Hátha valaki elkészíti szilveszterre ...
Valamikor régen posztoltam egy egyben sült fehérpecsenyét, aminek az eredete az amerikai Roast Beef. Kaptam egy szép stefánia darabot a madarasban, bár nem volt nagyon nagy.
Gondoltam egyszer kettőnknek jó is lesz ebédre egyben kisütve. Ez már azért is jó módszer a készítésére, mert a stefánia közepén vévigvonul egy vastag ín, aminek hosszú idő kell az elkészítéséhez, viszont csodákat művel a szafttal.
Bejelentkezett a fiam ebédre, elhatároztam, hogy megcsinálom. Kicsit szűkösen, de hármunknak is elég lesz. Összeszedtem a hozzávalók egy részét, ami a pácoláshoz kell:
- 65 dkg stefánia
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriandermag
- 1 tk feketebors
- 1/2 zacskó (15g) olasz salátaöntetpor
- 1/2 zacskó (20g) Liptons gombás hagymalevespor
A salátaöntetpor:
- fokhagymasó
- hagymapor
- bors
- oregano
- kakukkfü
- bazsalikom
- petrezselyem
- zellersó
A hagymalevespor:
- szárított hagyma
- marhahúsleves kocka összetörve
- hagymapor
- szárított petrezselyem
- zellermag
- paprika
- feketebors
- szárított őrölt gomba
A húst összevissza tűzdeltem szalonnával, mert zsír az nem volt rajta sehol. A fűszereket a mozsárba tettem és alaposan megtörtem (a hagymalevesport is).
A vágódeszkára folpackot terítettem, aminek a közepére szórtam sokat a fűszerekből. Ráhelyeztem a hús, majd a maradék fűszerrel mindenhol bedörzsöltem. Végül betekertem a folpackba, és ment a hűtőbe éjszakázni.
Másnap reggel feleségem felvetette, miért nem teszek be csirkecombot is, és tényleg, miért ne, hisz van is itthon?
- 3 csirkecomb
- másik 1/2 zacskó olasz salátaöntetpor
- másik 1/2 Lipton gombás hagymalevespor
- 4 vereshagyma
- 3 koktélparadicsom (mert még volt a bokron)
- 2 ek fehérborecet
- 4 ek olivaolaj
- 1 ek víz
A salátaöntetport egy kis befőttesüvegbe öntöttem, majd beletettem az ecetet, vizet, olajat és alaposan felráztam, a levesport meg a sót pedig rászórtam a csirkecombokra.
A fedeles magas jénai tepsimbe olajat öntöttem, betakartam az alját vastag hagymakarikákkal, és a tetejükre tettem a húsokat.
Beborítottam a húsokat hagymakarikákkal (egynéhányat fogpiszkálóval rögzítettem, hogy ne csússzon le). A salátaöntetet újra felráztam, és szépen meglocsoltam vele a tepsi tartalmát. Ha feleségem nem enne belőle, akkor most két marék gombát is körbeszórnék, vagy akár egy egyszerű gombakonzervet tennék a hús köré a levével együtt, így viszont csak egy pohár vizet adtam még a tepsihez, és a paradicsomokkal díszítettem a húst.
A tepsit lefedve betoltam a 160C fokos sütőbe három órára.
Köretnek krumplipürét szántam, mert az a klasszikus, ezért megfőztem másfél kiló Hópehely krumplit sós vízben. Felforraltam 6 dl tejet 1 ek sóval a mikróban (nem ördögtől való a mikró). Előkészítettem 5 deka vajat is.
A húsok a három óra alatt szépen átsültek, szép szaftot generáltak.
A megfőtt krumplit a fiam és a feleségem kezeire bíztam, hogy amíg a hússal szöszmötölök, csinálják már meg a pürét :)
A húsokat kivettem a tepsiből egy tányérra (az egyik combból kicsúszott a csont, ahogy felemeltem), amit betakartam, hogy ne száradjon ki, míg a szaftját 2 deci vízzel felhigítva a botmixerrel finom krémes szósszá alakítottam (gravy a tengeren túl, bár ott tennének bele keményítőt is).
Egy jénaiba öntöttem a szószból. Centis vastag szeletekre vágtam a stefániát.
Szépen elsűlyesztettem a szósz alatt az összeset.
Persze rendes tányérkép megint nem sikerült, olyan éhesek voltunk.
Végül mégis elegendőnek bizonyult három főre a stefánia, sőt: még a fiam barátnőjének is csomagoltunk belőle. A kicsilyány meg kapott két csirkecombot a szósszal.
A stefánia kötőszövetei zseniálisra főttek, a belőlük kioldódó kollagén meg kemény kocsonyává formálta a szószt. A csirkecomb persze rettentő puha lett, 3 óra a sütőben garantáltan megpuhította!
Nagyon jó ízű lett az egész, érdemes volt annyi gyári műanyagot beletenni (én nem keverem ki, ha van zacskóban is) ...
Mindekinek Boldog Új Évet Kívánunk!
Az utolsó 100 komment: