Életem elsõ gyöngytyúk leves próbálkozásomat jószándékú olvasónk rendesen ledorongolta, hogy agyonfûszereztem, agyonzöldségeltem. Nos, akkor meg kell kóstolni a minimalista változatot is!
Szerencsémre volt még egy szép adag a csodahüttõben a múltkoriból, gondoltam abból elkészítem gyorsan.
Elõ is szedtem a hozzávalókat:
- 1 db gyöngytyúk
- 1 szál gyökér
- 1 szál sárgarépa
- 1/2 szál szárzeller
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 1 vereshagyma
- 10 szem bors
- körömnyi szerecsendióvirág
- só
- 1 paprikacsuma (mert az mindenbe kell:)
A gyöngyös szépen meg volt már tisztítva, hála az ajándékozójának! Alufóliával bélelt tepsibe tettem a darabokat és 15 percre a grill alá küldtem napozni.
Ezalatt meghámoztam a kevéske zöldséget, amit fel is aprítottam. A sárgarépát félretettem, azt csak később főzöm a levesbe, hogy keményebb maradjon.
A füszerek mentek a teatojásba, és az egész pedig az új fazekamba 3 liter víz társaságában.
Amikor felforrt a víz, beletettem a megpirított húst is és a legkisebb teljesítményre állított rezsóra tettem. Ez az elõpirítás trükk nagyon sikeres a húsleves fõzésben, mert nem habzik fel a lé! A fehérje ugyanis már a pirításkor kicsapódik. Azért ezt is sikerült picit zavarosra fõznöm ...
Most csak két órát fõddögélt a madárka a teraszon. Gyorsan megterítettem és kimertem magamnak a hátát a levessel. A gyömbér is hozzám került, de azt kompenzáltam egy zuzával és némi májacskával.
A csuda érti ezt a madarat! Zsírja látható mennyiségben nincs, de az viszont olyan gyönyörû sárga, mintha sáfránnyal festettem volna. A két órás fõzés kicsit kevés volt, de legalább nem foszlott szét a húsa.
Igaza volt Benikutynak: nem szabad ezt a tiszta ízt rengeteg fûszerrel/zöldséggel elnyomni. Remek lett!!!