Megindult a csiliszezon - pirosodnak már a paprikák. Most a Spicy Fiesta-ból érett be másfél kiló. Kerestem a neten valami egyszerûbb receptet, amit persze módosítok kicsit.
Amit találtam, rögtön megkedveltem:
"La jiao jiang (辣椒酱) gyakran használt szósz/ízesítõ a kínai ételekben. Ha szereted a csípõs ételeket, la jiao jiang új barátoddá válik. Kézben tartod, símogatod, és elnevezed Bélának. Átöleled és dorombolni kezdesz."
Hát lehet ezt a receptet nem kipróbálni ilyen bevezetõ után?
A kínai név direkt fordítása csípõs paprika paszta. Pont ezt akartam készíteni!
Kicsit többféle és nagyobb mennyiségû alapanyagot használtam a hivatkozott receptnél:
- 1,5 kg Spicy Fiesta csilipaprika
- 3 pritaminpaprika higításnak
- 1 kis marék Thai BirdEye csili (még nem érik, de azért csíp)
- 1 Habanero, hamár találtam a kertben 6 tövet...
- 5 csõ Thai zöld csilipaprika, mert rengeteg van
- 4 frissen felszedett kicsi vereshagyma
- 3 fejnyi mogyoróhagyma (hogy ezt miért hívják mogyoróhagymának, amikor hosszúkás?)
- 4 szál újhagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
- 2 citromnád, hogy egy kicsi Thai beütése is legyen
- 1/8 lime, mert az illatos
- 1,5 dl olivaolaj, ami segít kioldani a kapszaicint
- 8 dkg Himalája só (felvágok ám rendesen :)
- 2 ek Thai halszósz
- 2 ek japán rizsecet
- 2 ek cukor
A Spicy Fiestát már csak akkor fotóztam le, miután az érettet a feleségem leszedte nekem (én nem látom a pirosat, és az árnyékban egyszerûen nem találom meg az érett paprikát).
Ez a paprika egyszerûen csodálatos:
Ezen kívül pedig igencsak csíp. Azt viszont nem sikerült kiderítenem, mekkora az SHU-ja, mivel ez egy hibrid, és csak egy cég forgalmazza. (Már tavaly sem tudtam kitalálni.)
Megpucoltam, és darabokra vágtam a hagymákat.
Ment az egész az aprítóba. Beleöntöttem az oliva felét, hogy levesesebb legyen az aprításkor. Az olaj másik felét felforrósítottam. A péppé darált hagymákokat a forró olajba öntöttem. Utánadobtam a megzúzott citromnádat, meg a lime darabkát. A gyömbért lereszelve kevertem az olajba.
Megmostam a paprikákat és leszedtem a szárát. A magot, csumát, mind meghagytam, mert abban van az ereje. Ezt a mosás során azután tapasztaltam is ...
Elõ a húsdarálót! Tavalyi rossz emlékeimbõl tanulva nem késsel saraboltam össze, inkább ledaráltam. Csudamód tudna csípni bõrön keresztül is! Belekerült a habanero és a pritamin is az apró zöld csilikkel egyetemben.
A citromnádat és a lime darabkát ekkor kivettem az olajból. Ami ízt tudott, azt már átadta. A ledarált masszát azután az aprítóba kanalaztam két részletben, amivel megpróbáltam igazán pépesíteni. Úgy tûnik, ki kell fennem az aprító élét: a magokat érintetlenül hagyta. Beleborítottam a hagymás olajba, majd kislángon fõztem vagy egy órányit fedõ alatt.
Mivel a magok még a pasztában grasszáltak, belenyomta a lábasba a botmixert. Na, annak már semmi sem tudott ellenállni, és igazi pép lett belõle.
Elõvettem 24 paradicsompürés kisüveget, ami a leggazdaságosabb mini befõttes üveg. Kupakkal és 80g finom paradicsompürével együtt mindössze 69Ft volt most a Metróban. A pürét átteszem 3,7 dl-es üvegbe, ahol kidunsztolom, és késõbb abból fogyasztunk. Minden kisüvegbe tettem kb fél centinyi vizet, rátettem a kupakot (de nem szorítottam rá), és ment a mikróba 8 percre. Ezalatt rendesen felforrt mindegyikben a víz, és a vízgõz sterilizálta még a kupakokat is.
Egy szószos merõkanállal azután betöltögettem a forró üvegekbe a csilipasztát, rászorítottam a kupakot, fejreállítottam és kész. Az utolsó üvegbe már nem jutott annyi, hogy tele legyen. (Van olyan befőzés, ahol pont annyi az alapanyag, mint amennyi üveget készítettünk elő?) Visszaállítgattam az üvegeket, és kivártam, hogy mindegyik kupak bepattanjon, azaz vákum alakuljon ki belül. Amelyik ilyenkor nem szívja be a kupakot (mély hangja van, ha megkocogtatom), azt kinyitom, lemosom az üveg peremét, kitisztítom a kupakot (ha nincs másik), és a mikróban újra felforralom. Most nem volt ilyen renitens üvegcse.
Már csak a cimkéket kellett kinyomtatnom. A csípõsséget a beletett habanero (300.000) és a Thai Bird Eye (100.000) segített megemelni, így 20.000 es 50.000 közé saccolom, ami közel tízszerese az ErõsPistának.
Vacsoránál teszteltem egy hústekercsen és rizsen. Igencsak finom lett, de én azt hiszem, inkább Jolánnak fogom hívni ...
Update:
Feleségem rittyentett egy gyors paradicsomlevest ebből a lengyel püréből. Nem nézte a cimkét. így a harmadik üvegcse az én Spicy Fiestám volt...