Nem feltétlenül kell a halászlét bográcsban készíteni, ahogy a gulyás is tud finom lenni, ha fazékban fõ. A fontos csak az, hogy csak jó alapanyagokból készüljön!
Ez életem második halászleve, amire az apropót barátaink adták, akik megajándékoztak minket egy szép nagy ponttyal meg egy pici hallal (tán kárász? majd valaki úgyis megmondja). A hal csodaszép volt, pikkely egy szál se, viszont volt benne egy szép nagy adag ikra, amit imádok. Bújkált még a csodahüttõben pár méretes keszeg is, amit beáldoztam az alaplé oltárán.
Kedvenc szomszédasszonyomtól megtanultam, hogy a halfej nagyon finom a halászlében. Nemcsak testet ad a lének, de remek húsok vannak benne szálka nélkül. Lementem hát a halashoz, akinek épp volt friss áruja: egy szürkeharcsa és egy méretes lazac feje került a kosárba két harcsa úszóval párban. A halászlé ötujjas szabályát be kell tartani:
- 2,2 kg ponty + 45 dkg apróhal + 1,5 kg halfej
- 70 dkg makói vereshagyma
- 4 ek Farkas András féle pirospaprika + 1 kk saját füstölt paprika + 1 csípős csilipaprika
- pár marék só
- 4,2 liter víz
Elõször az alaplevet készítettem el a kishalakból. Gondolkodtam, hogy fogok hozzá dévért is a tavamból, de az már túl sok lett volna a jóból, így csak azt szedtem össze, ami van itthon.
A hagymát felvágtam, majd az aprítóban megaprítottam. Egy kisebb fazekat kibéleltem vele. A kishalakat is kisebb darabokra vágtam, és besózva ráfektettem a hagymaágyra. Felöntöttem kb egy liter vízzel, és kitettem az indukciósra fõni.
Mivel pirospaprikát nem szántam az alaplébe, csak egy csõ Holy Mole csilit daraboltam bele. Annak finom paprika illata van.
Amíg az alaplé fõtt megpucoltam a halfejeket. Levettem a ponty fejét és farkát is. Kettévágtam mindet, kopoltyútalanítottam (érdekes, hogy a kutyám a hal kopoltyúját nem eszi meg, pedig szerinte minden más ehető), kivettem a szemeket, mert az nem szép, ha visszanéz az étel a tányérból. A lazac fogaival vigyázni kell, igencsak élesek!
Egy bõ marék sóval rendesen besóztam a tisztított félfejeket, meg az úszókat, és egy tálba tettem lefedve.
A pontyot felvágtam patkókra, és alaposan besózva egy másik tálba rejtettem.
Ekkorra megfõtt az alaplém. Leszûrtem és kieszegettem a halhús nagy részét (csak rengeteg szálkával kellett küzdenem), de a maradékból és a csontjaiból lett másnapra reggeli a kutyának. Próbáltam ugyan paszírozni, de egy csepp halhús se ment át a szűrőn.
A nagyhal besózásától eltelt két óra, ideje nekilátni megfõzni. A hagymát felvágtam, felaprítottam és egy 8 literes fazék fenekét kibéleltem vele. Ráfektettem a halfejeket és úszókat.
Felöntöttem az alaplével és vízzel.
Felforraltam rendesen, figyelve, hogy ne fusson ki a hab.
Kellett vagy 20 perc, hogy elfõje a habját. Ugyanerre bográcsban elég 10 perc is, de ott jobban tud zubogni a lé, mert több helye van. Ekkor beleszórtam 3 evõkanállal a szép paprikából.
Összefõztem a paprikát a lével egy pár perc alatt, majd hozzáadtam a pontypatkókat.
Félidõben belecsusszantottam az ikrát is - éppen csak át kell forrósodnia, hogy ne keményedjed grízzé. A patkó fõzésnek kellett majd 30 perc, hisz a fazék alatt soha nem lehet akkora tüzet rakni, mint egy bogrács alatt. Ekkor viszont késznek itéltem. Belerottyantottam a maradék pirospaprikát meg a füstöltet is, hogy az friss ízt is adjon hozzá.
Óvatosan kivettem a patkókat a lébõl egy tálba. A fejeket és a leveket szétosztottam 3 kisebb fazékba, végül elosztottam a patkókat is a lábasok közt. Kapott egy fazékkal a kedvenc szomszédasszony, akinek ráadásul épp itt volt a testvére, akivel Gárdonyban horgásztam. Egy másik fazékkal a keszegek forrásának adtam.
Egy másik fazékkal pedig tálaltam magamnak (csak én eszem halászlét a családban). Sajnos friss fehér kenyér nincs a házban (tegnapi sincs) ...
Nekem kellett még egy kis csípõs bele.
Minden várakozással ellentétben a lazacfej nagyon passzolt a halászlébe! Remek húsok is voltak rajta, de annak fogyasztása nem alkalmas a fotózásra, mert mindkét kezem piros volt a paprikás létõl (meg a tányéralátét is, de pssztt!). A halászlé éjszaka keményre kocsonyásodott, amit reggelire meóztam és jónak találtam. A maradék pedig ebédre fogyott el.
Azért az elsõ halászlevem sokkal jobb volt, mint a második. Ez abból is látszik, hogy senki nem szólt vissza, izlett-e neki. Igaz, még a fazekak se jöttek haza :) Helyesbítek: megjöttek a fazekak azóta, mindkettőt dicséretek társaságában kaptam vissza.
Node majd a harmadik ...