Ez a spanyolok nemzeti levese a forró nyári idõben. Életemben nem készítettem, nem is ettem, de A fickó felhívta rá a figyelmem. Ebben a melegben meg külön jó gondolat hideg levest készíteni fõzés nélkül.
Megnéztem az ajánlott linket (meg további 5 web receptet), hogyan is készül, majd nekiláttam.
Az alap összetevõk begyûjtése majdnem elbukott a paradicsomon, mert az még nem érik a kertben, de találtam néhány darabot elõre érlelve az ablakban.
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 nagy uborka
- 1/2 lilahagyma
- 1 közepes girizd fokhagyma (ott bújkál a fémtálka megett)
- 1 pohár paradicsomlé (lehet kettõ is)
- 1 kisüveg sült lucullus paradicsom, hamár nincs friss saját paradicsomom
- kis darab gyömbér
- 1/2 zöldpaprika (minden recept piros kaliforniait ir, de olyanom nincs itthon)
- 1 jalapeno
- 1 Holy Mole csilipaprika
- 1 Guajillo csilipaprika
- 1 citrom lefagyasztott leve (lime jobb lett volna, de nem maradt tegnapról)
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 ek balzsamecet
- só
- feketebors
A paprikákat kimagoztam, majd feldaraboltam, és az aprítóban megkergettem kicsit. A paradicsomokat gázlángon megégetve lehámoztam és nyolcba vágtam. Ez is ment az aprítógépbe.
A sültparadicsomot is megturmixoltam, majd belereszeltem egy kiskanálnyi gyömbért. Az aprító tartalmát kiöntöttem egy jénai tálba. Az uborka hogyismondjam... túlérett volt. Sebaj, lehámoztam és kimagoztam, mielõtt feldarabolva az aprítóba tettem.
Hozzáadtam a feldarabolt lilahagymát, darátam bele vagy 10 tekerés feketeborsot. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát. Beletettem a citromlevet, a balzsamecetet, a Worchestershire szószt és ezekkel durva pürévé daráltam. Hozzáöntöttem a jénaihoz. További bors és só hozzáadásával hangoltam az ízét, amit azért szobahőmérsékleten nehezebb eltalálni.
Felöntöttem a paradicsomlével (és megittam további 3 pohárnyi levet), majd beküldtem a hûtõbe kihülni.
Megetettem a macskát is egy kis marhaoldalashússal, míg vártam, hogy kihüljön a leves.
Kihült.
Kivettem egy tálkára valót, rátépkedtem 3 bazsalikomlevelet és a kacsintó kistehén társaságában megkóstoltam.
Nem véletlen, hogy 1. kísérlettel jellemeztem a címben. Az én izlésemnek túl savanyú volt, valamint a Worchestershire szósz is nagyon kiabált belõle. Mint egy túlfûszerezett BloodyMary ital. A paprika finom benne, elég darabos maradt. Az uborka gyakorlatilag eltûnt a pépben, de ettõl még ehetõ volt.
A következõ kísérletben megpróbálom ezeket a hibákat orvosolni. A rengeteg receptben mindenki darabos péppé turmixolta, csak a videóban láttam, hogy külön ad hozzá a tálaláskor aprított uborkát, paprikát, hagymát - igaz, neki nagyon boldog zöldségei voltak :) Megpróbálom majd kevésbé pépesíteni, bár az állaga tetszett.