Találkoztam még októberben egy jóravaló teljes oldalassal, amin annyira alig volt zsír, hogy meg mertem venni :) Feleségem nem szereti a zsíros húst (, viszont ha leszen jó pecsenyezsír belõle, az valahogy kézen-közön elfogy ) ...
Az ilyen szép darab húsok ritkán kerülnek azonnali fogyasztásra, legtöbbjük a csodahüttõt gazdagítja, boldogan álmodozva egy késõbbi menüről. Ez az oldalas is így kezdte pályafutását.
Néhány fûszert előkészítettem:
- fokhagymás bors
- majoranna
- õrölt kömény
Ezek az oldalas tipikus fûszerei. A húst négy darabba vágtam, hogy könnyebben tudjam kezelni (egyben nem is tudnám a fagyasztóhoz csomagolni). Megszórtam mindkét oldalukat a fûszerekkel, amiben nincs só, mert az kiszívná a levét a húsnak.
Ezután feltornyozom és megcsodálom a vágási felületeket.
Persze ezeket az oldalakat is fûszereztem, beledögönyöztem a húsba a fűszereket, és ment az egész egy jól záró dobozban a hûtõ hideg sarkába (+1 +2C), ahol két napig pihent. Harmadnap kettészedtem és lefagyasztottam.
Most ebbõl vettem elõ egy csomagot. Gondoltam, hogy hagyományos zsírban sült oldalas lesz, de végül egy doboz sör, meg némi hagyma is beóvatoskodott a listára.
- 1/2 kg sovány, fûszeres oldalas
- 1 vereshagyma
- 4 ek disznózsír
- 2 girizd fokhagyma
- 2 dl sör
- 1 dl házi paradicsomlé
A húst összemértem a serpenyõmmel, és látám, hogy nem fér bele így egyben. Felszeltem hát a nagyobbikat csontonként, míg a kisebbet csak kettõbe.
Így ugyan nincs fûszer a vágási felületeken, de azt majd pórolja a forró zsír :) Pirosra körbesütöttem a szeleteket, feldaraboltam a hagymát nagy kockákra és elfeleztem a fokhagymagirizdeket is. A hagymák mentek a serpenyõbe a húsok köré. Felöntöttem kb 2 deci sörrel, és felforraltam. Ekkor hirtelen felindulásból hozzáöntöttem a paradicsomlébõl egy decinyit, mondván, hogy az csak javítja a szaftját - ártani meg nem árthat. Kivittem az indukciósra, amit másfél órára és 350W-ra (2-es fokozat) állítottam és lefedtem a serpenyőt.
Két óra múltán puhára párolódott oldalas szeletek és bõ levû szaft fogadott. (Elfelejtettem munka közben, hogy megy a rezsó, de az szerencsére kikapcsolt.)
Ezt még besûrítettem, de nem sütöttem zsírjára.
Kitálaltam egy bõ kanál hagymás szafttal és római (kötözõ) salátát zöldpaprika karikákkal adtam hozzá körítésnek. (Ugyanez a beállítás, de a szalvéta nélkül rendesen más színvilágot eredményezett a fényképezõgépben.)
Megebédeltünk, finom volt. 2 szelet megmarad, azt kitettem a kamrába éjszakára. Reggel azután eszembe jutott, hogy kéne pecsenyezsíros kenyeret enni a bordákkal.
Egy kenyeret megkentem, a húst lefaragtam a csontról és fejedelmi szeleteket reggeliztem.
Hiába, a sült oldalas a legfinomabb ételek egyike!