Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tikinyél

2015.03.29. 07:00 Waka

Vagyis kövér, nagy gombóc. Amúgy egy szimpla krumpligombócleves.
Évek óta nem térek nyugovóra esténként, míg igazán el nem álmosodom. Ha véletlenül engedek a kísértésnek és tíz előtt lefekszem, annak hajnali ébredés a következménye. Utána természetesen valahogy visszaalszom, hogy aztán alig tudjak kikászálódni az ágyból, mikor csörög a vekker.
Valamelyik este is vártam a jótékony kómára, közben ide-oda lépkedtem a TV csatornák között. A Duna tévén a Gasztroangyalba botlottam. Nem rossz amúgy, bár Marcsi néha kicsit sok, szereti, ha a műsor többnyire róla szól. A 8. epizódban Györkönyben kotnyeleskedett éppen, ott készült ez az egyszerű étel (29:45-nél), amin szokás szerint bonyolítottam kicsit.


13.jpg


Hozzávalók:
- 1 kg főtt krumpli a főzőlével együtt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- piros paprika
- 0,5 l paradicsomlé
- édes és csípős paprikakrém
- 0,5 kg liszt
- 10 dkg zsír
- 1 tojás
- só
- 1 csokor petrezselyem zöld

Enyhén sós vízben feltettem főni a kockára vágott burgonyát.

1.jpg
Míg a krumpli főtt, összedobtam egy pörköltalap-szerűt. Kevés zsíron megpirítottam a hagymát.

2.jpg
A fokhagyma már eléggé érezte a tavasz közeledtét, ezért félbevágtam és kiszedtem a csírát belőle. Apróra vágtam és a hagymával együtt megfuttattam a zsíron.

3.jpg
Mikor a hagyma színt kapott, félrehúztam, megpaprikáztam és gyorsan felöntöttem paradicsomlével. Ízesítettem a paprikakrémekkel és visszatettem a gázra.

4.jpg
Közben a krumpli megpuhult, a levét rászűrtem a pörköltalapra.

5.jpg
A petrezselyem zöld szárát apróra vágtam és a levesbe szórtam, a levelét félretettem tálaláshoz.

6.jpg
A krumplit krumplinyomón áttörtem, megsóztam és hagytam hűlni egy kicsit.

7.jpg
Rászórtam a lisztet.

8.jpg
A zsírt felforrósítottam majd ráöntöttem a lisztre. Intenzíven pezsgett, de állítólag így a jó.

9.jpg
Megint hűlt keveset, ráütöttem a tojást és összegyúrtam. Nagyon jó állagú lett a tészta, simán lehetett formázni, nem ragadt, nem lapult ki.

10.jpg11.jpg
Közben a leves felforrt. Kicsit keveselltem, ezért felöntöttem némi vízzel, sóztam és tettem bele még egy jó öntésnyi paradicsomlét. A gombócokat beletettem, és miután feljöttek a tetejére, fedő alatt kis lángon főztem pár percig, hogy teljesen megfőljenek.

12.jpg
Tálaláskor megszórtam finomra vágott petrezselyem levéllel. Szokatlan ízű, de finom leves lett, némi zöldséggel simán lehetne még gazdagítani.

69 komment

Címkék: tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma pirospaprika sertészsír csiliszósz tikinyél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr977310104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.29. 10:24:36

Tetszik ez a leves, csak a cukrom nem örülne neki.
A gugli szerint ez a tikinyél szó a Blogkocsmán kívül nem létezik.
Érdekes módon a néni az epizódban említi, hogy még német területen sem készül ez az étel, csak Györkönyben, de a "tikinyél" szó az német, és kövér, nagy gombócot jelent. Namost én úgy emlékszem, a német nyelvben mintha nem lenne "ny" hangzó?
Sajnos Borbást ki nem állhatom, csak 1 adását láttam végig. Azóta nem nézem...

Boar... 2015.03.29. 11:56:50

" Nem rossz amúgy, bár Marcsi néha kicsit sok, szereti, ha a műsor többnyire róla szól."
Ez a rettentő PC jellemzése volt annak a fontoskodó, ripacskodó hülye libának...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.29. 14:35:16

Köszönök szépen!
@Andrass9: Valami helyi dialektus lehet. Ha ételről szól egy műsor, elnézegetem egy darabig.
@Boar...: Ha sorkos véleményem van is valakiről, megtartom magamnak, főleg ilyen fórumokon. Többnyire igyekszem árnyaltan fogalmazni.

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.03.29. 14:38:29

Hm, szóval paradicsomleves knédlivel? Hm ... hát, izé ..
Ja, nem a német nyelvben nincs "ny", és ilyesmt tuti nem főznek errefelé. A knédlit és egyéb gombócokat inkább köretnek használják, vagy édessségnek, nem levesbetétnek. Persze, a máj- és grízgombóc itt is ismert (meg a frikadele ;) ), de ezek más kategóriák.
Marcs meg rettentően egy idegesítő perszóna, még a szegény ember Nigellájának sem okés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.29. 16:29:45

ezis ipari mennyiseg:)
eleg egy hadseregnek, a luxemburginak tuti
sok nemet eredetu szavunk helyesirasa es kiejtese megvaltozott

süllőcske 2015.03.29. 17:42:04

A gombóc tényleg olyan svábos, népiesnek tűnik. Az is.
A leves pedig mediterránosnak, amiből ki van váltva az olívaolaj, paprika, paradicsomkarikák, át van magyarosítva zsírral. Ettől még nekem tetszik, jobban, mintha berántott leves lenne, abból úgyis rengeteg van.
Nem látom kőbe vésettnek a receptet, egy kis szekfűgomba nem lenne rossz belé, húsos paradicsom.
Paprika nélkül csomboros is lehetne.
Főmotívum a krumplifőzőlé, az alapvető krumplis jelleg, a paradicsom jelenléte. Ez itt a váz, ami nincs lezárva rántással, nyitva marad a finomításra, ezért tetszik.

süllőcske 2015.03.29. 18:33:52

Majd elfelejtettem. Végül is kicsi rántás íz mégiscsak beleköltözik, a gombócba. Valahol már láttam, vagy olvastam ezt, hogy a forró zsírt a lisztre töltik, és ez nyilván egy jó ízt hoz létre.

Benikuty 2015.03.29. 18:34:02

@süllőcske: hiába na, mesterséged címere az élénk fantázia, az meg csak hab a tortán, hogy még pozitív is vagy :)

A fickó 2015.03.29. 19:59:08

@süllőcske: Azért az sem elhanyagolható, hogy a krumpli, amiből a gombóc készül, alapvetően egy jóízű lisztes fajta legyen. Egyébként jobb ízű, ha héjában van főzve, illetve a lé is "krumplisabb" ízű lesz.
Hasonló receptek:
www.ichkoche.at/kartoffelknoedel-suppe-rezept-220256
derec.5gbfree.com/rezepted/suppe-mit-kartoffelk29025_34308.html

Nálunk gyakori vendég a gombócféle, mivel a párom sváb családból származik.:) Még a borsólevesbe is teszek, mondjuk ennek a levesemnek nem tud senki ellenállni. :D
afickofakanallal.blog.hu/2013/12/19/teli_zoldborsoleves_krumpligomboccal#more5698986

süllőcske 2015.03.29. 20:29:14

@Benikuty: Köszönöm, Beni.
Figyu, a paprikaolaj, amit beleteszel, a Rubintól van?

süllőcske 2015.03.29. 20:36:55

@A fickó:
De jó, hogy párod révén közelebbről érted a gombócdolgokat is!
Zöldborsólevesnek, alapvetően, nehéz ellenállni.
Persze, én inkább, szó szerint kiböjtölöm az idejét.
Böjtöm másról szól.
A gombócokat pedig, igencsak jó fokozni, lehet is, nekem a csúcskrumpligombóc a zeppelin.
Egyébként, szerintem is, héjában maradva lesz igazi gombóc alapanyag. Még a dödöllét is úgy készítem.

turósmácsik 2015.03.29. 21:12:16

Jó étel! Mi is szeretjük a krumpligombócos leveseket. Általában zöldséges, piros színű szokott lenni, de van, amikor húsos, habart levesbe is azt gömbölygetek.

Fenchurch68 2015.03.29. 21:52:41

Szemantikailag úgy vezetném le, hogy talán a "dicke Knedl"-ből eredhet? (dundi gombócok)
(Ma édesem végre beváltotta régi ígéretét, és elvitt Debrecenbe. Ciki, de még soha nem voltam ott. Szép volt, jó volt, de a nap fény-pontya a rántott velő lett, aminek a felét hazahoztam, hadd irigykedjenek holnap a kollégák, mikor leülök ebédelni :)
Huszonéve ettem utoljára Pilisszentlászlón a Kisrigóban.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.29. 22:50:14

@Kató néni: A rántott velőre indőnként úgy rákívánok, mintha várandós lennék :) Szerencsére van itt egy kisvendéglő, ahol mindig van. (Valószínűleg bespájzoltak a mélyhűtőpultból a hazai hiperben.) Ilyenkor ott eszem egy nagy adagot, és nyugi van néhány hónapig :)
Azt még nem készítettem házilag, pedig a Metróban állítólag igen tiszta és jó minőségűt kapni. Persze it bejön a feleség is, aki nem szereti ... ezt se ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.29. 23:58:35

@Kató néni: @Andrass9: velorozsak rantva
isteni
nem ettem 20 eve
elotte Eger, magyaros etkezde
remek volt
csulok pekne modra kazamata
ciganypecsenye fekete lo
ez volt a buvos haromszog:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.30. 08:11:37

@Kató néni: El is felejtettem mondani, hogy a szemantikai levezetésed remekül megállja a helyét! Köszönöm!

süllőcske 2015.03.30. 08:50:13

@Kató néni:
És találkoztál a debreceni gasztrokülönítménnyel?
Tényleg lehet "dundi gombóc", a györkönyi filmben is komoly kis golyókat láttam a levesbe főzve.

Benikuty 2015.03.30. 09:29:44

@süllőcske: nem lehet őket csak úgy megközelíteni :D

Boar... 2015.03.30. 10:27:30

@Benikuty: Ennek megfelelően kissé meglepődtem amikor a kaposvári tescoban szembe jött velem egy kisleány és egy eredeti PO-t vezetett kötőféken... :-)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.30. 13:32:25

Ennek örömére el is mondom, hogy sikerült nagyon ütős lisztmentes ételt kitalálnom.

Kihűlt hájában főtt krumplit finomra lereszelem, és összekevertem kihűlt és viszonylag híg ( nem állt egy be ) puliszkával. Tettem bele zabkorpát, lenmaglisztet, sót, borsot, kevés vegetát, kanálnyi kacsazsírt, sütőport, tojássárgát, kanálnyi napraforgó magot és jól összekevertem, majd beleforgattam a tojások habját is, és az egészet zsírozott tepsibe szép pirosra sütöttem. Kb. 1,5 cm vastag lett. Frissem kicsit lágy volt, de kefirrel összetalálkozva kellemes ízek jöttek elő. Hűtőbe állás után melegítve nagyon jónak ítéltetett, dióolajos saláta öntettel a jégsaláta finom kísérője.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.30. 13:51:08

@látjátok feleim szümtükkel: Hát el tudom képzelni, hogy ütős! :) Ilyenkor örülök, hogy még nem ennyire rossz a helyzetem ...
Viszont az a fontos, hogy izlett, mert akkor nem "kényszerből" eszed!!!

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.30. 14:00:00

@Andrass9:

Tényleg ízlett. Persze ez a recept bővíthető pl. kockázott bacon-nel, túróval, sajttal, hagymákkal most pl. medvehagymával, zöldségekkel, de a lényege az, hogy a krumpli és a puliszka laktató, az íz meg szabadon alakítható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.30. 14:01:07

@Boar...: Biztos, hogy nem egy hamisítvány volt? Ezek a mai gyerekek már mindenre képesek ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.30. 14:14:21

@látjátok feleim szümtükkel: Krumplit annyiféleképpen lehet elkészíteni, hogy annyi nap nincs is egy évben :) Imádom is! A puliszka is remek dolog, de azt nem szereti a feleségem, sem a gyerekek.

vörösbor(de)minőségi 2015.03.30. 15:36:51

@látjátok feleim szümtükkel: esetleg a kreativitásodat ha igénybe vehetném én is:falafel akaródzott készülni.a legnagyobb hibát elkövettem(már tudom)hogy ezt soha!nem szabad konzerv vagy főtt csicseriből elkészíteni-mert atomjaira hullik szét.
megtörtént-majd beraktam a felejtés kedvééért a mélyhűtőbe az egész amugy finom ízes cuccot.
majd most olvastam-mi az oka..és megvilágosodtam.
de a cucc továbbra is ott pihen a hűtöben.
olvasva a találmányodat,gondoltam esetleg erre is lenne valami felhasználási javaslatod?
sajnálnám kidobni-mert annak ellenére,hogy a csicseri nem a kedvencem de akartam egy finom húsnélküli finomságot sütni belőle-nulla eredménnyel.(a csiseriborsóból készült falafel csak kizárólag nyersből készithető -csak az áztatást viseli el.a főzést soha.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.30. 17:52:50

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Felvettem a középtávú főzési programba. A találkozó OK, teszek félre rá.

süllőcske 2015.03.30. 17:58:13

@Boar...: Hoppá!
Azért, ha mondanád, mi van veled, mostanság...

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.30. 18:04:25

@vörösbor(de)minőségi:

Sajnos nem tudok segíteni, mert én csicseri borsót csak krémlevesnek, és majonézes salátába vagyok hajlandó megenni. Tudod gyerek koromban énekelték is nekem a szüleim, hogy csicseri borosó, bab, lencse, stb., de csak annyi maradt meg, hogy levesnek jó.Füstölt hússal.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.30. 18:05:29

@vörösbor(de)minőségi:

Bár egy felfújt készülhetne belőle, jól megfűszerezve, esetleg egy sajtmártással nyakon löttyintve.

Fenchurch68 2015.03.30. 19:10:49

@süllőcske: Hirtelen felindulásból mentünk Debrecenbe :)
(Útközben tudtam meg, hogy hova megyünk.) Viszont éppen mangalica-fesztivál volt, melynek keretében egy nagyon jó háromfős régi számokat játszó zenekarra szvingeltünk és bugiztunk :)Mondtam a kedvesnek, hogy ha egyszer majd elvesz, őket hívjuk a lagziba zenélni.
@vörösbor(de)minőségi: Számtalanszor készítettem főtt csicseriborsóból falafelt, eddig még mindig összeállt. A konzervet még nem próbáltam. (Egyébként sárgaborsóból pont ugyanolyan finom, viszont sokkal gazdaságosabb, valamint maradék betonfőzelék továbbhasznosítására is alkalmas. Úgyis a fűszerezés a lényeg, nem a hordozóanyag.)
A felfújt is jó ötlet, én valószínűleg hozzákevernék egy tojást meg még valami szárazanyagot, ha muszáj, és kisütném lepénykéknek.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.30. 20:10:06

@Waka:

A félretételre én is gondoltam, mert anélkül nem megy. Viszont van rá idő bőven.:D

vörösbor(de)minőségi 2015.03.30. 20:48:17

@látjátok feleim szümtükkel: valami ilyesmire gondoltam akkor amikor olvastam a receptedet-de nem körvonalazódott markánsan....-de nem adom fel.ki nem fogom dobni akkor már inkább valami arcpakolást:)))

vörösbor(de)minőségi 2015.03.30. 20:55:33

@Kató néni: ez gyerekkorában normál száraz csicseri volt.mivel nem szeretem ezért elkezdtem tükközni vele(na ezt pont nem kellett volna)és egy határozottan fúszerezett lében megfőztem.majd a csodára vártam.
az be is következett amikor mindennel összeálitva megpróbáltam forró olajban kisütni.ilyesmi lehet az embernek első grizgaluskája-esetleg.
de az még szétfőve is finom és ehető,ellentétben ezzel a no name valamivel amit én igy hiába bizonygatok hogy finom ez-csak ki kéne sütni valahogyan.
de adtatok egy jó ötletet,legfeljebb nem finom ropogós golyók lesznek hanem valami lepény-szerű izé egy tepsiben.
azt már látom,hogy én és a csicseri nem leszünk barátok.
hiába is próbálkozom.
merugye annyira nem vagyok naiv,hogy azt gondoljam-valami brutál finomság lesz ennek a vége...
sansztalan:))

Fenchurch68 2015.03.30. 21:08:40

@vörösbor(de)minőségi: Nem kell trükközni, egy kis szódabikarbónás vízben kell puhára főzni hosszas áztatás után, a só okozta a problémát :)
Jó a csicseri, de semmi olyan nincs benne, amit a lencse vagy a sárgaborsó ne tudna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.30. 22:09:44

@süllőcske: Eszembe jutottál ma, hála a rossz szememnek. Rózsát ültettem a laktanyában. A csomagoláson: Barta András faiskolája, Szeged. Lőttem gyorsan pár képet, gondoltam, cukkollak kicsit vele. Itthon, a monitoron kinagyítva láttam, BATA András faiskolája.

vörösbor(de)minőségi 2015.03.31. 08:19:40

@Kató néni: a trükközést ugy értettem,hogy akartam valami ízt varázsolni csicserinek és igy nem csak simán megfőztem hanem eztazt tettem a lébe-legyemmá valami ize- ráadásul ajándékként került a háztartásba.
és mivel én is azt gondoltam ugyanugy lehet vele dolgozni mint amiket emlitettél te is-ez lett az eredménye.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.31. 08:58:59

@Waka: Jó reggelt!
Kicsi a világ! A mi új Champion őszibarackunk is onnan van :)

Boar... 2015.03.31. 10:34:29

@Andrass9: Meglehet. Napjainkban ami nem kínai az hamisítvány, márpedig PO semmiképp sem kínai, inkább perzsa vonásai vannak :-)

Benikuty 2015.03.31. 12:56:20

@Boar...: nyilván vannak közeli perzsa ismerőseid...

Boar... 2015.03.31. 17:06:35

@Benikuty: Könnyen megtörténhet, legfeljebb nem tudom róluk, hogy perzsák.
Amúgy volt itt egy horgászboltos akit "irániztak" a habitusa miatt, Imre barátom pedig erősen hajaz rá...innen a "perzsa".

Benikuty 2015.03.31. 17:43:02

@Boar...: az is lehet, hogy egy csúcs 3D nyomtató...mert ha már protkót lehet? :D

süllőcske 2015.04.02. 12:00:34

@Waka:
Aki rózsát ültet, rossz ember nem lehet.
"Aki a rózsát szereti, szeretnie kell töviseit is"
Igen, nincs is faiskolám, bár iskolakerülő igazán nem vagyok. De még lehet, ha ilyen ütemben csökken az ifjúság életkedve, tudásvágya. Néha úgy ülnek a rajzbakon, mint gyászoló, rokon vénasszonyok, úgy siránkoznak, annyira fáj az élet szögényeknek..
(Vessetek meg, de szerintem ilyenkor nem ártana meg nekik egy kis mezőgazdasági munka, pl. rózsültetés)

Topy 2015.04.02. 12:46:55

@süllőcske: vigyél be a tananyagba egy kis testmozgató kreativitást :)
mittomén "Sziklakertek esztétikája gyakorlati oktatással" vagy "Kompozíciós elvek és elemek díszkertekben", "Konyhakertek: egyensúlyban a funkcionalitás és az esztétikum " címmel :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 18:41:25

@süllőcske: Így fordul a világ - sajnos -, minél nagyobb kényelemben élünk, annál többet akarunk. Mind rafináltabb, kifinomultabb élvezet kell. az egyszerű élet már nem elég. Ha nincs bajunk, kitalálunk valamit. Bret Easton Ellis hősei jutnak eszembe, akik jó dolgukban egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal.
Egy kis faszobrászat kellene, mondjuk tuskóhasogatás. :)

susztertangó 2015.04.04. 20:05:10

@Topy: @süllőcske: A mai Pörkölt ponty poszt alapján nem látom lehetetlennek, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemen újabb kar induljon, talán Örömfőzés lenne a munkaneve...

süllőcske 2015.04.04. 20:36:59

@Topy: @Waka: @susztertangó:
Nyáron, a mártélyi táborban kissé összeszedik magukat, látszik, hogy egy kis Tüskevár nagyon jót tesz nekik.
De aztán évközben úgy folytatódik a történet, mint a Téli berekben is olvashatni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:07:09

@süllőcske: Nekem azért az a "Téli berek" érzés is bejön. Természetközelség, egy kis vadászat-horgászat, és nagy evések. Benne van a barátság, a szeretet, az élet. A könyv benne van a top 10-ben.

Topy 2015.04.04. 23:21:15

@süllőcske: :) ez nagyon szemléletes volt :)

susztertangó 2015.04.05. 00:15:52

@süllőcske: Akkor kevésbé körmönfontan fogalmazok: nagyon látszik, hogy képzőművész készítette a tárgya iránti szeretettel.:-)

süllőcske 2015.04.05. 08:37:25

@susztertangó: Igen, értettem. Igazán jó érzés, hogy láthatóvá tudom tenni a gondolataimat. Meg az, hogy ma edényt készítek, holnap könyvillusztrációt, aztán falképet, legközelebb nyárson keszeget, szobron töröm a fejem, vagy mint most, hogyan csináljam meg a kucsmagombát.
Azt hiszem, a sonkalevet kissé bezöldségelem, belefőzöm a gombát, leszűröm, a tálba rendezem, levét kocsonyázva rátöltöm. Füstöltem libamellet, és esetleg egy szelet kucsmagomba kocsonyával, tormával, tojással, újhagymával nem is lenne rossz. Megyek, megkészítem.

süllőcske 2015.04.05. 08:43:26

@Waka: Nagyon, nagyon jó a téli történet!
Tudod, csak arra a jelenségre gondoltam, amikor "a fiúkról már rég lekopott a nyár egészséges barnasága", sápadtak, Tutajos ideges, mindenkinek beszól, "mámeg kapkod", és a csajok, ugyebár..
Szóval, télen is kéne vinni valahová ezeket a csibészeket.
Már vannak gondolatok, hogy Zebegénybe mennénk, egy fiú odavaló, szervezzük.

Benikuty 2015.04.07. 20:11:54

@süllőcske: közel van...vizitálnék! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.07. 20:37:12

@süllőcske: Ilyen a kamaszkor. Azért visszasírom. :)

susztertangó 2015.04.15. 06:28:20

Megkérdeztem Bea Gänszlert a Csajszi Néni blog íróját, ő meg györkönyi kollégától érdeklődött és Kató Néni megoldását találták jónak.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.15. 10:44:09

@susztertangó:

Te eccer tettél ide kerteket, most ezt nézd meg. Én szívesen elsétálgatnék benne napokig.

www.nlcafe.hu/kert/20150415/vilag-legszebb-kertjei-bodnant-kert/

susztertangó 2015.04.15. 14:58:12

@látjátok feleim szümtükkel: Hah,S.I. faktor az egekben. Rrrrrrrrrrrrrohadt politikusok! Miattuk nincs ien kertem!Csakis.@Boar...: 95 kg / zsák.Juj.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.15. 15:11:51

@susztertangó:

Szerintem ilyen itt nem is lenne a politikusoktól függetlenül. Talán ott az ángélusoknál igen.

susztertangó 2015.04.15. 19:27:15

@látjátok feleim szümtükkel: Kert nem, de ilyen pompásan burjánzó irigység igen. :-( Jó akkor nem politikusok, meg van: burzsujok :-) Azért az víg asztal hogy az USAban államilag van jelen az elképesztés: lecsuktak egy mezőgazdászt, mert összegyűjtötte az esővizet és azzal öntözött a földjén. Hááááát....ha az ásványkincs a föld alatt az államé, akkor megakadályozta, hogy az legyen és így lopást követett el...
Köszönöm kérdésed, a laska elfogyott, mivel nem kimérve vettem, hanem dobozolva, konyhakész volt, nem kellett se levágni róla, se megmosni. Megfőztem, össze kevertem pir. májjal és felfaltam.@Kató néni: Láttad, hogy Te vagy a nyertes megfejtő?
süti beállítások módosítása