Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Székely kacsa

2019.12.26. 07:00 Waka

Avagy kacsa savanyú káposztával és füstölt csülökkel, Persze, ha a derék székelyek olvasnák ezt, biztos kitennék a bőrömet száradni egy székelykapura. Úgy esett, hogy nem tudtam eldönteni, mit főzzek Karácsonyra. Volt itthon egy pecsenyekacsa, amit éppen megsüthettem volna, és volt - a savanyított káposztalevél kivételével - minden egy töltött káposztához. Aztán akadt volna még pár szelet ponty, meg némi apró hal egy halászléhez. Szóval volt minden, csak éppen egyikhez sem volt kedvem. Gondoltam, összedobok valamit a rendelkezésemre álló alapanyagokból, olyat, ami finom, kiadós és Stihl-szerű, akár a motorfűrész. A füstölt hús és a savanyú káposzta igen jó barátok, ugyebár, a kacsa pedig már-már vörös hús, pörköltnek sem utolsó, remekül passzol az összeállításba. A hal végül nem került bele, valahogy nem illet bele a koncepcióba.

img_20191224_171450.jpg

Hozzávalók:
- 1 db 2 kilós pecsenyekacsa
- 0,5 kg füstölt csülök
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg lecsó
- 2 dl házi paradicsomlé
- pirospaprika
- sertészsír
- 4 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag

A füstölt csülköt előző este megfőztem, majd a lével együtt kitettem az erkélyre hűlni. A madarat alaposan megmostam. Szerencsére nem sok tok volt benne, inkább csak hónaljban és a bikinivonalnál, ezeket kicsipkedtem.

img_20191223_170427.jpg

A zsírosabb részeket lenyiszáltam, a húst öreg darabokra vagdostam.

img_20191223_171816.jpg

A finomra vágott hagymát zsíron megdinszteltem, majd beletettem a kacsát, és megpirítottam.

img_20191224_112856.jpgimg_20191224_113539.jpg

A tűzről félrehúzva megszórtam pirospaprikával, hozzáadtam a lecsót, a fokhagymát és a fűszereket, felöntöttem paradicsomlével és a csülök főzőlevével. Lefedve kis lángon feltettem főni.

img_20191224_113734.jpg

Míg a madár rotyogott, kicsavartam a káposztát és deszkán megvágtam. Felaprítottam a csülköt is. Volt idő bőven, úgyhogy kisütöttem a lemetélt hájat is

img_20191224_122335.jpgimg_20191224_130440.jpg.

Amikor a kacsa már csaknem puha volt, - erről sajna nem készült fotó - hozzáadtam a káposztát és a csülköt, - erről viszont igen - felöntöttem még némi csülöklével, és lefedve, a legkisebb rózsa legkisebb lángján tovább főztem.

img_20191224_130839.jpg

Közben megízleltem, kicsit még utána sóztam, és egy óra főlés után késznek nyilvánítottam.

img_20191224_140020.jpg

Egy kanál tejföllel szerettem volna tálalni, de csak ebéd után jutott eszembe, hogy az is van itthon.

img_20191224_171417.jpg

A hármas nem hazudtolta meg magát, ízes, szaftos, mondjuk, nem éppen karácsonyi fogás, de úgysincs senki, aki kifogásolná ezt.

87 komment

Címkék: kacsa savanyú káposzta lecsó köménymag feketebors füstölt csülök székely kacsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4315365482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.26. 09:21:44

Jó (lenne) ez nagyon. Karácsonykor is.

kobold63 2019.12.26. 09:30:30

Nagyon teccik, bár az elején kajánkodtam, hogyan lesz a hal belesuplizva ebbe.
Teccik, hogy nem sertés, hogy lecsó is van benne na meg a káposzta. Gratula!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 10:06:45

Engem is a frász tört ki a halas-kacsás-csülkös káposzta gondolatára, de szerencsére továbbolvastam :)
Nagyon jól el tudom képzelni a kacsás káposztát (pláne a csülök társaságában), finom étel lehetett (a székelyek meg egyék a saját főztjüket :) ...

kobold63 2019.12.26. 11:08:30

A székelyek különben sem érintettek, a székelygulyás névadója, Székely József meg nem bánja.

jegeskaveee. 2019.12.26. 14:04:28

@kobold63: @Andrass9: - nekem is ez jutott eszembe, de még mielőtt dobtam volna egy hátast, továbbolvastam, és láttam, hogy halászlének szánta Waka.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.26. 15:05:56

@jegeskaveee.:

Ja, csak nem volt elég szálka a kacsában.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.26. 17:45:02

@kobold63: @Andrass9: @jegeskaveee.: A hal már tényleg nem fért bele. Azért töröm a fejem rajta.
A székelyekkel kapcsolatban megnyugodtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 18:42:02

@Waka: Pedig én már aggódtam, hogy a székelyek fejedet veszik, mert nem tudod ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 19:25:52

A fiút megkértem, hogy hozzon kacsahájat, mert van máj, amit ki kell sütni (mondjuk, azt is ő hozta). Rendes gyerek lévén hozott is. Kiraktam a teraszra, hogy ott hideg van... Ma gondoltam, hogy megsütöm a májat, viszont nem találtam a hájat!!! Sehol!!! Aztán megtaláltuk a zacskókat, amiben hozta a kertben szanaszét szétrágva ...
Szerencsére volt üvegben is zsír :), meg a feleségem is hozott 2 kiló testhájat sok hússal. Nem tudjuk mi ette meg. Szerintem nem macska, mert a háj tiszta zsír, a macska meg véges sokat enne abból. Emlékszem, hogy láttam menyétet, de azért most egy teljes kilóról van szó!!! Annyit még én sem eszem meg egy ültő helyemben. Gondolom az állat sem ült, de azért elfogyott...
Tanulság: vagy vákuumzacskó (a kacsamáj abban volt, és nem bántotta), vagy valami lefedett/lezárt doboz. Semmiképpen sem dupla nylon zacskó!!!!
Végül csak megsütöttem a kacsamájakat és a kinti 2C fokban igen hamar ráfagyott a zsír. Még Medvedoki sem panaszkodhat, hogy nincs rendesen sterilizálva az anyag ...

Muhammad Balfas 2019.12.26. 19:29:33

Vajon milyen lehet a kacsapörkölt?

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.26. 20:05:34

@Muhammad Balfas:

Azt nem lehet elmondani, azt kóstolni kell.

Ja, és nem hízott kacsából, lehetőleg bogácsban, vörösborral kell főzni.

Bolti kacsából ne próbáld, az csak halvány utánzata a kacsának, bár néha én is veszek főleg a zsírja miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 20:10:55

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem meg bolti pecsenyekacsából egész jó pörköltet lehet főzni! Jó, házi kacsából persze sokkal finomabbat, de az nem adatik meg egy átlag fogyasztónak :(

kobold63 2019.12.26. 20:17:33

@Muhammad Balfas:

Finom. Waka már posztolt "vörösboros kacsapörkölt"-et.

Muhammad Balfas 2019.12.26. 20:35:05

@Andrass9: Gondolom kb. annyit kell főzögetni , mint a marhát..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.26. 21:43:46

@Muhammad Balfas: Amennyire visszaemlékszem, rövidebb idő alatt megfőtt, de ez nem is fontos. Az íze viszont igencsak jó. Marhát kb 3,5 órán át főzöm (a keményebb részét), kacsát tán 2 óráig tartom a tűzön. Ettől még ki-ki addíg főzi, amíg nem tetszik neki az állaga :)

BOAR 2019.12.27. 09:56:32

Kacsapörkölt?
A vadkacsából pl. leginkább pörköltet érdemes csinálni...
Karácsony előtt voltam a "dealeremnél" tömött kacsa ügyben és grátiszba kaptam kb. két kiló kacsazúzát. Tisztítani melós de olyan pörkölt lett belőle, hogy így hirtelen nem tudnék neki ellenfelet... Sokáig főtt, lassan, vajpuha lett, sűrű, ragadós szafttal... Igazi "hűbazmeg" kaja...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.27. 09:57:54

@Andrass9: Novemberben, mikor kitört a libaőrület, a közeli boltban láttam igen szép, kilós kiszerelésű, vákuumcsomagolt libahájat. Kérdeztem, mennyi? A derék hentes nem merte kiírni az árát, 2300 forint volt. Szerintem, rájuk száradt az egész.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam pecsenyekacsából készült, a zsíros részeket leszedtem.
@Muhammad Balfas: blogkocsma.blog.hu/2017/05/04/vorosboros_kacsaporkolt

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.27. 11:01:17

@BOAR:

Nem rosssz a vadkacsa pörkölt, de az igazi a narancsos vadkacsa. Nem kínai módra, másként készül, kissé macerás, de valami csudásan jó.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.27. 11:04:14

@Andrass9:

A bolti kacsa húsa túl puha. Nem is szaladt életében annyit, mint az én udvaromon élők. Az ilyen kacsa - néma fajta - húsa szárazabb, keményebb, de annyival finomabb is a végeredmény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.27. 18:44:18

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is tudom, de valahogy szeretném látni, azt az udvarodon növekvő apróságot ... Valamikor régebben már találkoztam vele :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.27. 19:01:49

@Andrass9:

Majd tavasszal fiatalítok, mert már eléggé öreg az állomány minden fazonból.

élhetetlen 2019.12.27. 19:24:42

@Waka: Kacsás vagyok, nem libás, talán, mert, míg anyu élt, kacsákat tartott. Veszek sovány májat, veszek hízott májat, veszek combot is. A bőrös hájjal nem boldogulok, pedig nagyon szeretem, éppen csak kinyomva, hidegen. (Lehel piac). Nem tudom az árakat, mert csak a vásárlás végösszegét kérdezem a barátnőmtől, most az internetre néztem rá. A háj olcsóbb, mint a comb. Szerintem a bontók azt hiszik, hogy az vesz hájat, akinek nem telik húsra, minden darabon van 1-5 mm húsréteg, foltokban. Leoperálni nincs türelmem, de, ha lenne is, ahhoz kevés, hogy külön tovább süssem. A hájat meg nem süthetem addig, hogy a hús is megpuhuljon, mert akkor kisül az összes zsír belőle. Most az van, hogy vagy evés előtt piszkálom le a forgácsokat, vagy közben köpködöm ki. Nagy gond!

élhetetlen 2019.12.27. 19:58:24

@Andrass9: Nem akarlak elkeseríteni, de a vákuumzacskó sem védelem. Lehet, hogy a nylon zacskón jobban átjött a kaja szaga, de, ha csak a máj lett volna ott, akkor azt vitte volna el. Nem kellett, hogy helyben megegye az állat, evett, a lyuk már elég nagy volt, csak a tiszta árut vitte tovább másnapra. A doboz már jobb, de csak egy téglával a tetején! Nem kaja, és a nyolcadikon. Volt egy százas szögem, azzal lyuggattam a műanyag cserepek alját, és mivel forró, letettem hűlni a teraszajtó és a szúnyoghálós ajtó közé. Nem húztam be a külső ajtót, a szög elment. Csepegtető leszúró tüskéje. Kint hagytam az asztalon, ráborítottam egy alátétet, 3 mm lógott ki. Elvitték. Biztosan jó fészekerősítő elem. Visznek mindent, ami nincs leragasztva.

élhetetlen 2019.12.27. 20:21:10

@Andrass9: Kicsit más. Talán egy héten belül olvastam egy kommentet valahol, nem keresem elő, a lényege az volt, hogy csirkéből leves? Már nem telik egy tyúkra, vagy kakasra, vagy sertésre , marhára egy leveshez? Ez a magyar konyha halála! Nem tudom, hogyan alakult így, szüretkor főztünk gulyást szárnyasból. Ez vagy a tavasszal kelt kacsa volt, vagy a szintén tavaszi, de őszre már nem a rántani való darab, de még nem tyúk, talán jérce? Ez az egyetlen gulyás, amit szerettem. Csak így, a kacsapörkölthöz, a kacsagulyás.

élhetetlen 2019.12.27. 21:06:44

@látjátok feleim szümtükkel: A “néma fajta”. Csak adalék az esethez. Két éves vita volt, hogy bejöhetnek-e az udvarba, apu utálta, hogy sziszegnek. Aztán mégis lettek. A legfőbb erényük. Anyu kézzel tömte a levágandó kacsákat. (Nem láttam, hogy szenvedtek volna, tátották a csőrüket, és nyeltek). A fehér kacsákat három hétig lehetett tömni, utána már fulladtak kicsit, vágás. A néma hat hétig is bírta, az eredmény, hogy a fele olyan testméretű némának kétszer akkora mája lett, mint a fehérnek. Arány a testmérethez képest négyszeres. Úgy éltem le a középiskolás, főiskolás éveimet, hogy a túlélő készlet része volt a kacsazsírba letört kacsamáj, a zsír lefojtotta, nem romlott meg.

kobold63 2019.12.28. 11:31:21

Már többször emlegettem fiamék állatseregletét, amit főleg az unoka érdeklődése miatt tartanak. Így tavaly 12 aranyos kis kacsát vettek a vásáron a lefutott tengerimalacok, nyulak, afrikai sün, salamander után. Szépen nőttek, nógatás után a telekhatáron folyó patakba is belementek. Csuda jó életük volt,a kecskék, csirkék, kutyák társaságában.
Már nagy reményeim voltak, láttam a szép hájat, májat magam elött. Oszt közölték, hogy ők bizony le nem vágják és pucolják, ezek szinte a gyerek játszótársai voltak. Én sem vállalkoztam (főleg a pucolásra), így elajándékozták meg hagyták elköltözni őket. Pedig néma kacsák voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.28. 12:40:10

@kobold63: Aki nem úgy nő fel, hogy az állatokat fogyasztásra nevelik, annak nehéz a kezdet ... Án mág vágtam csirkét, kacsát nagyanyámnál, de a forrázott toll szagát csak orrcsipesszel viseltem el :)

kobold63 2019.12.28. 13:02:50

@Andrass9:
Teljesen egyetértek veled. Én is vágtam csirkét, baltával lecsapva a fejét, de nem tollaztam le.

Eddig (a fiamék) olyan picike tyúkokat tartottak, hogy soha egyet sem vágtak le, azok a pajtában szépen szaporodtak aztán a sas odajárt csemegézni, így állandó maradt a populáció. Hiába kértem, hogy neveljenek nekem kapirgáló csirkét. Talán idén, hitegetnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.28. 21:53:50

Bezzeg 26-án a fiammal nekiálltunk hízott kacsamájat sütni. A két kiló (maradék) bőrös hájat egy óráig tokoztuk ki, nem is rossz eredménnyel! Csak 12 tokot találtam a töpörtyűben :) Három méretes máj került 3,5 liter kacsazsírba (mert azért volt még zsírom üvegben is) 70C fokra. Lett 4 szép adag, mindenki boldog!!!

kobold63 2019.12.29. 05:36:32

@Andrass9:

Mi számít méretesnek? Legutóbb, mikor lehetőségem volt ilyen gyönyörűségekre nézni, 60 dkg körül mozogtak a Nagycsarnokban. Itt a fele méretet lehet kapni, fagyasztva, tízszeres áron.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 11:19:46

@kobold63: NY-ban már be is tiltották! A méretes az valóban max 60 deka lehet. A túltömött májban sok a zsír, ami kiolvad az elkészítésekor.

kobold63 2019.12.29. 13:24:28

@Andrass9:
Itt mindig be volt tiltva a tömés, mióta itt élünk. Honnan hozzák, nem tudom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 13:57:01

@kobold63: Nem a tömést tiltották be, hanem az árusítást ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.29. 15:15:55

@élhetetlen: Hát ez tényleg válogatott probléma. Ha veszek is hájat, azt a zsír miatt teszem. A tepertőt én sem szoktam szárazra sütni, olyankor még a húsdarabok sem szikkadtak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 16:06:06

@élhetetlen: @Waka: Sokféle izlés van! Én pl. a szárazra sütött töpörtyűt szeretem. Ki is nyomom merőkanállal a szitában még forrón. Viszont akkor szinte azonnal el is fogy :) A fidesspiacon van egy fóti hentes, akinek remek disznótöpörtyűje van. No az is száraz, ráadásul kicsit meg is van sózva, ezért már a piacról kifelé kóstolgatom ...
Most, hogy így töpörtyű a téma: kéne újra tepertős pogácsát sütnöm (amióta Babette megtanította, hogy kell csinálni).

valkür 2020.12.04. 17:57:57

az 1-10-es skálán mennyire ciki, ha én ezt füstölt pulykaszárnnyal csinálom meg?
A hentesemnél tavaly tele voltak az akasztók füstöt kacsaszárnnyal. Eszement finom volt bablevesbe, káposztába, lencséhez, mindenbe, amibe passzol a füstölt íz.
Az idén nincs nála, csak füstölt pulyka. Nem szeretem a pulykaszárnyon a vastag bőr, de ráfanyalodtam, mert kacsa, az nincs, és nem is lesz füstölve. Lehet, hogy tavaly egyedül én vettem meg az összeset, apránként?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.04. 23:00:16

@valkür: Megölni nem fog érte senki, legfeljebb néhány troll lesz ideges :) A vastag bőr adja a kollagént az izületeknek, a füstíz pedig jó az izlelőbimbóknak. Húslevest már főztem pulykaszárnyból és hálaadáskor egyszer hozzájutottam a madár szárnyához. Mit mondjak, nem panaszkodtam!
Viszont adtál egy jó ötletet: lehet, hogy fogok kacsa- és libaszárnytöveket füstölni a télen ...

kocsmagomba 2020.12.05. 07:32:35

@Andrass9: úgy érted: felborzolódik a t(r)olluk? :)))

@valkür: persze, nincs vele nagy baj, ha nem érződik ki belőle, az a nagyon nem szeretem gyári pulyka íz, ami főleg a vastag bőrből jön. Legyen a cikiség 2-es. :)

Anyósom kapott rá a 90-es évek elején a pulykára, akkoriban jelent meg Debrecenben (hol máshol) tömegével az ABC-kben. Ő egy szárnyból és egy nyakból főzött levest. Azután a főtt húst bőven fokhagymázta és borsozta, füstölt szalonnával betakarta és tepsiben pirosra sütötte. Jóvót. Én manapság is pulyka felsőcombbal csinálom ezt, fokhagymával és füstölt szalonnával spékelem, de nem főzöm, csak sütöm. Nem gyakran, azért annyira nem kedvenc. Van, hogy nyakat is, ha jó nagy.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.05. 10:01:13

@kocsmagomba: Emlékszem, mi gyerekkorombsn nem ettünk pulykát, de ekkor rákaptunk, pulyka volt pulykával:) Manapság nem veszek, nem is értem, miért nem. Meguntuk? Vagy mert mintha egy idő után valahogy nem volt már olyan jó. Na, majd futok egy kört pulykafronton a közeljövőben.( volt karácsony, hogy amerikai recept alapján töltött bébipulykát csináltam, azt mind megettük)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 11:03:36

@Kumari aki Nilüfer: Én az elmúlt 27 évben minden Hálaadáskor pulykát ettem amerikai recept szerint, mert vendégségbe jártam az ünnepen. Két alkalom maradt ki, a második a korona miatt. Nem sikerült igazán megszeretnem, viszont profi pulykaszeletelő lettem, mert az az én feladatom volt mindig. Persze volt is hozzá szuper késem, ami a házigazdánál hiányzott ... Annyiból szerencsés voltam hogy a vörös húst nem szerették, így abból falatoztam inkább.

valkür 2020.12.05. 12:27:40

Pulykanyakból szoktam nyaklevest főzni (1 rész pulykanyak, 3 rész libanyak, 9 rész csirkenyak, leveszöldségek és valami keresztesvirágú, aminek éppen szezonja van)
Pulykamedaliont és felsőcombot is rendszeresen főzök.
A pulykaszárnyon a kétcsontos rész bőrét nem szeretem.
Az a tavalyi füstölt kacsaszárnytő tényleg nagyon finom volt. A sós-füstös ízt tökéletesen hozza, a zsírsavprofilja jobb mint a sertésé, és mnekem méretben is elegendő.
Mindegy, a pulykaszárny itthon van, valamit majd csinálok belőle, beszámolok róla,

Kumari aki Nilüfer 2020.12.05. 16:20:24

@Andrass9: Valójában fogalmam sincs, milyen az igazi amerikai, nekem egy gesztenyés töltelék receptem van, az ízlett,mondjuk mentazselére nem bírtam rávenni magam:DDD

@valkür: Igen, nyakból leves, az olykor..bár a hitesem jobban szereti tyúk,liba-kacsa, a húsos sertéscsont, vagy marha hüslevest. Régen , míg a gyerekek is itthon voltak, és még nem voltak vegetáriánusok, vegánok meg pláne nem, a medalion a felsőcomb is gyakori volt, de mellet is tűzdeltem, de mondom, egy idő után valahogy már kikopott, majd megpróbálom újra,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 19:56:59

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem valaki az angol recepttel akart téged megetetni :) Menta helyett vörösáfonya zselé vagy dzsem dukál hozzá az USA-ban, a gesztenyét meg csak mostanában kezdik megismerni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.05. 20:35:33

A csülköt ma megvettem, a kacsát a jövő hét végén kapom. :)

kobold63 2020.12.05. 21:46:37

@Andrass9:
@Kumari aki Nilüfer:

Kiegészítve, Amerikában ujra kezdik megismerni a gesztenyét.

. Az amerikai gesztenye, ami a keleti részen húzódó Appalachian hegylánc nagy részét borította, milliárd és milliárd fa, az 1904-ben a Kinából behozott gesztenyéből eredő gombás fertőzés teljesen kipusztitotta.(minden jó onnan jön)))) Azóta is dolgoznak új, ellenálló fajok kitenyésztésével.
Nagyon kedvelt bútor és épület fa volt, szép, könnyen formálható, gyorsan növő. Hatalmas veszteség volt ecológiailag és gazdaságilag is.

Az amerikai töltelék alapja a szikkadt, kockázott kenyér, sok. Ezt keverik össze dinsztelt hagyma, szárzeller, fokhagyma, esetleg száritott gyümölcsök, vaj, alaplé, tojással. Fűszerezése a só és bors mellett a zsálya, rozmaring, majoranna, kakukkfű, szerecsenydió. Ezt aztán külön tálban megsütik, úgy szolgálják fel. Van amikor a madár belsejébe teszik, de a nagy madaraknál ettől félnek, tartanak tőle, hogy nem sül át. Nagy családok gyülnek össze, nem ritka a 10 kg-nál nagyobb pulyka. Általában először feltrancsírozzák, külön helyezve a melle és a sötét húst, így kínálják.

Én sose csináltam így, nálunk szalonna-hagyma-gomba-kenyér-tojás-petrezselyem-borsikafű-só-bors keverék megy a bőre alá.

Amit András említ, a vrösáfonya, cranberry szósz vagy zselé, na az visz mindent. A konzerv nagyon jó, de én szoktam magamnak friss gyümölcsből készíteni, cukor nélkül.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 09:18:40

@kobold63: Én ezer éve tán valami Nók Lapja receptet csináltam, akkor átverés volt..hozzáteszem, egyáltalán nem volt az rossz.De az bizony a hasába, meg a bőre alá került, és a bébipulyka hosszú órák alatt tökéletesen átsült, kívül pirosra-

A zselét meg a Karácsonyi vakációnól vettem, az amerikai, és mentazselé volt..de legyen bármilyen, egyiket sem próbáltam, szerintem készen sem lehet kapni, vagy csak elkerülte a figyelmemet.

Szoktam tölteléket külön tálban sütni, teljesen vegetáriánus módon, ( mert hagyományosan belekerülne a máj nálunk), vagy pl, ha borsólevest fózök, abba is töltelék kerül, azt fóliába csavarva vagy a levesben, vagy kölün vízben főzöm meg,

Kumari aki Nilüfer 2020.12.06. 09:21:44

Karácsonyi vakáció..amerikai családi film..megunhatatlan..Meg a Karácsonyi történet, de nem a Dickens, szintén egy családi film.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.06. 19:25:02

@valkür: Nagy baja biztosan nem lesz.
@kocsmagomba: Pontosan ez az, amit annyira nem kedvelek benne, a bőrös részeket lehetőleg hanyagolom. Combnál még elmegy, de a szárnynál már túl tömény.
@Kumari aki Nilüfer: A nyolcvanas években volt még a pulykacsont. Combcsont volt, amiről nagyjából lefaragták a felvágottba szánt részeket a végén némi húst hagyva. Na abból pár kiló kettécsapva isteni húsleves alapanyag volt.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 08:18:28

@Waka: Nem emlékszem csontra, levest nyakból főzök, ritkán, de pl ha kicsontozok csirkecombot, vagy mellet, azt a csontot is bedobom valami levesbe, a szárnyhegyekkel együtt. Legutóbb is ilyen volt, zöldségekkel, grízgaluskával, Gezemice leves..jó az, csak sok legyen belőle:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 09:07:26

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: Ez a pulykacsont dolog rémlik, hogy még néhány évvel ezelőtt is létezett. Amikor csontleveseket főztem nagy mennyiségben, mindig jutott olyan is bele. Sőt volt hogy csak abból főtt a leves. Ám ritkán vettem csak, mert nem mertem a kutyának adni ...
A baromficsontokat, meg a szárnyhegyet én is egy lébe mentem el, de általában alaplé lesz belőle besürítve, hogy elférjen a fagyasztóban. Az előző macskánk nagyon szerette a főtt szárnyhegyet, a kutyáink meg mindent. Most nincs kutya (pedig, ha tudom tavasszal, hogy korona lesz, biztos szereztünk volna újat - lett volna időnk betanítani), a mostani macskám még csak próbálkozik az aprított csirkezuzával, meg néha egy csirkecomb porcogóval - főleg száraztápon él.

kocsmagomba 2020.12.07. 10:40:40

@Andrass9: Szerencsétlen macska! Bezzeg az én "gombaszaGértő" macskám! Ő szárazat még nem kapott, semmiféle bolti állatkaját. Szerintem meg se enné. Mi egy koszton vagyunk. Éppen csak azért nem eszik velem egy tányérból, mert ő kint eszik, én bent. :) Illetve én nem kedvelem az ő fogásait. Mármint az egér fogásait, a'la natürel... véresen, de bundázva. :)))

Már mutattam a gombaszagértésről képet, de itt van ismét.
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26797683-275aac2a/user
Kemény kis dög, pedig nem úgy nézett ki! A második szomszéd macskája fialt ide nekem a telken négyet, idén nyáron, abból hármat elajándékoztak ők a facebookon, de ezt a legkisebb, betegnek kinéző kandúrkát, chlamydias, gennyes szemekkel, nem vitte el senki, nekem maradt a nyakamon, pedig nem vagyok én macska árvaház. Párszor odavittem a szomszédnak, hogy foglalkozzon vele ő, nem az enyém, de a macska mama mindig visszahozta nekem ide az ajtóm elé! Köszike... ez már így maradt. Én nem mosogattam a szemét kamillával, felírtunk neki pontosan erre való emberi szemcseppet, 4 csepp és két nap elég volt a tisztán látáshoz.
Száraz kaját macskának, ne már. Eszik velem csirkemell csontot alapléből, pörkölt maradékot, sült husiból egy szeletet, fasírtot, mikor mi marad. Ha marad régi tojás, megsütöm neki rántottának. Én viszont nem kérek az ő egeréből. :) Múlt héten egy nyers ponty farkat találtam nála, azt melyik szomszédból lophatta?

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 11:07:36

Nálunk konzerv meg száraztáp a macskának, Nem való nekik az emberi eledel, emlékszem nagymama kikelt magából, hogy a Cuni nem eszi a zöldbablevest..hát, nem, nem eszi:) a tejet az enyémek szeretik, ellenben hasmenésük van tőle..nekem pont elég a kettőnk igényét figyelni a főzéskor, a macskák bizony bóti cuccot kapnak:)SŐŐT.. a teknős is a tasakos macskaeledelt szereti.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.07. 11:22:35

@kocsmagomba:

Anyáméknak volt egy nagy szükre kandúrjuk, az egyszer egy grízes kanalat hozott haza.

kocsmagomba 2020.12.07. 11:29:55

@Kumari aki Nilüfer: Nekem se jutna eszembe zöldbab levest adni a macskának.
Azt nem értem, miért nem való neki az emberi eledel, ha az hús, gyenge csont, ilyesmik. Minden nap főzök, minden nap van maradék. Ha van hús a leves maradékban, kiszedem a macskának és megeszi, levét felnyalja, a zöldséget nem adom neki.
Nem ez az első macskám. Nagyon rossz tapasztalatom van a bolti macska konzervekkel. Szárazzal is. Szó szerint megmaradtak, szemét mind.
Már akkor gyanakszom, amikor emberi fogyasztásra vásárolt virslit csak szagolgatja az éhes macska, és nem tartja ételnek. Tehát fordítva: ha a macska nem eszi, a "húsból" készült ételt, az nem való embernek se! Nagyon-nagyon érdekes, hogy minél drágább és minél inkább hús, annál inkább megeszi a macsek.
Méghogy nem való neki a pörkölt, vagy egyéb húsmaradék. És a nyers egér? A fészek fosztogatás? Nem is értem...

kocsmagomba 2020.12.07. 11:38:41

@Kumari aki Nilüfer: nem is beszélve arról, hogy mennyivel olcsóbb, ha már főzök, rászámítani egy kis adagot, mint külön ezért vásárolni... olcsóbb az az 5-6 kocka főtt hús, vagy egyetlen szelet karaj is, mint külön erre vásárolni valamit, ami ráadásul, nálunk, meg is maradna. De nem is kell rászámítani, mindig van maradék, olyan nincs, hogy pont annyit főzöl, kevesebbet meg nem illik a családnak. :)

kocsmagomba 2020.12.07. 12:03:26

@Kumari aki Nilüfer: ja, igen a tej és a macska. Nem tudom. Amit erről olvastam az csak annyi, hogy laktózérzékenyek többen vannak a macskák között, mint az emberek között. Ez okozná elvileg a problémát. Ezt se tudom, lehet csak marketing az egész. Mindenesetre, ha nálam tejet vagy tejfölt nyalakodik a macska, az biztos, hogy laktózmentes, és nem kapnak, legfeljebb 2 hetente egyszer, vagy esetleg a maradék étel tartalmaz maradék tejterméket, maradék laktózzal, úgyhogy én marad(n)ék ennél. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 12:06:17

@kocsmagomba: Ó, nálunk is laktózmentes miattam minden, de tejet nem iszunk, csak annyi van, amennyi a főzéshez kell, így nem kapnak a cicák, vagy csak igen ritkán.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 12:15:43

@kocsmagomba: Az a baj, hogy a húst megesszük mi, a levét meg köszönik, nem kérik:D A mi macskáink kóborból mentettek, ezek mennyiséget esznek, egy tyúk apróra szeletelt teljes bőrét, tüdejét stb hárman egy pillanat alatt befalják.Persze, kapnak maradékot, de egyrészt baromira válogatnak, másrészt az nem mennyiség.Mindegy..így nekem egyszerűbb, bár nem olcsó. A zooplustól rendelek macskaeledelt évek óta, nem a legvacakabbat, a macsekok szépen ki vannak gömbölyödve, a teknős se panaszkodik, most éppen tojásrakásban van, heti 2-3 tojás az átlag, remélem , lassan lecseng, Kb 9 tojásnál tartunk, de volt és, hogy 19-et tojt(terméketlen, nincs fiú ) Ő is a macska nedvest eszi, ebből gondolom, hoghy csak jó lehet a minőség, ha a teknős is rendben rakja a tojást-ilyenkor ugyanis sokat eszik, és kell neki a tápanyag utánpótlás, 28 éves, eddig rendben volt..és a macskák is, tavasszal a 17 éves matuzsálemünk távozott. Nálunk ez így marad, míg megengedi a buksza, hogy rendeljek nekik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 12:31:57

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk az előző macska mindenevő volt: kedvence a levesben főtt paprikacsuma!!! Ezenkívül lelkesen ropogtatta a friss karalábét :) 15 év után elment, akkor hozták a gyerekek ezt a mostanit. Igazi nyócker kiver macska volt, akit valakik befogadtak, elkényeztették, de nem bírta a macska a bezártságot. Engem elfogadott gazdinak, de az elkényeztetésből nehezen ereszkedett le az 1000Ft/1,5 kg száraztápra. Aztán lassan belejött a nyers baromfievésbe: nagylyukú darálon ledarálok egy kiló csirkezuzát, kilapítom 4 zacskóban, majd a kés fokával 3x3-as kockákra osztom. Így fagyasztom le, amiből napi max 5 dekát megeszik. Ha marhát tisztítok, és van nyesedék, azt lelkesen megeszi. Disznót nem adunk állatnak nyersen. A főtt ételt nem eszi egyáltalán, tehát nincs maradék fogyasztás :( A száraztápot akkor veszem, amikor akciós, havonta eszik meg egy zacskóval, vagy annyit sem. Mindegy neki, hogy csirkés, marhás vagy lazacos ... kapja felváltva :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 12:46:18

@Andrass9: na igen, lehetne itt is átszoktatni ezeket a kövér dögöket, de én már nem fogom...

Nekünk is volt olyan macskánk(mikor csúcsra jártuk, hat macska, két kutya, és uge a teknős..ja, és 4 sün volt a háztartásban), szóval volt, amelyik a sült tököt, meg a levesben főtt sárgarépát ette két pofára. Szóval esznek ezek is ezt.azt, de a fő étkezés a bolti.De ezek -komolyan mondom. rengeteget esznek..a legújabb pl. nem ismer korlátot, időben sem, mennyiségben sem..mindig, bármennyit. Mondjuk..nagy testes jószág lett.

kocsmagomba 2020.12.07. 12:51:52

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: úgy se fogjuk megérteni őket, hiszen ők irányítanak minket, ők a főnökök, a macskák! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 13:35:44

@kocsmagomba: Nekünk sincs macskánk - a macskáknak vannak szolgáik :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.07. 13:38:57

@kocsmagomba: @Andrass9: Ez annyira igaz, hogy nekünk kizárólag olyan macskáink vannak, akik idecuccoltak, kóbor, csontig sovány kivert macskaként, és igába hajtottak minket:DDDD

valkür 2020.12.07. 13:43:44

Nekem volt egy házinénim, annak 6 macskája volt, akik összeverekedted a sárgadinnye héján. Jó vastagon benne hagyta a néni a dinnyehúst, de ha nem 6 egyforma szeletre vágta, a macskák összemarakodtak rajta, annyira szerették.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 19:21:17

@valkür: Akkor azok a feleségem mellett éhenhaltak volna: ő olyan mértékig kivágja a húsát, hogy még héja sem marad a dinnyének :)))

kocsmagomba 2020.12.07. 20:20:37

@valkür: @Andrass9: én is inkább a húsról mondok le a macska javára, a sárgadinnye az enyém

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:21:43

@kocsmagomba: Nálam nagyon meghízna az ilyen macska! A HÚST nem adom!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:22:47

Ja - reggel 8-kor húzzák a bal alsó hatost :( Muszáj valahogy felvidítani magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.07. 20:53:12

@valkür: :))) Mikó az osztálytársam volt általánosban :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.08. 08:27:14

@Andrass9: Mi ma a macskát visszük fogászati kezelésre, valami sokbetús szindrómája van, el fohga veszíteni az összes fogát, Ma kihúzzák a legneccesebbeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 10:29:37

@Kumari aki Nilüfer: Ezt megúsztuk a macskáknál, bár az előzőnek veseelégtelensége volt, el kellett altatni, akércsak a kutyát, aki szintén 15 éves volt és süket, mint egy ágyú. meg egyéb gondjai is voltak.

Az én fogamat kibányászta a dokinéni!

kocsmagomba 2020.12.08. 11:22:33

@Andrass9: Szerencse. Nekem kb. 20 évvel ezelőtt letörték a hatos vagy hetes húzása közben a fél fogágyat az állkapcsomról. Soha nem gyógyul már meg, tegnap is gyógyszert kellett innom rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 13:38:45

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Nagyon ügyes volt, ismerte a fizikát!!! Viszont még mindig zsibbad, én meg éhes vagyok. Keresek is alapvető élelmiszert rá ...

kobold63 2020.12.08. 13:50:43

@Andrass9: meg talán az anatómiát is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 13:58:19

@kobold63: Sok köze nem volt az anatómiához a kétkarú emelő elvének használata.

kobold63 2020.12.08. 14:25:32

@Andrass9: "nagyon ügyes volt", tudta hogy hova adja az érzéstelenítőt(hol van az ideg), milyen irányba történjen a húzás (milyen a fog gyökere).

kocsmagomba 2020.12.08. 18:00:47

@látjátok feleim szümtükkel: ennek az nem jó sajnos

@Andrass9: két karral csinálta? milyen fog volt az? elefánt agyar? :)

@kobold63: neked van igazad. Ehhez érzék kell, nem minden fogorvos tud húzni. Van aki után finom ki sebecske marad, más után meg holdkráter, aztán éjszaka jönnek az ügyeletre, hogy mégis össze kell varrni...
Mondjuk az én esetemben még röntgen is volt, mégis leszakította a maxillát! Szájsebészt úgy káromkodni még nem halottam, mikor másnap igyekezett helyretenni, de nem is szeretném még egyszer. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 19:08:53

@kocsmagomba: Semmi extra: 35 éve idegölt, 3 kiló amalgámból felépített rágófelület, mostanra szétszuvasodott alappal. Tényleg csak annyi kellett, hogy jól megtámasztva az emelőt hosszú karral könnyed mozdulattal kiemelje. Persze ezt nem minden fogorvos képes felmérni. De aki ugyebár ismeri az anatómiát, az vakon is megcsinálja ... legalábbis így olvastam.

kocsmagomba 2020.12.08. 19:47:09

@Andrass9: hehe, közben kerestem és egy jó kis dokumentumot találtam a foghúzás lehetséges szövődményeiről, Sote, de nem merem ide linkelni, mert a nyugalom megzavarására igencsak alkalmas.
Abban megtaláltam az én estemet is, mármint hasonlóakat, képekkel.
Gondolhatod, hogy az egyébként képzett és jó fogorvosom hogy meglepődött, amikor húzás közben kezében maradt a fél állkapcsom, fogakkal együtt.
Utólag elismerte, hogy sietett és kockáztatott, mert teljesen más technikával kellett volna hozzáállnia. Nem emelővel és lazítással, hanem szét kellett volna előbb választania a 3 gyökeret, és azokat egyesével kivenni. Ahogy ezt utána a debreceni klinikán meg is csinálták. Tekintve, hogy a húzás nem sikerült, a félig kihúzott fognak bent kellett maradnia egy évig, rohadva, amíg helyre nem állt a terület, a fél arcom! Pofám leszakadt mondhatnám. Nem számított itt semmiféle előzetes anatómiai ismeret, ezt hidd el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.08. 20:04:15

@kocsmagomba: Az én dokim emelővel, de gyökerenként szedte ki, nem egyszerre :)

kocsmagomba 2020.12.08. 20:34:36

@Andrass9: mondom, hogy szerencséd volt, ezzel kezdtem ;)
süti beállítások módosítása