Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy kicsi, ámde klasszikus rakott krumpli

2019.01.08. 07:00 Andrass9

Waka posztolta nemrég a "lusta módra" készített, meg "Tákolt krumpli"-nak nevezett érdekes változatait a rakott krumplinak. Mivel már nagyon ettünk volna idehaza is, elmeséltem a feleségemnek az ötleteket.

30.jpg

A válasz azonnal jött: Ő rendes rakott krumplit kér, ha lehet ... Mint már kiderülhetett számotokra is, eléggé válogatós a hölgy, meg is lepett volna, ha kipróbálja.

Akkor hát a klasszikus változat anyaglistája:

  • 85 dkg krumpli
  • 7 tojás
  • 3,5 dl tejfel
  • 25 dkg békéscsabai füstölt kolbász
  • kevéske vaj a tepsi kikenéséhez
  • 1/8 szerecsendió
  • bors, só

10.jpg

Feltettem 6 tojást annyi vízben, ami szépen ellepi. Amikor felforrt, levettem picire a lángot. A krumpli főzővizét megsóztam, és az is ment a lángra. Akadt egy kis időm, amíg ezek megfőnek, nekiálltam hát a tejfel fűszerezésének és beleütöttem a hetedik tojást.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kikevert tejfelbe daráltam 4 tekerés borsot, meg kívánt egy csipet sót is.

33.jpg

A kis jénaimat (nem a legkisebbet) kikentem vajjal, hogy ne égjen rá a krumpli. A kolbászt betekertem egy papírtörlőbe, amit megvizeztem - így 5 perc állás után könnyedén lehúzható a bőre. Neki is láttam a szeletelésének, amihez (mint mindig, ha rakott krumplit főzök) a filézőkésemet vettem elő. Lett is vagy 70 karika, amikor abbahagytam a szeletelgetést. Eredetileg 30 deka volt a kolbász.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A kislángon 15 percig főzött tojásra hideg vizet folyattam, majd kevés vízben a tetejét visszatéve alaposan összeráztam. Ez igencsak gyorsítja a hámozást, pedig ezek szép friss tojások voltak, amik köztudottan ragaszkodnak a héjukhoz. A keménytojás tökéletesre főtt hála a kislángon való főzésnek. Ezt a szokásos tojásszeletelővel vágtam össze. A krumpli is megfőtt végre, gyorsan meghámoztam. Azért nem álltam meg, hogy egy kicsit ne falatozzak belőle a frissen vett ír vajjal ...

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A krumplikat a filézőkéssel vágtam kb 3-4 mm vastag karikákra, és elkezdtem rétegezni. Alulra krumpli, arra tojás, végül kolbászkarikák. Finoman megsóztam és meglocsoltam 3 ek tojásos tejfellel. Még két réteg hasonlóképpen, amivel el is fogyott a tojás és a kolbász. Pont annyi krumpli maradt, amivel befedhettem az egész tepsit. Erre pedig rálocsoltam a maradék tejfelt.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Beköltöztettem a 180C fokos sütőbe 50 percre.

27.jpg

Azt hiszem eléggé szép lett, amikor kisült!

28.jpg

Gyorsan tálaltam is egy kis adagot.

29.jpg

További tejfelezéssel és csemege uborkával fogyasztottam. Feleségem céklát evett hozzá.

31.jpg

Még pont maradt másnap ebédre is. Itt jól látszik a klasszikus rétegzés is - a frissen tálalt szétcsúszott a tányéron kiszedéskor.

32.jpg

Hogy mennyi munka volt vele?

  • Tejfel kikeverés        3 perc
  • A tojás hámozása    2 perc
  • Tojás szeletelése     1 perc
  • Krumpli hámozás     8 perc
  • Krumpli szeletelés    4 perc
  • Tepsi berakás         22 perc
  • Összes munkaidő 40 perc

A főzés és sütés ideje természetesen nincs benne. A krumpli reszelésével a 4 percet redukálhatta a lusta szakács 1 perccel, a tojás hámozását és szeletelését 3 perccel, ami összesen 10% nyereség (a kolbászos rántotta meg nem keménytojás, de legalább nem nevezte rakott krumplinak a feltalálója:)...

57 komment

Címkék: tojás krumpli tejföl bors kolbász vaj rakott krumpli rakottkrumpli szerecsendió tejfel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1614501704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.01.08. 07:28:48

Nekem ez a klasszikus jön be. Jönne bárcsak! Jó zsíros lehet a tejfel, a miénk max. 14 % zsirtartalmú. Olyan is.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.08. 09:50:27

Majdnem így:) Nálunk kerül bele a kolbász melléÉs az első réteg krumpli alá némi pici kockára szeletelt füstölt szalonna, és sokkal de sokkal több tejföl..nekem száraz így, mi (merthogy én főzök:DD) tocsogósabb a cucc.Jut is eszembe, jó régen csináltam...

Fenchurch68 2019.01.08. 10:08:34

Most volt nemrég a lányok miatt kolbászmentes, de nemsokára készül egy "normális" is, csak el kéne menni kolbászért :)

Vessetek a vérmókusok elé, én ha nagyon sietek, meghámozom és felszeletelem a krumplit, és úgy főzöm meg, kicsit más, de a mai disznónak való krumplik mellett fel se tűnik a különbség.

Drága exanyósom az egyetlen az ismeretségi körömben, aki el tudja rontani a rakott krumplit, egyrészt a rétegek közé pirított hagymát tesz, de ezen még felülemelkednék, viszont mindig olajos vízben úszik az egész cucc. Próbáltam a végére járni, hogy miért, de értetlenül állok a kérdés előtt, régebben spórolásból ilyen műtejfölöket használt, frissföl és társai, azt értem. De mikor teljesen normális 20 %-os tejfölből csinálta, és akkor is olyan lett... mindegy, felírtam a három étel közé, amit el tud rontani (lecsó és paprikás krumpli a másik kettő), ezen kívül istenien süt-főz.

Dikusz 2019.01.08. 10:12:51

@Fenchurch68: Nem lehet, hogy a tepsit/jénait olajjal kente ki?

Minek vessünk vérmókusok, van neked vérebed!:)))

Dikusz 2019.01.08. 10:17:25

Kedvenc ételeim listáján igen előkelő helyen van a rakott krumpli.
A klasszikus is, de több tejföllel, tojással. Viszont nem ritkán készítem csak tojással.
A hagymás, szalonnás változatát nem kedvelem, az már -legalábbis nekem- túl sok a jóból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.08. 12:33:42

@Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Egyrészt nem volt több tejfelem, amikor főztem (az evésre már érkezett), másrészt ilyen kis adagot még nem főztem, nem tudtam megítélni mennyi tejfel kell hozzá.
Én is sok tejfellel szeretem - kicsit tocsognia kell benne:)

Fenchurch68 2019.01.08. 12:49:11

@Dikusz: De én is olajjal szoktam kikenni, mondjuk nagymamai indíttatásból én mindig szórok az aljára pirított morzsát is, nyilván az egy kicsit felszív. De annyit a világ összes prézlije se szívna fel... De tényleg ennyi belefér, viszont kifejezetten bonyolult kajákat tökéletesre készít, egy lecsó viszont ehetetlen, ki érti ezt :)

Topy 2019.01.08. 13:44:50

hétvégén épp rakott krumpli volt; pontosabban csak a lányaimak, magunknak rakott cukkini (ugyanígy, csak krumpli helyett cukkinit karikázok bele - na az tud levet engedni igazán!)
én kacsazsírral kentem ki a jénaikat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.08. 18:58:34

Köszönök szépen!
Ezt most megkaptam. :)
Csak ki kell találnom valami újabb gaztettet ezzel az étellel.

Dikusz 2019.01.08. 19:36:40

@Andrass9: Már sejtettem én is, amikor továbbtejfelezted.:)
Nekem jó lett volna úgy szétcsúszva is...

Viszont a kolbász-, és tojáspucolási technikát alkalomadtán kipróbálom.

Dikusz 2019.01.08. 19:41:35

@Fenchurch68: Nálam a biztosítékot az veri ki, amikor a tepsiben sült húsokat (sült oldalas, sült hús, töltött dagadó) olajban sütik.

A rakott krumplinál sem használnék a tepsi, jénai kikenéséhez olajat. Erre mondják azt, hogy mindenkinek más az ízlése.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.08. 20:04:17

@Dikusz: Elég hasonló az izlésünk!
Szerintem a húst zsírban kell sütni, nem olajban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.08. 20:09:01

Eléggé hulla fáradt vagyok: Elkészült vagy 60 gombóc a töltött káposztához. Végül is belefért a 15 literes lábasba - szűkösen :) Feleségem szereti, de csak módjával.
Szerintem holnap a szomszédság igencsak boldog lesz! @Dikusz: Te is jöhetsz anyagért :)@Waka:
Vigasztalásul nyisd ki az ablakot (ezek a gombócok igencsak kemények!)

Dikusz 2019.01.08. 21:07:57

@Andrass9: Nyithatom én is az ablakot?

Dikusz 2019.01.08. 21:09:38

@Andrass9: Pontosan!
Az olajban sült hús nálam olyan, mint nálad a tuggyukmilyen főzelék. :)

1kutya 2019.01.08. 21:28:36

perfekt! annyiban csinálom másként, hogy a tejfelt egy löttyintésnyi tejjel keverem ki és nem ütök bele tojást, de kipróbálom, hátha...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.08. 21:35:22

@1kutya: A tejjel higítás nálam is bejön, a tojást érdemes beletenni - testet ad a szaftnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.08. 22:14:35

Eszméletlenül finom lett a töltött káposzta!!!! Kipróbálásul megettem 3 tölteléket :)

Dikusz 2019.01.08. 23:57:18

@Andrass9: Akkor nekem már nem is maradt?
Már megint lecsúsztam róla...

Dikusz 2019.01.08. 23:58:40

@Waka: Itt a hó esik, de nem bánnám ha befúná a szél az ablakon, ha jönne a töltöttkáposztatöltelékgombóc!

kobold63 2019.01.09. 03:40:08

@Andrass9: Azok a márkák ismeretlenek errefelé, ne felejtsd el a province-okat és távolságot. Ami viszont van, annak is örülünk, megközelitőleg tejföl ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.09. 10:01:53

@kobold63: Értem én, de azt látom, hogy az amazon árul (különösen, mióta megvette a WholeFoods Marketet). Persze lehet, hogy Kanadába nem szállít. Viszont árulnak oltóanyagot, tejszínt meg tudsz venni, és máris van finom tejfölöd :) Ha hozzájutsz házi tejhez valamilyen farmról, akkor abból a legegyszerűbb tejfölt készíteni, csak két napot kell várni, míg megalszik a tej.
Amíg jó tejet kaptam, addig nekem is volt mindig saját tejfölöm, mert imádom az aludtejet. Sajnos új tulajdosona van a tejboltunknak, és azóta botrányos a tej minősége. 3,5%-os tejet árulnak házitej címén, ami szerintem szeparált tej, mert a tehenek ennél zsírosabb tejet adnak.
www.google.com/search?client=firefox-b&q=tejf%C3%B6l+k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se

kobold63 2019.01.09. 11:01:22

@Andrass9: Köszönöm az ötleteket, de....Valahol meghúzom a határt. Csodálatos túrót készítek buttermilk és tejszin keverékéből, amikor az kell, a rakott krumpliba meg teszek kevés zsirt. Most jön az egész sertés, igaz, hogy nem 2 oldalban, hanem feldarabolva, de nem kicsontozva. Azt nem bízom a hentesre, mert kanadai fazont csinál neki. Két késsel kibontok mindent, nem fűrészelek csontot. Kettőnknek kell feldolgozni ezt. Az idő megfelelő, mire kijőn a hús a pácból talán az eső is eláll. Sejtheted, hogy ez az egész családnak, egész évre a füstölthús, szalonna igényét kell kielégiteni. Igyekszem mérni, fényképezni, a füstölő képével úgyis adós vagyok pár kocsmstölteléknek.

Nevettem a friss tejen! Ugyanis a fiamék mellett egy tej-farm van, ez mind kicsi, már amint Canadában lehet kicsi. De tejet nem lehet kapni. Annyit megtett a farmer, hogy lenyírta a füvet náluk, amit cserébe elvitt az állatoknak. Volt a fiaméknak 12 néma kacsája, már írtam róluk, kértem tanácsot a levágáshoz. Várom-várom a hízott kacsát, csak nem hozzák. Elajándékozták, mert azok pet-nek számítottak, nem tudták levágni, pedig vadászemberek. Örültem, én is etettem őket pelyhes koruk óta. Tavasszal odavesznek 3-4 húsnak való üszőt, ott legelik a pár holdjukat majd, ahol idén bérben legeltek. Azokra rá sem fogok nézni, nehogy megkedveljem őket, mert jó steakre azért számítok. A menyemnek hatalmas családja van, mindent meg lehet szerezni valamelyik testvértől vagy unokatestvértől. Csak tejet nem.

Visszatérve a rakottkrumplira. Én is jénaiban készitem, de nem lesz olyan ropogós az alja, mint fémben. Mindig irigykedek Waka zománcos tepsije láttán, nekem is volt olyan otthon.

Dikusz 2019.01.09. 11:34:46

@kobold63: Kenőmájast fogsz csinálni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.09. 12:45:27

@kobold63: Mifelénk lehet tejet kapni a farm boltjában. 4,3% körüli zsírtartalommal. Viszont nem vagyok annyit odakinn, hogy rendszeresítsük :( Különben is a vejem mindig cukkol, hogy mi magyarok mindenbe tejfölt teszünk :) (Ők viszont joghurtot és citromot ...)
Nekem is van pár klassz zománcos tepsim, mert abban másképp sül az étel, de nem mindenre használjuk. Az üveg nehezebben melegszik fel.

kobold63 2019.01.09. 13:40:32

@Dikusz: Feltétlenül!!! Ha F. nem mond fel, akkor még disznósajtot is. Biztosan marad, az az ő kedvence.

kobold63 2019.01.09. 13:47:38

@Andrass9: Nem állítom, hogy sehol sem lehet friss tejet kapni, csak én nem tudok róla, hogy lehetne. Yoghurtban van 6,5 %-os, buttermilkben 3,5%-os is. Én nagy ritkán iszom tejet, blueberry muffin mellé szeretem, ritkán engedem meg magamnak. Yoghurt, buttermilk, sajtok a calcium bevitelem.

Dikusz 2019.01.10. 00:41:30

Kéne a hétvégére egy jó kis forraltbor recept...

kobold63 2019.01.10. 02:01:48

@Dikusz: Nekem csak a jó bor kellene, balatonfelvidéki.

Fenchurch68 2019.01.10. 09:50:50

@Dikusz: Ez pont annyira ahány ház... téma, mint a töltött káposzta :)
Mi úgy szeretjük, ha van benne fahéj, szegfűszeg és csillagánizs, valamint citrom- és/vagy narancshéj. Meg persze jó sok cukor, a forralt bornál még én sem kísérleteznék steviával vagy eritrittel :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.10. 10:58:09

@Fenchurch68: Én csillagánizs helyett egész feketeborsot teszek bele. Feleségemet meg nem engedem, hogy főzze, mert Ő biztos steviát tenne bele :)))

Dikusz 2019.01.10. 13:33:22

@Fenchurch68: Vörösborból (fele száraz, fele félédes) fogom készíteni. Narancsot, citromot is szándékozom beletenni, forraltbor fűszerem van, van valamennyi nádcukor itthon (hogy minek vettem nem tudom, valószínű azért, mert akciós volt), majd azzal édesítem.
Jól fog esni túra után. Bográcsban főzött forralt bort a szilveszteri túráinkon éjfélkor ittunk a Klastrom-kútnál, az utolsó vagy 15 éve volt.:)

A fiam eritrittel édesíti a kávét/teát. Fogyókúrázik (180 cm/74 kg), és ez az egyik, amire "esküszik". Egy bögre kávéba 2 púpozott teáskanállal tesz belőle, még nézni is rossz...
Azon kívül nagyon drága is, több mint tízszer annyiba kerül, mint a sima cukor.

kobold63 2019.01.10. 14:02:25

@Dikusz: @Andrass9: @Fenchurch68: jó minőségű vörösbor (cabarnet vagy merlot), 1/4 rész erős ceyloni tea, 1/5 rész jamaikai rum, egy egész narancs vékonyan felszeletelve, cukor helyett splenda. Ez a punch (5 féléből álló ital). Melegíteni szoktuk, nem forralni. Jobban szeretem másnap, hidegen.

Számomra a splendának van a legkevesebb mellékíze.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.10. 17:51:40

Úgy döntöttem megtrollkodom ezt a kalsszikusnak nevezett és kissé száraz rakottkrumplit ( nincs rajta vaj ).

Rágószervi probléma miatt puha, de laktató, és finom ételre vágytam, és az mi lehetne más, mint a túrógombóc. Ebben van minden, ami egy éhező gyomornak szükséges, gyorsan elkészíthető, nincs vele sok macera és nagyon jó. Bevetettem egy ellesett trükköt ( zsír hozzáadása ) és bele tettem a magam rafinériáját, így főtt a galuska alakú túrógombóc.

Kellett hozzá 20 dkg ( 250 g ) túró, én a szögletes csomagolásút választottam, 2 tojás, 3-4 csapott kanál gríz ( majd elmondom miért a bizonytalan adat ), egy-két csapott kanál liszt hasonló indokkal, csipet só, teáskanálka zsír, lábosban forró, enyhén sós víz.

A tojásokat kétfelé választva tálba teszem. A sárgájához rakok csipet sót, és a zsírt, összekeverem, majd belekeverem a túrót. Ehhez teszek előb két kanál grízt, és egy kanál lisztet, jól elkeverem. Közben felteszem a lábosban a vizet ( célszerű szélesebb lábost választani, hogy elférjenek egymás mellett a galuskák ). Ekkor villával vagy kis habverővel ( ha megtalálom ) felverem a tojás fehérjét, nem keményre, kb. fél állapotig és ezt belekeverem a túrós masszába. Ekkor lehet érezni van-e a masszának húzása, vagy túl híg. Ha hígnak érezzük, jöhet a további csapott kanál gríz és liszt. Ha a túró nedvesebb, akkor több, ha szárazabb, akkor kevesebb kell. Lényeg, hogy a massza húzása érződjön, hasonlóan a normál galuskához, és ha már szálaz a lisztben lévő sikér, akkor szaggatható. Általában mire felforr a víz, jó a massza amiből közepes méretű galuskákat szaggatunk.
Az első galuskát lobogó forró vízbe kell tenni úgy, hogy a kanalat előtte jól melegítjük a forró vízben, mert így nem ragad rá a massza. Várunk addig, amíg fel nem jön az első galuska a víz tetejére, és megszemlézzük. Ha szétmálik, akkor kevés a szárazanyag a masszában, jöhet még egy kis gríz és liszt.
Az összes galuskát lassan végig lobogó vízbe szaggatjuk, majd lecsökkentjük a hőt, de azért lassan forrjon, és fedő alatt addig főzzük, míg azt nem látjuk, hogy szépen megnőttek. Fővés közben időnként óvatosan megforgatjuk, így a a galuskák egyenletesen átfőnek.
Lehet szűrőkanállal pirított morzsára szedni, de anélkül is jó. Cukorral, tejföllel, vagy tejföllel és reszelt sajttal tolhatjuk. Addig, amíg el nem fogy.
25 deka túróból 30 db galuska lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.10. 20:41:28

@Dikusz: Nem vinném túlzásba. Száraz vörös, szegfűszeg, fahéj, cukor és semmi forralás, legfeljebb melegítés.
@kobold63: Csaknem olyan, mint a krampampuli.
@látjátok feleim szümtükkel: Így elsőre a stíriai metéltre hajaz. Mondjuk, azt is szeressük. :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.10. 21:24:30

@Waka:

Ez mitől hajazna a stíriai metéltre? Nem metéltem és semmit. Teljesen túrógombóc, csak nem gombóc formában, és gyorsabb is a metéltől.:D

Lusta vagyok gombócokat bügyürgetni.

kobold63 2019.01.10. 23:18:54

@Andrass9: Édesapám mindig szilveszterkor készitette a krampampulinak ezt a módositott formáját, de az égő kockacukor mindig ott volt egy szűrőben a tálra applikálva.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.10. 23:21:13

@látjátok feleim szümtükkel: Attól hajaz, hogy csaknem ugyanolyan tésztából készül. Teljesen túrógombóc, csak nem gombóc formában és gyorsabb, mert a deszkán pikk-pakk össze lehet nyiszálni, nem kell kanállal szaggatni. :)

kobold63 2019.01.10. 23:29:34

@Waka: Látszik, hogy értessz az italokhoz. Bizony az. A gyerekkorombeli rumnak nem volt elég alkoholtartalma, az italba jó volt, de maggyujtáshoz a 96%-os alkoholt használtuk.

Dikusz 2019.01.11. 06:03:15

@Waka: Köszönöm a tippet, így fogom megcsinálni a bort.

A krampampuliról meg ez jut eszembe (talán ismered):

www.youtube.com/watch?v=Pxg2OFbgDGY&list=PLC45EBAF120D9CDAA&t=0s&index=11

Nem magamtól tudom, volt munkahelyemen egy kollégámtól kaptam egy CD-t, ők készítették a dalkörrel, ez a bursch nóta is benne volt.

Túrabarátnőm bátyja bányász volt (aranygyűrűs), a neve még most is ismert (és nagyra becsült) bányászkörökben. Ők is ismerték ezt a nótát.

BOAR 2019.01.11. 09:49:28

@Dikusz: Zongorakísérettel még nem énekeltük... :-)
Veszedelmes ital, észrevétlenül veri fejbe az embert. Nem véletlen, hogy csak a szakestélyek végén ittuk, a "hivatalos" program után.

Dikusz 2019.01.11. 10:13:50

@BOAR: Akkor nem ismeretlenek előtted ez sem, ugye?

www.youtube.com/watch?v=CGhp2UWIQSM

Kollégám sem vetette meg a jóféle nedűt, az már igaz, és ők sem zongorával dalolták ezt az éneket.:)
Nekem nincs jogom énekelni, de imádom hallgatni ezeket a dalokat.

Jó pár éve a hivatali kollégákkal Mohácson voltunk a busójáráson.
Egy alkalommal ellátogattunk egy borospincébe, khmmm... bort kóstolni. A tulajnak -maga is sváb ember- volt két vendége Ausztriából. Egyik már nem szomjas kolléga rákezdett arra a nótára, hogy "Egyszer voltam Pilisvörösváron, három vak sváb játszott egy gitáron..."c. örökbecsű nótára. Az osztrák vendégek ugyan nem értették, de a borosgazda elég csúnyán nézett ránk. Mi meg eléggé röhögtünk. diszkréten.

Fenchurch68 2019.01.11. 12:13:26

@Dikusz: :D még nagyon rég dolgoztam egy osztrák cég magyar leányvállalatánál, ahol is az osztrák főnök sokszor jött rendet csinálni :) ezért a kollégák nem nagyon kedvelték (én szerettem, ő is engem, talán mert az egész cégnél csak én beszéltem németül), és ennek hangot is adtak, persze előtte is, hiszen úgysem érti.
Egyszer meghívott a bécsi központba karácsonyi buliba párunkat, nagyon jól éreztem magam. A többiek is, mígnem be nem mutatta nekik a feleségét, született Szabó Arankát :D
Harminc éve voltak házasok, képzelhetitek, hogy nyilván sokkal többet értett magyarul, mint azt a kollégák szerették volna :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.11. 21:08:21

@Fenchurch68: Feleségem tegnap este jött vissza egy munkahelyi pihenőútról Ausztriából.
Törött bokával, amivel 4 km-t gyalogolt a 2 méteres hóban vissza a szállásra. Szerencsére nem szilánkos - ma begipszelték, így segítem, amennyit tudom.

Fenchurch68 2019.01.11. 22:14:04

@Andrass9: Jajjj! Így ismeretlenül is gyors gyógyulást kívánok neki!
Nagyon hosszú 4 km lehetett szegénynek.

kobold63 2019.01.12. 11:29:40

@Andrass9: Javulást mindkettőtöknek!

Kumari aki Nilüfer 2019.01.12. 15:04:31

@Andrass9: A feleségednek gyors gyógyulást..nem egy üdítő pihenés volt ezek szerint:(

Rakott krumplit csináltam..tocsog, pont olyan, mint ahogy terveztem:) A szépember háromszor!! szedett...szóval elég jó lett:)
Jénaiban készült, a tál alján vékony házi füstölt szalonna csíkocskák és tejföl.. így az alja nem ropog, de az a krémes cucc, na az sokat megér:)A tetején ugyanezen csíkocskák viszont ropognak. Tiszta bűnözés ilyet főzni és enni:D

@Dikusz: Én meg igen régen használom a sütőzacskót, áldja meg az ég a feltalálóját:) Nem kell se zsír, se olaj, a saját zsiradékában sül minden..még a töltött csirkét is abban sütöm, elképedek mindig, hogy kitartó sütéssel a zacskón belül sül pirosra. Igaz, a végén kivágom, és pirítok még rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.12. 16:15:54

@Kumari aki Nilüfer: Anyám még a hatvanas évek elején felfedezte a barna papírzacskót kis olajjal megkenve, mint sütőzacskót. Akkoriban nem használtak még ilyeneket :)

Kumari aki Nilüfer 2019.01.12. 17:19:25

@Andrass9: Na igen, régen én is azt használtam..de hol van manapság(igen régen) a barna papirzacskó? az a vékogy világos meg nem alkalmas..ezért kell a sütőzacskó. MIndenféle méretben:)

vörösbor(de)minőségi 2019.01.16. 08:40:40

@Andrass9: 4km törött bokával? nem is tudom miként lehetett ezt....de nagyon kemény lehetett és főleg hosszú
jobbulást kivánok,és töretlen jókedvet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.16. 11:15:07

@vörösbor(de)minőségi: Köszönjük! Muszáj volt gyalogolni a méteres hóban, mert az gyalogút volt, oda kocsi nem megy.
Elég jól viseli a gipszet, én meg csak azt főzhetek, amit megeszik ... pl. kocsonyát :)
süti beállítások módosítása