Apúúúú kezdõdik!!!!
Vagyis nekilátok a különféle csilikrémek/paszták sorozatának posztolásához. (A chipotle nem tartozik a szokásos csilipaprikakrémek táborába). Idõsek elõbb is abbahagyhatják ...
Mármint az olvasást :)
A családban és az ismerõsök közt eddig ez a csilifajta viszi a pálmát. Beérett belõle másfél kiló - annyival már érdemes nekikezdeni. Találtam habanerot is, gondoltam adok hozzá még egy kis csípést.
Mivel minden pasztát valamennyire ízesítem is (csak kicsit, hogy senki ne tudja kitalálni, mi van benne), összeszedtem ennek az adagnak a hozzávalóit (hogy az is reprodukálhassa, aki nem tudja kitalálni):
- 1,5 kg piros KungPao csilipaprika
- 4 habanero csili (60 g)
- 8 Aji Crystal csili (80 g)
- 1/2 kg kápia és pritamin
- 8 mogyoróhagyma (salotta hagyma) (100g)
- 10 dkg ghí
- 1 lime leve
- 1 kisujjnyi gyömbér
- 10 dkg só
- 1 mokkáskanál Nátrium Benzoát
Akadt azért pár zöld is a paprikák közt, amiket véletlenül szedtem le, de az nem baj. A kápia és pritamin paprikák térfogatnövelési célokat szolgálnak és egyben csökkentik a csípõsséget is. A sóból 5% elegendõ a csepp NaBe-val, hogy ne kelljen felbontás után azonnal az összeset elfogyasztani.
A ghít kimértem, majd felhevítettem. A salottákat és az aji csiliket felkarikáztam és a vajba vetettem pirulni és karamellizálódni. Ezt most igen magas hõmérsékleten tettem - a ghí jól tûri a meleget. Ezalatt a gyömbért is apróra vágtam.
A zöld csilikkel és a habaneroval összeturmixoltam a gyömbért az aprítóban, de annyira nem volt leve, hogy ez nem nagyon sikerült. Felaprítottam hozzá hát az összes piros paprikát is.
A piros húsos paprikák már adtak levet a dolognak! Beleszórtam a sót, majd hirtelen felindulásból mégis belefacsartam a lime levét (ezen ugyanis vacilláltam a készítés közben, hogy mégse kéne hozzá). Viszont sikerült a lecsöppenõ levet elkapni a fényképezõgéppel :) Tíz percet fõztem, majd a botmixerrel símábbra dolgoztam el. Egy erõs botmixer elbánik a magok nagy részével is, de cserébe kivilágosítja a pürét. Mivel nincs harmadik kezem, a kisüvegek töltését nem tudtam fotózni. A pici üvegek hamar lehûtik a krémet, ezért szabályos vizes dunsztban sterilizáltam. Mivel a végén beletettem a pici Nátrium Benzoát tartósítószert, lehet, hogy ezt nem is kellett volna kifõzni, de nem kockáztattam a penészedést.
Már csak a cimkék elkészítése volt hátra. A cimkébõl itélve tettem hozzá még a Thai Bird Eye mini csilibõl is, ami viszont tisztes SHU-val rendelkezik.
Hogy számítom ki egy ilyen keverék SHU értékét? Az SHU (Scoville Heat Unit) azt jelenti, hogy hányszorosára kell higítani az adott anyagot, hogy ne csípjen, tehát egy egyszerû súlyozott átlagot kell számítani az összes folyadékra.
Minden egyes csilifajtának a súlyát megszorzom az adott fajtára jellemzõ SHU középértékével:
KungPao 1500 * 10000 = 15000000 ; Aji 80 * 100000 = 8000000 ; Habanero 60 * 300000 = 18000000 ; Thai Bird Eye 20 * 100000 = 2000000;
Kápia és pritamin 500 * 0 = 0
Ezeket összeadom = 43000000
Elosztom az összes súllyal (mínusz só), azaz 2260g-al, ami kb 19000.
Azért ez nem rossz! Gondolj arra, hogy a csípõs cseresznyepaprika SHU-ja 3500-5500. Hopp! Most látom, hogy a lime leve kimaradt a számításból, gyanús is volt, hogy nem csíp annyira ...