Vagyis kövér, nagy gombóc. Amúgy egy szimpla krumpligombócleves.
Évek óta nem térek nyugovóra esténként, míg igazán el nem álmosodom. Ha véletlenül engedek a kísértésnek és tíz előtt lefekszem, annak hajnali ébredés a következménye. Utána természetesen valahogy visszaalszom, hogy aztán alig tudjak kikászálódni az ágyból, mikor csörög a vekker.
Valamelyik este is vártam a jótékony kómára, közben ide-oda lépkedtem a TV csatornák között. A Duna tévén a Gasztroangyalba botlottam. Nem rossz amúgy, bár Marcsi néha kicsit sok, szereti, ha a műsor többnyire róla szól. A 8. epizódban Györkönyben kotnyeleskedett éppen, ott készült ez az egyszerű étel (29:45-nél), amin szokás szerint bonyolítottam kicsit.
Hozzávalók:
- 1 kg főtt krumpli a főzőlével együtt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- piros paprika
- 0,5 l paradicsomlé
- édes és csípős paprikakrém
- 0,5 kg liszt
- 10 dkg zsír
- 1 tojás
- só
- 1 csokor petrezselyem zöld
Enyhén sós vízben feltettem főni a kockára vágott burgonyát.
Míg a krumpli főtt, összedobtam egy pörköltalap-szerűt. Kevés zsíron megpirítottam a hagymát.
A fokhagyma már eléggé érezte a tavasz közeledtét, ezért félbevágtam és kiszedtem a csírát belőle. Apróra vágtam és a hagymával együtt megfuttattam a zsíron.
Mikor a hagyma színt kapott, félrehúztam, megpaprikáztam és gyorsan felöntöttem paradicsomlével. Ízesítettem a paprikakrémekkel és visszatettem a gázra.
Közben a krumpli megpuhult, a levét rászűrtem a pörköltalapra.
A petrezselyem zöld szárát apróra vágtam és a levesbe szórtam, a levelét félretettem tálaláshoz.
A krumplit krumplinyomón áttörtem, megsóztam és hagytam hűlni egy kicsit.
Rászórtam a lisztet.
A zsírt felforrósítottam majd ráöntöttem a lisztre. Intenzíven pezsgett, de állítólag így a jó.
Megint hűlt keveset, ráütöttem a tojást és összegyúrtam. Nagyon jó állagú lett a tészta, simán lehetett formázni, nem ragadt, nem lapult ki.
Közben a leves felforrt. Kicsit keveselltem, ezért felöntöttem némi vízzel, sóztam és tettem bele még egy jó öntésnyi paradicsomlét. A gombócokat beletettem, és miután feljöttek a tetejére, fedő alatt kis lángon főztem pár percig, hogy teljesen megfőljenek.
Tálaláskor megszórtam finomra vágott petrezselyem levéllel. Szokatlan ízű, de finom leves lett, némi zöldséggel simán lehetne még gazdagítani.