Waka posztolta nemrég a "lusta módra" készített, meg "Tákolt krumpli"-nak nevezett érdekes változatait a rakott krumplinak. Mivel már nagyon ettünk volna idehaza is, elmeséltem a feleségemnek az ötleteket.
A válasz azonnal jött: Ő rendes rakott krumplit kér, ha lehet ... Mint már kiderülhetett számotokra is, eléggé válogatós a hölgy, meg is lepett volna, ha kipróbálja.
Akkor hát a klasszikus változat anyaglistája:
- 85 dkg krumpli
- 7 tojás
- 3,5 dl tejfel
- 25 dkg békéscsabai füstölt kolbász
- kevéske vaj a tepsi kikenéséhez
- 1/8 szerecsendió
- bors, só
Feltettem 6 tojást annyi vízben, ami szépen ellepi. Amikor felforrt, levettem picire a lángot. A krumpli főzővizét megsóztam, és az is ment a lángra. Akadt egy kis időm, amíg ezek megfőnek, nekiálltam hát a tejfel fűszerezésének és beleütöttem a hetedik tojást.
A kikevert tejfelbe daráltam 4 tekerés borsot, meg kívánt egy csipet sót is.
A kis jénaimat (nem a legkisebbet) kikentem vajjal, hogy ne égjen rá a krumpli. A kolbászt betekertem egy papírtörlőbe, amit megvizeztem - így 5 perc állás után könnyedén lehúzható a bőre. Neki is láttam a szeletelésének, amihez (mint mindig, ha rakott krumplit főzök) a filézőkésemet vettem elő. Lett is vagy 70 karika, amikor abbahagytam a szeletelgetést. Eredetileg 30 deka volt a kolbász.
A kislángon 15 percig főzött tojásra hideg vizet folyattam, majd kevés vízben a tetejét visszatéve alaposan összeráztam. Ez igencsak gyorsítja a hámozást, pedig ezek szép friss tojások voltak, amik köztudottan ragaszkodnak a héjukhoz. A keménytojás tökéletesre főtt hála a kislángon való főzésnek. Ezt a szokásos tojásszeletelővel vágtam össze. A krumpli is megfőtt végre, gyorsan meghámoztam. Azért nem álltam meg, hogy egy kicsit ne falatozzak belőle a frissen vett ír vajjal ...
A krumplikat a filézőkéssel vágtam kb 3-4 mm vastag karikákra, és elkezdtem rétegezni. Alulra krumpli, arra tojás, végül kolbászkarikák. Finoman megsóztam és meglocsoltam 3 ek tojásos tejfellel. Még két réteg hasonlóképpen, amivel el is fogyott a tojás és a kolbász. Pont annyi krumpli maradt, amivel befedhettem az egész tepsit. Erre pedig rálocsoltam a maradék tejfelt.
Beköltöztettem a 180C fokos sütőbe 50 percre.
Azt hiszem eléggé szép lett, amikor kisült!
Gyorsan tálaltam is egy kis adagot.
További tejfelezéssel és csemege uborkával fogyasztottam. Feleségem céklát evett hozzá.
Még pont maradt másnap ebédre is. Itt jól látszik a klasszikus rétegzés is - a frissen tálalt szétcsúszott a tányéron kiszedéskor.
Hogy mennyi munka volt vele?
- Tejfel kikeverés 3 perc
- A tojás hámozása 2 perc
- Tojás szeletelése 1 perc
- Krumpli hámozás 8 perc
- Krumpli szeletelés 4 perc
- Tepsi berakás 22 perc
- Összes munkaidő 40 perc
A főzés és sütés ideje természetesen nincs benne. A krumpli reszelésével a 4 percet redukálhatta a lusta szakács 1 perccel, a tojás hámozását és szeletelését 3 perccel, ami összesen 10% nyereség (a kolbászos rántotta meg nem keménytojás, de legalább nem nevezte rakott krumplinak a feltalálója:)...