Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vörösboros kacsapörkölt

2017.05.04. 07:00 Waka

- Pistike, mi készül a kacsából?
- Töpörtyű.
- És még mi készül a kacsából?
- Töpörtyű.
- Pistike, szoktál aludni?
- Szoktam.
- Mi van a fejecskéd alatt?
- Párna.
- Mi van a párnában?
- Toll.
- Na látod. Akkor mi készül még a kacsából?
- Töpörtyű.
A nyájas olvasóközönség nyilván most egy emberként hördül fel. Miféle barbár lehet, aki kívül roppanós, belül rózsaszín kacsamell, szuvidált kacsacomb, ne adj Isten, kispárna helyett pörköltet készít a kacsából?
Hát én.
Pénteken az ábécébe vitt az utam. Nem akartam ugyan húsneműt venni, de azért elnéztem a hentes felé. Pecsenyekacsa aprólékkal, ezer valamennyi helyett 699-ért. Hát annyiért simán kell. Kértem egyet, bő 2,4 kg. Otthon a fagyasztóba került, aztán most hétvégén megfőztem. Mikor baromfiból főzök pörköltet, szeretem, ha a madár összes ehető porcikája benne fő az ételben, a sok bőrös-csontos rész adja a gazdag ízt az ételnek.

12.JPG


Hozzávalók:
- 1 pecsenyekacsa (2+ kg)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg lecsó vagy 2 zöldpaprika + 2 paradicsom
- házi édes- és csípős paprikakrém
- 2-3 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- fekete bors
- majoránna
- só
- 2 dl száraz vörösbor

Kezdésként másfél óra ment el az életemből, hogy kicsipegessem a kacsából a tokokat. Olyan hónaljkutyája volt, mint Madonnának, a bikinivonala miatt meg még egy közepesen igénytelen szabad strandról is elkergették volna a madarat.

1.JPG
Szétszedtem a kacsát, a zsírosabb részekről a bőrrel együtt levágtam a hájat.

3.JPG2.JPG
Kevés vizet alálöttyintve kisütöttem a hájat. Lett vagy két deci zsír, és egy szerény adag töpörtyű, ami három szelet kenyérrel éppen elég volt reggelire.

4.JPG
Két kanál kacsazsíron megpirítottam a hagymát.

5.JPG
A hagymára tettem a húst és kis lángon kicsit megpirítottam azt is.

6.JPG
A lángról lehúzva meghintettem pirospaprikával és összeforgattam.

7.JPG
Rögvest ez után beleöntöttem a bort és összekevertem, nehogy megégjen a paprika. Hozzáadtam a lecsót.

8.JPG
Visszatettem a tűzre, fűszereztem és felöntöttem egy kevés vízzel.

9.JPG
Kis lángon rotyogtatva puhára főztem. A kész pörköltről készült összes kép borzalmasan sikerült, talán ez lett a legjobb:

10.JPG
Kevés teljes kiőrlésű liszttel kevert nokedlit főztem hozzá. Erőt vettem magamon, és elővettem az édesanyámtól örökölt békebeli szaggatót, amivel méretes galuskát lehet készíteni. Leheletnyi pirospaprikával megfejelt, fokhagymás-tejfölös uborkasalátával tálaltam.

11.JPG
Zamatos, ragadós, igen jó pörkölt lett. A hús szaftos, omlós volt, még a melle is. Akár való pörköltnek a kacsa, akár nem, nekem nagyon ízlett, és máskor is el fogom készíteni.

80 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma vörösbor majoranna lecsó pirospaprika feketebors Paprikakrém pecsenyekacsa vörösboros kacsapörkölt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1812478109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.04. 08:06:29

Szépen néz ki abban a lábosban, megenném szívesen.

Ettől csak az a jobb, amikor a saját lábon udvaron szaladgáló, kissé idősebb kacsát bográcsban főznek meg vörösborral pörköltnek, és pirtott tarhonyát adnak mellé.

Én a bort nem azonnal szoktam a húsra önteni, hanem csak akkor, amikor a hús már félig megfőtt. Más karaktert ad ezáltal a bor a húsnak, vadasabb jellege lesz.

Dikusz 2017.05.04. 09:42:19

Nagyon finom lehetett, én is ennék belőle, kaphatok a legközelebbiből egy kicsit?:)
Nekem nem lenne türelmem -pedig tudom így a helyes-, hogy sok időt töltsek a szárnyas pelyheinek a keresgélésével.
Ennek ellenére a nagyját én is leszedem, vagy csukott szemmel (vicc volt) eszem a pipit:).

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.04. 17:18:49

Elfogyott a kacsazsír, ezért vettem szép hízott kacsaszárnyat. Lesz belőle fimon ebéd holnap.

Dikusz 2017.05.04. 18:27:07

@látjátok feleim szümtükkel: hol lesz az a holnap? Szeretem a ludaskását kacsából is:)

turósmácsik 2017.05.04. 18:28:11

Hát ez nagyon szimpatikus!
Kacsánál a sült után a kacsaleves volt az az étel, aminél kiléptem a komfortzónámból (Ez most így eléggé fenszi és trendi?) és nagyon jó ízt adott a lé. Pörköltnél is el tudom képzelni, hogy milyen lehet, tán ki is próbálom, a lidi szokott aprólékot forgalmazni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.04. 18:30:48

@Dikusz:

Itt, a konyhában.:D

Ludaskását meg lúdból kell főzni.

Ez vagyok 2017.05.04. 19:08:43

Nekem a teljes kiőrlésű lisztből a nokedli szétesett valamennyire, pedig alig keverek vizet a tojásokhoz.
Ráadásul Szabó lisztből készítettem, ami a hibákat is képes korrigálni :)

Dikusz 2017.05.04. 19:42:50

@látjátok feleim szümtükkel: ez magas labda volt, le kellett csapni, nem figyeltem eléggé. Kacsáskását mégsem írhattam, olyan szerintem nincs is:)))

Főzzetek nekem valamit medvehagymából legyetek szívesek. Van saját, két dolgos kezemmel szedett medvehagymám, most főzők levest belőle. Van egyéb ötletetek esetleg?

1kutya 2017.05.04. 20:06:54

hagyma tegnap letette a fakanalat
www.facebook.com/tivadar.hagymasi?fref=ts

én holnap csinálok egy rakott krumplit az emlékére...

:(

trux77 2017.05.04. 20:33:52

@1kutya: Hát ez nem jó hír :(

Hihetetlen, hogy pár hónapja még itt vigéckedett... :(
Sajnálom, az örök morgásával azért mindig vitt színt a közösség életébe.

2017.05.04. 21:04:52

@Dikusz: kacsáskása nincs, mivelhogy 'rucáskása' a neve :DDD

1kutya 2017.05.04. 21:05:22

@trux77: jah. hozzám jött volna augusztusban vadászni meg főzni Maryvel... egy pár hete még a programot egyeztettük.

2017.05.04. 21:07:47

Nyugodjon békében.

süllőcske 2017.05.04. 21:33:37

Remélem, az elíziumi tájon is elmondja, hogy is kell azt egri módra főzni. Nyugodjék itt, és ott legyen eleven.

2017.05.04. 21:38:03

Waka! Ha már te is szaggatóval készíted a nokedlit, én feladom a harcot. Egyedül maradtam... :)))

süllőcske 2017.05.04. 21:43:31

@pizzaszeletvágó: Keresztbe fektetett kés, habzsák, nyomod, nyesed.

Dikusz 2017.05.04. 21:49:48

@1kutya: én meg lecsót, ahogy ő készíti, mert lecsóban ő a király.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.04. 21:50:51

Kéne főzni egy mákostésztát, és egy lecsót.

Dikusz 2017.05.04. 21:57:08

@pizzaszeletvágó: nemnemnem maradtál egyedül. Most, ebben a szent percben találtam fel azt, hogy készítem a nokedlit Dikusz-módra (sosem próbáltam még). Egyben beleteszem a tésztát a főzővízbe, aztán olyan kis darabokra csipkedem, vágom,darabolom, amilyenre csak szeretném, (viccvót):)

Komolyabban: Te hogy csinálod?

Dikusz 2017.05.04. 21:58:31

@Dikusz: ne haragudj, miután elküldtem a kommentet jöttem rá, hogy félre lehet érteni. A nokedli készítésére gondoltam.

Dikusz 2017.05.04. 21:59:02

@látjátok feleim szümtükkel: nincs is jobb a lecsós mákostésztánál:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.04. 22:15:13

Ilyenkor magunk sajnáljuk, hiszen nekünk rosszabb, amiért ő nincs velünk.
Részvétem a szeretteinek. Nyugodjék békében.

Topy 2017.05.04. 23:55:29

@Ez vagyok: érdekes, a múltkor anyósom nekünk szintén tkt Szabó lisztből csinált és neki is szétesett; én más tkt lisztekből sokszor, de soha nem volt vele ilyen gondom; Szabó lisztből nokedlit még nem csináltam csak galuskát, azzal nem volt ilyen problémám

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.05. 10:24:18

@Topy:

Beni biztosan tudna rá mondani valamit, de mostanában nem jár erre, vajon ki utálta ki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.05. 10:41:04

@Topy: @Ez vagyok: Én is Szabó lisztet használok, de a teljes kiőrlésű búzalisztjüket már megreklamáltam náluk, ugyanis olyan, mintha rétesliszt lenne. Sikértartalma ugyan magas (a zacskó szerint), de még kovász készítéséhez sem tudtam használni. Kénytelen voltam máshonnan venni tk lisztet, illetve a tk rozslisztjüket használni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.05. 10:42:31

@látjátok feleim szümtükkel: Amióta nem vagyunk Index címlaposak, nem érdeke, hogy itt fényezze ismertségét, ahogy A Fickónak se :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.05. 12:45:36

@turósmácsik:

Azt hiszem, nickjével megörökítette magát.

Vaczak2 2017.05.05. 15:18:11

Nyugodj békében Hagyma!

Más:

Engem ez a kakaspörköltre emlékeztet úgy fazonilag. Biztos jó.
A kacsa tulajdonképpen még tejbegrízzel is...

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.05. 16:54:00

@Andrass9:

Miért ne lenne a kacsapörkölt címlapos?:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.05. 17:33:45

@pizzaszeletvágó:

Te meg valami táltos lehetsz, mert van a csudapaprikának kétbogyós változata is ( akkor még nem volt ). Gondolhatod...;D

2017.05.05. 18:14:37

@látjátok feleim szümtükkel:

Szép darab lehet. :)
Sok mindennek neveztek már, táltosnak még nem. Viszont sámánnak szinte minden nap. Mikor rám szólnak itthon: "Hallgassá' mán!"
:)
Régi képeim közt van ez, hasonlít?
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20430989-bab67668/user#nagyitas

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.05. 19:20:28

@pizzaszeletvágó: Én se találom, de attól még lehetsz táltos!!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.05. 19:24:03

@Andrass9:

Majd hozzá szoksz gyorsan, hogy nincs rajta csizma.

Dikusz 2017.05.06. 08:03:14

@pizzaszeletvágó: ez étlap? Lehet belőle rendelni? :)))

Fenchurch68 2017.05.06. 08:37:20

@pizzaszeletvágó: Ezt nem kellett volna.
Egész héten annyi meló volt, hogy melegszendvicsen, maradék főtt sonkán meg omletten éltünk, erre végre hétvége, és az édesem milánóit rendelt, horribile dictu: rántott hússal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.06. 09:32:02

@Fenchurch68: Ne ess kétségbe! Hátha elfogadna egy különleges panírt, mondjuk zúzott cornflakes parmezánnal keverve prézli helyett. Tojás és liszt helyett pedig egy kefíres vagy joghurtos lisztes alapbevonatot?

Fenchurch68 2017.05.06. 11:02:20

@Andrass9: Kiegyeztünk grillezett füstölt gomolyában, elvégre nem csak ő lesz szülinapos (Hobóval szólva. "nemsokára leszek sajnos ötven éves..."), hanem anyák napja is van mindjárt. Klasszikus prézli nálunk úgysem játszik, a tojásba én mindig teszek egy-két kanál joghurtot, de a kicsit megzúzott zabpehely + parmezán az nagyon jó tud lenni :)

(Épp most fogjuk az egész elkészült cuccot, pakolom be dobozkákba, és megyünk ki vele a tópartra, végre süt a nap.)

Isley 2017.05.06. 12:40:07

@Andrass9: most még fél év gyógytorna, és jobb lesz, mint újkorában.. :)

gonius 2017.05.06. 12:48:50

Mi tőkés récéből (vadkacsából) szoktuk elkészíteni, de én megnyúzom a kacsát,így a sörétek nagy részétől is megszabadulunk, no meg a kukoricatarlón hízott kacsa felesleges zsírját is eltávolítom (így viszont nem lesz töpörtyű)!

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.06. 13:13:10

@gonius:

Nálam az udvarban nő fel a tőkés ruca, de csak natur pörköltnek szeretem, vörösborral nem annyira adja ki a saját zamatát. Viszont narancsos kacsának csak a vadkacsa az igazi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.06. 14:03:50

@Isley: Tegnap bő egy órát tanított a gyógytornász, hogy miket kell csinálni. Érdekes módon nem fájt semmi, így ma már egyszer végigcsináltam a penzumot :)
A csilipaprikákat is ellenőriztem, de csak holnap kell locsolnom a palántákat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.06. 14:07:34

@gonius: Gondolom a nyúzott kacsát nem egyben sütöd. Attól én félnék, hogy kiszárad. A zsírját viszont szeretem, akár le is faragható lenne a lehúzott bőrről?
Sajna vadkacsával nagyon ritkán találkozom ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.06. 17:28:37

@Andrass9:

Vadkacsán nem nagyon szokott annyi zsír lenni, hogy levakarható legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.06. 18:23:10

@látjátok feleim szümtükkel: Ha nem nekem kell kopasztani, akkor nem is nyúznám :) A bőre nekem nagyon fontos!
Persze van, amikor nem sikerül (lásd Pekingi Kacsa próbálkozásomat), de akkor is imádom a ropogós kacsabőrt!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.06. 19:43:17

@gonius: @Andrass9: Az a halálom, mikor a sörét beviszi a tollat a húsba, és némelyiket alig lehet megtalálni. No meg a sörétre ráharapni is remek mulatság.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.06. 21:48:30

@pizzaszeletvágó: Simán, az időjárás kedvezett, bár a szomszédok nem tolerálták. :D

gonius 2017.05.07. 12:32:14

@Andrass9: Természetesen nem, pörkölt lesz belőle. Már nagyon régen sütöttem, nagyon macerás tollazni, ha fiatal akkor tokos, ha meg öreg, sütve rágós, bármennyi szalonnát teszel a bőre alá, no meg száraz is!

Boar. 2017.05.07. 14:24:33

@Waka: A vadkacsa legjobb elkészítési módja:
Meglövöm. Megmutatrom ennek a dög kutyának, hogy kell megkeresni és aportírozni(a kutyán nem érdekli az előadásom, inkább egerészik).
Hazahozom(a kutyát is), megemlítem a családnak, hogy hoztam pár kacsát, mi legyen belőle? A válasz: ajándék!
Így aztán elajándékozom valamelyik szomszédnak...
A rosseb vacakoljon vele. Szezon elején még annyira tokosak, olyanok mint a repülő sündisznók.

2017.05.07. 15:37:52

@Boar.: tehát a postacímem, ahol a vadkacsa futárt fogadom: .... :D

2017.05.07. 18:58:45

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: elnézést, eltoltam a linket, nektek nyilván a teljes publikus képsorozat jön be a linkre kattintva, mert a kérdéses kép egy nem publikus mappában van, csak az én jelszavammal látszik, már mindegy, nem érdekes...
@Fenchurch68: én kérek elnézést, csak egy képet akartam linkelni, de kaptál egy egész kaja sorozatot, kiéhezett állapotban, az én hibám... ;)
@Dikusz: de jó lenne, időnként még én is rendelnék ezek közül, mikor nincs időm vagy alapanyagom ilyeneket csinálni! :D Az ételfotók közül egyetlen egy, amit nem én készítettem. Egyébként ezek már mind voltak valamikor, valamihez ide linkelve a kocsmába, eleve azért vannak feltöltve oda.

Még egyszer: bocs.

2017.05.07. 19:02:37

@Dikusz: Ezt írtam: "Az ételfotók közül egyetlen egy, amit nem én készítettem." Na ez a félreérthető, nem az, amit te írtál múltkor. Helyesen: Az ételek közül egyetlen egy...
A fotók meg sajátok nyilván mind. Jobb ha megyek pihenni... :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.07. 20:12:42

@Boar.: Ez éppen olyan, mint a cukkini a szezon végén, termetes tökökkel, csak kutya és lövés nélkül. :) Kutyaélet...

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.07. 20:14:21

@gonius:

Az öreg rucát is meg lehet főzni, és isteni narancsos vadkacsát lehet belőle kreálni.

Boar. 2017.05.07. 21:09:35

@pizzaszeletvágó: Augusztus 15.-el indul az idény...

2017.05.07. 21:10:39

@látjátok feleim szümtükkel: ez a narancsos kacsa piszkálja a kacsacsőrömet! :) Recept?

2017.05.07. 21:19:38

@Boar.: oké, én ezekhez nem értek ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.07. 21:32:24

@pizzaszeletvágó:

Kacsacsőrűemlősből nem jó.;D

Általában két vadkacsából készítem. Egészben bedörzsölöm a kacsát sóval, és megy egy lábosba, ahová teszek egészben hagymákat, szemes borsot, egy narancs vékonyan lehámozott héját apróra vágva, vagy lereszelve, és kis lángon fedő alatt addig párolom, amíg puha nem lesz a hús. Mielőtt teljesen megpuhul mellé teszek hasábra vágott sárgarépát, attól függően, hogy mennyi mártást szeretnék, néha egy-két savanykás hámozott almát is, de ez teljesen hangulat függő, mert az almától más lesz a mártás karaktere.
Mikor az összes anyag megpulult, a kacsákat kiveszem a lábosból, kiszedem a szemes borsot, és az összes zöldséget átturmixolom.
A lábosba egy-két kanál kristálycukrot karamelizálok ( ennek a mennyisége is attól függ, mennyi a zöldség, mert ki kell éreznie a mártásból a karamelles íznek ), erre ráfacsarom egy-két narancs levét ( attól függ, mekkorák a narancsok, kicsiből kettőt ), és ráteszem a turmixolt zöldséget, majd összeforralom. Ekkor még a szükséges ízesítést el lehet végezni, és aki szereti, tehet a mártásba tejszínt, vagy tejfölt is, hogy selymesebb legyen. Én tejszín és tejföl nélkül szoktam készíteni.
A kacsákat kis tepsibe helyezem, majd sütőbe pirosra pirítom. Amikor megfelelő a színe, szépen megsült, akkor két kanál kristálycukrot karamelizálok, ráfacsarom két narancs levét, és sűrűre beforralom, majd megöntözöm-megkenem vele a kacsákat és a sütőbe vissza téve megszárítom. Ekkor már nem szabad sokáig sütni, mert a cukros oldat ha megég, kesernyés lesz. A kacsákat pirítás előtt ketté vagy négybe lehet vágni, és a darabokat megöntözni a karamellás narancsziruppal.

Elkészíthető más fajta kacsából is, de a párolás után a zsírt le kell a zöldség alól szedni, mivel a házi kacsa sokkal zsírosabb, mint a vadkacsa. A legfinomabb azonban a vadkacsából.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.08. 07:40:23

Kicsit macerás, és elég drága lehet a szükséges eccájgok beszerzése. A megtérülés meg csak egy étteremben várható, vagy ha vadász konyháján használják.

2017.05.08. 10:56:26

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm :) néma kacsából? mi a véleményed?

@süllőcske: nem semmi, ez a vadkacsa már nem élt hiába

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.08. 13:40:57

@pizzaszeletvágó:

Nekem csak néma van, az nem annyira zsíros, mint a pekingi meg a magyar fajta. Viszont párolás után a zsírt le kell szedni, mert az sok lenne a mártásban.
Az elkészítéshez pontos mennyiségeket azért nem tudok mondani, mert én mindig szemmértéket és egyéb érzékelést ( kóstolás ) használok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.08. 19:34:49

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Itt ilyen finom dolgokról beszéltek, én meg csak egy csontos karajt tudtam készíteni. Ha annyival jobban tudnék zongorázni, amennyire a kacsa finomabb ...
Viszont lehet, hogy lesz majd poszt is :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.08. 19:37:12

@Andrass9:

Nem bánom én a csontos karajt sem, ha jó ízes.

süllőcske 2017.05.08. 23:12:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Nagyon vágod a kacsát, szeretném, nagyon!

süllőcske 2017.05.08. 23:15:51

@Andrass9:
Szólnék, hogy Kung Pao zöld csilid, 2014- ből, bontva, még mindig elsőerendű minőség! Hűtőben találtam, szuper! És a többid is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.09. 10:50:14

@süllőcske: Nagyon örülök! Különösen, hogy idén nem nagyon lesz, mert nem tudtam rendesen palántát nevelni - több, mint a fele kiszáradt :(
Szerencsére van még annyi az elmúlt évekből, hogy jövő őszig kitart!

Ez vagyok 2017.05.11. 10:50:37

@1kutya: Hiába vártam, hogy írjon :(
Nyugodjék békében.
Szurkolok, hogy odafent legyen egy pálinkafőzője sok-sok gyümölcsfával.

GBWagner1 2018.10.26. 16:23:43

Szerintem is remek kacsapörkölt, mivel a legzamatosabb szárnyasból készül. Szintén teszek bele majorannát és vörösbort, viszont min. 3 hagymát, azaz többet, mint eme receptben. Vizet nem, inkább nagyon kis lángon - emiatt hosszabban - párolom. A baj az, hogy nejem ritkán engedi "eltékozolni" pörköltnek a kácsát sütés helyett.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.26. 18:55:46

@GBWagner1:

Vegyél egy plusz kacsát, de ne áruld el előre az asszonynak.:D

kobold63 2018.11.26. 05:19:36

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon aktuális ez a posztod nekem most. Pár hónapja írtam a fiam hobby farmján növő kacsákról, hogy nem ismerjük milyen fajta, nem akarnak maguktól a vízbe menni. Azóta felnőttek, mennek úszni, felrepülnek a háztetőre. Teljesen ismeretlenek vagyunk kacsa ügyben, de végre rájöttünk, hogy ezek a Muscovy vagy néma kacsák!
Fiamék nem hízlalták ezeket ketrecben, szabadon mászkálnak, legelnek, úsznak, mindenhova pottyantanak. Itt az ideje viszont, hogy levágják ezeket. Fiamék jártasak vadászat-halászatban, de nem tudom, hogy van-e valami különleges kezelés ezekre a kacsákra. Valaki azt mondta nekik, hogy 5 napig lógassák fel és csak utána pucolják.

Van valami tanácsod ezzel kapcsolatban?
A te narancsos kacsa receptedet fogom csinálni, ahogy ebben a posztban leírtad. Lehet a répa mellé zellert is tenni a szószba?

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.26. 06:57:27

@kobold63:

Mehet bele zeller, és minden más is, amit ti szerettek.

Nekem barbari fajta és olyan néma kacsám volt, amit te is írsz, nálunk pézsmarécének-kacsának nevezik. Egy évben vagy 80-t vágtunk le egy nap, és két napig bontottuk. Ez télidőben történt, addig megkopasztva kint tároltuk a hideg levegőn. Ilyen több napos lógatást nem próbáltam, még fácánon sem, de állítólag működik. Szerintem csak téli hidegben, hiszen amikor ez a szokás kilakult, nem volt hűtőszekrény, és általábn télen vadászták a vadakat. Gondolom nyáridőnben nem lógatták.

Erről a lógatásról talán medvedoki, vagy egy vadász tudna többet mondani, de már ő régen nem szólt hozzá. Hátha valamelyik vadász majd beszól.:D

A pézsmakacsa nagyon jó fajta. Ha hagynak két-három tojót, és egy gácsért ( fiú ), akkor maguktól fognak tavasszal költeni, csak fészkelő helt kell nekik biztosítani. Nálunk azért volt egy időben rendeget kacsa, met aki kotlani mert, az ki is költhette. Mondjuk akkoriban hltvlgn kettesével vágtuk, és meg is ettük. Most egy hét alatt nem fogy el egy kacsa.
süti beállítások módosítása