Most annyira benne vagyok a kenyérsütésben, hogy nem állhatom meg egy újabb posztolását! Ez most egyszerû kovászos kenyér, semmi faxnival.
Mivel régen volt bundáskenyér (nem volt hozzá való kenyerem), egyben azt is készítettem frissiben a krumplifõzelékhez. Lehet, nem a legjobb párosítás, de most ez volt a tûzhelyen ...
Nagyon kevés összetevõ kell a kenyérhez, bár most adtam Limara javaslatára eggyel többet hozzá:
- 50 dkg BL112 kenyérliszt
- 30 dkg kovász
- 2 ek olivaolaj
- 2 kk só
- 1 fél mokkáskanál szárított élesztõ (kb 4 gramm), mert nem bíztam magamban
- 1 csipet C vitamin (lánykori neve aszkorbinsav) - állítólag segít felfújni a kenyeret
- 2,7 dl víz
A szárazanyagokat beleszitáltam a keverõtálba, és ... bizony ... mikróban 20 másodpercig melegítettem. Ezután a géppel kevertem, majd beleöntöttem a kovászból kb 30 dekát. Az olajat is utánaöntöttem cseppenkét. A gép csak keverte, kavarta. 30 perc dagasztás után kitettem egy lisztes deszkára, hogy a tálat kilisztezhessem, mert ott fog megkelni elsõre. Lisztesen tettem bele vissza a tésztát, és magára hagytam egy órára. Ezalatt duplájára kelt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A nagy jénai fedeles tálamat kibéleltem sütõpapírral, beletettem az elõkelesztett tésztát, és lefedve ujabb 90 perced kelesztettem enyhe szobahõmérsékleten. Ekkor valami pengével megpróbáltam behasogatni. Ez utóbbi ritkán sikerül: mindig beleragad a kés a tésztába! Megspricceltem bõven vízzel a tésztát, meg a jénai fedelét is, és beraktam a 220 fokra felmelegített sütõbe, lefedve.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Közel hetven percig rá se néztem, de akkor viszont készre jelentettem.
Hát ez kenyér lett ...
Nagyon rég ettem bundáskenyeret, ezért azonnal felvertem egy tojást, beleforgattam a szeletet, mert volt krumplifõzelékem. Fõzelék nekem majd minden alkalommal jó bundáskenyérrel. Ez se volt másképp:)
Egy kis vajon megsütöttem a két fél szeletet.
És meg is ettem izibe ...
Igazi kenyér volt!!!