Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Pityóka

2013.04.15. 07:00 Waka

Süllőcske írása

Bizony, sömmi szögedi harcsácska, pontyocska nem készül ebben a posztban. Csak a földi almáról lesz szó, erről a csodagumóról. És nem is gondoljuk újra ezt a két népies étket, csak úgy esszük, ahogy eleink, mert így kapunk őszinte, igazi éhségételt, amely annál nem is akar több, vagy más lenni.

Ilyenkor, tavasztájon az öreg pityóka szezonja van és vannak ételek, amelyek ebből az igaziak. Olvastam, hogy a britek földjén dolgozó litvánoknak micsoda nehézség nemzeti étkükhöz, a zeppelinhez beszerezni a fekete, aszott vén krumplit.

Itt viszont, amit az erre szerintem alkalmas fajtából, a Balatoni Rózsából készítünk, az a:

Hajaskrumpli

Igazi klasszikus. Lehet vacsora, reggeli, ebéd, főve, vagy sülve, tábortűz hamujában, kályhaszemben, lerben, motorházban, vízpart, vagy sivatag forró homokjában, konfitálva, szuvidálva, de csakis hajában.

Ezt én tepsibe terített són sütöttem.

1.JPG

Én az öreg krumpli haját lehántom. A fiatalét dehogyis. Baranyában nagyanyóék zsiradékot adtak hozzá. Vagy mágocsi hidegen ütött olajat, vagy sós, paprikás zsírt, fokhagymával. Hagymák mindig ott voltak, nyersen, de néha a krumplival együtt, szintén héjában sütve. Nagyon jó volt vele a paprikás savanyú káposzta.

Mindig melegen ettük, sokszor reggelire, de ha vaj is került rá, és az beleolvadt az omlós krumpliba, volt hozzá újhagyma, nem kívántunk semmi mást a világon megenni.

Ezen a képen is hagymafélékkel,petrezselyemmel, hidegen sajtolt, sós, fokhagymás olajjal, füstölt paprikával, házi, csípős paprikakrémmel tálaltam.

2.JPG

És még egy jó dolog: a nádvilla. Hát olyan már nincs a kereskedelemben, én magam csinálom a régiek evőeszközét. Ilyenféle étkeket csipeszelni, és felszúrni is lehet vele. Savanyú káposztát, metéltet feltekerhetjük rá, még vágni is lehet vele. Könnyű, kellemes, természetes.

A nyugati országrészben köretnek, magában, kedvelik a másik eledelt, melyről megemlékeznék. Van, hogy magam se kívánok egyszerűbb, laktatóbb finomságot mint az:

Egy tál dödölle

Van ám válfaja ennek is, sorolni lehet, én egy zalait készítettem ma vacsorára.

Hajában főztem a pityókát, most a Katica nevezetűt. Forrón kell hámozni, törni, só, fehér bors, szerecsendió rá. Én nem túl sok lisztet teszek hozzá, talán tizenöt százalékot, vagy annyit se. Ami fontos, hogy a főzővíz gőze fölött, forrón kell keverni, alaposan, szép selymesre. Nem fog ragadni, amikor szivar alakokat sodrunk a masszából. A serpenyőben apróra vágott szalonnát olvasztunk, rá hagymát, rátesszük a szivarokat és hagyjuk pirulni, majd forgatjuk. Akkor jó, ha szépen föltapadnak, megpirulnak a pörcöcskék, hagymadarabkák.

3.JPG

Ha kész, mártást adhatunk rá. Most kapros tejfellel locsoltam, kis juhsajtot reszeltem még rá.

4.JPG

De sokféle lehet a mártás. A dödölle salátával teljes étel. Nem mondom azért, hogy nem illik egy jó kis vaddisznótokányhoz. Illik.


5.JPG

23 komment

Címkék: dödölle hajaskrumpli Balatoni Rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr315222548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.15. 07:53:01

Jó reggelt!

Gordon és a konyhája elmehetnek a pokolba!:)

Pinka-Panka 2013.04.15. 07:58:55

Jó reggelt mindenkinek!

Süllöcske, mint mindig, most is csodálom ahogy a legegyszerűbb alapanyagból készítesz egy csodát. Olyan intenzíven beindult az a jól eső étvágy, az képeken és a leírás után, hogy nagy kedvet kaptam, hogy legalább a dödölét én is elkészítsem. Nagyon jó, nagyon finom, nagyon klassz.
Köszönjük séepen.

Igazán kedves, hogy a hét első munkanapján, mosolygósan, derűsen lehetünk.

Amúgy a hajában sült krumplit mi nagyon sokat ettük, gyerekként apám terítette az asztalat, vajjal és hagymafélékkel, ahogy írtad. S a legjobb a finom ítek mellett, a beszélgetés, a csipegetés volt.
De jó volt.

A nádvilla, meg nagyon tetszik.

Pinka-Panka 2013.04.15. 08:02:35

Bocs az elütésekért, mikor visszanéztem már küldtem is.

Most komolyan, de a mai finom főzeléket, fasírttal, amit nagyon szeretek, simán lecserélném, arra a dödölére, pláne kapros tejföllel.
Szombaton volt kapor mártás nálunk, olyan nagy sikere volt, hogy még a férjem is evett belőle, aki nem szerette, s megismételni szükséges a héten.

Ezt a dödölét simán elképzelem vele,. Nyeltem:)

Vaczak2 2013.04.15. 12:48:06

Egyrészt: Gordon és konyhája elmehet a náthás nagybrit pokolba, másrészt nádvillát csinálok a hétvégén, harmadrészt én a héjában sült krumplit ecetes-hagymás heringgel eszem mostanában ( a lengyel tőzegáfonyás fajtával), de mindenféleképp szeretem.

1kutya 2013.04.15. 16:05:57

a héjában főtt krumpliról nekem a hétvégi reggelik jutnak eszembe a frissen sült kolbásszal és a zsírjába tunkolt pityókával!

no meg a: pfffááájujjmelegnemforróbzmgapaaahámozzálnekemisegyedakolbásztiselfogyott... :D

medvedr 2013.04.15. 17:06:01

A krumplifajtákról méltatlanul keveset tudni. Piacon mindegyik rózsa desiree gül baba, slussz. Hajában főtt/sült krumpli libazsírral, rulez!Dödölle meg a marhapörkölt igen jó körete.

youlopukku 2013.04.15. 18:00:26

nekem ezt vacsoraidöben nem kellett volna megnéznem.a nádvilla az nagyon különdíjas

Topy 2013.04.15. 20:01:09

ugyan ez nem barkácsblog, de a nádvillakészítés megérne egy posztot! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.15. 20:34:44

Szép estét!
Sajnos csak ilyenkor tudok jönni, próbálom utolérni a tavaszt a kertben.
Köszönöm szépen Süllőcske a posztot. Hoztad a tőled szokott színvonalat, érdekes, érdemes és finom az írásod.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.15. 20:36:37

@Topy: Én nyitott vagyok mindenre. Ha a Mester megosztja tudását, én közrebocsájtom.

susztertangó 2013.04.15. 22:36:40

Mivel Gordonnak van egy vendéglője A Pokol Konyhája nem nagy durranás oda küldeni. Inkább egyen házhoz szállított kaját a Junior utódjától.
--------------------------------------------------
Mindig veszek a Lehel piacon mágocsi olajat Csizmadia Elemérné termékét. Ezen érezni a szotyi illatát és ízét.Csalamádéra/savanyú káposztára szoktam önteni, vagy valami szecskázott zöccccségre salátaolajként.
----------------------------------------------------
Tegnap sütöttem egy rakat palacsintát,ehez semleges ízű olajat használtam a tésztába, a sütéshez pedig bolti zsírt.Barátnőm őnagysága egyetértett, hogy a minőségét két szóval lehet leírni: eszméletlenül finom.Igazából úgy mondtuk: qrva jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.15. 22:49:29

Hiánypótló poszt volt, Süllőcske. Mint régen írtam volt, én a világ végére is elmegyek hajában főtt vagy sült pityókáért, meg püréért, meg a krumpli mindenféle formájáért, de azért hajában a legjobb.
Ha ennek a nádvillának a készítését megírnád nekünk, az jó lenne. Úgy néz ki, mint szegény európai ember evőpálcikája :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.15. 22:52:43

@susztertangó: Áruld már el, miért teszel a palacsintatésztába olajat, ha zsíron sütöd? Amikor a teflon divatba jött, akkor raktunk bele olajat, de én visszatértem a jó öreg vaslemez palacsintasütőhöz zsíros tollal kikenve, vagy kanállal belelöttyentve és visszacsurgatva a felesleget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.15. 22:56:05

Dödöllét életemben nem ettem, de annyira tetszik, hogy amint lesz itthon krunpli, azonnal főzök egyet. (Egy hónap alatt kicsit kiürült a kamra )

susztertangó 2013.04.16. 07:37:51

@Andrass9: "Mert kicsi volt az edényem."Nah."Miért vágod le a sonka két végét főzés előtt? Így láttam anyámtól. Mama miért tetszik levágni..stb.Így láttam...stb.Dédi, miért...stb.Lásd az első mondat."Szóval viccet félretéve, zsírt a sütéshez használok, mert jobban befedi a sütőt-szétfut és nem össze mint az olaj, úgy tapasztaltam. Olajat csak pár éve teszek a tésztába, és látám, hogy lyjó.De megígérem, hét végén majd kipróbálom nélküle és beszámolok milyen lett.Egyébként lubickolnak zsírban, szívkoszorú ereim helyén ilyen palacsint van, gondolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 09:40:27

@susztertangó: Jaaa - a kicsi edény teljesen szabályos válasz :)

Fenchurch68 2013.04.16. 19:00:18

@susztertangó: igazi zen válasz. Ismeritek azt a tanmesét, mikor a szerzetesek meditálnak, és a kolostor macskája mindig belenyávog és ez zavarja a legöregebb szerzetest, úgyhogy ilyenkor mindig bekötik a macska száját. Aztán az öreg szerzetes meghal, de a macskát továbbra is megkötözik. Pár év múlva a macska is elpusztul, akkor hoznak egy új macskát a meditációhoz. Száz év múlva pedig hosszú tanulmányokat írnak a "Bekötött szájú macska fontosságáról a zen buddhista meditációban" címmel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 00:22:04

@Kató néni: Ne feledd, a tanulmányokat persze Schmittelni kell :)

Llychllyn 2013.04.17. 13:28:16

Na tessék, már megint megéheztem. A krumpli jó, hajában sütve, libazsírral, sóval és paprikával isteni.

Hát még ha az ember piríthat hozzá egy kis füstölt sonkát vagy kolbászt, esetleg meglocsolhatja mindezt egy kis tejföllel... A krumpli tényleg isteni, szerintem el is szaladok venni pár szemet, és idő híján ez lesz a vacsora:)

Én az ilyen tex-mex elhajlásokat sem vetem meg (ha ez olyan egyáltalán), mint a chilis bab a félbevágott sült krumpliba, sajttal és tejfellel - na, az már egy egytálétel, utána feküdni is kell egy kicsit. :)

ja, és csatlakozom a nádvilla "receptjét" követelők táborához!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.04.17. 15:55:03

A krumplit héjában sütve gyermekkorom óta szeretem. A tört krumplinak valót én is sóágyon sütöm, sok okosság van benne, hogy sokkal koncentráltabb íz jön úgy létre.

A dödölléhez kedvet kaptam. Valahogy a december óta a fagyóban pihenő bölénnyel fogom összeházasítani.

susztertangó 2013.04.17. 17:53:56

@Andrass9: Három hete meghalt Tocsik Mária-legalábbis a hírek szerint.Tocsikolás, Schmittelés :-((
süti beállítások módosítása