngyöztetés során - hogy a fenti hozzászóló szavaival éljek - nem főtt rommá a zöldség. Persze használhattam volna a halk pöszörögtetés vagy a csendes röcögtetés kifejezést is. Ahogy a képen is látszik, szinte egészben ki tudtam szedni a zöldeket.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.08. 08:40:40

@mancur:

Eddigi aktivitásodat látva nem értem, hogy miért, hiszen te nem nyújtottál eddig sokat, miért vársz mástól többet?

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.08. 08:42:29

@Andrass9:

Szerintem éltesebb korosztály tagja ( aktivitásából kitűnően ), ezért nem kell macerálni a képességeit.;D

Dikusz 2019.05.08. 23:42:08

Úgy látszik, mindenki a kertben szorgoskodott! :)))

Csak úgy megírom, hátha olvassátok a kommentem: a legújabb Lidl reklámújságban a spárga nagyon akciós.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 06:20:37

Szép tavaszi reggelt!

Csudás ritka szivárványt láttam a nyugati égbolton reggel fél hatkor.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 08:54:38

@Dikusz:

Ettél már bundázott spárgafejet? Nagyon különleges.

Dikusz 2019.05.09. 10:28:00

@látjátok feleim szümtükkel: Nem ettem. Az igazság az, hogy nem próbálkoztam még spárgafőzéssel, azt sem tudom melyik része ehető. Meg nekem drága is kísérletezgetni vele.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 12:26:25

@Dikusz:

Pedig nagon egyszerű, és finom ételeket lehet pillanatok alatt összeütni belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.09. 12:40:48

@látjátok feleim szümtükkel: A napokban sütöttem spárgát vajas levelestészta bundában. A szilváspapucs tésztájából vettem elő egyet a fagyasztóból, majd megpakoltam fehér spárgával, pár spenót levéllel és sümegprágai sajttal. Frissen isteni volt, kihülve viszont elvesztette a ropogósságát a tészta a sok nedvességtől.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 13:44:35

@Andrass9:

Boltba vettem savanyított grillezett spárgát, egészen roppanós. Nem magyar gyártmány. Egyébként nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.09. 13:46:27

@látjátok feleim szümtükkel: Épp most olvastam, hogy nagyon finom kovászolva is :)

Dikusz 2019.05.09. 14:43:59

@Andrass9: Ha már ennyit beszélünk a spárgáról, nem főznél, és posztolnál (tudom van több is) új receptet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.09. 15:53:32

@Dikusz: 26 spárgás recept van a blogon, az utolsó februárból ...
Azóta csak a leveles tésztában sült spárga készült, de az fiaskó: csak frissen jó.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.09. 17:38:36

Spárga..ha nem friss, a fene megette..nagyon szeretem, de akárhol veszem, messze nem friss, és sok a fás rész..vagy én nem értek hozzá. De azért minden szezonban többször nekifutok, mert igen jó:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 18:18:54

@Kumari aki Nilüfer:

Fehér spárgát csak akkor szabad venni, ha a csomagolásnál közüömmel megnyomott szárba a köröm könnyen bele szalad, mert akkor csak kis rész fás. Tescoban nagyon friss fehér spárgát szoktam kapni, néha csak a talpából kell fél centit levágni. Valami Pest környéki településről származik, és kiváló a minősége.

A zöld spárga meg addig jó, amíg ránézésre nem látszik aszottnak a csúcsa alatti rész. Akkor már öreg, és csak pürésítve, paszírozva leves készülhet belőle.

A spárgát le lehet párolni, én fokhagymát, kandírozott gyömbért és nagyon kevés biovegetát használok ehhez. Párolt spárga néhány napig eláll a hűtőben. Mindig csak annyit veszek ki, amennyit felhasználok. Most pl. vacsorára egy adagot szikkadt vajas croissanba tettem, rá egy adag zsíros angol cheddar sajtot, és összemelegítettem a mikróban. Nagyon jó, csak kevés volt.

CID 2019.05.09. 21:04:00

359/kg nagyon jo ar

Dikusz 2019.05.09. 23:23:35

@Andrass9: A 26-ot én is megtaláltam. A spárgás fiaskó az nem is fiaskó, azt kellett volna mondani, hogy nem maradt belőle.:)
A levelestészta szerintem még abban az esetben is csak frissen jó, ha házilag készült. Igaz, hogy nem sűrűn (pontosabban életemben kétszer talán) sütöttem, de elég rágondolni a For***ti csodáira. Frissen is olyan, mintha háromnapos lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.10. 11:54:03

@Dikusz: Befutott 2 kiló fehérspárgacsúcs. Ezt a feleségem veszi minden évben a Fény utcai piacon eléggé olcsón. Ez a nem EU konform spárga, mert vastag, és nem sokkal a csúcs alatt le van törve. Viszont mindig friss, soha nem fás, könnyű pucolni. Ma leves lesz egy részéből, azt nem posztolom újra, de holnapra valamit kitalálunk a maradékra. Ha én főzöm, akkor lesz poszt is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.10. 21:01:15

@Andrass9: Finom volt a krémleves, de érdekes módon akadt benne keserű csúcs.
Mitől keserű egy-egy spárga csúcsa??

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.11. 08:15:04

@Andrass9:

Szerintem az öregebb fehér spárga szokott kesernű lenni, zöldnek még sosem éreztem kesernyés ízét. Ezért nem főzök csak a fehérből levest, mert az aromásabb.

Molnár Simon 2019.05.11. 11:52:28

Kösz a leírást a receptet és a képeket! Megcsináltam (nyiván csak hasonlón), és nagyon finom lett a pirított hússal! Máskor is így fogom csinálni!

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.11. 13:12:07

@Molnár Simon:

A Locomotiv Gt már 1977-ben megmondta, hogy mindenki másképp csinálja, hallgasd meg!;D

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.14. 12:35:35

@Andrass9:

Valóban az idősebb spárga kesernyés. Vettem tegnap 450 forintért egy kiló lejárt szavatosságú zöld spárgát, de csak kettőnek a vége volt használhatatlan, íze kissé kesernyés ( inkább intenzívebb spárga íznek nevezném ), de nem vált élvezhetetlenné, és szálkás sem volt. Még a letört vége is hámozás után felhasználható lett.

Alapos mosás után pennére szeleteltem, és egy hatalmas gerezd fokhagymával nagy lágon, oliva olajon összepároltam, majd fedő alatt hagytam kihűlni. Sót nem tettem rá, hogy ne húzza ki a nedvességet.

Ma ebédre néhány kétszersültet megraktam spárgával, kicsit sóztam ( aki szereti más fűszert is tehet rá ), és bőven megszórtam reszelt chedarral. Gyors, finom, és laktató étel sikeredett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.14. 17:03:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jól hangzik! Kár, hogy már elfogyott a spárga idehaza :)
süti beállítások módosítása