Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Vendégvárás: csirkemaradékleves és a cigánka

2020.01.07. 07:00 Andrass9

Feleségem szólt délelőtt, hogy holnap estére jönnek a barátaink, valamit főzzek nekik vacsorára. Az ilyen feladatokat mindig szívesen veszem, ki is gondoltam, mit főzzek nekik. Van itt egy sült csirke maradék, amin hús is van bőven, ebből főzök egy levest. Már rég kacérkodtam a gondolattal, hogy így tudnám jól hasznosítani a maradék baromfit, de valahogy mire oda jutottam, már lecsipegették az összes húst a csontokról, ezért a kutyáé lett a csontváz...

39.jpg

Második fogásnak meg megsütöm a másik csirkét is ugyanúgy, ahogy a karácsonyi készült: sós, fűszeres vízben áztatva 24 órát a sütés előtt. Ezzel a módszerrel még az a csirke is szaftos lett, amit 1,7 kg-os mérete ellenére "tanyasi rántanivaló csirke" néven forgalmaztak (tán, mert nem volt akkora melle, mint egy pulykának).

Mivel volt időm másnap estig, szép kényelmesen nekiálltam azon feladatok elvégzésére, amit már ma is meg lehet csinálni. A levesnek nem árt, ha áll egy napot, a csirkének áznia kell és a köretnek szánt krumplit is megfőzhetem még ma. A leveshez valók:

  • egy sült csirke mellcsontja, háta, szárnytövei és combcsontjai
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 kisebb szál gyökér a levelével
  • 1/4 karfiol
  • 1/8 karaláb
  • 1/8 zellergumó
  • 1 kis vereshagyma
  • 2 kis szál zellerlevél a fagyos veteményesből
  • 5 szem bors
  • 3 szem szegfübors
  • 1 kis körömnyi szerecsendióvirág

10.jpg

A kis tottyos lábasba tettem a húsos csontokat, a hagymát, majd a meghámozott gyökeret és a zellert. Egy teatojásba pedig a kevéske fűszer került. A sárgarépát és a másik gyökeret is meghámoztam, felvágtam és a rózsákra bontott karfiollal, feldarabolt karalábbal hideg vízben előkészítettem, hogy majd megy a levesbe, amikor az megfőtt. Másfél óra múltán kiszedtem a levesből a hagymát, csontokat, zellert és a teatojást.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy kávészűrőn átszűrtem a leves levét, de nemigen akadt fenn semmi a szűrőn. Ment bele a petrezselyem, zellerlevél és a gyökér a sárgarépával. Még fél óra, és a karfiolt is beletettem, a lángot lezártam alatta, lefedtem, hogy ez kész. Még feltettem 4 nagyobb szem krumplit hajában, hogy az lesz a köret másnap.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Előkészítettem a csirke pácolását is. Kellett hozzá sok fűszer, amit a só kivételével a veteményesből gyűjtöttem össze:

  • 12 dkg durva só
  • 4 szál rozmaring
  • 4 szál kakukkfü
  • 1 zellerszár
  • 1 szál zsálya
  • 4 szál oregano

19.jpg

Egy 4 literes fazékba került a só és az összes fűszer. Ezt felöntöttem 2 liter vízzel (egy 6%-os sóoldatot képezve), majd felforraltam. Amikor felforrt, lefedtem, és kislángon főztem vagy 15 percet, hogy a fűszerek jól átadják az ízeiket a páclének. A baromfi bőrét fellazítottam, hogy alá tudjon menni a páclé, valamint később be tudjak tömködni kis vajat a bőre alá.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A páclevet lehűtöttem, majd belesűlyesztettem a csirkét. Le is fedtem egy kistányérral, hogy ne ússzon fel a madár.

24.jpg 25.jpg

Feleségem elment szomszédolni (persze telefon nélkül), én meg lepihentem kicsit. Már jól benne voltam a délutánban, amikor megszólalt a telefon: barátaink szólnak, hogy már úton vannak hozzánk, rövidesen ideérnek. Ma???? kérdeztem riadtan. Igen, mára beszéltük meg a feleségeddel ...

Telefon a szomszédba: mit csináljak, mindjárt itt vannak. Ma??? Igen, ma! Akkor süsd nekik a cigánkát, úgy is azt terveztük holnapra. Hmmm - erre meg én nem emlékeztem. Gyorsan elővettem 4 darabot a sokból, amit kedvenc barátnőnktől kaptunk. Ezeket én egyesével fagyasztottam le, mert így nem sérülnek, valamint csak annyit kell kiolvasztani, amennyit megeszünk. Mentek is a forró vizes vajdlingba, ahol 5 perc alatt kiolvadtak.

26.jpg

A kis jénai tepsit kivajaztam, reszeltem bele cheddar sajtot. A négy krumplit meghámoztam, és a sajtra tettem. Megszórtam kis provanszi fűszerkeverékkel, megroppantottam őket egy vizespohár fenekével és vajat meg sajtot daraboltam még a tetejükre. Ment is így, ahogy volt, a 220C fokos sütőbe 20 percre.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Feleségem és a vendégek egyszerre futottak be :) Én már megterítettem, és a leves ott gőzölgött az asztalon. Amíg ők azt ették, kivittem a cigánkát egy kis kacsazsírral a teraszra a legnagyobb serpenyőmmel, amibe belefért mind a négy.

31.jpg

Nagy fakanálnyi zsírt tettem a serpenyőbe, amibe elhelyeztem a 4 pogácsát és fél deci vizet. Lefedtem, pároltam nagylángon 6-7 percig. Ekkor fordítottam, és pótoltam a vizet. További 10 perc alatt el is készült.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Éppen időben értem be a megsült pogácsákkal. A krumpli is kész, a sajt is megpirult alatta, a leves is elfogyott.

36.jpg

A vendégek kaptak egy-egy krumplit és cigánkát.

37.jpg

Mi a feleségemmel feleztünk, mert ezek igencsak méretes darabok voltak.

38.jpg

Óriási sikere volt! Persze el kellett mesélni nekik, mi is ez a cigánka, mert olyat még nem hallottak.

A cigánka

 

Két történet is kering róla a weben. Az egyik szerint:

"A cigánka (ciganka) sertés hashártyába töltött szlovák étel, amely sertés belsőségekből (máj, tüdő, lép, szív, nyelv), vérből, abált szalonnából vöröshagymával és fűszerekkel valamint főtt rizzsel egybekevert alapanyagokból készül." (Forrás)

A másik talán hitelesebb, mert tapasztalatunk szerint ma is így van:

"A cigányka (cigánka) speciális békéscsabai disznótoros étel. Neve onnan származik, hogy régen a csabai gazdák a májat a falusi szokás szerint a disznótoros házakba betolakodó kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) adták." (Forrás)

Mi már jól ismertük barátaink révén, akik etettek már minket ilyennel többször is. Kifejezetten békési étel, sehol másutt nem tudunk róla, hogy készítenék.

Így utólag is megköszönjük barátunknak, aki csak ezért ült vonatra karácsony előtt, hogy minket cigánkával etessen :)

84 komment

Címkék: csirke krumpli hagyma zsálya bors vaj karfiol rozmaring sárgarépa kacsazsír oregano gyökér petrezselyem cheddar zellerszár zellergumó cigánka zellerlevél karaláb szerecsendióvirág kakukkfü szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3315391478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.07. 09:30:31

Jó annak, akinek barátnője van.;D

jegeskaveee. 2020.01.07. 10:59:55

@Andrass9: Minek telefon a szomszédoláshoz? Nem kell, hiszen azért ment át, hogy ne kelljen telefonálni.:)))

Majd megkérdezem azt az ismerős hentest, hogy mennyire szlovák étel az a cigányka. Azt írod -nem kételkedem benne-, hogy békési étel. Ettől még lehet szlovák, Békésben nem kevesen élnek szlovák nemzetiségiek, ha jól tudom.

MadMary 2020.01.07. 11:00:17

András, most nagyon meg fogsz lepődni / nevetni fogsz. A cigánkát már a régi rómaiak is ismerték.
A recehájba (omentum, cseplesz) bugyolált májdarabkák már Marcus Gavius Apicius receptkönyvében is benne vannak, "Ficatum" név alatt (merthogy eredetileg fügén hizlalt malac májából készült a csemege). Alább pedig a "modern" változata:

FEGATELLI

Májszeletek

Íme, egy recept, amelyen két évezred sem változtatott semmit!

Hozzávalók: máj, babérlevelek, só, bors, fehér kenyér.

A májat hüvelykujjnyi hosszú és két hüvelyknyi vastagságú darabokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A darabkák minden oldalát babérlevelekkel borítjuk, s becsomagoljuk a disznó "nagy omentumába" (cseplesz). Két-három átdöfött fogpiszkáló biztosítja, hogy a csomagolás ne bomoljék szét.

A darabokat nyársra húzzuk, parázson jól átsütjük; a nyárson a fegatellók megzsírozott fehér kenyérdarabok közé kerülnek.

Ha nincs nyársunk, megsüthetjük a fegatellit kevés zsírban vas serpenyőben is. A szétolvadó cseplesz önmagában úgyis elég zsíros.

mek.oszk.hu/02700/02763/html/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.07. 11:20:43

@MadMary: Nem pontosan írtam le a cigánka összetételét, csupán részletet idéztem a Wikiből. A római változat jópofa, de azért nem cigánka, mert hiányzik belőle a húsféle (akár szív, akár kolbászhús:).
A békési cigánkában a kolbászhús dominál, a máj ugyanakkora mennyiségben szerepel, de az krémesebb lesz a darálástól, mint a hús. A Wiki szerint az összetétel:
darált sertés máj (1 hízóé)
kolbászhús (a darált májjal azonos mennyiségű)
tojás (máj mennyiségétől függően 2-3)
kevés darált abált szalonna (10-20 dkg a kolbászhús zsírosságának függvényében)
apróra vágott vöröshagyma (3-4 fej) dinsztelve
főtt rizs (a máj mennyiségétől függően 1-2 maréknyi)
kevés só, őrölt bors
majoránna (új szokás, régebben nem adtak hozzá)

Csuda finom!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.07. 11:24:50

@jegeskaveee.: Arra van a mobil, hogy nálad legyen. Nem azért, hogy téged elérjenek, hanem, hogy te tudj telefonálni, bármi történik...
Valóban a betelepített szlovákok hozták magukkal a disznótorosnak ezt a változatát.
"A szlovákok sajátos disznótoros ételfélesége volt a cigánka, ami a magyarországi szlovákok letelepedése után terjedt el a XVIII. században." a Wiki szerint :)

MadMary 2020.01.07. 11:47:31

@Andrass9: Óóóóó... még olvasni is nyálcsorgató! :-)

jegeskaveee. 2020.01.07. 11:59:42

@Andrass9: De hát csak a szomszédba ment, ha meg nincs nála a telefonja, ott van a szomszédé.:)

Nem oszt, nem szoroz, de kíváncsiságból megkérdezem majd a hentest (ő maga is szlovák nemzetiségű), hogy ismeri-e a cigánykát.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.07. 14:31:42

Látom igaz a nóta, miszerint mindenki másként csinálja.:D

Egy a lényege, ez egy finom étel, jó hozzá a köret és nekem teccik a leves is. Igaz én szoktam ilyet művelni, mert a kutya nem szereti a sült hús szaftját, sőt a maradék húslevest sem. A mopsz meg nem kaphat ilyet, mert elhízik, ha nem vigyázunk rá. Kidobni sajnálom, mert ha nem ég le, akkor nagyon jó leves alap.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.07. 16:23:08

Erősen megéhezve, bántomban, hogy nincs cigánykám, előkaptam a fagyasztóból egy adag fehér spárgát, amit fokhagymán megfuttattam, megöntöztem sós szójaszósszal, kissé még megsóztam, és a serpenyő közepébe ültettem egy tojást, mit födő alatt tükrösítettem. Mit ne mondjak, nagyon jót vacsoráltam, csak a spárga fáját kellett néha kiköpni.:D Ezért nem szeretem a fehér spárgát, de pechemre ez volt felül, viszont nagyon jó volt az íze.

jegeskaveee. 2020.01.07. 17:13:18

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor egésségedre! :)))

Én meg diétás pacalpörköltet fogok enni, jót tesz a túlsúlynak... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.07. 19:44:11

@jegeskaveee.: Erről eszembe jutott egy kis körömpörkölt!!!! Én is túlsúlyos vagyok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.07. 19:49:58

@látjátok feleim szümtükkel: Én még nem műveltem ilyen levest, de látám, hogy jó, felveszem a repertoirba...
Ami a cigánkát illeti, az nagyon szerette ezt a krumplit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.07. 20:44:20

Holnap nekiindulok sonkát és karajt venni. Ideje már húsvétra gondolnom! Hamár úton vagyok, jön egy körömpörköltnek való is, valamint egy kis kocsonya alapanyag. Feleségem elesett, nem tudja a jobb kezét használni egy darabig, így én főzök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.07. 20:45:17

@látjátok feleim szümtükkel: Küldenék neked cigánkát, ha meg nem sértenélek vele! :)))

jegeskaveee. 2020.01.07. 21:55:40

@Andrass9: Engem se sértenél meg vele, a súlyomnak már úgyis mindegy...

élhetetlen 2020.01.08. 00:12:23

@Andrass9: Ne tessék hangosan röhögni. Amíg lejártam a henteshez, feldaraboltattam a lábat, ráadásul a körmöt elegánsan lecsapattam a végéről, jöhet a körömpörkölt, imádom. Ez most nem megy. Tesco, Spar házhoz szállítás. Adott tételekhez nem lehet megjegyzést fűzni, az első kalandnál az általános megjegyzést sem találtam meg, mert már elküldtem a rendelést. A második láb rendelésnél már beírtam, hogy darabolva kérem. Kiderült, hogy ezt a megjegyzést csak a kiszállító látja, az áru összekészítő nem. A lényeg, kétszer kaptam egész lábakat, (szép hosszúak), amiket a legnagyobb lábasomban kezdtem el főzni, (sem csontfűrészem, sem bárdom nincs, és hentes sem vagyok) és, mikor a csontokat már ki lehetett szedni, akkor daraboltam, ment a kisebb lábasba, és forraltam be a szaftot. Végül is lehet egész lábból is körömpörköltet főzni, csak egy kicsit babrás.

kobold63 2020.01.08. 00:37:44

@Andrass9:

Ötletet kérek, mire lehet használni az egész combból kibontott felsált(?).
Nem vagyok biztos benne, hogy ez a pontos neve, én 4 darabra vágom a combot a füstöléshsz: csülök, dió, mellette ez a bizonyos felsál(száraz, sálkás darab) és a maradék a slussza. Sose láttam bontani, könyvekből néztem meg az izomzat formája szerint mentem. Mindenesetre, kb 20 éve, mikor még füstölőhöz vittük az előkészített darabokat, megkérdezték, hogy volt-e hentesüzletünk otthon, mert olyan szakszerűen van felvágva. Akkor nagyon rossz nem lehet.

Visszatérve a felsálhoz, mint friss húst, mire lehet még használni? Kis darab bőr is van rajta, egyben sütöttem 4 órán keresztül, de nem igazán a kedvencünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 09:08:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ráadásul napra ugyanakkor, és most is 6 órát vártunk a traumatológián. Szerencsére most nem tört el semmije :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 09:20:12

@kobold63: Amennyire ki tudtam deríteni, szelethúsnak vagy pörköltnek ajánlják. Egyben sütni inkább szuvidálva célszerű. Azért ne végy rá mérget, ritkán főzök sertéscombot, ezért nem is ismerem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 09:23:06

@élhetetlen: Szerintem meg tök jó megoldás előfőzni az egész lábat, és úgy szétszedni: garantáltan nem lesz tele csontszilánkkal! Ha van fedeles tepsid vagy nagy alufóliád, akkor még a méret sem lenne gond: a sütőben is szépen megfő bonthatóra 120-140C fokon.

kobold63 2020.01.08. 13:03:36

@Andrass9:
Én is így vagyok vele, most füstölni sem akarom ezt a darabot, így maradt ki. Talán ledarálom zsírszalonával együtt fasirtnak.

Csinálhatnál egy blog címet, amire a füstölés-disznóságok kérdések, hozzászólások mennének, biztosan másnak is vannak ötletei.

kobold63 2020.01.08. 14:01:49

@Andrass9: Feleségednek javulást kívánok, együttérzéssel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 14:40:22

@kobold63: Nem igazán tudom, mi az a "blog cím", ne haragudj. Egy másik blogot, ami csak disznóságok, és nincs poszt, csak komment?

jegeskaveee. 2020.01.08. 14:49:57

@Andrass9: Szerintem inkább poszt-címre gondolt @kobold63:. Talán úgy, hogy mondjuk írsz egy posztot két nap múlva, és a "Disznóságok" címet adományozod nekije, amihez az idők végezetéig hozzá lehet szólni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.08. 21:17:44

Köszönök szépen!
A sült, netán pirított hozzávalóból - légyen az bármilyen húsnemű - igen ízletes levest lehet főzni. Magam is így készítem, bár inkább csontból.
A cigánka viszont más tészta. Rég felvettem a repertoárba, de az alapanyag beszerzés - különösen a fátyolzsír, fátyolháj, AKA receháj, tekintetében - bizony eléggé nehézkes. Felírtam azért a tennivalók közé.
@kobold63: Szerintem szelethúsnak volna legjobb. Esetleg jól kiklopfolva valamivel tölteni és felgöngyölni. Mondjuk kolbászhússal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 21:22:49

@Waka: Én már rendszeresen meggrillezem a húsleves alapanyagait. Nemcsak, hogy jobb íze lesz, de kristálytiszta marad a lé is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.08. 21:24:29

@Waka: A hájat egész jó sikerrel lehet helyettesíteni vékonyra szeletelt baconnel, csak a sütés közben vigyásni kell, ne tekeredjen le.

kobold63 2020.01.09. 04:26:49

@jegeskaveee.:
Igen, erre gondoltam, köszönöm!

@Andrass9:
Jó volt olvasni a régi, sok jó hozzászólást, véleményt, fogok élni a post visszahozásával!

@Waka:
Jó ötlet, régen csináltam is ilyesmit csak marhahúsból, paradicsomos-fűszeres mártással.

kobold63 2020.01.09. 10:48:21

@Andrass9:
Apropó, mi lett a csirkével?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.09. 13:50:09

@kobold63: Kiváncsi voltam, feltűnik-e valakinek, hogy van ott egy csirke is a brine-ban :)
Ázott 48 órát, -3C és +3C fok között, majd letörölgettem, vákuumfóliáztam és lefagyasztottam, hogy majd legközelebb :) Akkor már csak vajjal kell megkenegetni, és mehet a sütőbe vagy a grillre: igazi konyhakész madár!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.09. 20:01:07

Csendben mocorog az év első kocsonyája. Nem egy monstrum, csak 1,5 kg szárazanyag, de abban van két bőrkabártra való bőr is. Kifejezetten szép, tisztított körmök, két húsos csánk is fürdőzik a lében.
Már nagyon hiányzik :)

jegeskaveee. 2020.01.09. 20:35:44

Nemrég beszéltük, hogy nem lehet sehol sóskát kapni. Fél órája jöttem fel a Sparból(kicsi bolt), volt pár zacskó mirelit, nem pürésített sóskájuk. Talán a ti környéketeken is lehet kapni, ha kell. Itt nem sok van, és nem IGLU, még nem láttam ilyen márkát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.10. 15:37:19

@jegeskaveee.: Vörösbor (de) minőségi kereste, ha jól emlékszem. IGLO márkájút találtam kész sóskaszószként az Auchanban, ahol van még fagyasztott tépkedett leveles (nekem ismeretlen márka) és még madaras márkájú sóskapüré is. Legalábbis egy teljes mélyhűtő rekesz ma délután még félig volt velük.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.12. 20:23:51

@Andrass9: ezt már én is elmondhatom magamról....:))))

vörösbor(de)minőségi 2020.01.14. 00:13:54

@Andrass9: szuper-nagyon köszönöm,holnap megtámadjuk a budaörsi részlegüket,este a hiradóban benne leszek-őrült aki mirelit sóskát vásárol,és hangosan azt magyarázza a pénztárosnak,hogy óriási nyeremény van benne elrejtve de erről kevesen tudnak.mindezt jó hangosan,és nevetve látja a népeket visszaszaladni a fagyasztókhoz-mindenki 4esével sóskát vásárol......:DDDDD

kobold63 2020.01.14. 03:50:47

@vörösbor(de)minőségi: Hiába rohannak, te mindet felszedted:))

MadMary 2020.01.14. 10:21:25

@vörösbor(de)minőségi: Na ezért vetettem sóskát a nyáron, hogy elkerüljem az ilyen versenyfutást... :-D Osztozom ugyanis a sóskarajongásodban!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 10:52:10

@MadMary: Tán a legegyszerűbb növény termesztésre, ugyanis évelő, a telet is kibírja, egy családnak kb. 40cmX20cm-es sor kell. Jóformán csak szedni kell (pár évente maréknyi pétisó segíti a levélhozamot). Ez sajnos @vörösbor(de)minőségi: -nak nem segítség, ezért is kényszerül mindenféle trükkökre :)

MadMary 2020.01.14. 19:40:31

@Andrass9: Pont ezért nem rohantam el Budaörsre, hogy Vörösbornak több esélye legyen besóskázni! :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 19:58:22

@MadMary: Köszönöm Vörösbor nevében is!!!!

vörösbor(de)minőségi 2020.01.21. 23:54:13

@kobold63: @MadMary: NEM!! fogom a nicknevemet megváltoztatni sóskavadászra.pont.
:DDDDDDD

mindenkinek hálásan köszönöm,hogy ennyit segitettetek,pláne attól nagy dolog aki nagyon nem szereti a sóskát.
a helyzet mindenképpen kellemes és bátran nézek a 2020év sokkal enyhébb kihívásai elé....:)

jegeskaveee. 2020.01.22. 11:46:01

@vörösbor(de)minőségi: Gratula a bátorsághoz.:)))
De ezek szerint sóskát még nem sikerült vadásznod. Most már nem láttam a Sparban sem, feltehetően valami sóskavadász-kommandó elvitte.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.22. 22:14:59

@jegeskaveee.: igy van,de ebben szerepe lehet a brüsszelieknek is :))))))

védjük meg a mi sóskánkat!!!
ne hagyjuk!

MadMary 2020.01.23. 10:20:58

@vörösbor(de)minőségi: Attól tartok, nem fogok tudni többé ránézni a sóskaültetvényemre anélkül, hogy ne kezdjek el nagyon-nagyon nevetni... elképzellek a kert végi susnyásban, amint távcsővel kémleled a veteményesemet... :-D :-D

vörösbor(de)minőségi 2020.01.23. 12:29:10

@MadMary: akkor már ketten nevetünk nagyon!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 13:35:12

@MadMary: @vörösbor(de)minőségi: Én meg leszedem és megfőzöm! Hú, de régen ettem már sóskamártást (nem szabadna, mert a vesekő)! Szokás szerint feleségem azt SEM eszi (meg a kapormártást és az egresszószt sem a tányérhúshoz).

vörösbor(de)minőségi 2020.01.24. 15:05:59

@Andrass9: nadeandrááááás,1-2 tányér sóskamártás-évente párszor? vagy sokévente egy-egy alkalom? nincs az a kekec vesekő aki erre izmozna,vagy a meglevő akár csak a fejét is felemelné......és bosszúsan neked okozna valami kellemetlenséget.
ehhez brutál nagy adagok kellenének.
az egresszósz is isteni csak nagyon kell tudni a forszát ha nem rántottásan akarod :)))

MadMary 2020.01.24. 17:55:36

@vörösbor(de)minőségi: Jaaaaj, a dédi tejszínes köszméteszósza töltikével... de megenném, ha valami jó tündér elém tálalná... *sóhajt*

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 19:11:46

@MadMary: Lennél kicsit közelebb, akkor főznék. Magamnak egyre kevesebbet készítek, hisz a jobbik felemnek is kell ennie valamit!

MadMary 2020.01.24. 20:12:19

@Andrass9: De én ám töltikével kérném! :-D Ahhoz meg friss szőlőlevél kéne... úgy július környékén. Szép nagy zöld szőlőlevelek, gondosan megtöltve, cérnával csinos csomaggá kötözve, édes-fanyar-savanykás köszméteszósszal... na tessék, megint beindult a pavlovi reflexem. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 20:28:20

@MadMary: Van a veteményesben 2 tő izabella szőlő is:))

MadMary 2020.01.24. 20:41:59

@Andrass9: Óóóóó... egyre jobban hangzik! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 20:48:16

@MadMary: Ráadásul nem nagyon permetezem, mert én is csinálok töltikét ...

Kumari aki Nilüfer 2020.01.25. 08:24:25

@MadMary: A török vagy arab boltokban lehet kapni szőlőlevelet, csak át kell öblíteni..Debrecenben a tőtike sóskamártással dukál.Szeretem.

jegeskaveee. 2020.01.25. 08:45:27

@vörösbor(de)minőségi: @MadMary: - Hárman! Mert én meg azt nézem, ahogy egymást sasoljátok két irányból. :)))

jegeskaveee. 2020.01.25. 08:46:59

@vörösbor(de)minőségi: Az egresszósz igen finom meggyel együtt. Ha látnék a piacon egrest (évek óta nincs), akkor csinálnék magamnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.25. 09:37:50

@jegeskaveee.: Tudod, milyen macerás szedni? Úgy szúr, mint ...
Nekem van egy kis bokrom, fél kiló lejön rőla évente, de azt meg is eszem frissen. Amikor több volt, befőztem, hogy jó lesz szósznak ...
Még nem lett belőle szósz.

MadMary 2020.01.25. 10:55:59

@Kumari aki Nilüfer: A sóskás változatról még sose hallottam, nagyon érdekesen hangzik!
@jegeskaveee.: :-))) Van még egy szabad hely, úgy nagyjából a rododendronbokor alatt! :-)))
@Andrass9: A köszméteszósz akkor volt szinte minden héten a menün, amikor még volt szomszédnéni (a dédi barátnője), szomszédnéni kertjében pedig 8-10 hatalmas köszmétebokor. Az én feladatom volt a szedés, mert a pici gyerekkezeimmel könnyebben el tudtam kerülni a szurkálós töviseket... aztán a néni meghalt, az örökösei eladták a házat, a bokrok pedig kivágásra kerültek. Én később ültettem egy magastörzsű bokrot a kertünkbe, de sajnos elöregedett és elhalt... lehet, hogy most tavasszal pótolni kéne. Valóban ritka jószág a gyümölcse piacon, aki nem szedi le az epret, az a köszmétét se szedi le... de az a fanyarkás-savanyú-édeskés íz, az nagyon hiányzik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.25. 16:23:34

@MadMary:

Katlógusban most láttam piros színűt, az érettem nagyon finom.

MadMary 2020.01.25. 16:26:03

@látjátok feleim szümtükkel: Bizony... már a szomszédnéni köszmétéi között is volt olyan, a mi rózsaszínesre érett, az ilyen bogyók voltak a legfinomabbak, legzamatosabbak.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.25. 18:16:46

@MadMary: Kifejezetten debreceni cucc, tőtike néven van az étlapon-már ahol főzik-. és igen finom, A sóska savanykás-édes, a töltelék meg akár a töltöttkáposztáé, csak fokhagyma nincs benne, sőt, néhol pirospaprika is alig.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.25. 19:07:35

@Andrass9: https://m.nosalty.hu/ajanlo/toltike-izes-zold-tavaszi-tekercs......inkább így valahogy,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.25. 19:09:46

@Andrass9: www.derimuzeum.hu/userfiles/Digitalizalt_kiadvanyok/MEGY_HAJB_Hbmmk_52.pdf
megvan :)
Érdekes az Álmosdról származó készítési mód, ecetes vízben főtt darált sertéshús a tőtikék közé öntve ...

MadMary 2020.01.25. 19:23:37

@Kumari aki Nilüfer: Érdekes dolog ez a szőlőlevelezés, a Mediterráneumban dolmadakia/dolmades/dolma néven fut lényegében ugyanaz (szőlőlevélbe töltött fűszeres rizses hús). Úgy tűnik, hogy mindenütt valami savanykásat társítanak hozzá - engem a sóskaszósz ötlete lepett meg, mert nálunk a köszméteszósz volt a kísérő, külföldön pedig citromlével meglocsolva találkoztam ezzel a pompás jószággal. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.01.25. 19:34:16

@Andrass9: ez az egész olvasmány érdekes, a lakodalmi mazsolás rizsről, illetve csirkéről egyetlen tősgyökeres debreceni ismerősöm sem hallott soha az életben...:) Szóval vannak benne kuriózumok:)
@MadMary: Én életemben először itt Debrecenben szembesültem ezzel a sóskás cuccal, előtte azt hittem hülyítenek..de aztán az étkezdében étlapra került, és igen megszerettem.MI otthon csak a káposztát töltöttük szőlőlevélbe meg tormába, meg karalábélevélbe..tudod: mit főzöl? Hát, tőtök káposztát szőlőlevélbe..:DDDD Nálunk ugye a paradicsomos változat futott, nem savanyítottuk , igazán nagy meglepetés volt ez a tőtike.
A törököknél is ettem töltött szőlőlevelet, ott fűszeres rizs volt benne, hús nem( még jó, a birkát nem szeretem, ők meg nagy boldogan eszik)De ott nem volt hozzá sóska:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.25. 19:44:18

@Kumari aki Nilüfer: Jól kiszúrtál velem, azóta is ezt lapozgatom!!!

MadMary 2020.01.25. 21:32:28

Én is elolvastam a nosalty linken található írást... Töltike sóskalevélbe tekerve! Hallja kend, @vörösbor(de)minőségi: !! :-D

vörösbor(de)minőségi 2020.01.26. 05:36:52

@MadMary: fejezzétek be! és ez nem kérés...:))))
az a rózsaszines halványpirosan áttetszően derengő egresek a legleg.
a tőtike sóskalevélben?mennyeien hangzik,és szinte biztos,hogy éppen csak annyi kis fanyarságot tesz bele-amennyi kell.@jegeskaveee.: a meggyes egreses csak finom lehet.nagyon ritkán de van piacon,szezonon kivül a mélyhűtött áruk között is érdemes keresni.én már beláttam,hogy sosem lesz olyan mint amit a nagyi készitett,és feladtam.sem állagában,sem szinében sem ízében-akkor sem ha fogyasztható,szóval igy nem érdemes kinlódnom.