Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gazpacho 1. kisérlet

2015.07.23. 07:00 Andrass9

Ez a spanyolok nemzeti levese a forró nyári idõben. Életemben nem készítettem, nem is ettem, de A fickó felhívta rá a figyelmem. Ebben a melegben meg külön jó gondolat hideg levest készíteni fõzés nélkül.

10.jpg

Megnéztem az ajánlott linket (meg további 5 web receptet), hogyan is készül, majd nekiláttam.

Az alap összetevõk begyûjtése majdnem elbukott a paradicsomon, mert az még nem érik a kertben, de találtam néhány darabot elõre érlelve az ablakban.

  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 nagy uborka
  • 1/2 lilahagyma
  • 1 közepes girizd fokhagyma (ott bújkál a fémtálka megett)
  • 1 pohár paradicsomlé (lehet kettõ is)
  • 1 kisüveg sült lucullus paradicsom, hamár nincs friss saját paradicsomom
  • kis darab gyömbér
  • 1/2 zöldpaprika (minden recept piros kaliforniait ir, de olyanom nincs itthon)
  • 1 jalapeno
  • 1 Holy Mole csilipaprika
  • 1 Guajillo csilipaprika
  • 1 citrom lefagyasztott leve (lime jobb lett volna, de nem maradt tegnapról)
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek balzsamecet
  • feketebors

11.jpg

A paprikákat kimagoztam, majd feldaraboltam, és az aprítóban megkergettem kicsit. A paradicsomokat gázlángon megégetve lehámoztam és nyolcba vágtam. Ez is ment az aprítógépbe.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A sültparadicsomot is megturmixoltam, majd belereszeltem egy kiskanálnyi gyömbért. Az aprító tartalmát kiöntöttem egy jénai tálba. Az uborka hogyismondjam... túlérett volt. Sebaj, lehámoztam és kimagoztam, mielõtt feldarabolva az aprítóba tettem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Hozzáadtam a feldarabolt lilahagymát, darátam bele vagy 10 tekerés feketeborsot. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát. Beletettem a citromlevet, a balzsamecetet, a Worchestershire szószt és ezekkel durva pürévé daráltam. Hozzáöntöttem a jénaihoz. További bors és só hozzáadásával hangoltam az ízét, amit azért szobahőmérsékleten nehezebb eltalálni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Felöntöttem a paradicsomlével (és megittam további 3 pohárnyi levet), majd beküldtem a hûtõbe kihülni.

24.jpg

Megetettem a macskát is egy kis marhaoldalashússal, míg vártam, hogy kihüljön a leves.

25.jpg

Kihült.

Kivettem egy tálkára valót, rátépkedtem 3 bazsalikomlevelet és a kacsintó kistehén társaságában megkóstoltam.

26.jpg

Nem véletlen, hogy 1. kísérlettel jellemeztem a címben. Az én izlésemnek túl savanyú volt, valamint a Worchestershire szósz is nagyon kiabált belõle. Mint egy túlfûszerezett BloodyMary ital. A paprika finom benne, elég darabos maradt. Az uborka gyakorlatilag eltûnt a pépben, de ettõl még ehetõ volt.

A következõ kísérletben megpróbálom ezeket a hibákat orvosolni. A rengeteg receptben mindenki darabos péppé turmixolta, csak a videóban láttam, hogy külön ad hozzá a tálaláskor aprított uborkát, paprikát, hagymát - igaz, neki nagyon boldog zöldségei voltak :) Megpróbálom majd kevésbé pépesíteni, bár az állaga tetszett.

25 komment

Címkék: hagyma paradicsom uborka gyömbér lime zöldpaprika csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr637647870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.07.23. 08:19:26

Nekem a fozes nelkuki leveseknem levesek, csak turmixok. Nem tudok leveskent nezni ra.

Fenchurch68 2015.07.23. 08:44:13

@Beth A.: Ilyen melegben első fogásként egy jól behűtött zöldségturmix se kutya :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.07.23. 09:26:58

@Beth A.: ez olyan lehet, mint ahogy én sem tudtam szegény Jackóra férfiként nézni... (igaz, nőként se)

Én most indulok új felmosó vödröt venni. Rápróbálok erre a "happy" zöldségekre is, hátha. Lehet, h ezzel csak azt érem el, h szombatra minden zöldség happy lesz a kispiacon :)))

Topy 2015.07.23. 09:46:56

@Fenchurch68: és egy jól behűtött kutya az tán zöldségturmix?
i.imgur.com/FzNMnt4.jpg ;)

tegnap este, háromnegyed tíz-tíz körül:
i.imgur.com/KyXowvq.jpg

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.23. 13:14:57

Így elsőre igen jól hangzik. Én mondjuk a paprikákkal kicsit óvatosabban bántam volna. A másik a kígyóuborka. Olyan finom uborka terem nálad a kertben - amit legutóbb hoztál, két evésre megettem -, miért nem azzal főzöl? Az ablakot azért nyitom, de csak résnyire, mert bejön a meleg. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 13:44:17

@Waka: Nyisd kicsit nagyobbra, mert nagyok az uborkák. Nem volt ott kígyóuborka, az a saját termés a képen, csak megnőtt (elfelejtettem leszedni őket).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 13:45:47

@Topy: Te bezzeg mindent megadsz a kutyádnak!!!
A 31C a lakásban már kicsit magas, bár szerencsédre a páratartalom alacsony. Nálam már 67%, viszont a lakás csak 27-ig ment fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 13:46:39

@PO: Majd referálj, mennyire voltak boldogok a zöldségeid :) A Sangriát se feledd ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 13:47:20

@Beth A.: Én sem levesként eszegetem, hanem hüsítőként :)

A fickó 2015.07.23. 14:03:43

Álljon meg a menet, ez nem igazi gazpacho. A Floyd-os link csak a felmosó vödrös poén miatt linkeltem. A legfontosabb elemek a kenyér, a sok olíva olaj (ettől lesz majd selymes az emulzió és olajosan krémes az íze) illetve a sherry ecet. A technológia legfontosabb és kihagyhatatlan része az (min 12-24 órás áztatás, amikor is érik az íze és kémiai folyamatok zajlanak a „zagyban”. Ettől van az, hogy az igazi gazpacho nem csak egy zöldségturmix. :D Főzni nem csak tűzön lehet, savas közeg is főz.
Én már évek óta pontosan ez alapján a recept alapján készítem, amiket Madridban és Barcelonában ettem azok is ízében ehhez állnak a legközelebb, mit legközelebb, gyakorlatilag ugyanazt az ízt kapom meg.

buvosszakacs.blog.hu/2007/06/09/gazpacho

Első hallásra soknak tűnhet az ecet és az olaj, ezekből lehet kevesebb, bár nekem ennyi kell bele és néha, ha nincs sherry ecetem öreg balzsamecet és jó minőségű fehérborecetet vegyítve használok. Olajból szigorúan közepesen gyümölcsös spanyolt (pl. Artajo Koroneiki) használok, de én csak csak kb. 3 dl-t.
Pénteken is készítek majd egy adagot egészséges üdítő, laktató (kenyér és olaj tartalom miatt)és nagyon finom ilyen melegben.
Még egy próbát megér, a recept tökéletes - mondom én aki gazpacho függő vagyok :)

Én mindig leszűröm és úgy poharazom az anyagot az arcomba. A hígítással azonban vigyázni kell, nehogy túl hígítsuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 15:06:25

@A fickó: Amennyire egy lecsó sem az igazi, a te recepted sem az igazi. Ugyanabba a kategóriába esik, és gyakorlatilag mindenki másképp csinálja. Én most azok közül válogattam, amelyek nem nyomják tele olajjal, valamint kenyér sem szükséges bele (direkt megkérdeztem a spanyol barátomat erről). Leszűrve meg ... te iszod, nem én :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 15:08:04

@Pomócsi bácsi: Megkérhetlek, hogy húzz el a francba? Nem vagyunk kiváncsiak a dedós szövegedre.
Köszönöm előre is.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.23. 15:29:07

Egyszerűbben: kiveszek a spájzból egy üveget amiben paradicsomlé van, azt felturbózom, és megiszom. Ha nagyon szomjas vagyok még a turbó is elmarad.:D

Turbónak meg minden elképzelhető. Még a pá linka is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 15:37:21

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor már inkább vodka és zellerszár, feketebors, só :)
Régen rengeteget megittam az említett keverékből ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.23. 20:49:17

Elveszett valahol a kommentem.
@Andrass9: Valóban. Ezt benéztem. Csak a magozott uborkára koncentráltam, az meg kígyóra hajazott.
Megvolt a mai kerti túra is. Elvetettem a kései karalábét, a kerekrépát, némi pak choi-t az új kertben, ott öntözni is tudom, és persze végig kísérte az egész folyamatot a kapormag bőkezű szórása. Volt egy nyamvadt kis esőcske, olyan 1-3 mm, arra volt elég, hogy összekenjem magam este öntözéskor.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.23. 22:57:42

@Andrass9: te még a vodkát is képes voltál "főzni"?

mert ez már már az....
:)))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.23. 23:11:31

igen 1 ek vorcseszter az sinte mindent elnyom
meg talan 1 kg belszinbol keszult tatarbifsztekhez sem teszek annyit
bladi marit kb 10 eve ittam utoljara Louisvilleben a KY derby napjan
ugy megsuhantotta a bartender, hogy a derby utan kb 6 ora korul indul, masnap delig aludtam

A fickó 2015.07.23. 23:32:12

@Andrass9: Szerintem minden ételt csak kétféleképpen lehet csinálni – jól vagy rosszul. Ez a lecsóra is igaz. Egyébként a lecsó rossz példa, mert abból nem lehet kihagyni egy fő alkotórészt sem. Paradicsom, paprika, hagyma, füstölt szalonna kihagyhatatlan, mert ha bármelyik összetevő is hiányzik, akkor az már nem lecsó. Nos, a gazpacho elengedhetetlen összetevője a kenyér, az olívaolaj,az ecet és a só, illetve az azt követő áztatás, ami alatt kapja meg a rá jellemző ízt. E nélkül az íz nélkül csak zöldségturmix, ami egy gazpacho-hoz való zöldségekből áll. Spanyolországban rengeteg üveges, dobozos változat kapható az üzletekben, ezek egy része főleg az üveges drágább ínyenc verziók kenyérrel és sok olívaolajjal készülnek.
Ha most készítettél először gazpacho-t, honnan tudod, hogy melyik változat a finomabb? :D Olívaolajjal, meg semmit sem lehet telenyomni és most itt nem az ipari szutyokra gondolok. :) Uszkve 2,6 liter löttyben teljesen eltűnik (tökéletesen emulgeálódik) az a 3-4 deci olaj. Soha nem mérem, de egy 3000 forintos olajjal azért csínján bánok.
Akit érdekel én itt szerzem be az olajaimat, nagyon szimpatikusak és ingyen lehet kóstolni náluk. Ajánlom őket mindenkinek:
igazioliva.hu/

Benikuty 2015.07.24. 06:15:21

@A fickó: ott a pont, ami már Molnár Tamásék posztjának linkelésénél is járt volna. Most csillag mellé... :D
Guszti és Bori kinőtték a mostani helyüket Pomázon, nagy örömömre szép új helyre költöznek, és jó hír, hogy hamarosan elkezdik a szárított san marzano értékesítését. Makón terem, ami külön öröm!

medvedr 2015.07.24. 09:31:21

@Andrass9: Nyilván nincsen igazi lecsó, halászlé gazpacho. Azonban első kísérlet után merésznek tűnik a kiosztás. A többit fentebb. Spanyolország nagy, de kenyér és oliva nélküli gazpachot nekem nem sikerült ennem. Mondjuk olyan igazán sokszor nem voltam.

Topy 2015.07.24. 10:39:01

@medvedr: no de így diétás is meg paleo is - asszem :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.24. 15:13:17

Köszönök szépen!
Megjött éjjel az eső, esett vagy 8-10 mm-t, egy öntözésnek jó volt. A veteményezéssel legalább jól időzítettem, megvan a kezdő lökés a növényeknek.
süti beállítások módosítása