Vendégposzt látjátok feleim szümtükkel tepsijéből
Azt mondják a lustának, ne tátsa a száját, nem repül bele a sült galamb. Pedig bizony repül. Csak nem a galamb, hanem az, aki szeretné megenni.
Gyerekkoromban apám tartott galambokat, ezért számomra ez nem egy ismeretlen eledel. Igaz nem kilós tyúkszerű madarak voltak, hanem csak olyan kis stasszer, meg posta, de a fiókákból nagyon finom leves főtt, és a húsa ízes volt habarékos bundában megsütve.
Aztán elmúltak az évek, galambot ritkán főztem, és minél messzebb kerülem a régi háztól, annál gyakrabban jutott eszebe anyám galamblevese. Szét is néztem a piacon, és szerencsével jártam, találtam egy kistermelőt, aki rendelésre szokott konyhakész galambot árulni.
Gyorsan rendeltem is négyet. Nem kell megijedni, ez két embernek éppen elég arra, hogy egyszer jóllakjon vele.
A zsákmány nagyon ígéretes
Két pár fiatal és egy idősebb, amit ajándékba adott az eladó. Persze ennek is volt oka, de erről majd később. A testekbe benne volt a máj, a zúza és a szív. Azt tudtam, hogy az idősebb galambból leves fogok főzni, de azt még el kellett dönteni, mi legyen a fiatalokból.
A levesnek valót négybe vágtam és forró vízbe feltettem.
Amikor a víz ismét forrt, legkisebbre vettem alatta a lángot, és két napig főztem. No jó, nem két napig, csak egyik nap is három órát, meg másnap is. Az idős galamb húsa szívós, viszont nagyon ízes. Ettől jobb íze csak a balkáni gerle húsának van, de azt nem árulnak. Fűszerként szemes borsot, sót és szárított bio vegetát használtam.
Közben eldöntöttem, hogy megreptetem a galambokat.
A belsőségekből a zúzákat, és a szíveket apróra vágtam, serpenyőben kevés tyúkzsíron, fokhagymával megfuttattam, sóztam, borsoztam, és a végén belekevertem egy adag aprított snidlinget.
![]() |
![]() |
![]() |
A galambokat kívül-belül besóztam, borsoztam, betöltöttem a keveréket, a májakat, és egy nyolcad Granny Smith almát. Hátra kötöttem a szárnyukat, majd a lábakat összebilincseltem. A blincshez vékony kötöző drót barabokat használtam.
A kétrészes tepsibe eligazgatva, tyúkzsírral megkentem, kevés vizet öntöttem alá, majd rátettem a tepsi másik részét, és irány a sütő. Időnként kivettem, megforgattam, saját levével meglocsolgattam, és ellenőriztem a hús állapotát. Amikor jónak ítéltem, akkor elzártam a sütőt.
Gyors rizs, és öntött fejes saláta volt a köret. Repültünk ebédelni, cserencsére a sült galambok megvártak.
A leves másnap készült el, vacsorára pont jó lett.
A töltelék különösen jó lett.