Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Székely kacsa

2019.12.26. 07:00 Waka

Avagy kacsa savanyú káposztával és füstölt csülökkel, Persze, ha a derék székelyek olvasnák ezt, biztos kitennék a bőrömet száradni egy székelykapura. Úgy esett, hogy nem tudtam eldönteni, mit főzzek Karácsonyra. Volt itthon egy pecsenyekacsa, amit éppen megsüthettem volna, és volt - a savanyított káposztalevél kivételével - minden egy töltött káposztához. Aztán akadt volna még pár szelet ponty, meg némi apró hal egy halászléhez. Szóval volt minden, csak éppen egyikhez sem volt kedvem. Gondoltam, összedobok valamit a rendelkezésemre álló alapanyagokból, olyat, ami finom, kiadós és Stihl-szerű, akár a motorfűrész. A füstölt hús és a savanyú káposzta igen jó barátok, ugyebár, a kacsa pedig már-már vörös hús, pörköltnek sem utolsó, remekül passzol az összeállításba. A hal végül nem került bele, valahogy nem illet bele a koncepcióba.

img_20191224_171450.jpg

Hozzávalók:
- 1 db 2 kilós pecsenyekacsa
- 0,5 kg füstölt csülök
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg lecsó
- 2 dl házi paradicsomlé
- pirospaprika
- sertészsír
- 4 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag

A füstölt csülköt előző este megfőztem, majd a lével együtt kitettem az erkélyre hűlni. A madarat alaposan megmostam. Szerencsére nem sok tok volt benne, inkább csak hónaljban és a bikinivonalnál, ezeket kicsipkedtem.

img_20191223_170427.jpg

A zsírosabb részeket lenyiszáltam, a húst öreg darabokra vagdostam.

img_20191223_171816.jpg

A finomra vágott hagymát zsíron megdinszteltem, majd beletettem a kacsát, és megpirítottam.

img_20191224_112856.jpgimg_20191224_113539.jpg

A tűzről félrehúzva megszórtam pirospaprikával, hozzáadtam a lecsót, a fokhagymát és a fűszereket, felöntöttem paradicsomlével és a csülök főzőlevével. Lefedve kis lángon feltettem főni.

img_20191224_113734.jpg

Míg a madár rotyogott, kicsavartam a káposztát és deszkán megvágtam. Felaprítottam a csülköt is. Volt idő bőven, úgyhogy kisütöttem a lemetélt hájat is

img_20191224_122335.jpgimg_20191224_130440.jpg.

Amikor a kacsa már csaknem puha volt, - erről sajna nem készült fotó - hozzáadtam a káposztát és a csülköt, - erről viszont igen - felöntöttem még némi csülöklével, és lefedve, a legkisebb rózsa legkisebb lángján tovább főztem.

img_20191224_130839.jpg

Közben megízleltem, kicsit még utána sóztam, és egy óra főlés után késznek nyilvánítottam.

img_20191224_140020.jpg

Egy kanál tejföllel szerettem volna tálalni, de csak ebéd után jutott eszembe, hogy az is van itthon.

img_20191224_171417.jpg

A hármas nem hazudtolta meg magát, ízes, szaftos, mondjuk, nem éppen karácsonyi fogás, de úgysincs senki, aki kifogásolná ezt.

36 komment

Címkék: kacsa savanyú káposzta lecsó köménymag feketebors füstölt csülök székely kacsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4215365482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.26. 09:21:44

Jó (lenne) ez nagyon. Karácsonykor is.

kobold63 2019.12.26. 09:30:30

Nagyon teccik, bár az elején kajánkodtam, hogyan lesz a hal belesuplizva ebbe.
Teccik, hogy nem sertés, hogy lecsó is van benne na meg a káposzta. Gratula!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 10:06:45

Engem is a frász tört ki a halas-kacsás-csülkös káposzta gondolatára, de szerencsére továbbolvastam :)
Nagyon jól el tudom képzelni a kacsás káposztát (pláne a csülök társaságában), finom étel lehetett (a székelyek meg egyék a saját főztjüket :) ...

kobold63 2019.12.26. 11:08:30

A székelyek különben sem érintettek, a székelygulyás névadója, Székely József meg nem bánja.

jegeskaveee. 2019.12.26. 14:04:28

@kobold63: @Andrass9: - nekem is ez jutott eszembe, de még mielőtt dobtam volna egy hátast, továbbolvastam, és láttam, hogy halászlének szánta Waka.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.26. 15:05:56

@jegeskaveee.:

Ja, csak nem volt elég szálka a kacsában.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.26. 17:45:02

@kobold63: @Andrass9: @jegeskaveee.: A hal már tényleg nem fért bele. Azért töröm a fejem rajta.
A székelyekkel kapcsolatban megnyugodtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 18:42:02

@Waka: Pedig én már aggódtam, hogy a székelyek fejedet veszik, mert nem tudod ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 19:25:52

A fiút megkértem, hogy hozzon kacsahájat, mert van máj, amit ki kell sütni (mondjuk, azt is ő hozta). Rendes gyerek lévén hozott is. Kiraktam a teraszra, hogy ott hideg van... Ma gondoltam, hogy megsütöm a májat, viszont nem találtam a hájat!!! Sehol!!! Aztán megtaláltuk a zacskókat, amiben hozta a kertben szanaszét szétrágva ...
Szerencsére volt üvegben is zsír :), meg a feleségem is hozott 2 kiló testhájat sok hússal. Nem tudjuk mi ette meg. Szerintem nem macska, mert a háj tiszta zsír, a macska meg véges sokat enne abból. Emlékszem, hogy láttam menyétet, de azért most egy teljes kilóról van szó!!! Annyit még én sem eszem meg egy ültő helyemben. Gondolom az állat sem ült, de azért elfogyott...
Tanulság: vagy vákuumzacskó (a kacsamáj abban volt, és nem bántotta), vagy valami lefedett/lezárt doboz. Semmiképpen sem dupla nylon zacskó!!!!
Végül csak megsütöttem a kacsamájakat és a kinti 2C fokban igen hamar ráfagyott a zsír. Még Medvedoki sem panaszkodhat, hogy nincs rendesen sterilizálva az anyag ...

Muhammad Balfas 2019.12.26. 19:29:33

Vajon milyen lehet a kacsapörkölt?

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.26. 20:05:34

@Muhammad Balfas:

Azt nem lehet elmondani, azt kóstolni kell.

Ja, és nem hízott kacsából, lehetőleg bogácsban, vörösborral kell főzni.

Bolti kacsából ne próbáld, az csak halvány utánzata a kacsának, bár néha én is veszek főleg a zsírja miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 20:10:55

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem meg bolti pecsenyekacsából egész jó pörköltet lehet főzni! Jó, házi kacsából persze sokkal finomabbat, de az nem adatik meg egy átlag fogyasztónak :(

kobold63 2019.12.26. 20:17:33

@Muhammad Balfas:

Finom. Waka már posztolt "vörösboros kacsapörkölt"-et.

Muhammad Balfas 2019.12.26. 20:35:05

@Andrass9: Gondolom kb. annyit kell főzögetni , mint a marhát..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 21:43:46

@Muhammad Balfas: Amennyire visszaemlékszem, rövidebb idő alatt megfőtt, de ez nem is fontos. Az íze viszont igencsak jó. Marhát kb 3,5 órán át főzöm (a keményebb részét), kacsát tán 2 óráig tartom a tűzön. Ettől még ki-ki addíg főzi, amíg nem tetszik neki az állaga :)

BOAR 2019.12.27. 09:56:32

Kacsapörkölt?
A vadkacsából pl. leginkább pörköltet érdemes csinálni...
Karácsony előtt voltam a "dealeremnél" tömött kacsa ügyben és grátiszba kaptam kb. két kiló kacsazúzát. Tisztítani melós de olyan pörkölt lett belőle, hogy így hirtelen nem tudnék neki ellenfelet... Sokáig főtt, lassan, vajpuha lett, sűrű, ragadós szafttal... Igazi "hűbazmeg" kaja...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.27. 09:57:54

@Andrass9: Novemberben, mikor kitört a libaőrület, a közeli boltban láttam igen szép, kilós kiszerelésű, vákuumcsomagolt libahájat. Kérdeztem, mennyi? A derék hentes nem merte kiírni az árát, 2300 forint volt. Szerintem, rájuk száradt az egész.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam pecsenyekacsából készült, a zsíros részeket leszedtem.
@Muhammad Balfas: blogkocsma.blog.hu/2017/05/04/vorosboros_kacsaporkolt

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.27. 11:01:17

@BOAR:

Nem rosssz a vadkacsa pörkölt, de az igazi a narancsos vadkacsa. Nem kínai módra, másként készül, kissé macerás, de valami csudásan jó.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.27. 11:04:14

@Andrass9:

A bolti kacsa húsa túl puha. Nem is szaladt életében annyit, mint az én udvaromon élők. Az ilyen kacsa - néma fajta - húsa szárazabb, keményebb, de annyival finomabb is a végeredmény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.27. 18:44:18

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is tudom, de valahogy szeretném látni, azt az udvarodon növekvő apróságot ... Valamikor régebben már találkoztam vele :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.27. 19:01:49

@Andrass9:

Majd tavasszal fiatalítok, mert már eléggé öreg az állomány minden fazonból.

élhetetlen 2019.12.27. 19:24:42

@Waka: Kacsás vagyok, nem libás, talán, mert, míg anyu élt, kacsákat tartott. Veszek sovány májat, veszek hízott májat, veszek combot is. A bőrös hájjal nem boldogulok, pedig nagyon szeretem, éppen csak kinyomva, hidegen. (Lehel piac). Nem tudom az árakat, mert csak a vásárlás végösszegét kérdezem a barátnőmtől, most az internetre néztem rá. A háj olcsóbb, mint a comb. Szerintem a bontók azt hiszik, hogy az vesz hájat, akinek nem telik húsra, minden darabon van 1-5 mm húsréteg, foltokban. Leoperálni nincs türelmem, de, ha lenne is, ahhoz kevés, hogy külön tovább süssem. A hájat meg nem süthetem addig, hogy a hús is megpuhuljon, mert akkor kisül az összes zsír belőle. Most az van, hogy vagy evés előtt piszkálom le a forgácsokat, vagy közben köpködöm ki. Nagy gond!

élhetetlen 2019.12.27. 19:58:24

@Andrass9: Nem akarlak elkeseríteni, de a vákuumzacskó sem védelem. Lehet, hogy a nylon zacskón jobban átjött a kaja szaga, de, ha csak a máj lett volna ott, akkor azt vitte volna el. Nem kellett, hogy helyben megegye az állat, evett, a lyuk már elég nagy volt, csak a tiszta árut vitte tovább másnapra. A doboz már jobb, de csak egy téglával a tetején! Nem kaja, és a nyolcadikon. Volt egy százas szögem, azzal lyuggattam a műanyag cserepek alját, és mivel forró, letettem hűlni a teraszajtó és a szúnyoghálós ajtó közé. Nem húztam be a külső ajtót, a szög elment. Csepegtető leszúró tüskéje. Kint hagytam az asztalon, ráborítottam egy alátétet, 3 mm lógott ki. Elvitték. Biztosan jó fészekerősítő elem. Visznek mindent, ami nincs leragasztva.

élhetetlen 2019.12.27. 20:21:10

@Andrass9: Kicsit más. Talán egy héten belül olvastam egy kommentet valahol, nem keresem elő, a lényege az volt, hogy csirkéből leves? Már nem telik egy tyúkra, vagy kakasra, vagy sertésre , marhára egy leveshez? Ez a magyar konyha halála! Nem tudom, hogyan alakult így, szüretkor főztünk gulyást szárnyasból. Ez vagy a tavasszal kelt kacsa volt, vagy a szintén tavaszi, de őszre már nem a rántani való darab, de még nem tyúk, talán jérce? Ez az egyetlen gulyás, amit szerettem. Csak így, a kacsapörkölthöz, a kacsagulyás.

élhetetlen 2019.12.27. 21:06:44

@látjátok feleim szümtükkel: A “néma fajta”. Csak adalék az esethez. Két éves vita volt, hogy bejöhetnek-e az udvarba, apu utálta, hogy sziszegnek. Aztán mégis lettek. A legfőbb erényük. Anyu kézzel tömte a levágandó kacsákat. (Nem láttam, hogy szenvedtek volna, tátották a csőrüket, és nyeltek). A fehér kacsákat három hétig lehetett tömni, utána már fulladtak kicsit, vágás. A néma hat hétig is bírta, az eredmény, hogy a fele olyan testméretű némának kétszer akkora mája lett, mint a fehérnek. Arány a testmérethez képest négyszeres. Úgy éltem le a középiskolás, főiskolás éveimet, hogy a túlélő készlet része volt a kacsazsírba letört kacsamáj, a zsír lefojtotta, nem romlott meg.

kobold63 2019.12.28. 11:31:21

Már többször emlegettem fiamék állatseregletét, amit főleg az unoka érdeklődése miatt tartanak. Így tavaly 12 aranyos kis kacsát vettek a vásáron a lefutott tengerimalacok, nyulak, afrikai sün, salamander után. Szépen nőttek, nógatás után a telekhatáron folyó patakba is belementek. Csuda jó életük volt,a kecskék, csirkék, kutyák társaságában.
Már nagy reményeim voltak, láttam a szép hájat, májat magam elött. Oszt közölték, hogy ők bizony le nem vágják és pucolják, ezek szinte a gyerek játszótársai voltak. Én sem vállalkoztam (főleg a pucolásra), így elajándékozták meg hagyták elköltözni őket. Pedig néma kacsák voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.28. 12:40:10

@kobold63: Aki nem úgy nő fel, hogy az állatokat fogyasztásra nevelik, annak nehéz a kezdet ... Án mág vágtam csirkét, kacsát nagyanyámnál, de a forrázott toll szagát csak orrcsipesszel viseltem el :)

kobold63 2019.12.28. 13:02:50

@Andrass9:
Teljesen egyetértek veled. Én is vágtam csirkét, baltával lecsapva a fejét, de nem tollaztam le.

Eddig (a fiamék) olyan picike tyúkokat tartottak, hogy soha egyet sem vágtak le, azok a pajtában szépen szaporodtak aztán a sas odajárt csemegézni, így állandó maradt a populáció. Hiába kértem, hogy neveljenek nekem kapirgáló csirkét. Talán idén, hitegetnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.28. 21:53:50

Bezzeg 26-án a fiammal nekiálltunk hízott kacsamájat sütni. A két kiló (maradék) bőrös hájat egy óráig tokoztuk ki, nem is rossz eredménnyel! Csak 12 tokot találtam a töpörtyűben :) Három méretes máj került 3,5 liter kacsazsírba (mert azért volt még zsírom üvegben is) 70C fokra. Lett 4 szép adag, mindenki boldog!!!

kobold63 2019.12.29. 05:36:32

@Andrass9:

Mi számít méretesnek? Legutóbb, mikor lehetőségem volt ilyen gyönyörűségekre nézni, 60 dkg körül mozogtak a Nagycsarnokban. Itt a fele méretet lehet kapni, fagyasztva, tízszeres áron.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 11:19:46

@kobold63: NY-ban már be is tiltották! A méretes az valóban max 60 deka lehet. A túltömött májban sok a zsír, ami kiolvad az elkészítésekor.

kobold63 2019.12.29. 13:24:28

@Andrass9:
Itt mindig be volt tiltva a tömés, mióta itt élünk. Honnan hozzák, nem tudom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 13:57:01

@kobold63: Nem a tömést tiltották be, hanem az árusítást ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.29. 15:15:55

@élhetetlen: Hát ez tényleg válogatott probléma. Ha veszek is hájat, azt a zsír miatt teszem. A tepertőt én sem szoktam szárazra sütni, olyankor még a húsdarabok sem szikkadtak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 16:06:06

@élhetetlen: @Waka: Sokféle izlés van! Én pl. a szárazra sütött töpörtyűt szeretem. Ki is nyomom merőkanállal a szitában még forrón. Viszont akkor szinte azonnal el is fogy :) A fidesspiacon van egy fóti hentes, akinek remek disznótöpörtyűje van. No az is száraz, ráadásul kicsit meg is van sózva, ezért már a piacról kifelé kóstolgatom ...
Most, hogy így töpörtyű a téma: kéne újra tepertős pogácsát sütnöm (amióta Babette megtanította, hogy kell csinálni).