Most annyira benne vagyok a kenyérsütésben, hogy nem állhatom meg egy újabb posztolását! Ez most egyszerû kovászos kenyér, semmi faxnival.
Mivel régen volt bundáskenyér (nem volt hozzá való kenyerem), egyben azt is készítettem frissiben a krumplifõzelékhez. Lehet, nem a legjobb párosítás, de most ez volt a tûzhelyen ...
Nagyon kevés összetevõ kell a kenyérhez, bár most adtam Limara javaslatára eggyel többet hozzá:
- 50 dkg BL112 kenyérliszt
- 30 dkg kovász
- 2 ek olivaolaj
- 2 kk só
- 1 fél mokkáskanál szárított élesztõ (kb 4 gramm), mert nem bíztam magamban
- 1 csipet C vitamin (lánykori neve aszkorbinsav) - állítólag segít felfújni a kenyeret
- 2,7 dl víz
A szárazanyagokat beleszitáltam a keverõtálba, és ... bizony ... mikróban 20 másodpercig melegítettem. Ezután a géppel kevertem, majd beleöntöttem a kovászból kb 30 dekát. Az olajat is utánaöntöttem cseppenkét. A gép csak keverte, kavarta. 30 perc dagasztás után kitettem egy lisztes deszkára, hogy a tálat kilisztezhessem, mert ott fog megkelni elsõre. Lisztesen tettem bele vissza a tésztát, és magára hagytam egy órára. Ezalatt duplájára kelt.
A nagy jénai fedeles tálamat kibéleltem sütõpapírral, beletettem az elõkelesztett tésztát, és lefedve ujabb 90 perced kelesztettem enyhe szobahõmérsékleten. Ekkor valami pengével megpróbáltam behasogatni. Ez utóbbi ritkán sikerül: mindig beleragad a kés a tésztába! Megspricceltem bõven vízzel a tésztát, meg a jénai fedelét is, és beraktam a 220 fokra felmelegített sütõbe, lefedve.
Közel hetven percig rá se néztem, de akkor viszont készre jelentettem.
Hát ez kenyér lett ...
Nagyon rég ettem bundáskenyeret, ezért azonnal felvertem egy tojást, beleforgattam a szeletet, mert volt krumplifõzelékem. Fõzelék nekem majd minden alkalommal jó bundáskenyérrel. Ez se volt másképp:)
Egy kis vajon megsütöttem a két fél szeletet.
És meg is ettem izibe ...
Igazi kenyér volt!!!