Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azért ha cím lapos a poszt, elég sok betérő akad.;Đ Mikor kell a fügét metszeni? Már ... (2021.09.27. 21:38) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (95) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

KungPao - az idei első (Mikuláshalálfejes) csilipaprikakrém

2015.10.07. 07:00 Andrass9

Apúúúú kezdõdik!!!!

Vagyis nekilátok a különféle csilikrémek/paszták sorozatának posztolásához. (A chipotle nem tartozik a szokásos csilipaprikakrémek táborába). Idõsek elõbb is abbahagyhatják ...

23.jpg

Mármint az olvasást :)

A családban és az ismerõsök közt eddig ez a csilifajta viszi a pálmát. Beérett belõle másfél kiló - annyival már érdemes nekikezdeni. Találtam habanerot is, gondoltam adok hozzá még egy kis csípést.

Mivel minden pasztát valamennyire ízesítem is (csak kicsit, hogy senki ne tudja kitalálni, mi van benne), összeszedtem ennek az adagnak a hozzávalóit (hogy az is reprodukálhassa, aki nem tudja kitalálni):

  • 1,5 kg piros KungPao csilipaprika
  • 4 habanero csili (60 g)
  • 8 Aji Crystal csili (80 g)
  • 1/2 kg kápia és pritamin
  • 8 mogyoróhagyma (salotta hagyma) (100g)
  • 10 dkg ghí
  • 1 lime leve
  • 1 kisujjnyi gyömbér
  • 10 dkg só
  • 1 mokkáskanál Nátrium Benzoát

10.jpg

Akadt azért pár zöld is a paprikák közt, amiket véletlenül szedtem le, de az nem baj. A kápia és pritamin paprikák térfogatnövelési célokat szolgálnak és egyben csökkentik a csípõsséget is. A sóból 5% elegendõ a csepp NaBe-val, hogy ne kelljen felbontás után azonnal az összeset elfogyasztani.

A ghít kimértem, majd felhevítettem. A salottákat és az aji csiliket felkarikáztam és a vajba vetettem pirulni és karamellizálódni. Ezt most igen magas hõmérsékleten tettem - a ghí jól tûri a meleget. Ezalatt a gyömbért is apróra vágtam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zöld csilikkel és a habaneroval összeturmixoltam a gyömbért az aprítóban, de annyira nem volt leve, hogy ez nem nagyon sikerült. Felaprítottam hozzá hát az összes piros paprikát is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A piros húsos paprikák már adtak levet a dolognak! Beleszórtam a sót, majd hirtelen felindulásból mégis belefacsartam a lime levét (ezen ugyanis vacilláltam a készítés közben, hogy mégse kéne hozzá). Viszont sikerült a lecsöppenõ levet elkapni a fényképezõgéppel :) Tíz percet fõztem, majd a botmixerrel símábbra dolgoztam el. Egy erõs botmixer elbánik a magok nagy részével is, de cserébe kivilágosítja a pürét. Mivel nincs harmadik kezem, a kisüvegek töltését nem tudtam fotózni. A pici üvegek hamar lehûtik a krémet, ezért szabályos vizes dunsztban sterilizáltam. Mivel a végén beletettem a pici Nátrium Benzoát tartósítószert, lehet, hogy ezt nem is kellett volna kifõzni, de nem kockáztattam a penészedést.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Már csak a cimkék elkészítése volt hátra. A cimkébõl itélve tettem hozzá még a Thai Bird Eye mini csilibõl is, ami viszont tisztes SHU-val rendelkezik.

24.jpg

Hogy számítom ki egy ilyen keverék SHU értékét? Az SHU (Scoville Heat Unit) azt jelenti, hogy hányszorosára kell higítani az adott anyagot, hogy ne csípjen, tehát egy egyszerû súlyozott átlagot kell számítani az összes folyadékra.

Minden egyes csilifajtának a súlyát megszorzom az adott fajtára jellemzõ SHU középértékével:

KungPao 1500 * 10000 = 15000000 ; Aji 80 * 100000 = 8000000 ; Habanero 60 * 300000 = 18000000 ; Thai Bird Eye 20 * 100000 = 2000000;

Kápia és pritamin 500 * 0 = 0

Ezeket összeadom = 43000000

Elosztom az összes súllyal (mínusz só), azaz 2260g-al, ami kb 19000.

Azért ez nem rossz! Gondolj arra, hogy a csípõs cseresznyepaprika SHU-ja 3500-5500. Hopp! Most látom, hogy a lime leve kimaradt a számításból, gyanús is volt, hogy nem csíp annyira ...

20 komment

Címkék: gyömbér lime salotta habanero mogyoróhagyma kápia ghí KungPao Aji Crystal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr477895532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.07. 18:08:22

Köszönök szépen!
Talán ciánoztak? Jóféle keverék. Ezt a főzött verziót nekem is ki kell próbálnom, de majd csak jövőre, idén véget ért a piros paprika szezonja. Holnapra tervezem leszedni az összes zöld paprikát ecetesnek, a hétvégére már fagy is várható, nem akarom, hogy kárba vesszen.
Éppen kel a legközelebbi poszt tésztája, hamarosan nekilátok elkészíteni az ételt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.07. 18:47:28

@Waka: Jó estét!
Szerintem csak a csípős paprika zavarta meg az olvasókat:)
A zöld csilikől is remek pasztákat lehet főzni, pl.:
blogkocsma.blog.hu/2015/08/24/kinai_csipos_csili_szosz_hazilag_la_jiao_jiang remek zölden is bármilyen curry alapnak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.07. 18:48:40

@Waka: Én még várok a leszedéssel. Ha a fagy megcsípi, azt látom másnap. Attól még befőzhető ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.07. 19:34:10

@Andrass9: Valamelyik évben megcsípte a fagy, de elég erősen, löttyedt lett az egész. Inkább nem kockáztatok, meg legalább lesz időm péntek-szombaton elkészíteni.
Az egyik kolléga tett el ecetes fokhagymát, megzöldült mind. Valakinek van tippje, miért van ez?

Isley 2015.10.07. 19:39:59

@Waka: egyszer nekem is kék lett a fokhagyma /csak ízesítésnek volt a savanyúságban pár gerezd/ akkor azt hallottam hogy azért mert kínai....nem tudom, lehet hogy urban legend

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.07. 20:36:25

@Waka: @Isley: Nem szükségszerűen legenda, miután van egyértelmű magyarázata. Réztartalmú permetszer maradványa került a lébe - akár a csapvízből is lehet, oly kevés kell, ami a fokhagyma allicin vegyületének a kénjével lép reakcióba, és ez okozza az elszineződést. Nem káros, az íze sem változik, csak a színe lesz fura. Ehhez szükséges, hogy a fokhagyma nagyon fiatal legyen, vagy éppen csirázásnak induljon.
Most még rá is kerestem, hogy jól emlékszem-e, és igen, de egy sokkal autentikusabb leírást találtam:
www.foodandwine.hu/2011/03/24/kek-fokhagyma-mitol-lesz-kek-a-fokhagyma/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.07. 23:25:17

@vörösbor(de)minőségi: nem kerdezte meg a nejed, hogy mi a turot csinalunk ilyen tomenytelen mennyisegu paprikaval, paprikakremmel?
en szerete, hasznalom is, mondjuk veszem nem keszitem de nekem a Te spejzod paprikafelhozatala eleg lenne egy evtizedre

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.08. 09:01:15

@hagyma: Gondolom, engem kérdeztél. Ennyi paprika valóban nem fogyna el még nálunk sem. Viszont első osztályú ajándék, mert különleges, ritkaság, és a megajándékozottak általában szeretik. Ha például egy sült paradicsomos üveggel párosítom, komplett alap egy arrabbiata szószhoz.
Gondolkoztam, hogy el kellene adni. Egy ilyen kicsi üvegcséért 1800 Ft-ot kérnek. A szezon végére kb 200 üveg lesz - az azért már szignifikáns összeg, fedezné a belefektetett villany és vízköltséget, meg még a munkát is.

Fenchurch68 2015.10.08. 12:58:40

@Andrass9: Én is erre gondoltam, hogy ez milyen szuper ajándék. Engem valószínűleg kiátkozna a család, illetve a barátaim, ha nem kapnának karácsonyra, szülinapra csatnit, hagymalekvárt, házi gumicukrot, rétegezett sütihozzávalókat csatos üvegben meg ilyesmit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.08. 15:47:11

@Fenchurch68: Ezzel csak egy gond van: csak olyanoknak lehet adni, akik főznek, vagy szeretnek jókat enni. Ilyenből meg egyre kevesebb van...

Fenchurch68 2015.10.08. 18:04:57

@Andrass9: Ki kell nevelni az új generációt :)
Enni majdnem mindenki szeret. Akik nem szeretnek főzni, azok meg örülnek, ha olyat kapnak, ami lerövidíti a folyamatot. Nyilván a ketogénezősnek nem fogok mézeskalácsot ajándékozni, a vegánnak meg nem egy pár csípős kolbász lesz a legalkalmasabb, de ha netán hibáznék is, biztos lesz kinek tovább ajándékozni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.08. 21:02:08

@Fenchurch68: Én elég sikeresen kivettem a részem az új generáció képzésében. A lányaim felhívnak receptért, a fiam meg a blogkocsmán keres :)
Szerencsére a vegánság ezeknél az ajándékoknál nem akadály...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.08. 21:17:56

Köszönök szépen!
@Andrass9: Én cserekereskedelmet folytatok. Általában két tábla 10 dekás Tibi étcsoki az árfolyama egy üveg paprikakrémnek. De kaptam már érte jó adag céklát, két kiló keszeget is, és most érkezik egy szállítmány birsalma Békésből. Pénzért nem adom, ajándéknak inkább a kedves ismerősöknek, apróbb szívességekkel meghálálták már vagy majd meg fogják. Kistesó is el-elhord párat, jó kapcsolatot ápol a kollégákkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.08. 21:45:17

@Waka: Cserekereskedelem nem nagyon működik a nagyfaluban, Tibicsokit pedig akciósan szerzi be a feleségem :) Egész jó a 60%-os étcsokijuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.08. 22:37:51

@Andrass9: najo de 200 uveg az marha sok:)
csokit nem eszek cask joint utan, de nem Tibit
/azert hozzateszem, evente 3-4szer eszek cask csokit:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.09. 10:25:22

@hagyma: Lesz vagy 20 féle paszta, az már csak 10 üvegcse fajtánként. Ezek 2 oz-s miniüvegek.
Ezen kívül sok jóbarátom van, akit meg szeretnék lepni karácsonyra :)
süti beállítások módosítása