Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lecsós csirkemáj

2019.11.05. 07:00 Waka

Ezt az étel hajdan gyakran elkészítettem, aztán jöttek a köszvényes idők, a belsőség tiltólistára került, én meg szép lassan megfeledkeztem róla.
A napokban megejtettem a lecsóbefőzést, annak kapcsán aztán eszembe jutott. Így a szezon vége felé elég baráti áron lehet kapni igazi jó, pirosra érett lecsópaprikát, aminek egészen más íze van, mint a halványnak. Az erkélyen egy jókora láda saját termésű vöröshagyma várja a sorsát, a fagyasztóban meg pár műanyag flakon házi paradicsomlé pihen, amit direkt a lecsófőzéshez tettem félre. Már csak a májat kellett beszerezni, azt meg munkából hazafelé menet megejtettem. Igaz, csirkemáj szívvel hirdették, de szívtelen volt a lelkem. Nem mintha olyan nagy baj lenne, csak a fene a jódolgukat.
Együtt volt minden, egyik nap munka után összedobtam.

img_20191030_211917.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg lecsópaprika
- 3-4 dl paradicsomlé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 60 dkg csirkemáj
- sertészsír
- 3-4 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- kevéske csili, ki csípősen szereti
- majoránna
- őrölt fekete bors
- só

A májat alaposan megmostam, levagdostam a zsírcafatokat róla, aztán öreg darabokra vágtam. Megmostam még egyszer.

img_20191028_171607.jpg

A laskára vágott hagymát zsíron megdinszteltem. Szórtam rá egy jó csipet sót, hogy hamarabb összeessen.

img_20191029_162913.jpg

A lángról félrehúzva beleszórtam a pirospaprikát, elkevertem, majd gyorsan felöntöttem a paradicsomlével.

img_20191029_163149.jpg

Beletettem az ujjnyi csíkokra vágott lecsópaprikát és a felaprított csilit.

img_20191029_164920.jpg

Mikor kissé összeesett a paprika, megszórtam majoránnával és borssal, és hozzáadtam a lereszelt fokhagymát. Fedő alatt pároltam, míg meg nem főtt.

img_20191029_165724.jpgimg_20191029_170713.jpg

Beletettem a májat és összekevertem.

img_20191029_170752.jpgimg_20191029_170836.jpg

Az újraforrástól számított három percig főztem és el is zártam a gázt.

img_20191029_171550.jpg

Tarhonyát készítettem hozzá.

img_20191030_211843.jpg

Most is finom lett. A máj három perc alatt tökéletesen megfőtt, de olyan puha volt, hogy kenyérre lehetett volna kenni. Gyermelyi dörzstarhonyát viszont a büdös életbe' nem veszek többet. Az apraja szétmállott, a nagyobb meg áldente lett, és a végén összeragadt az egész.

100 komment

Címkék: fokhagyma csirkemáj majoranna lecsó feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9215277964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.05. 07:33:17

A máj remek,én a saját nokedlimet applikáltam volna hozzá, a tarhonyát mérsékelten szereti a családom(kényszerből, ha nincs más)...esetleg krumplipürét.(vagy bulgurt, vagy rizst).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.05. 09:37:16

Szeretem a májat. Szeretem a lecsót. Szeretem a tarhonyát is. Így együtt még soha, a májat főzve legfeljebb levesben ettem. Bolti "házi tarhonyától" valamiért hideglelésem van, magamnak meg nem csinálok, mert lusta vagyok. @Kumari aki Nilüfer: nokedlis ötletét már kétszer kipróbáltam, és érdekes módon izlett is. Azért én a lecsót a saját üde frissessége és levesessége miatt még rizzsel is ritkán keverem. Az idei év jó volt a lecsóra, nagyon sokat főztünk. Csirkemájat meg rántva vagy resztelt májnak ettük (nomeg a nagy húslevesekből).
Most már nincs sok időm kisérletezni, és az unokás családban nincs nagy lecsóevés, de jövőre kipróbálom.

kobold63 2019.11.05. 10:34:40

Amikor ebbe a világba keveredtünk, feltünt, hogy sok gyerek, sőt még felnőtt is, nem szereti a májat, gombát. Ezek az egyének soha nem ettek sült májat vagy reszteltel sem. Csak levesben főtt merhamájat gyerekkorukban, azóta utalják. Hogy a gomba ellen mi kifogásuk volt, azt sosem derítettem ki. Most már nagyon megváltozott, a szines nemzetközi gastronómia áldása miatt. Hát ha még ilyen ízeset is kóstoltak volna!

Andrással megegyezik az izlésünk, én viszont puha kenyérrel enném!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.05. 11:48:42

@kobold63: Ha a cukrod engedné - az enyém nem ...

2019.11.05. 19:38:31

Szoktam volt csinálni, nagyon-nagyon szeretem, de sajnos életem drágaságának köszvényproblémái miatt szintén ritka vendég nálunk a lecsós máj. :-/ Pedig az a finoman krémes májacska, zamatos lecsóval, szelet kenyérrel... na tessék, megindult a nyálelválasztásom már a gondolatára is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.05. 21:13:18

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: @kobold63: Szóval, a puha kenyér, az bizony világbajnok megoldás. Tényleg. Nem is tudom, mi a csudáért nem jutott eszembe.
A tésztának azért vannak egyéb árnyalatai is. Bár nem említettem ehelyütt, ennek a fogásnak megint csak az idő szűkössége volt az egyik rákfenéje. A nokedli - bár szinte kínálja magát -, éppen emiatt kiesett az opciók közül. A tarhonya tűnt a legalkalmasabbnak, mint köret. Magam a klasszikus tarhonyát kedvelem, vagy, ha éppen van érkezésem, a magam készítette reszelt tarhonyát főzöm. Úttörőgombóc éppen nem volt a boltban, maradt az a vacak.
@MadMary: Mondom én.

2019.11.05. 21:38:25

@Waka: Hát bezony sajnos így van ez. :-((

2019.11.05. 22:14:08

@Andrass9: Ha legközelebb elhurcolom orvoshoz az én életem hollandusát, szólni fogok a Miluritról. Eddig a "tessékkevéshústenni" volt a legszakszerűbb orvosi utasítás. :-/

kobold63 2019.11.05. 23:22:43

@MadMary:

Magánvéleményem: az az orvos, aki "tessékkevéshústenni" tanácsot ad, az 3o-4o évvel el van maradva az orvostudományban. Nem csak a köszvény kialakulásának okait ismerjük fel jobban, hanem a kezelését is.
Fontos felismerés, hogy nem a dietari purin a bűnös a legtöbb esetben, hanem mellékhatásként jelentkezik pl. diabéteszben, vagy a magasvérnyomás kezelésére adott gyógyszerekben már benne lévő vízhajtók hatására.
A Milurit, Allopurinol jön elöbb mint a szigorú diéta.

kobold63 2019.11.06. 02:51:30

@MadMary:

Kiegészítem: a legtöbb esetben, az ismert reszkir miatt megelőzésként adják a Miluritot, mielött a köszvény kialakulna és kárt tenne. Legalább is errefelé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.06. 11:00:26

@kobold63: Én is megelőzésként kapom - nincs is köszvényem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.06. 17:03:31

@Andrass9: Több, mint egy éve nem szedem, és tünetmentes vagyok. Kop-kop.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.06. 17:48:01

@Waka: Kip-kop :)
Vérképet mikor csináltak utoljára? Hugysavad szintje rendben volt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.06. 20:51:20

@Waka: Bocs, nem bántani akarlak, tényleg érdekel!!!!
Nekem ugyanis amiatt írta fel a doki a Miluritot, hogy a felső határt súrolta a szint!
Az új doki sem tiltakozott :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.06. 21:16:19

@Andrass9: Jövő csütörtök lesz a napja, majd referálok. :)

Boar. 2019.11.07. 09:46:46

Két dolog nem tetszik a receptben.
Az egyik az, hogy főzöd a lecsót.
A másik az, hogy főzöd a májat.
A lecsót eleve zsírjára sütve tudom elképzelni hacsak nem valami rizses förmedvény a cél. A májat meg halálos vétek főzögetni, azt forró zsiradékban pirítja az emberfia.
De nyilván nem ugyanazon a gusztibuszon utazunk.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.07. 18:32:12

@Boar.: Vagy igen, vagy nem:) mármint hogy az emberfia mit hogyan csinál. Ettem ilyet is, olyat is, én magam sem pont így csinálom, de nem ugranék el előle..ahogy fentebb írtam is,
Nálunk is csirkemáj lesz, hagymásan, a sok sok sült hagymához fűszeres lisztben meghempergetett máj kerül, előbb kicsit lefedve, majd pirítva, de ugye az nem lecsós máj.
Tyúkleves is lesz, mert a szépember hótt takony, a férfinátha egyik gyógyszere a forró tyúkhúsleves:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.07. 20:07:30

@Kumari aki Nilüfer: Engem ellátott a doki egy kis influenzával, így most éhes lettem a tyúklevesre!!! Bár éppen rotyog a sárgaborsó főzelék csülökkel ...

Kumari aki Nilüfer 2019.11.07. 20:20:42

@Andrass9: Jöhet a sárgaborsó, leves jutna:) /nálunk a tyúkleves panacea, gyógyszerként IS alkalmazzuk:DD Volt, hogy a levet csészéből itta a beteg, jó forrón, és használt az influra is/Jobbulj!

élhetetlen 2019.11.07. 20:23:20

@Kumari aki Nilüfer: Tudom, semmi közöm hozzá, csak nem értem, miért vacakoltok a csirkemájjal, mikor a pulykamáj sem sokkal drágább, de mivel nagyobb darabok, könnyebben tisztítható, és ugyanazok a kaják elkészíthetőek belőle, mint a csirkemájból. Félre ne érts, ez nem kritika, csak nem értem.

Fenchurch68 2019.11.07. 21:05:55

@élhetetlen: Például mert mifelénk nem lehet kapni :( ez egy elég nyomós indok szerintem.

Holnapra baconbe csavart májat terveztem, de aztán édesem kinyígta a kabátfalvi csirkefalatokat, úgyhogy lehet, hogy megihletődöm, és hétvégére lesz máj, meg hozzá köretnek lecsó.

élhetetlen 2019.11.07. 21:36:48

@Fenchurch68: “Például mert mifelénk nem lehet kapni”. Ez tényleg nyomós indok. Tény, Budapesten élek, és az Interspárban (ott van kimért áru), a Tescoban, és az összes piacon is kapható. A múltkor kommenteltem egy gasztrobloggerrel, hogy ő még nem látott a piacon pulykamájat. Mondtam, mert nem azt kerested. Ez csak poén, ahol nem árulnak pulyka szárnyat, ott nyilván májat sem, de ahol árulnak szárnyat, combot, ott van máj is, mondtam neki. Bocs.

kobold63 2019.11.07. 23:19:40

@élhetetlen:

A pulyka ízét nem szeretem, csak a ropogósra sült hátát eszem meg, a máját a macska kapja.
Errefelé nem olyan kedvelt, gyakori a máj, mint otthon, de mindent meg lehet találni, ha tudod hol keresd. Gyönyörű, ép, pucolt csirkemájat pl. az ázsiai/kinai élelmiszer áruházban veszek.

@Kumari aki Nilüfer:
Nálunk is így volt három napja, kacsazsírban sütve, ecetespaprikával. A maradékot reggelire eszegetem mandula-lenliszt kétszersülttel.

@Fenchurch68: Sajnos, a magyarpaprika szezonnak vége, van eltett lecsóm, de az nem ugyanaz.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.08. 06:54:03

@élhetetlen: Mert más az íze, ÉN szeretem, de a férjem szükségből eszi meg, ha más nincs, az unokámnak konkrétan hányingere van minden pulyka alkatrésztől..és nem, nem lehet letagadni, megérzi. Csak ezért:)

Kumari aki Nilüfer 2019.11.08. 06:59:18

@élhetetlen: Én régebben szívesen vettem nem hízott liba máját, és ugyanilyen kacsamájat, elérhető reális áron volt, na, ezeket nem látom nagyon régen,pedig azt is szeretjük. Hízott májat csak a nagy ünnepekre veszek, aranytól is drágább áron, de az nagyon ritka csemege, karácsonykor annyi kijár.

Fenchurch68 2019.11.08. 11:07:29

@élhetetlen: Vidéki nagyvárosban élek, és ha a város túlsó végéig elautózom a Metróba, akkor talán lesz pulykamáj. Az viszont nem éri meg a benzinköltséggel meg ráfordított idővel arányosan. A Tescoban, Auchanban, közeli kisebb és távolabbi nagyobb piacon nincs. Most legalább kacsamájat tudtam rendelni a közeli hentesnél, libaháj van a kisebbik piacon.

Más: aki disznóhúsból bármit készítene karácsonyra, most vegye meg és fagyassza le addig, nemsokára égben lesz az ára. Én konkrétan zokogtam, mikor megtudtam, hogy mi a helyzet a betegség okán. És nem amiatt, hogy felmegy a karaj ára.

élhetetlen 2019.11.08. 18:53:59

@Kumari aki Nilüfer: Más az íze, ez tény, én épp azért szeretem, mert édeskésebb. Én azért Tescozok, mert hazahozzák az árut, most megnéztem, ma is van pecsenye kacsamáj. “Elérhető reális ár”? Erre nem tudok mit mondani. A kacsamáj 1300 ft/kg, a fehérrépa 1700 ft/kg, pedig azt is szeretem tepsiben sütve. Melyik az elérhetőbb? Hízottat én is csak egyszer-kétszer veszek, annyi a különbség, hogy egyedül élek, legfeljebb a felét eszem meg frissen, a többit felszeletelem, kisebb dobozokban nyakon öntöm zsírral, így megy a fagyóba, és adagonként kiszedve sok luxus reggeli van még. És ez már csak vicc, reméljük, hogy sok nyugati országban tiltják be a hízlalt állatok máját, és ha a termelők nem állnak át a sovány állatokra, akkor a hízott máj a nyakunkon marad, és olcsóbb lesz. Ha váltanak, az büttymeg, mert szoktam bőrös hájat is venni, van kacsa töpörtyű, és zsír. Ha már az sem lesz….

élhetetlen 2019.11.08. 19:44:26

@Fenchurch68: Persze, hogy nem éri meg. És tudom, hogy a boltok áruválasztéka nem egységes. Már írtam: "“Például mert mifelénk nem lehet kapni”. Ez tényleg nyomós indok.”.
A másik téma, “Én konkrétan zokogtam, mikor megtudtam, hogy mi a helyzet a betegség okán.”. Most leírok egy régi történetet, lehet, hogy hosszú lesz. 14 éves koromig falun éltem, a szüleim gazdálkodtak. Csak három anyadisznó, egy kan, és negyven hízó. (volt más állat is, tehén, bika). Kitört egy országos száj és körömfájás járvány, ami a háziállatokat vitte, ahol felütötte a fejét, kilőtték az állományt. Apa elrendelte a kijárási tilalmat, én nem mentem suliba, anya nem mehetett le a sarki boltba. Apa ment ki egyedül a házból, gumicsizmában, és jött haza a fertőtlenítő medencén keresztül. És az állatorvos ellenőrizni is csak azon keresztül jöhetett be, megértette, helyeselte. Megúsztuk. És pár éve láttam egy riportot, találtak a falumban egy embert, aki elmondta, hogy egy éjszaka alatt megőszült, mikor kilőtték pár állatát, és elmondta, hogy ez a járvány nem is volt, csak a tsz nem akarta, hogy háztáji állatot tartsanak, azért találták ki. Ez személyes tapasztalat, ismerem az embert. Lehet, hogy idővel majd előkerül egy másik ember, aki szerint ez sincs, ami van, csak így akarták felhajtani a termelők a húsárakat. Még riporter is akadhat hozzá. Bocs, csak ezt el kellett mondanom ezzel kapcsolatban.

Fenchurch68 2019.11.08. 19:58:15

@élhetetlen: Ezt is el tudom képzelni, sajnos. Abból a tizenpár emberből, akik az adott cégnél a tízezres állományt gondozzák évek óta, és most nekik kell felterelni a kamionokra, utána meg levonszolni, ismerek párat személyesen, három azonnal felmondott, még mielőtt sor kerülne a dologra. (És nem érzékeny állatvédő sötétzöld grétatunberg libsik, egyszerű parasztemberek, akik egyébként szeretik a sonkát meg szalonnát, de pont ezért tisztelik az állatokat.)

élhetetlen 2019.11.08. 20:02:48

@kobold63: Pulykahúst én sem eszem, csak a májat, és azért, mert édeskésebb, mint a csirkemáj. Fél főre vágott hagymával szoktam sütni, sóval borssal. De, ugye, ízlések és pofonok…

élhetetlen 2019.11.08. 20:31:59

@Fenchurch68: Ha nem értjük félre egymást, ugyanarról beszélünk. Anyám tömte a kacsákat, és azok nem menekültek a kínzás elől, hanem tátották a csőrüket. Hogy aztán megettük őket? Tudomásol kéne venni, hogy abból élünk, hogy megesszük a környezetünket. A sovány kacsát se vágjuk le, hagyjuk végkimerülésben elpusztulni, mert akkor jók vagyunk? És aki kihúzza a sárgarépát a földből, eltépve az éltető hajszálgyökereit, mielőtt teljesítette volna a küldetését, azaz felmagzott, és utódot hozott volna, az jó ember? Mert a sárgarépa még nem is gyors halált hal, napokig haldoklik egy tárolóhelyen, vagy egy bolt polcán? Ja, elég, hogy nem piros a vére, hanem fehér a nedve, és lehet, hogy sikít, csak nem halljuk? Utálom az egész álszent bagázst. (egyébként a vitatott kérdésről, hogy a növények mit érzékelnek a környezetükből, akár a hangulatunkból, arról is tudnék írni.).

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 09:11:36

Jó ez az étel, csak a lecsóból ki kellene hagyni a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot. A többivel nincs bajom.:D

Pulykamájjal is jó. Aki éhes, annak még a pulykahússal is elmenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.09. 09:49:37

@látjátok feleim szümtükkel: Én inkább éhezem :) Pulykát évente egyszer eszem - udvariasságból - november utolsó csütörtökjén. Az én feladatom akkor, hogy szépen felszeleteljem és tálaljam a 6 kilós madarat (bébipulyka).

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 09:58:14

@Andrass9:

Gondolom, előtte egy hétig nem eszel, hogy le bírd gyűrni azt a kis pulykahúst.;D

kobold63 2019.11.09. 10:51:58

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne irigyeld, a butterball pulyka növényi olajjal van megspékelve, hogy zamatos legyen. A többi fogás nagyon finom, batata, kelbimbó, fokhagymás-vajas krumplipüre, tőzegáfonya szósz, töltelék(amit külön sütnek, kenyér és sok-sok zöldség szafttal összekeverve.) Meg ami még tetszik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 11:05:06

@kobold63:

ÉS? Mi baj van a növényi olajokkal? Főzünk, sütünk vele. Persze ha én sütném azt a pulykát, jóféle szalonnával tűzdelném a mellét, combját.

Ezek a gyári pulykák pont olyanok, mint a gyári csirke. Az igazi kapirgálós pulyka húsa kemény, inas, és van némi faggyús íze, ezért nem szerettem. A mostanit meg úgy fűszerezem, ahogy akarom, és nincs faggyús mellékíz se.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 16:16:26

@élhetetlen: mi az elérhető? Nekem az, hogy egy családi ebédre elegendő mennyiséget meg tudjak venni, mondjuk olcsóbban jöjjön ki, mint egy éttermi adag.A hízott libamáj az elmúlt karácsonyra több volt, mint tízezer Ft, igaz, voltunk rá tizensokan.Viszont hétvégi, családi fogyasztásra csak a normál libamájat vennék, az viszont igaz, hogy Tescoba nem járok, nekünk inkább az Interspar vagy az Auchan esik útba, ott akkor veszek húst, mikor kedvemre való van, és fagyasztom ( de lássuk be, mégiscsak a friss hús a legjobb), van itt jó húsbolt, Kurucz és a Létai , de baromfi csak az utóbbinál van, máj meg zúza pillanatok alatt elfogy.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 16:26:46

@látjátok feleim szümtükkel: Apukám nevelt egy darab fehér pulykát, az udvaron, és kertben, nem kapott tápot, elkapirgált, ette, amit a tyúkok, és sokat legelészett(vagy fene tudja, mit csipegetett) 25 kg lett,és nem volt rágós (mert a vége persze az volt, hogy a tőkén végezte).Viszont a bronzpulyka valóban túl izmos-inas.A boltival kapcsolatban egyetértek.

élhetetlen 2019.11.09. 17:44:59

@Kumari aki Nilüfer: Lehet, hogy félreértettél. Nem arról akartam írni, hogy mit engedhetünk meg magunknak, csak az árak arányán gondolkodtam el. A kacsamáj 1300 ft/kg, a fehérrépa 1700 ft/kg, és egy kiló sült répát 10 perc alatt felszippant egy család, és ha nem köretként ették, még jól sem laktak. Egy egész bárány májat kapok 600-700 forintért, ami azért egy rendes adag. Egy kiló darált húst márt ezer forint körül lehet kapni, aminek a feléből fasírtot csinál az ember, a másik feléből pl. paradicsomos húsgombócot, míg egy karalábé 200 ft, 4 alatt nem érdemes főzeléket főzni, és még fás, pudvás részei is lehetnek, és csak egy üres főzelékem van. Lassan ott tartunk, hogy egy karalábé főzelék lesz a luxus kaja. És nem azt írtan, hogy “melyik az elérhető”, hanem azt, hogy “Melyik az elérhetőbb?” a kacsamáj, répa összehasonlításban. Én is itthon főzök, ezért látom így a dolgokat. Közben a szakemberek pampognak, hogy kevés zöldséget eszik a magyar. Még egy példa, ha megengeded. 5-6 éve a legolcsóbb, és finom reggeli egy avokádó volt, villával összetörve, egy kanálka tejföl, só, bors, kész. 100 ft akciósan, vettem tízet, mikor megérett, ment a fagyóba, és szedegettem ki. Most 500-600 ft/db, már olcsóbb három szelet felvágott. Remélem, most ha hosszan is, de érthetőbben írtam le, hogy mit értek az “elérhetőbb” alatt.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 18:13:32

@élhetetlen: Értem, én ebből a májra meg a hízott máj árára válaszoltam(Irreálisan magas. pedig mi azért közel nem minimálbérből élünk hálistennek) Amit írsz, abszolút igaz, a férjem egészen feldúlódott a fekete retek árán..ez egy olcsó, finom vitaminforrás volt, száz Ft alatti kilós árral, most 300 alatt nincs, de sorra minden..és igen, a petrezselyem botrányos, de a krumpli ára is magas.És a savanyú káposzta!A tavalyi duplája.. Én is főzök itthon, tekintve, hogy férjem már febr, óta itthon van, nyugdíj előtti felmentés.átszervezés stb, miatt, és nem szeretnék rendelni neki ebédet, én is itthon eszem, de nálunk az én dolgom a konyha , tehát látom ezt. Megdrágult a mirelit is, a konzerv zöldségek is.Ebben az a tragikus, hogy a környezetemben sokkal több az olyan család, ahol ezek komoly financiális kérdések, mint ahol nem., rengeteg ilyen ismerősöm eszik tésztát tésztával, sőt, már arra is panasz van, hogy a hagyma( ami egy lebbencsleves, vagy más egyszerű étel alapja, a krumpli mellett) nagyon megdrágult, Ez nagyon szomorú:(

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 18:41:41

@Kumari aki Nilüfer:

Mikor én gyerek voltam, nem nőttek a pulykák 25 kilósra, amelyik ekkora, az már valami tehén génnel kevert.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 18:46:38

@Kumari aki Nilüfer:

Egyen a nép búzát, kukoricát, napraforgót, azt olcóbb és egyszerűbb termelni, mint a zöldségeket. Munk sincs annyi vele, a kockázatról nem is beszélve. De támogatást azért jó nagyot kapnak. Ez a mai földművelésügyi politika. De mit eszünk, ha a desznyókat meg kinyírja a sertéspestis?

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 18:50:16

@látjátok feleim szümtükkel: hát, ez egy pulykatelepról származó húspulyka csibe volt, és a 25 kg a levágás, kopasztás, kibelezés utáni súly..olyan volt, mint egy disznóvágás. Saját szememmel láttam..és sajnos, nagyon is emlékezetes, mert -bár apukám nevelte,és tervezte, hogy felfüstöl belőle, stb, a vágáskor már beteg volt, aztán nagyon hamar kiderült, hogy hasnyálmirigy rákja van, egy falat húst sem bírt a szájába venni.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 18:53:40

@látjátok feleim szümtükkel: Én ennék..de Diab II vagyok, ráadásul roppant hízékony..marad a zöldség, és marad a hús korlátozott mértékben, mert befigyel a köszvény is...legjobb lenne fényevőnek lenni.De azt gyakorolni kéne, attól tartok, mire belejönnék, éhen döglenék:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.09. 18:57:54

@Kumari aki Nilüfer: Úgy értettem, hogy a pulyka volt beteg a vágáskor, de utána rájöttem. Ezt nagyon sajnálom! Pedig az a pulyka megfelelő lett volna füstölni is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.09. 19:01:34

@látjátok feleim szümtükkel: Egy akkora pulyka 40 embernek elég Hálaadásra :) És még marad hazavinni belőle ...

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 19:03:08

@Andrass9: Igen, nem voltam pontos, de előbb küldtem el, minthogy visszaolvastam volna...és igen, rengeteg színhús volt, nagyon készült apu egy pácolt füstölt pulykamellet csinálni. Néha veszek, de hát...az nem olyan, na:(

Kumari aki Nilüfer 2019.11.09. 19:07:34

@Andrass9: egy évig ettük kb, de lehet, hogy tovább..egyébként hihetetlen látvány volt, ahogy szétdaraboltuk, tele volt vele a disznóöléskor használt régi fateknő, De az aprólékja is rengeteg..jó sok leves fött belőle( a gyerekeim kicsi korukban megették, aztán a fene tudja mikor elkezdték utálni, majd 2/3-uk vega lett)
Egy ekkora..talán valami kemencében sülne meg, sok óra alatt:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 20:08:03

@Kumari aki Nilüfer:

Egy munkatársam régebben évente négy ilyen pulykát nevelt, és "disznóvágást" tartottak. Nagyon finom volt a pulykakolbász.

csevely 2019.11.09. 23:03:17

@élhetetlen: @Kumari aki Nilüfer:
Nem értem az egészet. Itt a valóság:
www.portfolio.hu/gazdasag/20191107/nincs-is-arrobbanas-alig-emelkednek-az-arak-magyarorszagon-406247
. . . . . . .
Pár éve beástam magam a statisztikai hivatal állományába, hogy hogyan jön össze a 1-2 % os adat. Na ott el lehet veszni. Pl nincs benne a lakhatás költsége. a jövedelem
5%-át veszik alapul a számításoknál, ha valaki többet költ, háááát na! A fogyasztói kosár ...nagyon jól elfedi a lényeget. A libamáj sincs benne.

Valahogy úgy van ez, mint az egyszeri viccben:
Férj hazamegy hamarabb a szokottnál és feleség szeretkezik a legjobb barátjával. Ordít...mire feleség:
Amit látni vélsz az nincs, semmi megcsalás nem történt
Döntsd el, hogy kinek hiszel. Nekem vagy a szemednek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.09. 23:25:35

@csevely: Sajnos ez az igazság! Én inkább hiszek a szememnek :)
A kosarat úgy válogatják össze, hogy a számok stimmeljenek ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.10. 06:49:21

@Andrass9:

Pontosabban úgy válogatják össze, hogy a kívánt számok stimmöljenek.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.10. 07:36:03

@csevely: Én pont ezért nem nézegetem a statisztikát..elég az árakat nézegetni, attól is felszalad a vérnyomásom, ha mellétenném a statisztikát, csak emelne rajta.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.10. 08:14:07

@Kumari aki Nilüfer:

Pedig ha kikeresnéd a kosárból a vérnyomácsökkentő árát, egészen szépnek láthatnád te is a statisztikát.;D

2019.11.10. 14:52:45

@kobold63: Nálunk a szívproblémákra adott vízhajtó a baj oka, de sem a holland, sem a magyar orvos nem volt igazán körültekintő, keresni fogunk valaki mást. :-(

Boar. 2019.11.10. 15:35:39

Az a mondás járja, hogy aki pulykát eszik, annak nem kell gyógyszert szedni...mert a pulykában már benne van.
Akkor végig lehet gondolni, a májban ami a fő méregtelenítő, mi lehet...
Amúgy a csirkemáj finomabb is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.10. 15:41:16

@Boar.: Az amerikaiak nagy része szinte kómába esik a nagy pulykaünnepen!

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.10. 18:10:13

@Boar.:

Meg a disznó és marha húsban, a zöldségekben, gyümölcsökben. Legjobb nem is enni semmit.

Boar. 2019.11.11. 00:22:10

Köszönjük Emese...

csevely 2019.11.11. 00:56:01

Ha már statisztika, ugye:
olkt.hu/a-nyugdijplafon-eltorlesenek-ez-lett-a-kovetkezmenye/
Merthogy itt a blogon szinte mindenki nyugdíjas.
És akkor tényleg, hogyan is....2 millió idős ember.
Amikor ebben az országban 9,5 millió ember él, de van 5 millió kutya, 4 millió macska. . 300.000 kóbor kutya..vagymi:)
www.quebeck.eu/blog/friss-hirek/magyarorszag-a-300000-kobor-kutya-hazaja

És így a végére éjjel:
www.portfolio.hu/befektetes/20191102/megdobbento-a-valosag-ez-a-nyugdijasok-sorsa-magyarorszagon-405713

Kumari aki Nilüfer 2019.11.11. 06:04:04

@csevely: Nem merem elolvasni..a férjem dec 5-től, én 21 februártól leszek nyugdíjas, Egzisztenciális szorongásom van, Nem kicsi,

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.11. 07:43:47

@Boar.:

Nincs mit, már háromszáz forint. De mi is? Hát egy kiló sárgarépa, amit nem bio módon termeltek. Csak a kertemben lévő bio, de csak azért mert nem bírtuk megpermetezni amikor a levéltetű ette. Igaz, nem is nőtt meg rendesen, no de fő az egészség.

csevely 2019.11.12. 07:41:50

@Kumari aki Nilüfer:
Pedig érdekes dolgokat is tartalmaz.
Én pl. azon lamentáltam, hogy nyugdíj után mennyi egészségben eltöltött év vár ránk. Férfiak: 4-6 év.
És az összes, azaz már beteges évek: 8-10 év.
Erre az egzisztenciális dologra nincs mit mondani, az vár ránk.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.12. 07:56:49

@csevely: na igen..az egészség..elhasználódik az ember a sok munkában, és ráadásul kénytelen csökkenteni az életszínvonalát..de sajnos a rossz egészség is költséges, és annyira elszomorító, hogy soha nem dőlhetsz hátra, hogy : na, élek egy kicsit, lazán, gondok nélkül...
Az pedig nem is kérdés, hogy érdekes dolgokat is tartalmaz, ez az egyetlen jó benne..csak legyen hozzá annyi egészség, hogy valamennyire élni lehessen az érdekességekkel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.12. 09:00:49

@csevely: @Kumari aki Nilüfer: Akkor nekem már csak 1-2 évem van egészségesen? Eszem is gyorsan egy kis kacsazsíros kenyeret - segíteni kell a szervezetnek elromlani :)
Most, hogy már mindketten nyugdíjasok vagyunk, évente 3-4 szer elmegyünk az ország (számunkra még) ismeretlen tájaira 3 napra. Nem reklám, de kuponvadászattal általában a felére is kijön, mint a listaár.
Szerencsénkre ez nekünk még épp belefér.

kobold63 2019.11.12. 09:16:18

@csevely: @Kumari aki Nilüfer: @Andrass9:

Az öregség nem betegség, hanem élettani változás, amit el kell fogadni. Nem csak a látható bőr vagy haj változik meg, belül a szervek, szövetek, az agy is u.o. sorvadáson megy át. Ez személyenként változó, de mindenki sokat tehet a karbantartással a jobb kondicióhoz. Csodát nem, mert az élet egyszer befejeződik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.12. 09:45:24

@Kumari aki Nilüfer:

Hát úgy látom egy jó felesre nem indult be a nyálképződésed.;D

Kumari aki Nilüfer 2019.11.12. 10:10:55

@Andrass9: mAgam tervezem, ráadásul vonattal, mert lassan ingyér lesz:DD

@kobold63: Én abszolút elfogadom, de ha fáj, fáj..most Hajdúszoboszlóra járunk, mert fáj a járás. de javul:)Az agyam karbantartására is gyúrok, olvasok rengeteget, még dolgozom, ami erős agymunka, plusz naponta messengeren tanulok a hatosztályos gimiben elsős unokámmal:)

@látjátok feleim szümtükkel: a feles nem indít be tényleg..jó ideje csaknem absztinens vagyok, a nagyböjtöt tartottam meg, és ez az ital dolog így maradt. Nem hiányzik, igazából nem is esne jól...pedig szociális ivó voltam, vagyis nem ugrottam el soha egy pohár sör , bor vagy rövid elől ha a társasági élet úgy hozta, de magamért nem ittam volna. De valahogy most még akkor sem..franc tudja, miért.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.12. 10:12:14

@Andrass9: A kacsazsíros kenyér egyenesen panacea!! :D

kobold63 2019.11.12. 11:00:59

@Kumari aki Nilüfer:
Gratula, ez mind a karbantartáshoz tartozik, a fájdalom viszont, sajnos benne van a pakliban, a fene egye meg.

Magyarországon nagyon nehéz nemet mondani, finom italok vannak és mindenütt kínálással kezdenek. Én főleg a kalória miatt mondtam le a sörről, a többiről meg a családomnak adó ketó étrend szupport miatt. A fene se iszik egyedül, ott nem tartunk.

csevely 2019.11.12. 16:13:53

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: @kobold63:
A gyerekeink elmentek 5 éve, és akkor a pörgés hiánya miatt kitaláltunk egy életformát. Minden hónapban elmegyünk egy közeli gyógyfürdőbe lazulni. Minden évben 2-4 alkalommal elmegyünk az ország túlsó végébe, vagy a közeli volt magyar részekre túrázni. A közelben levő falunapokat buzgón látogatjuk, mert az mind fesztivál. Káposztás napok, lecsófesztiválok, birkás napok, pulyka napok. .stb.
Évente egyszer egy nagyobb lélegzetű utazás Európa nem ismert részeibe./8-10 nap/ Kultúra az színház, koncertek. Testi fittség, mivel kertes házban leledzünk, annak minden áldása, azaz ásás, hótolás, permetezés, fűnyírás. . . stb.
És a szellemi frissesség a fiaim által generálva. Kütyük minden menyiségben Kínából, nem értelmezhető nyelven leírás, de a szöveg: " addig piszkáld, míg jól nem működik" . Most egy okos lámpával vagyok logikai tréningen, amit NET-en keresztül tudnék programozni. A fiam szerint már van olyan program is, ami egy akváriumot vetít:))

És az egészség, mivel ételblog: Mi a paleó hívei lettünk, azaz elhanyagolható mennyiségű lisztes áruk, semmi napraforgóolaj, csak zsír, semmi cukor mindenféle zöldség, gyümölcs, és semmi tejtermék naturalmente.

Az ámítógép is egy szellemi torna, mint okostelefon, okostévé, és a blogokon valóérdeklődő olvasás . ritkán írok, pedig állandó olvasó vagyok itt is.

És a fizikai jóléthez kötött vágyaink, mint sárkányrepülés, motoros sárkányrepülés, hőlégballonos repülés, barlangászás fejlámpával...Májusban lettem nyugdíjas:)

kobold63 2019.11.13. 12:13:36

@csevely:

Még sok-sok évig csináljátok jó egészségben!

Tangó Suszter 2019.11.13. 17:22:55

@csevely: Az utolsó bekezdés tartalma fortyogó Sárga Irígységgel töltött el.

csevely 2019.11.14. 00:45:38

@Tangó Suszter:
Cirka 10 év óta évente megejtünk egy barlangászós élményt. Legutóbb a St. Martin koncerten voltunk Baradlában, eláztunk, de az a hangulat. . .
Voltunk olyan igazi csúszó-mászóson is Orfűn, de már nagyon régen. És valahol az az igazi. Amikor beszorulsz a kövek közé és társak kibányásznak:D
A repülések szervezés alatt vannak, talán jövőre . . .talán. . tandem kell, ugye, és hát eléggé húzósak a költségek. A vitorlázó repülés , mikor én "kormányoztam" na az adrenalin. Persze a többi is az.
Az extrém dolgaink, na azok végigvonulnak az életünkön. Bakonyban tankot vezetni, repülőgépről ejtőernyővel kiugrani ( tandem) , katonai helikopterrel utazni, de pl a veszprémi hídon gumikötéllel leugrani, na az nem ment.
És mint írtam várhatóan, ha pár éven belül nem csináljuk meg, akkor lőttek az egésznek. Mert érezzük, hogy 65 év felett már minden más dimenzió.
És ami engem pl nagyon aggaszt:
makronom.mandiner.hu/cikk/20190606_mihalyi_peter_a_tb_es_a_nyugdij_nem_jar?fbclid=IwAR10m3pMYeXduRDaIF5iN6vwt93nomeASSnG7BSWRVxHyQo9t7Hc8hIYrVk
És ezt meglépték 2012-ben.

csevely 2019.11.14. 06:50:04

@Tangó Suszter:
Igen, gyorsan kell megvalósítani a vágyakat. És a sürgető vágy mindenképpen hasznos a megvalósításban.

Topy 2019.11.15. 13:30:39

@csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája

Mivel adóról, az nem a foglalkoztatót, hanem a kifizetőt terheli, illetve így az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők is azonnal alnyokká váltak. Még egy előnye van, ami pont, hogy a nyugdíjakra/nyugdíjasokra nézve jelent biztosítékot: a befizetés alapja nem a biztosítási kötelezettséggel járó járulékalapot képező jövedelem, hanem a jogszabály külön meghatározza az adó alapját. Azaz szükség esetén - azaz ha a befizetések nem fedeznék a kifizetendő nyugdíjakat -úgy lehet megemelni a befiztendő összegét, hogy annak megfizetése társadalombiztosításra való jogot nem keletkeztet.
Azaz ez inkább a dolgozó "korúakra" nézve lehet hátrányos, ha alkalmazzák.

Az meg, hogy attól, hogy egy számlára érkeznek a különböző pénzek, akkor azok már nem elkülöníthetők, hát udvariasan megfogalmazva is nettó f...g. Merthogy a bevallásokkal/jelentésekkel egyébként is összevezetik, innentől nagyon jól tudható, hogy mi mennyi. Ha meg két számlára érkezik, akkor mi van? Egyrészt egy tranzakcióval össze lehet vezetni a kettőt. Meg ezek nem pénzeszsákokd, hogy át kellene lapátolni egyikből a másikba. Szimplán adatok, hogy ezek hol, milyen formában jelennek meg, illetve mikor mit jelentenek, az csak feldolgozás és értelmezés kérdése.

csevely 2019.11.15. 23:46:44

@Topy:
Van egy Ezopus mese. Arról szól, hogy a birkák a hegyen, a kutyák a völgyben vannak. És a birkák valami miatt (unják magukat), bégetik, hogy itt a farkas. Kutyák szaladnak, farkasnak nyoma sincs. Másnap ugyanígy. És mikor megjelenik a farkas, a kutyák csak legyintenek: már megint unatkozna, hülyéskednek.
Szerinted hányszor kell átverve lenni ahhoz, hogy különbséget tudjál tenni valóságos és indukált valóság között?
Próbáltam korrekten felmérni a kormányok "hamut a szembe" taktikáját.
És mit találtam? egy alternatív valóságot. Bizony. Mert ami kék, az lehet ha fordítva nézzük, akkor piros, bár a harmadik értelmezés szerint szürke.
Persze a magánnyugdíjat lenyúló kormány is csak a nép, azaz az istenadta nép érdekében tette, hogy eliminálta a háromezer milliárd forintot.
Mostanság is csak elképedek a kormányzat magyarázatán, hogy amit bevállaltak , hogy az EU 700 milliárdot vegyen el, véletlenül se kelljen magyarázni, igazolni a lopásokat, túlszámlázásokat, azaz siker, mert eleve többre számoltunk, nincs itt senkinek semmi baja. Mert hit kérdése lett a közgazdaságtan. A főbankár percet sem dolgozott bankban, de a piros pötty van a seggen, akkor magyar, azaz Japán, vagymi. Állította:)
Tényleg lassan nem tudom ki a Magyar.
Én nem, mert én Sváb vagyok, de definíció szerint, aki kipcsák vérvonalú, . . esetleg türk . .akinek az unokája is Magyar. . akinek piros pötty. . akinek 4 vagy több gyereke van és tizennél több unokája. .
A lényege a cikknek, hogy volt egy "JÁRULÉK" , amiért járt valami, ha jól ragzom a magyart, és abból csináltak egy adót, ami befolyik bárhová ellenőrizhetetlenül. És az adó után már nem jár semmi sem. 40év óta persze. Mert az útadóból nem utat építettek, a benzinben, alkoholban, dohányban levő ismeretlen számú adót is pl stadionépítésre forditják. . Persze bárki ellenőrizheti, hogy a hamburger, na nem cukor, na nem csipsz adót hova utalgatják. Kupakadó megvan? Földalatti kábelek adója? És sorolhatnám a 40 féle bevezetett lenyúlást.
És igen, ha szorul a hurok, akkor mindenre képesek lesznek. Igen, a nyugdíjak csökkentésére is.

A lényeget amúgy leírod:

"Szimplán adatok, hogy ezek hol, milyen formában jelennek meg, illetve mikor mit jelentenek, az csak feldolgozás és értelmezés kérdése. "

Na ez amitől minden nem IQ nulla kiakad. . .

Valami forrás :
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191113/megszolalt-a-kormany-a-gigantikus-brusszeli-buntetesrol-406999

Aki nem fogja fel, hogy minden egyes állampolgártól elvették ezt a pénzt, az annyit is ér.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.16. 07:46:39

@csevely:

Jóvanna! Tuggyuk, mindenki annyit ér, amennyije van. Van akinek fasza nagyapja, van akinek nagyapja fasza. Ja, meg lenyúlt önkormányzati útja. Még sem lát benne senki semmit hibát.

Topy 2019.11.16. 09:48:55

@csevely: olvasd el még egyszer! bár büntetésnek hívják, mert milyen jó kis cikkeket lehet rittyenteni belőle, valójában nem az - ezt a pénzt egyszerűen nem kapjuk meg; viszont mivel eleve többet próbáltunk meg lehívni, mint ami járna, egyébként sem kapnánk meg a teljes összeget; ha 110 százalékot hívtunk le és ebből hét százalékot nem adnak ide, mert kifogásolt, még mindig lesz három olyan százalék amit egyébként sem kapunk meg, mert több mint a keret; azaz tényleg nem veszítünk semmit; és eleve bekalkulálták a keretbe, hogy 10 százalékot saját költségvetésből kell finanszírozni;

éas fogadjuk már el, hogy a magyar hazdaság igen is jól teljesít, nem csak úniós forrásból tudunk finanszírozni dolgokat - divat panaszkodni, hogy hű de szar minden, de azért ha belenézek az emberek "kosarába" ég és föld a különbség a mondjuk 15, 10 vagy 5 évvel ezelőtti állapothoz képest is

amitől meg szerinted minden nem IQ nulla kiakad, az pusztán informatika, ezt az absztrakciós szintet nem mindenki tudja befogadni - nem IQ meg végzettség kérdése, pl tapasztalatom szerint jogászokkal a legnehezebb boldogulni ilyen dolgokban

Topy 2019.11.16. 09:50:11

@csevely: és egyébként mennyit is érek szerinted, hogy azt látom, hogy olyan pénzt nem kapunk meg amit egyébként sem kaptunk volna meg?

Topy 2019.11.16. 10:15:24

@csevely: Ja, ha már MANYUP. Az a 3000 milliárd, az úgy 2400 milliérd volt, ugyanis ennyit sikerült visszaszedni tőlük. Ehhez képest 5000 milliárdot kaptak a nyugdíjpénztárak fennállásuk alatt. Lehet gondolkodni, hogy valóban jó volt-e az a rendszer! Ráadásul az a pénzt hiányzott a kültségvetésből, mert a nyugdíjakat ettől még fizetni kellett, erre meg jó drága hitelt vettek fel. Egyszerűn fenntarthatatlan volt. Én si szentségeltem, mikor fejreállították a rendszert, de látván a számokat csak annyit tudtam mondani, hogy egy nagy ....t a nyugdíjpénztáraknak, mert az igazi rablók ők voltak.
Lehet mondjuk engem is utálni, hogy elismerem, szükség volt megállítani a szabad rablást, de a számok tetszik-nem tetszik azt mutatják, hogy ez bizony jó döntés volt. Én leginkább azt hiányoltam, hogy senkit nem vontak felelősségre azért, hogy ennyi pénzt el tudtak síbolni holmi müködési költség és hasonló címszavak alatt. Gondolom az eredeti szerződések már olyan "jól" voltak megkötve, hogy esély sem vol rá :(

na, inkább főzzünk!

Topy 2019.11.16. 10:48:10

@Topy: bocs, pontosítanom kell: kb. 2900 milliárd volt a MANYUP vagyon, amit vissza tudtak szedni, ás ennek a működtetése került 5000 milliárdba az államnak

kobold63 2019.11.16. 14:33:37

@Topy:

Én már megcsináltam 3 kg felsőcombból a paprikáscsirkét a Hortobágyihoz/kívánságra. Sertés szűzből fokhagymás natúr, sajttal-tejföllel megsütve, karfiol-rizs és uborkasaláta a keto étkezőknek. Liszt nélküli csoki muffin/brownie. Alma-birs-körte kompót magamnak, mert erre volt gusztusom.

Topy 2019.11.16. 14:41:57

@kobold63: három kilóból hortobágyi? :O a fél várost te eteted? :)

kobold63 2019.11.16. 14:55:05

@Topy:
Ráadásul süthetem a rengeteg palacsintát, felét liszt nélkül a keto evőknek. Több adagot le akarnak fagyasztani ebből a kincsből.

Topy 2019.11.16. 16:02:37

@kobold63: én lazán voltam, míg kicserélték a vízórákat megfőztem holnapra a sajtlevest, kicsit féltettem a sajtos krutonokat az ide-oda ugrabugrálás meg a papírmunka mellett, de egy sem égett meg :)

csevely 2019.11.16. 21:25:48

@Topy:
Máté 5:3-12 .3
Amúgymeg ha valamit nem kapsz meg, pedig megkaphattad volna, na az a szopás.
Jó, ellopták, észrevették, és a következő könyöradományból levonják. És megy az ajvékolás, hogy nekünk az JÁR ! De bizony az nem fáj, csak a magyar adófizetőknek. Mertmár kifizették. . .

Csak pár idézet még a felcsúti Ramszesztől:
Mi máshogy vagyunk sikeresek.
Meghajlítjuk a valóságot.
Mi kértük, felfüggesszék a tagságunkat.
A mi kutyánk kölykei.
и так далее.

Amúgy hitvitákban nem veszek részt.

kobold63 2019.11.17. 09:37:09

@Topy:
Édesanyám sajtlevesét ettem utoljára. Te hogyan készíted?

Topy 2019.11.17. 22:21:11

@kobold63: Vajon meghabosítok egy kis lisztet, majd meleg tejet - a lé fele - adagolok hozzá apránként, hogy be ne csomósodjon. Kis lángon, kevergetve addig főzöm, amíg elekzd sűrűsödni. Akkor megy bele a sajt (gorgonzola + füstölt sajt + amit még találok, az a lényeg hogy olyan sajt legyen, ami megolvad; minél többféle sajt van benne, annál jobb). Megy bele zúzott fokhagyma, örült bors, szerecsendió, majd felöntöm a tejjel megegyező mennyiségű alaplével (ha nincs, leveskocka+víz). Sűrűn kevergetve megvárom, míg elkezd gyengén forrni, akkor még 3-5 percet lassan bugyogtatom, folyamatosan keverve, mert pillanatok alatt lekapja. Ha kész, nagy adag aprított petrezseleyemzöld megy még bele.

kobold63 2019.11.18. 01:33:30

@Topy:
Nagyon jónak tűnik, sajnos, milyen sok finom étel kiesik a repertoárunkból. Időnként készítem ennek a sűrü változatát, a sajtmártást, zöldségekre, omlettre.:)

jegeskaveee. 2019.11.18. 06:33:59

@kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Vajon megfuttattam lisztet, megsóztam, tejjel felöntöttem. Amikor elkezdett forrni elzártam, akkor tettem bele sajtot, kis tejben elkevert tojássárgáját, és ennyi.

kobold63 2019.11.21. 01:11:49

@jegeskaveee.:
Egy tojássárgája majdnem mindent feldob.:)

jegeskaveee. 2019.11.21. 07:57:21

@kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:)))
A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása után kellett beleszórni a leveskébe, de nagy ügyesen kifelejtettem a leírásból...
süti beállítások módosítása