Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az első halászlevem

2012.10.20. 07:00 Andrass9

Évek óta keresem a jó halászlét étteremekben. Étteremben, mert a szomszédasszony finomat főz, de hozzá mégsem állíthatok be, hogy most gyorsan főzzön egyet. Jót főz az öccse is, de csak nyáron és csak Gárdonyban - ha fog halat (idén sokat fogott).

A Fény utcai piacon jártam ügyintézés után, és szemembe ötlött a Hortobágyi Halgazdaság halboltja az emeleten a külső soron. Egyszer már gondoltam, hogy megnézem, de nem voltak nyitva. Van még halas bőven a piacon, de azt hallottam, a hortobágyi ponty az finom. Megálltam hát a pult előtt, bámészkodtam. Volt ott minden: ponty szeletek, fejek, uszonyok és farkak, harcsa borda, ikra belsőség. Láttam a közeli zöldségesnél almapaprikát is 10 kilós zsákban 800-ért - ezt el kéne tenni télire! Gyors telefon haza, de ahogy elújságoltam a feleségemnek, azzal a mondattal le is beszéltem magam róla. Van a kamrában saját peperoni és mini bell savanyítva - az több évre is elég lesz. De csak ott bambultam a halaspult előtt, amikor jött Lucifer, és beleültette a kisördögöt a fejembe, aki aztán ott duruzsolt, hogy "főzz halászlét tenmagad". Még egy darabig ellenálltam, de végül csak elbuktam!

Vettem hát:

  • 2 nagy ponty fej
  • 45 dkg ikra
  • 50 dkg belsőség sok májjal, meg kibontatlan ikrával
  • 70 dkg ponty első uszony körüli csont és hús valamint srégen elvágott pontyfarok
  • 2 kiló élőponty, amit kértem, hogy tiszítsanak meg és darabolják fel, mert lusta vagyok.

Ez összességében kicsit több, mint 4 kiló, amiben mindössze 8 pontypatkó volt, de gondoltam ennyi elég lesz. Kis lelkiismeretfurdalással vittem haza a nagy zacskónyi halat: feleségem még a hal szagától is elmenekül. Aznap már nem csináltam vele semmit, csupán duplazacskóban a hűtő leghátsó bugyraiba tettem, ahol 2 C az átlaghőmérséklet.

Eljött a reggel, feleségem elment dolgozóba, szabad volt a konyha még halazásra is! Egy kis időt azért eltöltöttem néhány halászlé recept olvasásával - főleg az arányok miatt, de végül is előkészítettem az alábbi nyersanyagokat:

100.jpg

  • 1,25 kg vereshagyma (ez a spájzból)
  • 22 dkg pirospaprika Süllőcskétől
  • 6 dkg csípős paprika Bátyáról
  • 9 dkg durva szemű só (a mennyiségeket a főzés után számoltam ki a tárolók súlycsökkenéséből)

Gyufatészta is kell, mert én azért valahol bajai kéne, hogy legyek, hát ahhoz pedig:

  • 20 dkg BF55-ös rétesliszt
  • 30 dkg BL55-ös fehérliszt
  • 4 nagy tojás
  • 1/2 dl víz

3 óra - kezdhetem a feldolgozást. A tűzrakóhelyet már előkészítettem, a bogrács tiszta (gondolom, ismerős kicsit nektek is). A halnak kell 2 óra a sóban és este 7-re a levesnek el kell készülnie tésztástól!

100a.jpg

Kivettem a halas csomagot a hűtőből, kibontottam a zacskőkat és itt ért egy nagy meglepetés: NEM VOLT HALSZAG! Nagyon frissnek kell lennie a halnak, ahhoz, hogy ne érezzem a halszagot!

Fellelkesedve nekiláttam szétválogatni a halkatrészeket sózáshoz. Elsőnek az ikrát hártyáztam le, amivel nem volt sok dolgom, az már konyhakész volt. Találtam viszont egy szem óriás ikrát, amit nem tudom hogy varázsolt oda a halas. A bal kép bal alján, illetve a jobb kép jobb alsó sarkában látható fényes golyóról van szó. Azért ezt is beletettem, de a továbbiakban el is feledkeztem róla. 

101.jpg 102.jpg

Jött a ponty, amiből kiemeltem a patkót, farokszeletet és azt is alaposan besóztam. A másik oldalát is majd egy külön dobozba tettem.

103.jpg 104.jpg

A ponty belsőségei közt találtam ikrát, amit már le kellet hártyázni és azt is az ikrásdobozba tettem. Nem egy nagy dolog az ikrát meghámozni, nem kell tőle félni. Találtam sok májat is, meg valamit, ami talán a lépe lehet a halnak. Utólag finomnak bizonyult!

105.jpg 106.jpg

Jöttek a harcsabordák - abban jó sok csont van, biztosan segít majd süríteni a levet. Megpucoltam a fejeket is: a halas a keserüfogat kivette (fogalmam sincs hol kellene keresni), kivettem a kopoltyúkat és a szemeket is - nem szeretem, ha visszanéz a tányérból az ebédem. Ez a félelem azóta van bennem, hogy Tokioban egy roppan elegáns klubban vacsoráztatott a vendéglátom, és majdnem minden mozgott még a tányérban ( gggrrrrr ), bár ezt az ötödik napon már megszoktam.

107.jpg 108.jpg

Ezeket a csontos részeket felrétegezve egy harmadik dobozba tettem persze szépen megsózva!

109.jpg 110.jpg 111.jpg

A hagymát megpucoltam, durván megvágtam, majd az apritóban kicsire vágtam a géppel. Az egészet a halas doboz tetejére terítettem

112.jpg 113.jpg

Ezek a dobozok nagyon jól záródó tetővel rendelkeznek, így nyugodtan visszatettem a hűtőbe - nem lesz halszag.

4 óra. Kezdjük a tésztagyúrást, a főzés közben úgysem érek majd rá. Nagyon szépek a tojások, de azért adtam egy féldeci vizet is hozzá. A durva munkát a robotgépre bíztam. Ha gyúrt tésztát készítek, általában fele-fele arányban használok réteslisztet és simalisztet. Az egyszerfogós rétesliszttel még jobb eredményeim vannak, így most is azt használtam.

115.jpg 116.jpg

Kiborítottam egy alaposan lisztezett deszkára, megszórtam bátran további liszttel, mert puha volt. Ki is nyújtottam  szép nagyra és elkezdtem szeletelni. Ragadt. Összeragadt. A fene, akkor most újra összegyúrom, hogy kemény legyen. Régebben nem géppel kezdtem a keverést, így most nem is éreztem, elég-e a liszt a tésztában. Minden esetre gyanúsan könnyű volt nyújtani.

117.jpg 118.jpg
120.jpg 121.jpg

A kemény tésztát rendes munka volt 1 mm vastagra nyújtani, de végül is győztem! A tészta maradhat a deszkán kicsit száradni, az nem árt neki.

122.jpg 123.jpg

Már 5 óra elmúlt! A hal majdnem 2 órája a sóban, nekiláthatok a tűznek és a főzésnek. A legutóbbi tudományos vizsgálatok és mérések kimutatták , hogy a halászlevet lehet felfelé szélesedő bográcsban is főzni, valamint nagy lángon kell dolgozni. Ez nekem kedvez, nincs halászléfőző bográcsom, van viszont vas meg réz is. Méregettem a nagyobbik vasat - az csak 10 literes, nem kockáztatok: 1,25kg hagyma, 4kg hal, 5 liter víz éppen 10 liter vagy ki is csordul. Marad a kedvenc, amit mindig használok nagy mennyiségeknél: egy 35 literes szilvafőző rézüst. Lehetne kicsit tisztább is, de ez már évek folyamán égett bele. Rontani nem fog a dolgokon. A tűzrakóból kilapátoltam 2 talicskányi ázott hamut - ment a komposztra, mint kálium forrás - és felemeltem a rácsot 4 téglára, hogy nagyobb huzatja legyen a tűznek. Némi fenyő is bekerült, de ez csak gyújtósnak kellett, innentől sárgabarackon és cseresznyén fog a halászlé főni (ez van legfelül a farakáson).

125.jpg 126.jpg

Először beletettem a hagymát az aljára, majd a tetejére fektettem az összes csontot/fejet/farkot.

127.jpg 128.jpg

Kimértem 5 liter vizet (a tudósok szerint 1kg halhoz 1,2 l víz kell - kerekítettem kicsit) a halra. Feltettem a bográcsot a tűzre és drukkoltam. Időben jól állok, még csak 17:30, van időm.

129.jpg 130.jpg

17:45 ellenőrzés. Kicsit kicsi a láng, pakoljunk alá alaposabban! Utána töltöttem bő két liter vizet, nagyon sokat elforrt, biztosan szükség lesz még rá.

131.jpg 132.jpg

18:15 Zubog, habját elfőtte, elő a paprikával. Azért nem csak én cimkézek, néha a feleségem is :) Az édespaprikából egy púpozott szedőkanállal, a csípősből (amin persze nincs cimke, csak valami halvány szöveg, hogy "csi") pedig egy evőkanálnyit szórtam a zubogó lé tetejére. Azt azért tudni kell, hogy ez egy szép nagy tálaló kanál, kb 6 evőkanálnyi.

133.jpg 134.jpg 135.jpg

Fél 7. Beletettem a patkókat is a szép piros lébe. Feltettem forrni a tésztavizet a gázra.

136.jpg

18:50  Mehet az ikra és egy újabb nagykanál paprika is a lébe, aminek így pont 10 perce van a kiteljesedésig. Közben telefon: a vendégek késnek, lekapcsolom a tüzet a tésztavíz alatt. Dühöngök.

137.jpg

Háromnegyed nyolc. Tűkön állok (ülni nincs türelmem). A tésztát is megfőztem azóta, a hallé is várakozik a fogyasztókra.

138.jpg 139.jpg

Befutnak a vendégek, tálalok és nagy csend. Mindenki csak eszik és eszik. Az utolsó szálka után nagyon megdícsérték, ki-ki 3 tányérral evett, meg jutott a gyerekeknek is dobozban.

140.jpg 141.jpg 142.jpg

Másnap reggel feltettem a bográcsot a gázra, mert a kocsonyát nem tudnám lefagyasztani. Leöntöttem a levét, kiszedtem a bográcsból a maradék ikrát, halat és bedobozoltam magamnak szűkösebb időkre. Azért egy kisfazéknyit megtartottam, amit ma és holnap ebédelek. A dobozok persze a varázshüttőben végezték, a maradék halkatrészekkel a kutyát és macskát örvendeztettem meg. Igaz volt a hír, hogy a Hortobágyi Halgazdaság mínőséget tenyészt! Hozzá kell még adnom: a Fény utcai boltjuk eladói - akik nagy lelkesedéssel segítettek kiválasztani a mindenféle halkatrészeket - roppant nagy türelemmel viseltettek beszédes vásárlásom alatt.

143.jpg 144.jpg

Néhány leckét megtanultam ezalatt a főzőcskézés alatt:

  1. Soha ne készülj egy étellel akkorra, amikorra a vendégeidet hívtad. Biztos késni fognak!
  2. A tökéletes halászlé a hal, a hagyma és a paprika minőségén múlik. Persze a jó víz és rendes só is kell bele.
  3. Az én kedvenc halászlém csak az előbbi 5 összetevőből áll.
  4. A jó paprika áldás. Köszönd meg, ha hozzájutsz, és takarékoskodj vele az igényesebb ételekig. Köszönöm, Süllőcske!
  5. Ne becsülj le semmiféle halászlé típust. Van aki a szegedit, van aki bajait, vagy akár balatonit főz. Mindnek megvan a maga varázsa.
  6. A jó hal nem halszagú! (Ezt ugyan már tudtam régről - most is kifordulok egy boltból, ha érzem a hal szagát, mert ott valami nincs rendben)

Konklúzióm:

Megtaláltam azt a halászlevet, amit évek óta kerestem!

135 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr664858823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 13:06:26

@anica inkognitóban: Én meg egy halászléért (ma nem lesz szokásos szombati hal/herkentyű nap, készülvén a holnapra).
Nálunk egyszer másfél órával hamarabb érkeztek a vendégek: a kacsa már éppen megsült, de még nem volt felvágva, ami után ugyebár a konyhát még illő rendbe is rakni... (nem örültem nagyon).

PiperPerabo 2012.10.20. 13:08:08

@Benikuty: "(Szegeden a Tisza szabályozása következtében drámaian megcsappant halállomány okaként a kapzsi vendéglátósok találták ki, hogy a szemetet is belepasszírozzák, aztán aranyárban rásózzák a bamba vendégre, persze jól megideologizálva. Szerintem.)"
Kedves Benikuty!
Ez, amolyan MBT-féle aranyigazság, amit majd süllőcske fog véglegesen megcáfolni.
Egészen biztos voltam abban, hogy az a poszt, megosztó lesz. Nem akartam okoskodni már az első kommentben és most sem fogok.
András bajai halászleve is fonódik a szegedivel. Ha szándékos volt, ha nem.
Kimondottan kedvelem a bajait, de szegedit imádom!
Legyen rá egyszer alkalom, hogy ki is próbáljuk.
Legyél ott te is, és legyen ott mindenki, aki tiszteli a halak adományait.
A halászlevet például...
( azért hozzál majd kolbászt, szalámit és szalonnát is...))

Hurri Kán 2012.10.20. 13:08:09

@anica inkognitóban:
Kellő mennyiségű vörösbort kell fogyasztani, mire jönnek a vendégek, hogy már semmin ne húzd fel magad. ;)
Amúgy is enni jönnek, nem szagolgatni. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 13:19:04

@Andrass9: kösz, de marhát főztem a fiúknak, apóst kímélendő hagyományos fűszerezéssel. én helyette délután herkentyűket eszem, @Mitzi von Küche: hatására :D
@gyvy: te, én vörösbor nélkül is annyira megtanultam kezelni a helyzetet, hogy nagyon :))

Benikuty 2012.10.20. 13:50:28

@PiperPerabo: nyilván nem fogalmaztam pontosan. Nem a szegedit nézem le, hanem azt a szegedi módszert, hogy szemét halakból passzíroznak,-vendéglősök.
Az arany igazságot, pedig nem MBT-tól vettem, hanem saját tapasztalatból, nevezetesen a Fehértói kalandomból. Saját magamnak mondok ellent: ettem ott parádésan jót is, de akkor valahogy a szakács nem keverte össze, hogy ő most levest csináljon, vagy főzeléket:)
@gyvy: na, egyszer nekem sikerült annyit innom nyugtatóként, hogy a több mint két órát késő véndögöket elküldtem halál izéjére, aztán, még ők voltak megsértődve, pedig a szó szoros értelmében elb*szták az időt. Azóta percre pontosak:D

Benikuty 2012.10.20. 13:52:01

@PiperPerabo: "( azért hozzál majd kolbászt, szalámit és szalonnát is...)) "
mé'azt is tesz Süllőcske a lébe?:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 14:13:27

@PiperPerabo: Hajrá, versenyre fel! Szegedi vs. bajai, kömlődi, stb. halászlevek nemes vetélkedése.(Zsűrizést vállalok.)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.20. 14:15:35

@Benikuty: van aki, nem is kevés, aki a szegedi halászlevet szereti. Ha az jó, s miért, ne lehetne, akkor többet ér bármilyen gasztrosznob szűzlány fingján füstölt paprikával készültnél.
Én nem gondolom, hogy a Tiszában szemét halak élnének. Tudod errefelé a parasztok örülni tudnak egy keszegnek is.
Azt meg tudjuk be az alkotás örömének, hogy valaki kitalálta, hogy klasszikus sült keszegen túl másra is fel lehet használni ezt a kiváló ízű halat.
Egyébként pontosan melyik halat minősíted szemétnek. Izléseken pedig nem érdemes vitázni. Volt, hogy Baján ettünk halászlevet, s átmentünk Szegedre, hogy valami jó is érjen minket. Ettől még a fene megesz, hogy hagyjanak bajai módra halászlevet főzni

Hurri Kán 2012.10.20. 14:27:09

@Benikuty:
Kínai orvosok is megmondották volt, legjobb gyógyítás tulajdonképpen a megelőzés. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 14:28:43

@Benikuty: azért az egy teljesen méltányolható ok volt a késésre :DDD

Benikuty 2012.10.20. 15:00:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): a jó keszegnek én is örülök:) Csak nincs semmi keresnivalója halászlébe passzírozva, tehát szeméten az oda nem valót értettem.
Egyébként is, minden, ami étel, azt megbecsülöm, semmit nem nézek le, nekem egy zsíros deszka sem szar, sőt! Ez eléggé belém lett égetve, a hatvanas évek eleje, ha érted...:(
Nem arról van szó, hogy Szegeden csak rosszat, Baján pedig csak jót csinálnak. Tud a passzírozott is jó lenni, de ami nem belevaló, az nem, főleg nem főzelék sűrűre gyalázva. A hallé legyen könnyű, üde, friss és kissé csípős, persze nem árt, ha van némi korpusza, abból a halból, ami belevaló. (ami nem kárász, compó, meg egyebek...)Megjegyzem, hogy ikra sem jó bele, mert olyanná fő, mint a fűrészpor, viszont a tej, az valami mennyei.

medvedr 2012.10.20. 15:48:25

@Benikuty: Akkor miért voltál ideges? Irigykedtél mi? :)

medvedr 2012.10.20. 15:55:47

@PiperPerabo: Azt hiszem a tiszai halállomány az az 1940-es éveket jövető évtizedek iparosítása miatt csappant meg legjobban. Bár nem vagyok benne biztos. Végre valaki aki mint én is, a szegedi halászlét szereti jobban, bár nekem jöhet a dunai is.Amit nem értek a dunai halászlében : Elmész Bajára, nem tudsz egy jó halászlét enni, mert nincs olyan vendéglő ahol elfogadhatóan főznek, vagy helyi természetőr, vagy Bezdán, ami nem Magyarország és jócskán túl van Bácsbokodon. Mohácson dettó hasonló a helyzet. Most akkor mitől jó az a dunai halászlé, amibő nem lehet több dunamenti városban sem jót venni.

Benikuty 2012.10.20. 16:09:55

@medvedr: kihűlt az étel. Irigy a radai:)
Lehet jó dunait enni, nyilván nem jó helyen kerested. A biztos: otthon megfőzni, mint ahogy a főnökbácsi is tette...

Hurri Kán 2012.10.20. 16:22:43

@anica inkognitóban:
Én mondjuk telefonáltam volna, nem érek rá most menni, de hozz már egy kis kaját, mert megéhezem. :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.20. 16:26:39

Na, az előző elszállt. :-/

Mai programom: kora reggel karfiol leves főzése, majd azt reggelizés, utána mai poszt elolvasása.
HajdúL (az örökös Hajdú Laci) beszólása után elindultam a halboltba. Ott egy nyafka picsát végighallgattam arról, hogy a busa szálkája, meg a pontyé, hű+ha. Amikor elment, kifejtettem, hogy becsülöm, hogy ekkora szálkafóbija ellenére magyar halat vásárolt. Utána egy rövidebb expozét intéztem az egybegyűltekhez, pápai átkot kérve azokra, akik busát tesznek a hallébe. A kosárba néhány tenyérnyi kárász került, mindazonáltal.

@Andrass: jó ez a hallé. Nem ismétlem Boart, ezeket én is fontosnak tartom. Ő már csinált olyan halászlevet, amire azt mondtam: tökéletes. Ilyen nekem is volt már néhányszor az elmúlt 20 évben :)
Amikor én főzöm, valahogy rövidebb a főzési idő. Megoldom 40...50 perc alatt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.20. 17:01:34

@PO: gondold el, egy család a lángos, a méz, a tök, tökmagolaj és hal forrásunk. Elmentem halat venni. Kaptam egy kanalat, tányért és halászlevet. Hal az a hűtőben. Ilyen emberek laknak errefelé. Mint máshol is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.20. 17:14:53

A halászlé ismét megoszt. Szerintem mindegy, hogy bajai vagy szegedi. Kóstoltam mindkettőt, ízlett, igaz, szakértő kezek készítették. Bár lehet, nem vagyok eléggé kifinomult, nem utasítom el csak azért, mert ilyen vagy olyan.
Emlékszem, mikor a Kis-Balatonon megfőztük az elsőt, olyan sz@r lett, hogy a kutya sem ette meg, pedig 9 féle halból készült.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.20. 18:32:26

@Waka: Ugyan Balatonnál, de én arrafelé csak sz. Halászlevet ettem. A kevesebb több. Tényleg nem kell mindenféle halat beletenni.

Benikuty 2012.10.20. 18:34:37

@Waka: mit hagytatok ki belőle? Csak nem a vizet?:D

Boar. 2012.10.20. 18:37:07

@medvedr:
Baján a Potykában elég jó halászlét főznek csak nehéz odatalálni. A Tanyacsárdában is finomat ettem tavalyelőtt, oda más okból nem megyek többet. Az érsekcsanádi rév sincs messze, pláne ha az ember kockáztat és a töltésen megy, bajai ismerőseim oda járnak halászlét enni mióta újra megnyílt a csárda. Hétfőn nem menj mert pofára esel mint én(nincs nyitva)

Boar. 2012.10.20. 18:43:29

@Benikuty:
Érdekes ez a keszeg/kárász kérdés. A kárász egyébként jót tesz a lének, ettem olyan szegedi jellegű halászlét amit nem paszíroztak viszont kárászból főztek ez ízletes alaplét hagymával de még paprika nélkül majd ebbe került a ponty. Finom volt. Egy alkalommal vizitúrán kaptunk egy gemenci halásztól pár kiló keszeget, törpeharcsát és abból főztünk halászlevet, meg kell mondanom, kiváló lett pedig nem volt benne ponty. A compó pedig mindenféleképp elkészítve nagyon finom hal, a pikkelyeinek a zselatinja a halászlét is frankón sűríti.
(A compóval bajban vagyok, mert-akár a pisztrángot-őt sem kell lepikkelyezni, viszont a pisztránggal ellentétben elég szálkás őkelme és a pikkelyek igencsak megnehezítik az irdalást.)

süllőcske 2012.10.20. 18:48:46

Hahó, kisfröccsöt kérnék, hej!
Möggyüttem Dorozsmárúl, molnárpontyot csináltam, most estem be a díjakkal, jutalmakkal, amiknek nincs jelentőségük.
A "lejtő" jól van ábrázolva, Boar olyan tevőleges személyiség, akire én hallgatnék.
Szeméthal nem él a Tiszában,vendéglősöket nem kéne követni, komolyan venni. Hiába is, nem vendéglői étel a halászlé.
Alaplé van moslék, és van áldott esszencia is.
A tévhitet, valóban, megpróbálom oda tenni, ahová való.
Beni, a compó, a kárász roppant érdekes anyag.
Afrikander harival egy poszton belül említve, jó nagy melléfogás, de ti tudjátok.
Ikrát meg kéne tanulni főzni, halat vágni, osztani,arányokat érzékelni, mindig, és mindig megújulni, mert két hasonló sincs. Aki ebet kötött karóhoz, nem mond igazat, ne higgyetek neki.

süllőcske 2012.10.20. 18:55:24

Kicsit becsíptem, Andi vezetgetett, támogatott, mígnem beleérkeztünk a réten egy óriáscsiperke körbe, csodaszép zsákmány, látvány.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.20. 19:01:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): Tudom. A szegedi/bajai a király (a nem kívánt rész törlendő). A mai eszemmel nem így csinálnám, de akkor meg voltunk részegedve a sokféle haltól, öt évig csak pisztráng meg pisztráng.
@Benikuty: Egyszerűen nem volt finom.
@Boar.: Az általam kóstolt egyik legfinomabb halészléről már írtam, abban sem volt más, csak keszeg:
pasztortuz.blogspot.hu/2012/04/halle-olle.html

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:04:36

@Waka: kösz, de én csak töltöm, nem fogyasztok (hogyne, aztán a munkaügyi ellenőrök megfújatják a szondát!)

süllőcske 2012.10.20. 19:05:12

@Waka: Ez a "nem kívánt rész törlendő" nagyon csucsu, q tetszik.

süllőcske 2012.10.20. 19:07:42

@anica inkognitóban: Az Öregisten legyen veletek, egészség!

süllőcske 2012.10.20. 19:13:08

Ja, kissé úgy éreztem magam, mintha a Blogkocsma kiküldetésében főznék, ez a helyzet, tényleg. És szerettem ezt a gondolatot, bevallom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:14:59

@Waka: nő vagyok, megmutatom, hogy lehet összeveszni egy pasival (magyarán belekötni), figyi:
"Mármint süllőcske egészségére!"
- szóval, az enyémre már nem???? én már egy fröccsöt sem érdemlek?? Én csak egy kibaltázott cseléd vagyok ebben a kocsmában???!!!

:DDDDDD na, így..:D
@süllőcske: egs! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.20. 19:16:11

@süllőcske: Lassan kellene valami logo. A kiküldetés után jelentést is kell ám tenni. :)

Hurri Kán 2012.10.20. 19:17:45

@anica inkognitóban:
Velem így ugyan nem tudnál. ;)
De egy hosszúlépést elfogadok ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.20. 19:18:09

@anica inkognitóban: Teringettét a nagy önérzetednek.
Egészségedre!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:19:22

@Waka: :DDDDDDD
@gyvy: a nők két dolgot bárhol, bármikor, bármiből képesek előállítani: a salátát és a vitát :)
igazad van, legyen inkább hosszúlépés :)

Hurri Kán 2012.10.20. 19:21:07

@anica inkognitóban:
Vitatkozni csak azzal lehet, aki belemegy. ;-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:22:34

@gyvy: mindenkiből ki lehet ozni az állatot :DDDD
de én nem szoktam, mármint így :D
(aki tud valami ellenkezőről, hallgasson mindörökké! :D)

Hurri Kán 2012.10.20. 19:23:33

@anica inkognitóban:
Belőlem nem. Amit egyszer megettem, az az enyém. :DDD

süllőcske 2012.10.20. 19:27:52

@anica inkognitóban: "Bezzeg, csak most az egyszer segíthetnél, asszony, cserbenhagysz, pedig.."
A marhácska!
@Waka: Lesz.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:29:56

@süllőcske: túl sokat tudsz, meg kell öljelek! :P :DDDD

de előbb sürgős mosogatnivalóm van :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.20. 19:30:11

@anica inkognitóban: Egyébként ja! A kocsmában vagy mindenki egészségére, vagy senkijlyjére!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.20. 19:31:18

@anica inkognitóban: Hagyd a francba a mosogatnivalót, mikor dolog van te Lyány!!!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.20. 19:33:02

@anica inkognitóban: Pedig darócosan akartam volna. (az a durva posztó ugye?)
Az előzőnél még lemaradt, hogy úgyse fog senki elmosogatni helyetted! DDD

Daró 2012.10.20. 19:35:29

Biztos finom, de én tudom a titkot, a paszírozott hallé jó, és ami jó azon nem változtatunk! Tészta nem kell bele, még ha kézzel gyúrtad akkor sem. Ellenben fehér kenyér kell mellé. Pontypatkó nyilván hortobágyi, ebben egyetértünk :-)
Továbbá: egyszer későn kaptam észbe karácsony előtt, és alaplénekvaló nem volt csak lazacgerinc-fej. (a pontyot ajándékba kapjuk karácsony idején, a Hortobágyi Halgazdaság tőlünk veszi a vizet) Nem volt annak sem rossz íze...

Daró 2012.10.20. 19:36:43

@anica inkognitóban: BM! (és ez a rövidítés itt nem a Belügyminisztériumot, sőt, nem is Bögyös Macát takar) :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:40:24

@Waka: @süllőcske: Bennem már régebben megfogalmazódott ez a gondolat, megelőztél a leírásával, Waka. És természetesen Süllőcskét kell tisztelettel felkérni a Blogkocsma logó megalkotására!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:42:55

@Daró: Mit ábrázol az új avatarod? Nem tudom kivenni (ezek ugye nem nagyíthatók?).

Daró 2012.10.20. 19:45:42

@Mitzi von Küche: Nem új. A sütőnket ábrázolja, felül két sorban kápia, alul pedig padlizsán látható a művész keze által alkotott csendéleten.
Később a csendéletet hangos szentségelés váltotta fel, nagyon utálok paprikát pucolni. Ehhez képest szezonban elég sűrűn megteszem :-D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 19:47:15

@dömbi: dehogyis, csak a j-ly miatt..:)
@Daró: na, ezt majd elmondod privátban, mert nem vágom..:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.20. 19:47:40

Azt hiszem, én nyertem a "Ki ír leghamarabb a mai posztra riposztot?" versengést. :P

Ráadásul ez egy gyvy-kompatibilis étek. :D

Hurri Kán 2012.10.20. 19:48:49

@PO:
Új korában bégetett? :D

Hurri Kán 2012.10.20. 19:57:58

Ebédre rizseshúst ihlettem. Bors helyett zöldpaprikával erősítettem meg. Rizseshús-variációkat is össze kéne egyszer szedni.

süllőcske 2012.10.20. 20:04:55

Anahita most vágta föl a gigante csiperkéket.
Micsodi elkepesztő, vastag hús, fűszeres illat!
Nem sokan láttak még ilyet. Bélabácsi se biztos.
Gyönyörűséges, ez az!
@Mitzi von Küche: Majd kitaláljuk, a főnök majd intézkedik.

süllőcske 2012.10.20. 20:19:25

@Mitzi von Küche: Különben, nagyon igazatok van.
Terveztem már ilyet, grafikusan is, éremben, plakettben is.
És bizony, nagy ereje tud lenni, ha el van találva, időtálló.

susztertangó 2012.10.20. 20:54:45

@anica inkognitóban: 19:14:59-hez:Variáció:A mama vesz két egyforma inget a fiának, s amikor az fölveszi, lemondóan sóhajt: Mondd fiam, a másik miért nem tetszik? (Egy igazi jiddis máme)

1kutya 2012.10.20. 21:28:05

estéket! nagyon jól sikerült, ahhoz képest, hogy első! innen a csúcs a világűr...

ma nálunk kácsa volt fronton, megettem vagy fél kiló májat, saját zsírjában sülve, ne tudjátok meg:)

holnap beerkavágás, gyvynek készül a füstölt comb, meg lesz darálthús a miccsnek...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 21:33:33

@1kutya: após beengedi a birkacombot a füstölőbe?:DD
(kérdezném, hogy ilyenkor kell hazajönni? de ma már belekötöttem Wakába ;):D, így te megúsztad :DDD )

medvedr 2012.10.20. 21:34:30

@Benikuty: Hol lehet jó halászlét enni Mohácson vagy Baján?

1kutya 2012.10.20. 21:37:13

@anica inkognitóban: délelőtt kacsavágás, napközben románia, nemrég értünk haza. apóst megfűztem egy fél combra próbaképpen (már a darálthús is kiütötte nála biztosítékot, de tartottam magam:)

Hurri Kán 2012.10.20. 21:42:58

@1kutya:
Darált beerkát még csak-csak meg lehet oldani a piacon. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 21:44:30

@gyvy: de milyen birkáik lehetnek: fél combjuk van...:D

medvedr 2012.10.20. 21:47:51

@Boar.: A töltésen mentem egy párszor kifele, de szerintem Csanádig nm tartott. Az nem volt jó, bár jó régen voltam. Ha arra járok megnézem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 21:58:46

@medvedr: Nagybátyám pont most hívott, hogy ki akart menni a Vénuszra halászlére, de lebeszélték róla, igy visszajött Pestre. Ő amúgy tősgyökeres bajai. Majd viszek neki egy adagot ebből a léből.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 22:01:45

@Andrass9: legalább igazi szakértő adhat jó kritikát :)

Benikuty 2012.10.20. 22:02:08

@medvedr: semmi garanciát nem vállalok, mert ugye minden változik...
Érsekcsanád, Baracsi Csárda, Tass, Százhalombatta Rév csárda, 51.-s út 60-s km kő

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:02:18

@Andrass9: A kisfazék kiürült - nem kell aggódni a hab miatt :) A gyufát is mind megettem (nem ittam - ettem!!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:05:53

@Benikuty: Baracsi Csárdát én is ajánlom. Egész jó halászlé volt ott és az étlapon még elvitelre is van.
www.baracsicsarda.hu/

Boar. 2012.10.20. 22:18:29

@medvedr:
Az igen rég lehetett mert én Bajáról mindig a töltésen mentem Csanádra. Nem feltétlenül halászlét enni, a Veránka kerülő félnapos evezéseknek a csanádi rév szokott a kiindulópontja lenni.

süllőcske 2012.10.20. 22:19:21

@Andrass9: Andris, nagyon jó dolog, amit tegnap összehoztál, gratula!

Boar. 2012.10.20. 22:19:45

@Andrass9:
Baracson tényleg jó a halászlé, én is ezt tapasztaltam.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.20. 22:27:16

@Andrass9: Most néztem az étlapjukat,mustár,kechup,majonéz,150ft, kicsit meglepődtem, hogy felszámolják.
Hol élek én, gyíkínyszatyorban...?

Pinka-Panka 2012.10.20. 22:43:41

Na, elfogyott ez a finom halászlé, vagy maradt még?
Látom senkinek se mindegy milyen az a leves, nekem sem, de András úgy látszik eltaláltad.
utána egy jó sült halat is ennék, akár most és bort is innék rá...
Jó éjt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:43:50

@dömbi: Halászléhez elég ritkán kérek kechupot és társait. A csipőspaprikát viszont ingyen hozták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:45:18

@Pinka-Panka: Egy kis tokaji ófurmintot ittam, de csak most, nem a léhez. El nem fogyott, mert bespájzoltam a csodahüttőbe 4 adagot szegényebb napokra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:46:36

@süllőcske: Köszönöm! Nélküled nem lett volna ilyen jó - ismét köszi a paprikát!

Boar. 2012.10.20. 22:46:42

@dömbi:
Én azon lepődtem meg, amikor a (amúgy magában sem olcsó) halászléhez a gyufatésztáért külön pénzt kértek, bár akkor még csak 250 forintot ami-ugyancsak akkor-egy csomag tészta ára volt Baján. Most 350 forint ami egy adag kifőttésztáért véleményem szerint pofátlanság-kiváltképp egy útszéli csárdában.

Pinka-Panka 2012.10.20. 22:48:16

@Andrass9: egészségedre! azt hittem már ilyenkor bezár a kocsma, nem járkálok ilyenkor:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 22:49:52

@Pinka-Panka: nem, a pultos nem alszik.úgyhogy csüccs szépen. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 22:50:50

@Pinka-Panka: nem, a pultos sem alszik, úgyhogy csüccs szépen.:)

Pinka-Panka 2012.10.20. 22:52:02

@anica inkognitóban: Aranyos vagy, hogy marasztalsz, de most már tényleg nyugovóra térek.
Jó éjt nektek:)Reggel úgyis elsőnek ébredek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:53:17

@Pinka-Panka: Anyámmal való utolsó közös ebédünkön sült halat ettünk. Meghívtam egy sült pisztrángra Visegrádon az Ételbárka nevű becsületsüllyesztőbe. Kérte, hogy mutassam meg hogy kell szálkamentesen enni. A végén azt mondta, élete első pisztrángját ette, de fog még onnan rendelni vacsorára, míg Dömösön van és kézzel eszi majd meg. Én még ettem egy közepesen gyenge halászlevet is. Csakhogy a sülthal-halászlé kapcsolódásodra reflektáljak. Másnap este elment.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.20. 22:53:20

@Pinka-Panka: nyugodtan pihenj csak, én bekészítettem a kávéfőzőt, belőttem rajta az időzítőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 22:56:37

@Boar.: Az áraik és árpolitikájuk persze hagy némi kívánnivalót maga után, de még csak egyszer próbáltam, hátha jobb, mint a dunaföldvári halászcsárda. Jobb!

Benikuty 2012.10.20. 22:56:58

@Boar.: az árak tényleg nem alacsonyak, mostanság én sem esnék be:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 23:04:32

Befőztünk 17 kiló Jonatánt két és fél óra alatt a feleségemmel almaszósznak. Megjavítottuk a soha nem mért rekordunkat :) Eredmény 14 db 8dl-es üveg (a meglévő 50+ üveghez, és még csak most érik az Idared és a Mucsu!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.20. 23:11:50

Valaki (talán Mitzi?) mesélt a bougainvillea növényéről. Még kép linket is küldött. Jön a fagy, be kell hurcolkodnom többek között ezt is:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/halaszle/900.jpg
meg a thai citromfüvet is - azt nem tudom, hogy fogja a telelést birni.
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/halaszle/901.jpg

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.20. 23:17:41

@Andrass9: Azért ugye ha akarod, érted a meglepődésemet?
@Boar.: Igen igen, ez a jó szórá "pofátlanság"!
@Pinka-Panka: Azt te csak hiszed. DDD Azért mert nem zajongunk, míg a többiek alszanak...
DDD

Benikuty 2012.10.21. 04:17:54

Jó reggelt!
Egy fél gönci barackot kérnék savanyú pofával...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.21. 07:44:56

@Benikuty: azt én is szeretem, koccintsunk egy indítóval! :D

Benikuty 2012.10.21. 08:13:32

@anica inkognitóban: Kedves egészségére szépasszony:D

PiperPerabo 2012.10.21. 12:58:21

@Benikuty: Újra értelmezve. Ki tudja, mi is jön ki ebből? :-)
Egyébként meg te csak hozzad a cuccot. A többi eldől a helyszínen.
Tudod: Derrick...))
@medvedr: Egyébként meg sokkal többen vagyunk Herr Doctor!
Ne aggódjon. Sok lúd itt is disznót győz. Gondolom.
süti beállítások módosítása