Szó szerint! Feleségem kedvence a Shorty's étteremlánc nachosa, én meg a chimichangájukat szeretem a margheritával. A mostani utamon az USA-ban az utolsó nap bementem egy könnyû ebédmargheritára, meg egy fajitára. Eszembe is jutott feleségem nachos rajongása.
Kiváncsiságból megkérdeztem a pincért, hogyan tudnék vinni a feleségemnek, hogy ne ázzon át a tortilla chips a hosszú repülőúton. Az ebédemmel együtt kihozott egy nagy zacskót, amiben minden hozzávaló elkészítve be volt csomagolva. Ezt nevezem kiszolgálásnak!
Egy pár napig eltartott, mire a feleségem kérte, hogy készítsem el, ezért elővettem mindent:
- 1 zacskó tortilla chips (ennek csak a fele kellett)
- 20 dkg cheddar és Monterey Jack reszelt sajtkeverék
- 1 bő evőkanál guacamole (ebből több kellene)
- 1 dl salsa (az üvegeset végül nem használtam)
- 1 ek aprított zöldhagymaszár
- 3 ek ecetes jalapeño paprika
- 2 ek tejfel
- 6 ek sült babpüré
A képen szereplő chips csak illusztráció, de az eredeti papírzacskó olajos lett ennyi idő alatt.
A tortillákat betoltam a sütőbe 160 fokra 10 percre, hogy jó ropogósak legyenek.. Ez nagyon fontos a nachosnál! A babpürét is felmelegítettem, mert úgy könnyebb kezelni. Ezután egy jénaira tettem a tortilla harmadát, amire rálapátoltam a babpüré felét. Ennek a tetejére ment a második harmada a chipsnek.
Bőven megszórtam a sajttal, hogy mindenhova jusson. Ment még rá a babpüré másik fele, és a maradék sajt. Végül a maradék chips betakarta az egészet.
Betettem a sütőbe 15 percre 180 fokra, hogy a sajt szépen elolvadjon.
Amikor elkészült, kanalaztam rá salsát, tejfelt meg a guacamolet. Megszórtam jalapeñoval, és tálaltam a feleségemnek (lásd nyitókép). Nagyon boldog volt a Mikulás ajándékkal. Viszont csak a felével tudott megbirkózni (pedig így is kevesebb, mint a fele volt az eredeti adagnak).
Ha valaki netán el szeretné készíteni, az újrasült bab receptje:
- 2 ek olivaolaj (Mexikóban zsírt használnak)
- 1/2 fej vereshagyma
- 1 nagy girizd fokhagyma
- 1 konzerv bab (lehetőleg fekete)
- só, bors izlés szerint
Aprítsd fel a hagymát, és egy közepes serpenyőben dinszteld üvegesre. Add hosszá a lereszelt vagy aprított fokhagymát és pirítsd 1 percig. Végül borítsd bele a babot egy kevés levével. Sózd, borsozd és főzd 5 percig. Ezután krumplitörővel törd össze krémesre az egészet.
Első mérhető hó az idén: