Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Halászlé fazékban

2015.11.22. 07:00 Andrass9

Nem feltétlenül kell a halászlét bográcsban készíteni, ahogy a gulyás is tud finom lenni, ha fazékban fõ. A fontos csak az, hogy csak jó alapanyagokból készüljön!

38.jpg

Ez életem második halászleve, amire az apropót barátaink adták, akik megajándékoztak minket egy szép nagy ponttyal meg egy pici hallal (tán kárász? majd valaki úgyis megmondja). A hal csodaszép volt, pikkely egy szál se, viszont volt benne egy szép nagy adag ikra, amit imádok. Bújkált még a csodahüttõben pár méretes keszeg is, amit beáldoztam az alaplé oltárán.

Kedvenc szomszédasszonyomtól megtanultam, hogy a halfej nagyon finom a halászlében. Nemcsak testet ad a lének, de remek húsok vannak benne szálka nélkül. Lementem hát a halashoz, akinek épp volt friss áruja: egy szürkeharcsa és egy méretes lazac feje került a kosárba két harcsa úszóval párban. A halászlé ötujjas szabályát be kell tartani:

  • 2,2 kg ponty + 45 dkg apróhal + 1,5 kg halfej
  • 70 dkg makói vereshagyma
  • 4 ek Farkas András féle pirospaprika + 1 kk saját füstölt paprika + 1 csípős csilipaprika
  • pár marék
  • 4,2 liter víz

20.jpg

Elõször az alaplevet készítettem el a kishalakból. Gondolkodtam, hogy fogok hozzá dévért is a tavamból, de az már túl sok lett volna a jóból, így csak azt szedtem össze, ami van itthon.

10.jpg

A hagymát felvágtam, majd az aprítóban megaprítottam. Egy kisebb fazekat kibéleltem vele. A kishalakat is kisebb darabokra vágtam, és besózva ráfektettem a hagymaágyra. Felöntöttem kb egy liter vízzel, és kitettem az indukciósra fõni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Mivel pirospaprikát nem szántam az alaplébe, csak egy csõ Holy Mole csilit daraboltam bele. Annak finom paprika illata van.

15.jpg

Amíg az alaplé fõtt megpucoltam a halfejeket. Levettem a ponty fejét és farkát is. Kettévágtam mindet, kopoltyútalanítottam (érdekes, hogy a kutyám a hal kopoltyúját nem eszi meg, pedig szerinte minden más ehető), kivettem a szemeket, mert az nem szép, ha visszanéz az étel a tányérból. A lazac fogaival vigyázni kell, igencsak élesek!

22.jpg

Egy bõ marék sóval rendesen besóztam a tisztított félfejeket, meg az úszókat, és egy tálba tettem lefedve.

23.jpg

A pontyot felvágtam patkókra, és alaposan besózva egy másik tálba rejtettem.

24.jpg

Ekkorra megfõtt az alaplém. Leszûrtem és kieszegettem a halhús nagy részét (csak rengeteg szálkával kellett küzdenem), de a maradékból és a csontjaiból lett másnapra reggeli a kutyának. Próbáltam ugyan paszírozni, de egy csepp halhús se ment át a szűrőn.

A nagyhal besózásától eltelt két óra, ideje nekilátni megfõzni. A hagymát felvágtam, felaprítottam és egy 8 literes fazék fenekét kibéleltem vele. Ráfektettem a halfejeket és úszókat.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Felöntöttem az alaplével és vízzel.

29.jpg

Felforraltam rendesen, figyelve, hogy ne fusson ki a hab.

30.jpg

Kellett vagy 20 perc, hogy elfõje a habját. Ugyanerre bográcsban elég 10 perc is, de ott jobban tud zubogni a lé, mert több helye van. Ekkor beleszórtam 3 evõkanállal a szép paprikából.

31.jpg

Összefõztem a paprikát a lével egy pár perc alatt, majd hozzáadtam a pontypatkókat.

32.jpg

Félidõben belecsusszantottam az ikrát is - éppen csak át kell forrósodnia, hogy ne keményedjed grízzé. A patkó fõzésnek kellett majd 30 perc, hisz a fazék alatt soha nem lehet akkora tüzet rakni, mint egy bogrács alatt. Ekkor viszont késznek itéltem. Belerottyantottam a maradék pirospaprikát meg a füstöltet is, hogy az friss ízt is adjon hozzá.

33.jpg

Óvatosan kivettem a patkókat a lébõl egy tálba. A fejeket és a leveket szétosztottam 3 kisebb fazékba, végül elosztottam a patkókat is a lábasok közt. Kapott egy fazékkal a kedvenc szomszédasszony, akinek ráadásul épp itt volt a testvére, akivel Gárdonyban horgásztam. Egy másik fazékkal a keszegek forrásának adtam.

34.jpg

Egy másik fazékkal pedig tálaltam magamnak (csak én eszem halászlét a családban). Sajnos friss fehér kenyér nincs a házban (tegnapi sincs) ...

35.jpg

Nekem kellett még egy kis csípõs bele.

36.jpg

Minden várakozással ellentétben a lazacfej nagyon passzolt a halászlébe! Remek húsok is voltak rajta, de annak fogyasztása nem alkalmas a fotózásra, mert mindkét kezem piros volt a paprikás létõl (meg a tányéralátét is, de pssztt!). A halászlé éjszaka keményre kocsonyásodott, amit reggelire meóztam és jónak találtam. A maradék pedig ebédre fogyott el.

37.jpg

Azért az elsõ halászlevem sokkal jobb volt, mint a második. Ez abból is látszik, hogy senki nem szólt vissza, izlett-e neki. Igaz, még a fazekak se jöttek haza :) Helyesbítek: megjöttek a fazekak azóta, mindkettőt dicséretek társaságában kaptam vissza.

Node majd a harmadik ...

102 komment

Címkék: ponty hagyma víz paprika keszeg kárász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr408052034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.11.22. 08:14:30

Hu de nagyon másként csinalom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.22. 08:28:26

Köszönök szépen!
Ez megosztó poszt lesz, látom már.
@Jekatyerina Belohabadorova: Alapjában véve én hasonló módon készítem. A passzírozásnál áttöröm a hala, de arra ügyelek, hogy ne legyen főzelék. A pontyot szeletelés előtt be szoktam irdalni, ennyi főzéstől még nem esik szét. A fejjel viszont maximálisan egyetértek, az a legjobb része.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.22. 11:29:25

A fejet egészbe főzőm bele, a szemével együtt. Nekem úgy az igazi.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.11.22. 11:31:54

A halászléd jól néz ki , biztosan finom is - már mért ne lenne , megvolt hozzá minden jó hozzávaló - , na de mi lett a másnapra megmaradt kocsonyás halászlével ? Én másnap reggel pirtósra tév , jó vastagon , tolom a kocsonyát , hidegen !

Fenchurch68 2015.11.22. 13:04:00

@Az amatőr hagyományörző: Egyszer karácsony másnapján anyukám kiabált velem, mikor meglátta, hogy hidegen eszem a halászlét. Anyu, tekintsd halkocsonyának :)
(Nem kötött meg rendesen, de nem sok híja volt.)
A fej az klassz bele, meg tudom is az eszemmel, hogy sok finomság van rajta, de akkor is az a kutya karácsonyi ajándéka. Nem vagyok egyáltalán finnyás, de ez valahogy túl van az ingerküszöbön.

motoroskonyhaja 2015.11.22. 13:17:22

Én nagyon máshogy készítem, és nem azért, mert valaki a szegedi- vagy a bajai- halászlét szereti/készíti. Példaként említeném, hogy nagyon kevés a 2 óra sóban állás, de több más ponton is eltérek az itteni recepttől (mind technológiában, mind arányokban).

Viszont Amatőr hagyományőrző kollégának teljesen igaza van, az én posztomat idézve: "A maradék halászlét öntsük egy tálba (vagy több kicsibe), tegyünk bele ízlés szerint halat, hagymát. Rakjuk be a hűtőbe, és másnap reggelre gyönyörű kocsonyát fogunk kapni belőle. Egy szép szombat vagy vasárnap reggelen kiváló csemege forró teával vagy egy laza vörös hosszúlépéssel (édesapám kedvence), de fogyaszthatjuk pirítósra kenve is. Isteni!"
Persze ehhez az is kell, hogy az alapanyag megfelelő arányú legyen (Fenchurch68 írta, hogy neki nem kötött meg rendesen).

©________ 2015.11.22. 14:54:37

@Waka: nos, mifelénk pörköltalap-szerűséggel kezdik, dinsztelt hagyma, kis paprika-paradicsom, csak míg megjön az umami, sok őrölt pirospaprika,
majd ezt öntöm fel a halalaplével, aztán bele passzírozott halhús, és az utolsó pár percben a haldarabok.

mikor ideköltöztünk,láttam, hogy itt vasban csinálnak olyat, hogy lerétegezik hagymával a halat, felöntik, paprika só, de ennek gyakorlatilag semmi íze....

Boar... 2015.11.22. 15:50:10

@Jekatyerina Belohabadorova:
Amit Te csinálsz annak semmi köze a halászléhez.

Boar... 2015.11.22. 15:58:15

@motoroskonyhaja:
A Te pirosaranyas, halászlékockás, paradicsompürés fokhagymás levesednek sincs semmi köze a halászléhez.
Megláttam a halászlés posztot és már készültem lelkiekben, hogy András-aki még a tejbegrízt is ötféle fűszerrel készíti :-) -vajon mivel "javította fel" az eredeti receptet, de látom, be kell vésnem az ellenőrzőjébe egy akkora pirospontot, hogy mindenki párt-tagkönyvnek fogja nézni, mert szépen betartotta sz ötös szabályt...

©________ 2015.11.22. 16:04:15

@Boar...:

nyilván neked van igazad. és erről még igazolványod is van.

A fickó 2015.11.22. 16:29:58

A halászlé ahogy a neve is mutatja lé, nem kellenek a húscafrangok bele. Gondoljunk csak át, hogy a hosszabb főzés után mennyi íz marad egy halban – semmi. Egyszerűen kóstoljuk meg a visszamaradt halat alaplé főzés után. :) A halalaplevek 30 perces általános főzési ideje bőven elég, hogy kifőjenek a halak húsából az íz és aromaanyagok. Egy halászlénél passzírozni azért kell, hogy a szétfőtt halból kinyerjük az összes finom levet, de az íztelen halpépre nincs szükség. Ez az halpép, csak tompítja a lé friss ízét. Az íz nem egyenlő kifőtt halpéppel, ez maximum valamennyi kamu testet ad neki. A halhús nem oldódik vízben, de még csak nem is emulgeálódik. Ne mondja nekem senki, hogy ettől lesz jobb íze a lének. A tyúkhúsleves is akkor a legfinomabb, ha kristálytiszta és senki sem akar neki „testet adni” a főtt leturmixolt hússal. :D Visszatérve a halhoz, elég csak megkóstolni a szűrés után visszamaradt trutymót egy kiskanállal - még abban az esetben sem jó az íze, ha tiszta ízű halból készült, ha meg nem akkor kifejezetten taszító. A leszűrt tiszta lében benne van minden íz. :) A jó lé ebben az esetben sem vízszerű, megfelelően testes zselatinos paprikás emulzió. A megevésre szánt beirdalt halat, belsőségeket ezek után már elég csak posírozni az ízes paprikás lében.
A halászos halászlé egy más műfaj, de ott is a lé, ami azért vékonyabb, a lényeg. Ez egy „paprikás ízes alapléként” is felfogható. Végig sok hallal, hagymával, fűszerpaprikával erős tűzön fő legalább félórát. A halnak ez nem kevés főzési idő, éppen ezért eléggé elíztelenedik és óhatatlanul túlfő. Persze attól még ezt megehetjük. Sokan meg amúgy sem eszik meg a halat a csak a levét, esetleg a belsőségeket. :)
Az olajos tengeri halak nem valók alaplébe, pláne nem halászlébe és ez remélem nem csak az én véleményem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.22. 17:08:38

hat ehhez en nem tudok hozzaszolni, mert meg sosem foztem halaszlet
de azt tudom, mi a jo nekem
voltak tuti helyek
a patko, ikra elengedhetetlen
jo paprika
legyen szip voros csipos es forro
a halkocsonya nem jon be nekem
hat regen ettem, errefele nem divat
par Tisza melletti halaszcsardaban jokat foztek anno
anno = 30 eve min.
azota nem tudom
most nagyon megennem, a lenyeg szejtan ne legyen benne

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.22. 17:52:51

annyit azert igen, hogy nana, hogy nem kell feltetlenul bogracsban kesziteni
sot miazhogy
legtobbszor fazekban keszult
pl karacsony elott nem mentunk ki a mezore vagy az erkelyre bogracsolni halaszle vegett
90 %-ban konyha es fazek
persze egy jo augusztus-szeptember esti halaszle bogracsnak nincs parja az is igaz

©________ 2015.11.22. 18:00:29

Jaj, úgy szeretném, ha jönne még valaki, aki megmondja, hogy mi A Legfinomabb, meg Az Egyetlen helyes Főzési Mód.

Megmondóember igazolványokat tessék bemutatni mellé.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.22. 19:11:23

@Jekatyerina Belohabadorova:

No én megmondom neked, a legfinomabb az volt, amit az anyám főzött a gyerekkoromban. Sajnos anyám már nincs, meg gyerek se vagyok, a többi stimmöl.:O

motoroskonyhaja 2015.11.22. 19:36:05

@Boar...: Kedves Boar, gondolom már főzted úgy, mint én, ha ez a véleményed (csak egyszer kóstolnád meg úgy, ahogy én készítem...). Én biztos nem értek egy fikarcnyit sem a halászlé készítéséhez (bő 30 éven keresztül minden szombaton halászlét kívánt az akkori családom). Ahogy írtad is "A Te pirosaranyas, halászlékockás, paradicsompürés fokhagymás levesednek sincs semmi köze a halászléhez."

SINCS köze, ahogy írtad is. Ahhhhááááá. Akkor szerinted MINEK van köze hozzá? Persze, tudom: ötös szabály és társai, meg hogy Te nagyon tudod a tutit. Akkor most írjam azt, hogy ez csak SZERINTED van így?

Van egy könyv, de -mint hatalmas halászlé-szakértő-, biztos, hogy a Te polcodon is megtalálható (az enyémen igen...)
Szabó Zoltán: A halfőzés fortélyai a Közép-Duna mentén (2013) A szerző a Közép-Duna 120 km-es szakaszán végzett kutatást, és -lássunk csodát, a könyvben több száz ilyen recept szerepel (a szerző a szekszárdi múzeum kutató munkatársa, de biztos ő sem ért még ahhoz sem, hogy a XXI-századi magyar emberek halászlé-főzési szokásait leírja...)

motoroskonyhaja 2015.11.22. 19:43:33

@A fickó: Nem értem miért nem tetszik a lazacfej a halászlébe? :D :D :D

Amúgy teljes mértékben egyetértek az írásoddal!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.22. 20:46:11

Alakul, alakul.
Az eddigi legjobban sikerült halászlém: pasztortuz.blogspot.hu/2012/04/halle-olle.html
Amúgy halász a szakmám, dolgoztam is benne vagy nyolc évet. A legjobb levek a Kis-Balatonon főttek, ahol nem volt infrastruktúra a passzírozáshoz. Belerétegeztük azt a 10-15-féle halat meg a hagymát a bográcsba, rottyantottunk egyet rajta, megpaprikáztuk, oszt jól van. Téglányi szelet a háromkilós parasztkenyérből, egy falásnyi cseresznyepaprika, és jobb dolgunk volt, mint a királynak.

Boar... 2015.11.23. 01:03:05

@motoroskonyhaja:
Látszik a recepteden, a technikán, hogy jó iskolát jártál csaképp Te mindenáron nagyobbat akartál fingani mint mások és becsokiztál a gatyába.
Nagyon meglepne, ha Szabó Úr általam egyébként nem ismert könyvében a pirosarany, paradicsompüré és horribile dictu a halászlékocka mint autentikus alapanyagok szerepelnének...
A magadfajta feltűnési viszketegségben szenvedők eszközei ezek az ízfokozós szarok amiktől a főztötök "jobb lesz" mint másé. Jobb a francokat, legfeljebb a vegetán szocializálódott nemzedék szájízének megfelelőbb.
A fokhagyma a másik dolog. Vannak halételek melyekbe nagyon kell, ilyen pl. a csukapörkölt...de a halászlé nem. Ha nem a legjobb minőségű halból főz az ember, egy gerezd fokhagyma segíthet eldugni az iszapízt de ez a módszer amit Te írtál, egy borzadály, ez rátelepszik a lé ízére, elnyom mindent.
Én nem állok neki referenciákat hazudni, hogy hányszor, hol, kinek főztem halászlét...bár van itt olyan, aki már evett belőle...helyette ajánlanék neked egy kis olvasnivalót a sajnos ritkán errejáró Süllőcske tollából. Gyakran idézem mert minden benne van aminek benne kell lenni és semmi nincs benne ami nem kell bele.
(Süllőcske, ugye nem haragszol?)
pasztortuz.blogspot.hu/2012/04/kovetkezzen-immar-sullocske-baratunk.html

Boar... 2015.11.23. 01:05:34

@Jekatyerina Belohabadorova:
Nincs "legfinomabb" meg "egyetlen helyes".
Van viszont helytelen, mégpedig amit Te le írtál, a zsírban dinsztelt hagymán indítás, az az. Így már nem halászlé hanem valami más...ennyire egyszerű.

Boar... 2015.11.23. 01:15:14

@A fickó:
Igazad van. De hiába mondom soxor sokaknak, hogy a szétfőtt halcafrangok már nem adnak az étel ízéhez semmit, a túl sokáig főzés pedig kifőzi az enyvet a csontokból noha nem ragasztót hanem halászlét akarunk főzni, nem hiszik el...
Az olajos tengeri halakról van egy kis sztori, ha jól emlékszem Nemeskéri Kiss Géza királyi fővadászmester tollából. Történ, hogy pénteki napon tartottak nagy vadászatot és hát böjti étekkel kellet volt megvendégelni az úri közönséget. Halászlét főztek, de hogy ne kelljen a halevésben kevésbé jártasoknak a szálkákkal vesződni, tőkehalból. Az eredmény valami rettentő büdös, rossz ízű "leves" lett amit igencsak fura tekintettel kanalaztak az összegyűlt arisztokraták. Egy angol vendég az étel ízét firtató kérdésre fajtájának diplomatikus módján annyit válaszolt, hogy "szeretném megtanulni szeretni" :-)

Boar... 2015.11.23. 01:16:17

@motoroskonyhaja:
Ja, még annyit: KTM forever!
:-)

©________ 2015.11.23. 09:41:11

@Boar...: helytelen fozes...:///

Nem is ertem, hogy tudod azt a sok okossagot megtartani a fejedben...

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.23. 09:45:53

@Boar...:

Igazad van, az a hosszú lére engedett halpaprikás. Ami legalább olyan jó, mint maga a halpaprikás.:O

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.23. 09:49:21

@Boar...: "A magadfajta feltűnési viszketegségben szenvedők eszközei ezek az ízfokozós szarok amiktől a főztötök "jobb lesz" mint másé. Jobb a francokat, legfeljebb a vegetán szocializálódott nemzedék szájízének megfelelőbb."

Nem látnám, hogy ebben a kocsmában bárki viszketegségben szenvedne, bár egy kocsmában minden előfordulhat.
Szart nem főzünk, és ilyet nem is mondunk itt. Legalább is eddig. Bár ki tudja mi lesz itt a legújabb szokás?
Az, hogy én szeretem a vegatát, nem jogosít fel téged semmire velem szemben. Mással szemben sem.

Topy 2015.11.23. 09:58:48

állítólag két étel van, aminek elkészítési módján egyébként tök normális és értelmes emberek becsületsértésig össze tudnak veszi: a lecsó és a halászlé
ezt az állítást most igazolva látom...

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.23. 10:05:24

@Topy:

Három az a kettő, kihagytad a paprikás krumplit.;D

Boar... 2015.11.23. 10:07:58

@Jekatyerina Belohabadorova:
A nyegle, személyeskedő beszólásaidtól még nem fogsz jobban érteni a halászléfőzéshez. Egy kis olvasás rádférne.

Boar... 2015.11.23. 10:11:02

@látjátok feleim szümtükkel:
Először olvasd el figyelmesebben, amire válaszolsz.
Ahhoz meg nem fogom az engedélyedet kérni, hogy véleményt alkossak a vegetáról és az azt használókról.

©________ 2015.11.23. 10:51:03

@Boar...: rád meg egy illemtanóra, és két pofon apádtól a stílusodért.

PiperPerabo 2015.11.23. 12:43:15

@Jekatyerina Belohabadorova: No itt még senki nem merte azt mondani nekednek, hogy köllene még gyarapodni. Boar megmondta. Még igaza is lehet. Mert olyan hihetően mondja. Te meg akarod, hogy higgyük. Ennyi a különbség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 13:12:06

@látjátok feleim szümtükkel: nameg a kocsonya es a porkolt:)
az "alap-magyar" etelek megosztoak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 13:15:46

most neztem kocsonyafozest az ATV-n videjon, mert gondolkodom a megvalositasan
hat ilyen kocsonyat eletemben nem ettem, de nem is fogok:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.23. 16:45:58

Köszönök szépen!
Tulajdonképpen bejött, amire számítottam, de inkább virtuálisan essetek egymásnak, mint tettleg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 17:10:47

@motoroskonyhaja: en nem ketelkedem benne amit mondassz, de ha nekem tobb mint 30 evig minden szombaton halaszlet kellene ennem, mar uszoim es kopoltyuim lennenek
megettetek majd 5 tonna pontyot
ezt alakarcintom
nalunk atlagban evi ketto volt
1 a nyari horgaszat
2 karacsony
tavaly voltam otthon es elfelejtettem enni, pedig vegigettem ami itt mas, mint othhon
a halaszle kimaradt
allitolag itt is van ponty de elaasak a fa melle tragyanak
boltban meg nem lattam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 17:13:11

@Waka: hame?
miva' miva' miva'

jovo aprilisban repulunk megint / ha meg less Europa/ es akkor keresek jo halszlelelohelyet, aki tud Eger es kornyeken jot, az ne kimeljen irja meg
/+ balaton+ bp./ bar tiszai szeretnek

Topy 2015.11.23. 17:27:07

@hagyma: Egertől csak egy ugrás Poroszló, Tisza híd Poroszló felőli oldalán a hídlábnál a Fehér Amúr
www.feheramur.hu

Vaczak2 2015.11.23. 17:46:27

Jóestét mindörökké!
Végre kezd olyan karajos "kitolom a szemed ha nem úgy főzöl ahogy én" hangulatom lenni. Istenem...
Mifelénk a szomszédságban sokan szeretik a halászlét ne nem elegen, ezért egyes családokat megosztó tevékenységgé vált a főzés-nem főzés. Ilyenkor összegyűjtöttük(tem) a szomszédok halait és nálunk bográcsban az udvaron megfőztük a legcsikorgóbb hidegben is. Közben toporogtunk a hóban és gyümölcsleveket (szilva, barack, cseresznye) fogyasztottunk, aztán mindenki hazavitte a saját adagját, nekem meg maradt ami maradt, a sűreje.
Ha jól emlékszem nem csináltunk sok faksznit a léből, mégis mindig mindenki elégedett volt vele.
De ma már ilyen alkalmak nincsenek, hó sincsen már.
Ahogy mondani szokták: régen még a jövő is jobb volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 18:03:20

@Topy: jartunk sokat poroszlora annak idejen, oda is
de sosem tudni mi valtozott
vagy jot uj es job
a feher amur volt a fejemben
@Vaczak2: mi az alaple- fuszer,zoldseg -passzir-majd a ponypatkok vonalon mozogtunk
es forron es csiposen:)
teszta nelkul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 18:12:25

@Topy: megneztem a honlapjukat, nem lehet rossz
van vagy 20 eve hogy arrajartam, hanem 25
kicsit hosszu az etlapjuk...
lehet utba ejtjuk:)
thx

Vaczak2 2015.11.23. 18:30:09

@hagyma: Jaja, bár zöldség csak hagyma (naná!) megy bele. Keszeg, kárász, harcsa, csuka ha akad. Passzír nem mindig, csak ha kedevünk van hozzá. Nagyon forrón és nagyon csípősen. házi fehér kenyér és fröccs.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 18:36:47

@Vaczak2: icipici paradicsom/ igaz az gyumolcs/ es paprika meg belefer
passzir na;unk kell:)
feher froccs
szaraz

turósmácsik 2015.11.23. 18:42:48

Vegetás popcornt falva olvastam ezt a remek vitát, rém szórakoztató:)))
Vajon élőben is ilyen heves pofozkodás zajlana a bogrács fölött, vagy csak így, tét nélkül lehet türhősködni?

Nálunk gyerekkoromban vegeta ment a halászlébe, tehát nekem ez a karácsonyi ízemlék, aztán kikupáltak a bajaiak a Duna mellett sátrazós Duna-túrákon, utána imádtam Szeged passzírozottjait, de a kömlődi csárda szintén ikon volt, így mindig betértünk, ha arra jártunk, majd egyszer csak egy barátunk elkészítette a tiszta esszenciát a finoman posírozott halfilékkel. Akkor most melyik volt az igazi?
És ki fogja megmondani a tutit???? Na ezek az élet nagy kérdései!!!!

©________ 2015.11.23. 18:47:57

@turósmácsik: exanyósom halászlékockát vagy fagyasztott sűrítményt tett bele.
úgy se volt rossz.

©________ 2015.11.23. 18:50:05

@hagyma: állítólag a britek is piszkálják csak a pontyot. nekem az egyik kedvencem*. főleg ha nagy, és a hasán van egy kis zsír....

*mondjuk én minden halat szeretek, kivéve a busát...

turósmácsik 2015.11.23. 18:58:40

@Jekatyerina Belohabadorova: Biztos valami xeno lehetett, esetleg megromlott az ízlése.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 19:23:05

@Jekatyerina Belohabadorova: hat nekem nem kedvencem, de halaszleben igen
abba az kell
egyebSt nem igazan kedvencem
suger harcsa a favorit

/az ATV-n fozott kocsonyaba tojasfeherjet tettek meg kecsapot:(/

1kutya 2015.11.23. 19:25:43

@hagyma: én mindig útba ejtem he lehet, a harcsa halléjük (halászlé? na neee!!! :) egészen tűrhető, az "ipari" előállítás ellenére...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 19:26:05

tojasfejerhebol keszult habot a pontossag kedveert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 19:28:58

@1kutya: hat pont olyat keresnek ami nem ipari eloallitas, de fozni nem fogok
de majd talalok, meg fel ev 7 honap
az is lehet hogy szeptember less belole
de most tenyleg eszembe jutott, hogy a halaszlet kihagytam es ezzel egyutt Marynek sem mutattam be
es meg a libamaj maradt ki
nem kaoptam a boltban
vendegloben meg nem akartam
/igen mint mondtam az etterem etlapja gyanusan hosszu, nem szivesen eszek ott ahol 20-nal tobb etel van/

1kutya 2015.11.23. 19:34:52

@hagyma: mármint úgy ipari, hogy nagy mennyiségben csinálják, nem tudok úgy odamenni, hogy ne legyen tele a parkolójuk és minimum a vendégek fele halászlét eszik. és ami még +1 pont náluk, hogy friss, fehér kenyeret kínálnak hozzá...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 19:40:36

@1kutya: ja OK
halaszlevel nincs gond ha nagy mennyisegben keszul
foleg ha van ra evo
lehet ott kotunk majd ki
hatha meg panzio is lenne felette...

1kutya 2015.11.23. 19:44:10

visszaolvasva: a vitához nem nagyon tudok hozzászólni, miután végig járva az egész országot, csillió változatban ettem már hallevet (sőt nem is olyan rég Cséfán hallevest is, ami hasonlít a mi húslevesünkre) és mind ízlett, mert szeretem a halat minden formájában! egyébként én készítek alaplevet fejből, farokból, apróhalból, szitán/szűrőn tessék-lássék átnyomogatom és abba megy a pontypatkó/harcsaszelet (mikor mit ás a Jóisten :). amit viszont kifejezetten rühellek, az a belsőség (ikra, haltej), azt soha nem teszem bele...

©________ 2015.11.23. 19:50:08

@hagyma: jut eszembe, mi van a vicziánnal, mostanában nem emlegeted.

©________ 2015.11.23. 19:50:45

@hagyma: olyat szoktak, a lé tisztítása céljából.

©________ 2015.11.23. 19:51:29

@1kutya: azokat küldd el nekem....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 20:00:13

@Jekatyerina Belohabadorova: aze' tettek ott is
de nekem nemgyerebe
vician ujra megnosult szerintem jol van
es motorozik
amugy komuves
@1kutya: azt nem lattam a honlapon
ikrat imadom benne

Benikuty 2015.11.23. 20:55:23

Jó ez a halászlé, ahogy van. Én csak a füstölt paprikát hagynám ki, de kinek a pap...
Ettem az országban számtalant, szegedi és bajai módra készültet, jót, rosszat, de ehetetlent talán csak egyet, Solton. Számomra az etalon az Érsekcsanádi Rév-csárda halászleve, ajánlom mindenkinek, ha arra jár, nem bánja meg!
Az idén Karácsonykor is bajai tipusú bográcsban, akasztói szikipontyból főzöm, a gyufatésztát a drága mama gyúrja frissen! 20 literes a bogrács, ha valaki erre járna... :D

Fenchurch68 2015.11.23. 21:13:52

Nekem nagyon bejött a halászlé (főleg a korhely harcsa) Tiszaújvárosnál, a Sziget csárdában.

Viszont húsz éven át minden karácsonykor volt egy menetrend, abba nem fért bele, hogy a húsz asztalnál ülőből (akikre persze én főztem, én találtam ki, én szereztem be stb.) csak anyám meg én szerettük a halászlét. Akkor bizony elmentem valami nagy közértbe, vettem halászlékockát, fagyasztott sűrítményt, két pontypatkót, tejet és ikrát, oszt' összefőztem. Vegetát nem tettem bele, de ha szerettük volna, miért is ne? Ketten ettük, három napig, hozta a régi karácsonyok "nem fürdünk egy hétig, mert ott úszik a ponty a kádban" hangulatát, ez nekem kellett a karácsonyfa mellé.

Topy 2015.11.23. 21:14:26

@hagyma: Poroszlón is, Tiszafüreden is találsz szállást, dögivel :)

Boar... 2015.11.23. 21:14:53

@Jekatyerina Belohabadorova:
Szegény apám már nem él, ne vedd a szádra te szánalmas hülye picsa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 21:57:49

@Topy: majd szetnezek
mer' a minoseg is szamit, meg horgasznek is egyet:)
nem tudom otthon lehet-e venni horgaszjegyet mondjuk a tiszara

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 22:21:29

@Topy: nincs kizarva eltoltunk 2-3 napot
megnyugtato, hogy egyszerubb let a horgaszjegy, mint az en idomben
/annyira nem egyseru min mifelenk, bemegyek a wal martba es veszek 30 dollarert oszt jo egesz north carolinara:)/
de jelentos az elorelepes
az en idomben majdnem protekcio kellett meg vizsga anyam tyukja/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 22:23:56

1 evre, azt kihagytam, de nem megfizethetetlen a napijegy:) a Tisza-tora
mondjuk a regisztracio meg foleg a vizsga az vices:)

©________ 2015.11.23. 22:28:29

@hagyma: a makosteszta se volt kizarva, aztan mi lett belole....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 22:52:42

@Jekatyerina Belohabadorova: az elkeszult, cask kesve
tavaly voltunk otthon, az kb 3 evet tolodott, majd jovore majd jovore, de megtortent
jovore tuti megyunk es nem 2 hetre mint multkor, de legalabb 1 honapra
de az sm nagyon sok, hogy hollandia nemtorszag is tervben van
/nemetekert nem rajongok de nejem ose apai agon onnan vannk/
szoval jol at kell gondolni
tavaly sokat tanultam
mit es hogyan tervezzunk, jovore meg job less
foleg hogy tobb less az ido
meg hogy egert es buudapestet mar nem kell kuloniosebben megmutatno m Marynek, azt tutrisztikailag kivegeztuk tavaly
O is mondta, jovore kisebb fajvakba is szetnezne erre jo lehet a Tisza kornyeke, balaton is jatszhat
esszoval jovore inkabb nyaralas jelleget adnek az utnak nem truistaskodast

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 22:55:23

es halaszle libamaj es nyarsalas feltetlen
ezeket nagyon sajnalom hogy kihagytuk, de nem volt ra ido hely stb
zsiros kenyeret is tavaly evett eleteben eloszor egy egri borospinceben

motoroskonyhaja 2015.11.24. 00:31:22

@hagyma: Nekem is majdnem azok nőttek :) a volt feleségemék családja minden egyes szombaton ezt készítette, jó időben bográcsban, rossz időben fazékban. Kb. olyan volt, mint a vasárnapi húsleves; nekem is a könyökömön jött ki. Ők a klasszikus bajai halászlét készítették, és mindig pontyból. Jó 10-15 éve már csak másfél-kétévente kívánom meg ezt a fajta ételt, lehet nem véletlenül :)

A fickó 2015.11.24. 00:35:00

@Benikuty: ...én még a lazacfejet is kihagynám. :) A napokban tervezem egyébként akasztói szikiponty beszerzését. Annak állítólag a bőre is jobb. Csak élve kéne, hogy le tudjam jimézni. Csinálnék egy jó rácpontyot ropogós bőrrel, finom krumplival. :)

motoroskonyhaja 2015.11.24. 00:39:57

@Boar...: Kedves, talán hallottad már a mondást, hogy a stílus maga az ember. A kommented téged minősít az alpári szövegeddel együtt.
Feltűnési viszketegség? Miért is? Mert azt írtam kommentben, hogy én máshogy készítem? Sem linket, sem receptet nem írtam hozzá. Persze Te tudod egyedül a tutit, hiszen Te szartad a spanyolviaszt, és mindenki más hülye, ha nem a Te általad egyedülinek tartott recept alapján készíti ezt az ételt.

Szabó úr könyvében: "Fokhagyma, disznózsír, füstölt szalonna, csipetke, halászlékocka, paradicsomlé, vörösbor, fehérbor, piros arany, babérlevél, krumpli, tv paprika, vegeta, erős pista, " csupán pár olyan hozzávaló, amit az emberek manapság használnak halászlé-készítéshez a Közép-Duna mentén. De -ahogy a szerző is írta- "lehet, hogy megbotránkoznak majd az elkészítés módozatain. Ne tegyék, hiszen ezeket az ételleírásokat a főzőik azért adják közre, mert saját maguknak, családjuknak, baráti körüknek ezek ízlenek a legjobban".

Mert lehet máshogy is készíteni kedves Boar, még akkor is, ha Neked nem tetszik...

Benikuty 2015.11.24. 01:30:27

@A fickó: Akasztó nincs messze, ahhoz el kell menned oda... :) Mellesleg, megnézném, mert sosem láttam élőben, és az általam ismert dunai halászok sem, sajnos.
Az akasztói ponty valóban remek alapanyag, egy ideje át is álltam a fehértóiról. Elég sok idő kellett, amíg mások is észrevették ;)
Az ottani csárda árainak megítélésétől eltekintenék, pár éve még bőven a megfizethető kategóriába esett, ettem is ott sokat a Mamáért menet...
A lazac dolgot biztosan reflexből nem vettem észre. Nem eszem a hazai boltokban kapható ismeretlen eredetű termesztett lazacokból, bár a békási halasnál néha elcsábulok, és veszek 5-10 dekát...a kutyának :D
Kicsit off...egyre inkább figyelek az alapanyagok eredetére, hosszú idő kellett pl. megfelelő sertés felkutatására. Hal, kecske, csirke megvan, néha galamb is beesik.

Benikuty 2015.11.24. 01:35:03

@Jekatyerina Belohabadorova: pedig erre is kiváló a bajai halászlé! Lekanalazzuk a levet, aztán a hátramaradt tésztára mákot hintünk, megcukrozzuk... :)

A fickó 2015.11.24. 01:59:28

Akkor kockázzunk!:D

Az alábbi linken olvasható a „Magdi” halászlékocka összetevői:

www.kajapedia.hu/?p=recipe&recipe=706

Mint láthatjuk, semmi olyan nincs benne, amit ne tudnánk jó minőségben is beletenni frissen is a lébe, ha akarnánk, eltekintve többi "nélkülözhetetlen" összetevőtől. :)

- hidrogénezett növényi zsír (Kell ez bele?)
Ha az alaplevünk nem lenne kellően zsíros a paprika kioldásához, néhány kanálka jó minőségű olívaolaj használható.
- napraforgó lecitin (emulzióképző)
Ha a fűszerpaprikával erősen forraljuk a levet kellően jó minőségű emulzió képződik a paprikával, olajával.
- rozmaringkivonat (Ez tényleg hiányozna valakinek egy halászléből?)
- jódozott só
- őrölt pirospaprika 14%
- szárított halhús készítmény 12,7%
Az utóbbiból meg csak akad otthon friss is, ha már beszereztük a halat.
- ízfokozó (nátrium glutamát)
Ha mindenáron ízt akarunk fokozni, használjunk inkább kevéske vietnámi halszószt.
- kukoricakeményítő (Minek is a keményítő a halászlébe?)
- vöröshagymapor
- cukor
- fokhagyma
- színezék (szulfitos-ammóniás-karamell, hogy legyen már valami színe is a kockának, ugye?)
- chili paprika

Tehát, még egyszer, semmi olyan lényeges összetevő nincs ebben a csodakockában, ami ne lenne otthon egy alap háztartást vezető emberkének. Ez is ugyanolyan parasztvakítás, mint a pudingpor, ami nem más, mint egy adag keményítő, aromával és némi színezékkel kiszerelve.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.24. 09:31:28

@A fickó:

Az te is elismered ugye, hogy az ízlések eltérőek? Nos akkor azt is, hogy van akinek a kocka más ízvilágot ad, mint neked? Ha igen, akkor gondolom elismered másoknak azt a jogát, hogy ilyet tegyen a saját ételébe. Neked ettől még nem kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.24. 13:18:52

@A fickó: ez mind igaz, de meg is fordithatom a dolgot
ha ilyenek vannak benne, miert ne dobhatnek bele egyet-kettot a lebe?
rosszabb nem less tole...
tehat osszefoglalva, semi olyan nincs benne ami problemat okozna egy halaszlet evo "emberkenek".

A fickó 2015.11.24. 14:28:13

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen, mindenki azt tesz a halászlébe amit akar, ha nem nekem kell megenni. :D Csak arra akartam rávilágítani, hogy a kockák lényegi eleme az ízfokozó és ezt kell eladni díszcsomagolásban, ezért is tartalmaz sok más felesleges kitöltő anyagot. A msg-t kínai boltokban kilóra lehet fillérekért vásárolni. Ha, ebből adunk a lébe ugyanazt érjük el, felesleges körítés nélkül. Az emberek hozzászoktak ehhez ízhez (umami), már csecsemő korukban, hiszen az anyatej is bőséggel tartalmaz msg-t. Szerintem nem bűn az ízfokozó használata, de ha tehetjük tegyük természetes ízfokozókkal, például kombu, szardella, halszósz, paradicsom és még sorolhatnám. Én is csempészek időnként a leveimbe egy kis jó minőségű halszószt, de csak annyit, hogy ne lehessen kiérezni, ez egyébként sóz is egyben.

Boar... 2015.11.24. 21:01:57

@látjátok feleim szümtükkel: @motoroskonyhaja:
Mindenki azt tesz a levesébe amit akar, csak akkor az már nem halászlé...
@motoroskonyhaja:
Nem beszéltem egyedüli receptről. Elég szánalmas próbálkozás a másik mondanivalójának sarkításával, kiforgatásával "előnyhöz jutni".
Egész egyszerűen vannak bizonyos szabályok amiket illik betartani illetve ha nem azok alapján készül az étel akkor más néven nevezzük. A téliszalámiba is tehetsz paprikát de akkor már nem téliszalámi lesz.
"Szabó úr könyvében: "Fokhagyma, disznózsír, füstölt szalonna, csipetke, halászlékocka, paradicsomlé, vörösbor, fehérbor, piros arany, babérlevél, krumpli, tv paprika, vegeta, erős pista,"
Ha "Szabó Úr" ezekután még halászlének nevezi az ekként kreált étkeket, akkor nem is bánom annyira, hogy nem olvastam a művét. Úgy előttem van ahogy bemegy a duna...-i kocsmába oszt nekiszegezi a kérdést a t. egybegyűlteknek, hogy "Na emberek, ki hogy csinálja a halászlét?" aztán ami elhangzik azt szép sorban lejegyzi a vegetától a szárított macskaszarig majd mindegyiket kinevezi autentikus dunamenti halászléreceptnek.
Kétféle hülye van. Az egyik aki ezt megteszi, a másik meg aki hivatkozik rá.
Gondolom, nem nézted a linket amit ajánlottam neked.
Pedig igencsak rád férne.

Boar... 2015.11.24. 21:07:44

@Benikuty:
Én évek óta járok Akasztóra sziki pontyért. Van ennél jobb hal is de tenyésztettben-és számomra elérhető távolságban-messze ez viszi a prímet. Egy bajom velük, hogy sokszor inkább nyűgnek mint kedves vendégnek érzed magad...amikor az egyik tartályban szép, három kiló körüli pontyok úszkálnak a másikban meg nyüheteg egykilósak, aztán hiába kéred, nem akarnak adni a nagyobbakból mert "az konyhára megy, a főnök nem engedi".
A csárdában, ha már ott járok, "pontynyak" halászlét szoktam kérni, azt frissen főzik bele és bár nem olcsó, de az adag is emberes.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.25. 07:19:12

Eccer a kivagyi ember hatodmagával bement a kocsmába, és halászlét kért. Mondja a felszolgáló hányat, mire az ember, ha hányat akkor nem is kérek.

Benikuty 2015.11.25. 09:24:49

@Boar...: "vakok között félszemű a király" :D

Benikuty 2015.11.25. 09:27:43

@motoroskonyhaja: azt a halászlevet egye meg Szabó úr, kedves egészségére!

Benikuty 2015.11.25. 09:29:43

@A fickó: hát igen, egy szép telt cici valóban hozza az unami-t :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.25. 20:05:51

@Boar...: Az a bizonyos első szelet a haltörzsből édesanyám nagy kedvence volt. Csaknem szálkamentes, pár nagy csont van csak benne, majdnem olyan jó falat, mint a ponty feje.

Boar... 2015.11.25. 20:30:19

@Waka: "Gallér"-nak hívjuk, nálunk is csemege. Akasztón nyilván azért gyűlik össze mert sok halat filéznek és ezt levágják előtte.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.11.29. 20:42:56

@Boar...: Igen, én ettem a halászlevedből. Úgy főzted, ahogy én szoktam és szeretem, a végeredmény pedig pompás volt.

Jó, h Süllőcske alapművét ajánlottad. Tudtam, h 92 kommentben legalább egyszer meg lesz említve :)))

Boar... 2015.11.29. 23:29:19

@PO:
Süllőcske írása valóban alapmű. Jókor volt jó helyen és a tőle elvárható módon kitűnően írta meg.
A minap tévedésből küldtem Neked egy emailt, véletlenül továbbscrolloztam a címlistában. Aztán másnap reklamáltam a kolléganőmnél, hogy miért nem válaszol... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.06. 20:14:25

@Boar...: Jaaa ... A nyugdijat is megvedtek ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.07. 22:44:28

@Andrass9: hat meg
ha meg lenne ugyanaz a szisztema magannyugdijban, mar sokan nem kapnanak semi nyugdijat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.08. 04:54:49

@Andrass9: szerintem se
az amrikai szisztemat gondolom ismered
senkinek sincs megtiltva a magankassza, miutan befizette a kotelezot, amit mindenki...
most eppen Go Redskins
tegnap vegig buktam a napot, a steelers visszahozott ejjelre, ma meg a redskins megfejelhetne:)

Clau Cko 2017.12.30. 16:46:11

Uristen kutyanak semmi halat se szalkat jezusom jo hogy nem doglottek meg :(

BOAR 2017.12.30. 17:00:08

@Clau Cko: Jó nagy marha lehetsz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 17:07:01

@Clau Cko: Szerintem ne aggódj! Az a kutya azóta legalább hússzor kapot szálkát meg halat, és ettől vidám!
Az állatok sokkal ügyesebben fogyasztják el azokat az ételeket, amiket genetikusan tudják, hogy jó nekik. A gyomrukban meg szinte azonnal feloldódnak a szálkák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 17:08:58

@BOAR: Ne bántsd, újfiú még a blogoszférában. Első kommentje a mai regisztrálásával együtt. Amúgy tipikus városi palotapincsitartó reakció, nem lepett meg.
süti beállítások módosítása