Gárdonyi villámlátogatásunkon egy remek zöldséglevest ettünk finom lecsóval. Ezt a zöldséglevest próbáltam reprodukálni a minap.
Elõször egy könnyû csibelevesben gondolkodtam, de honnan vegyek én csibét errefelé? Még a csodahüttõ is csak "6 sárgacsirke nyak" csomaggal jutalmazta kutatásomat. Azt már el sem merem árulni, hogy ezeket a nyakakat a kutyának vett farhátról szedtem le...
Legyen hát ezzel a nyakkal felturbózva a zöldségleves.
- 6 csirkenyak
- 1 szál sárgarépa
- 1 gyökér
- 3 szelet karaláb
- 3 szelet zellergumó
- 2 zellerszár
- 1 kis vereshagyma
- 7 szem parázskrumpli
- 2 girizd fokhagyma
- 1 csilipaprika
- 2 ek kacsazsír
- 1 mokkáskanálnyi pirospaprika
- 10 szem feketebors
- 1 kk biovegeta
- 1 szelet gyömbér
- 3 szál petrezselyemlevél
Mindent felkockáztam kicsire (a krumplit is), csak a fokhagyma maradt egyben. Hogy hagyma se panaszkodjon, a krumplit csak megkapirgáltam kicsit, hadd legyen "country style" (magyarul "falusias") a kedvéért.
A nyakakat megpirítottam/pároltam a kacsazsíron közepes lángon. Az biztos nem árthat a levesnek, ha van benne kis pirult fehérje is. Kitettem tányérra, majd az öregre vágott hagymát, a fokhagymát és a gyömbérszeletet dobtam a tottyosba. Beleszórtam a biovegetát (ami nem más, mint sok szárított zöldség és petrezselyem), meg a borsot is.
A hagymát kicsit pároltam, majd az összes zöldséget belekevertem. A csilit se felejtettem el, és kis párolás után a pirospaprikát is hozzáadtam. Az a zellerszárnak látszó tárgy a petrezselyemgyökér teteje a petrezselyem szárával.
A nyakakat is az edénybe tettem, felöntöttem bő liternyi vízzel, majd kivonultam a teraszra az indukcióshoz, ahol 30 percig forraltam a legkisebb teljesítményen. A végén beleszórtam a felaprított petrezselyemlevelet is.
Már csak tálalni kellett.
Ez volt az elsõ tányérnyi, meg még kettõvel megettem. Hogy szó ne érje a ház elejit, a leszopogatott csontokat azonnal odaadtam a kutyának.
Tanulság: kicsit tovább kellene a nyakat párolni, akkor 10 perc fõzés is elegendõ lett volna, amivel a zöldségek roppanósak maradtak volna. No de majd legközelebb ...
El is jött a legközelebb!
Megfõztem ugyanezt a levest nyakló nélkül, 10 perces forralással gárdonyi barátnénk útmutatásával.
Szinten minden fázis egyezett, kivéve, hogy a sárgarépát és a szárzellert késõbb tettem bele párolni, a szárzeller zöldjét viszont a petrezselyemmel együtt borítottam bele a levesbe. Ja, és krumpli már nem volt a spájzban.
A vártnál kicsit csípõsebb lett, mert ez egy friss csili volt, de attól még lement három tányér belõle :)
A kutya viszont pórul járt, mert még leszopogatott nyakcsont se jutott neki ebből :(