A múltkori Rakott krumpli lusta módra nem aratott osztatlan sikert. Volt, aki a pirult szélét hiányolta, akadt, akinek a krumpliszeletek közé lecsorgó tejfölt hiányolta, és a lecsókolbász is kiverte egyeseknél a biztosítékot. Mindazonáltal a sok építő jellegű hozzászólás új inspirációt adott. Hamar kiötlöttem, hogyan lehetne megfelelni az összes kívánságnak.
Már csak az elnevezés kérdése volt hátra. A rakott krumpli ugyebár ugrott, mert még valamelyik idetévedő kis Brillat-Savarin megmondja a tutit. A helyezett krumpli megint csak nem jó, még azt hinné a gyanútlanul kattintó olvasó, hogy valami szakácsversenyen ért el helyezést az étel. Maradt a tett- és a pakolt krumpli, de valahogy egyik sem az igazi. Ugyanakkor a két szóból alkotott "tákolt" egészen jó. Frappáns, hűen tükrözi a konyhai ténykedésemet és magát az ételt is.
Szóval, íme a tákolt krumpli.
Hozzávalók:
- krumpli
- tojás
- füstölt kolbász
- tojás
- sertészsír
A héjában főtt krumplit a kockareszelő öregebbik oldalán lereszeltem, reszelés közben meg-megszórtam sóval.
Egy teflon palacsintasütőt megkentem zsírral, beleegyengettem a krumpli nagyjából negyedét. Kevés zsírt raktam a tetejére, majd megpirítottam.
Egy 26 centis kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt tettem és arra csúsztattam a megpirult krumplit, majd bőségesen megkentem tejföllel.
Egy másik palacsintasütőben megpirítottam a füstölt kolbászt, majd ráöntöttem két felvert, enyhén megsózott tojást és megsütöttem.
A kolbászos tojást a tejfölös krumplira helyeztem.
Aztán még kétszer krumpli, tejföl, rántotta, a végén krumpli és a maradék tejföl.
Alufóliával kibélelt tepsire helyeztem, hármas fokozaton bő egy órát sütöttem. Kellett az elővigyázatosság, mert a tortaforma nem zárt tökéletesen, a zsír kifolyt alul.
Hagytam kicsit hűlni, és torta módjára felszeleteltem.
Volt minden, pirult krumpli, tejföl dögivel, aranyló piros kolbászsír és még az íze is jó volt. Legközelebb piteformában fogom sütni és jó fokhagymás malacpörkölttel töltöm meg.