Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Konfitált libacombok

2014.10.16. 07:00 Andrass9

A csodahüttõ megint produkálta magát. Ezúttal prémium libacombokat találtam benne - és mindjárt négyet is! A kislyány nem eszik kacsát, libát meg tán nem is próbált, ezért kettõt kiemeltem, hogy ez jó lesz nekem néhány napra.

19.jpg

Amúgy is kell helyet szorítani további elrejtendõ finomságoknak.

Volt még libazsírom, csak fûszereket kellett begyûjteni a kertből:

  • 2 szép libacomb
  • 1 liter libazsír
  • 1 vereshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 6 kis ág rozmaring
  • kis kakukkfû és majoranna
  • 4 levél bazsalikom
  • 1 kis ág zsálya
  • 1 ek durva szemû só
  • 2 kk fehérbors

10.jpg

A zöldfûszerek választása a "mit találok" módszerrel történt, de valamiért most rozmaringtúlsúlyosra vettem az ízesítést. Tán mert a baromfi szereti a rozmaringot?

Sok munka nem volt vele: kicsit bevagdostam a combokat, beledörzsöltem a sót, fehérborsot jó alaposan. Nincs szomorúbb, mint egy sótlan libacomb ...

11.jpg

Egy jól záródó mûanyag dobozba tettem a zöldfûszerekkel, és ment is a hûtõ 1C-os tartományába 2 napra. Olyan hideg az, hogy baja nem lesz, viszont beveszi az ízeket magába.

12.jpg
13.jpg

Eltelt a két nap, meg már be is akartam fejezni, ezért egy pontméretû öntöttvas lábasba (ez az egy van) helyeztem a combokat, amikrõl papírtörlõvel letöröltem a felesleges sót és fehérborsot. A zöldfûszerek leestek egyben. A combok alá betettem a felkarikázott hagymát - az nem árthat neki. Ráöntöttem a libazsírt, ami éppen ellepte. Talán meg kellett volna elõtte pirítani egy serpenyõben, de akkor nem gondoltam erre.

14.jpg

Szépen beállítottam az indukciós rezsót 100C fokra, és betettem a Hentes Józsinál vett maghõmérõt a zsírba, hogy csiripeljen, ha mégis túl meleg lenne. Az elsõ két órát szépen vette a madár. Egy tanulság a maghőmérővel kapcsolatban, hogy az indukciós rezsó igencsak meg tudja zavarni a mérést! Ez az árnyékolt kábeles valtozatnál nem jelentkezett, de a villa-szerű hőmérőt teljesen megbolondítja.

15.jpg
16.jpg

Ekkor a zöldfûszereket és a néhány fokhagymagirizdet egy kevés libazsírom megpirítottam - jó lesz fűszeres zsírnak kenyérre kenve!

25.jpg

Újabb két óra, és késznek itéltem a combot.

24.jpg

Átemeltem egy dobozba, ahol zsírral nyakonöntve félretettem szûkösebb napokra - elvégre nagyanyáink is így tették el a húsokat. Olyannyira puha lett, hogy kénytelen voltam a lepotyogó húsdarabokat megenni ...

17.jpg

Tán egy hét múlva befutottak a gyerekek valami grill ebédre, de lecsaptak a libacombra, míg a grill dolgozott. Mondanom sem kell, a kislyány végül elkommunizálta a maradék combot és elvitte magával haza :)

Itt áltam hát konfitált libacomb nélkül. Sebaj, volt még kettõ - az is megcsináltam magamnak. Az előző eresztésből maradt zsírt is felhasználtam hozzá - az már ízesített volt!

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ebbõl egyet megettem

18.jpg

A maradékot pedig a fiam kapta - neki is jár!

48 komment

Címkék: majoranna kakukkfű rozmaring kovászos uborka fehérbors libazsír libacomb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr436783523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 13:50:31

Biztosan nem lett rossz ez a konfitált liba, de nekem az igazi amikor saját gőzében-levében megpárolódik, majd a végén ropogósra sütődik. A pároláskor a mellé tett fűszerektől-zöldségektől ízedesik. Így a zsír is mennyei, a ropogós libabőrről nem is szólva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 15:34:25

@látjátok feleim szümtükkel: Előtte én sem ettem még konfitálva, de mindent meg kell próbálni egyszer, nem? Valószínű fogom még igy készíteni - úgyis közelg a Márton nap :)
A ropogósra sült az nagy kedvenc párkáppal és hagymás krumplival.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.16. 16:34:05

Szép napot!
A zsírral és némi szafttal akár egy terrine-félét is lehetne készíteni belőle. Vagy libasajtot. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 16:47:30

@Waka: Hát lehetne, ha maradna belőle :)

Fenchurch68 2014.10.16. 18:35:33

Most már a múltkori oldalas után tényleg szinte csak a kacsa meg liba sütése van hátra, és annyira felbátorodtam, hogy már ettől sem félek :)
Tudnék itt szerezni egész libát nagyon faluról, háztól, na azért az kihívás a javából.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 19:08:52

@Kató néni:

Főleg akkor kihívás, ha egészben nem fér a sütőbe.
Ha érdekel, van nagyon jó recept egybesült libához.

susztertangó 2014.10.16. 19:20:59

@látjátok feleim szümtükkel: El kell vinni a pékhez, a kemencében megsül.....

Pinka-Panka 2014.10.16. 19:50:04

Nahát:))

Szép estét! András, nem fogd ezt elhinni!!!

Ma az egyik csajjal míg melírosan vártuk a csodát, a kajáról beszélgettünk, remek háziasszony! /nálam ez nagy előny, ha nő és tud főzni/

Na és mindenfélét emlegettünk amikor a kacsánál elidőztünk és a libacomb volt a téma, Ki hogyan süti, meg mivel és közeledvén a Marci napja alkalmából is, libatorról beszéltünk. A másik vendég már megéhezett:)
Ő is csinálja, ezt a tartósabb változatot, a férjnek, mert mást sem enne csak ezt.

Én csak a mezei sütés változatot csináltam, s a párolt káposzta társaságában, Megemlítettem, nagy botránkozás van, amikor én meg ennek kisült zsírjában, hosszában, karikára vágva sütöm a krumplit és nekem az mindenekelőtt a legfinomabb. Azt hiszem libát kell nézzek valahol, lassan ünnepe is van, meg a krumplira kívánkoztam.

Pinka-Panka 2014.10.16. 19:55:46

Nálam ma még van bableves, túrós tészta volt mellé. A lánynak meg csirkemellből, zabkorpával csináltam tepsiben fasírtot, íze nagyon jó, de azért a hagyományosnál nincs jobb. De tisztelem a kitartását, így besegítek neki, ha úgy van. Mert sok olyat is csinál, amit én még nem csináltam.
Tzatziki van mellé.
Holnap ugyan ez, sok a munkám nagyon.

A hétvégi menü nagy gond megint. S még a halvány fogalom sincs meg róla.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.16. 20:42:40

@Andrass9: Nagy adaggal kell kezdeni, talán kicsi marad.
@Kató néni: Az egész liba, tényleg komoly kihívás. Talán szétszedve könnyebben bírsz véle. Az aprólékból ludaskása, az öregebb, húsos darabokat sütve, konfitálva, még egy jó leves is kijöhet a maradékból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 20:44:48

@Pinka-Panka: Ezek a combok a madarasból vannak, ahol ilyen vákumfóliás csomagolásban várták a vevőket. Azok meg nem jöttek, leárazták hát a felére. Na akkor vettünk 4 darabot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 20:46:13

@Pinka-Panka: Nekünk volt mára még karfiolleves, krumplifőzelék kis sült kolbászkákkal, gombás rizottó féladagnyi. A holnapot még nem tudjuk, mi lesz ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 20:53:53

@susztertangó:

Nincs már olyan pék, aki megsütné, meg az köjál utódját kirázná a hideg, ha megtudna ilyesmit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 20:56:23

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig az a pénteki sóletes fazék milyen jól érezte magát a kemencében!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 20:58:16

@Waka: Van egy pulykasütő lábasom. Ovális, fedeles, sütőbe is tehető. 8 kilós madár még éppen elfér benne - legalábbis annál több szilvát sütöttem már :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.16. 21:18:08

@Andrass9: Kató néni nem feltétlenül rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, ezért javallottam az aprítást.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 21:42:14

@Andrass9:

A liba általában hosszabb, és nem kerekebb formájú, ezért kicsi sütőbe egy tisztességes méretű nem fér be. Nekünk 60X60-as a tűzhelyünk, és abban elfér egy jó nagy liba is, szerencsére jó mély tepsit is tudtam hozzá szerezni.

Emlékeztetve a kacsára, a liba is akkor igazán finom, ha nem pecsenye, hanem egy kissé már öregebb ( pl. tömött ), mert annak jellegzetesen ízesebb a húsa.

Fenchurch68 2014.10.16. 21:48:34

Infrastruktúra megvan. Sütő is nagy, edény is lenne hozzá. De azt hiszem, előbb egy aprított verzióval próbálkozom :)
@látjátok feleim szümtükkel: Nem kell ahhoz pék, elég, ha van egy osztálytárs anyuka nagy kemencével. A köjálnak meg nem áruljuk el.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 22:07:18

Pedig neked biztos bejönne egy aszaltgyümölcsökkel töltött, egyben sült liba.:)

Nem emlékszem, hogy anno a kemencében egészben sütötték volna a libát. Lerniben is annyi órát kell sütni amennyi kg, egy kemence 6-8 kg esetén nem biztos, hogy tudja biztosítani a szükséges hőmérsékletet. Persze én a hagyományos kemencére gondolok.

susztertangó 2014.10.16. 22:29:58

@Andrass9: @Kató néni: Az 50es években még voltak, pölö a Kolbl pék. Lehet hogy újra lesznek? Háziasszonyok-HTBk- vittek sütni kenyeret, kalácsot.Na, ez egész jó ötlet:közösségi kemence.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 23:14:56

@susztertangó: Nyitott ajtókat döngetsz!
Jó ideje próbálom magamat és a feleségemet rávenni, hogy kellene egy kemence.
Namármost: a gyerekek felnőttek, és kirepültek. Mi (az öregebbek) nagyon visszafogtuk az étkezéseinket. Keveset és ritkán ...
Most akkor minek csináljunk kemecét? Hely volna, kedv is, csak értelme ... na az nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 23:17:15

@susztertangó: Még ehez hozzátenném, hogy hónapok óta erőlködöm egy füstölőn. Venni 70k, csinálni 30k, értelme? Semmi. Már nem nagyon eszünk füstölt árut, és csak a Jalapeno paprikát füstölném benne.
Hidd el, nagyon pocsék érzés, amikor ezekről már tudatosan mondok le!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 23:20:08

@látjátok feleim szümtükkel: Háááát - egy rendes kemence azért megbirkózik egy 8 kilós libuskával!
Csak 8-9 óra, és kész. Annyit meg egy jó minőségben megrakott kemence elvisel. Persze a végét már inkább konfitálásnak neveznénk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 23:21:34

@látjátok feleim szümtükkel: Nem véletlenül dicsekedtem el az anyámtól kapott óriási pulykasütő edénnyel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 23:23:20

@Kató néni: Baromira tetszik, ahogy átalakult az izlésed! És nem csak az, hanem a bátorságod és lelkesedésed, ahogy az újfajta ételekkel próbálkozol! Minden erőmmel támogatlak - csak szólj, ha segítség kell!!!

susztertangó 2014.10.17. 06:32:45

@Andrass9: Hát még amikor tudatosodik... A 68. születésnapomon kipottyant egy fogam. Csöngettek.(Előkerestem egy Karil-os dobozt és beletettem. Hallani véltem cincogó hangokat a dobozkából: Szia Bátyó, már mióta vártunk, a többiek is jönnek?)

Benikuty 2014.10.17. 08:13:03

@susztertangó: Gyöngyöspatán van ilyen...sokra mentek vele :(...mondjuk fegyveres őrrel elég jól műxik :D

Fenchurch68 2014.10.17. 09:54:15

@susztertangó: @Andrass9: A Waldorf-iskolákban harmadik osztályban van "házépítés-epocha", és a középső lányoméknál, mikor tervezgettük, hogy mi legyen, felmerült a kemence. Az egyik nagyon közel lakó szülőtárs adott hozzá helyet a kertjükben, persze jött szakember is, és a kölykök építettek egy korrekt kemencét. (A szomszédban meg éppen akkor számoltak fel egy nagy szódaüzemet, úgyhogy a hőtároló része ingyen kapott szódásüveg-cserepekből lett.) Egyeztettünk mindig előre, hogy mikor lesz sütős nap, és mindenki vitte az edényét :) Meg persze ilyenkor hatalmas közös pizza-bulik.
Egy amúgy elég drága, elektromos, pelyhesítést is tudó malmot meg az ovis szülők vettek közösen, 1-2000 Ft-ot kellett bedobni, aztán oda is vihette mindenki szépen a búzácskáját.
Nem hiszem, hogy ez csak egy ilyen "alter" közösségben működne.

Kölcsönösen alakítjuk egymást a kedvessel, neki eszébe nem jutott volna zöldségfasírtokkal, vagy mondjuk rakott brokkolival próbálkozni, pedig nagyon jól főz. Most a szigorú paleózás alatt is kifejezetten kéri a zöldséges ételeket, sokszor napokig nem eszünk húsfélét. (Csak hát nekem a húsozás újdonság, azért vagyok így fellelkesülve.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 13:17:01

Azon tűnődöm, hogyha már meghalt a levelező szerverem, valami okosat kéne csinálni. Az eső esik odakinn, nem mentem le a kedvenc kifőzdémbe ebédelni. Cserébe megettem egy malomkőnyi karaj kenyeres sok szalonnával és Spicy Fiesta csilikrémmel, ja meg az év utolsó kovászos uborkájával.
Valhogy a bennem bújkáló hizlaló manócska kér még valami más szénhidrátot is.
Mi lenne, ha esernyő védelme alatt szednék egy rakat almát, és lenne almás pite???
Mivel még soha nem sütöttem olyat, most megkeresem anyósom kézirású receptgyűjteményét.
Addig is legyetek jók, majd beszámolok róla!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 14:17:15

A tvpaprikán pont most van a libasütés!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 16:14:25

@susztertangó: Nagyjából ilyet készítettem, bár nem kerestem rá a neten :)
Poczok2 jókat szokott alkotni, Toma meg nagyon szereti sajátmagát (de azért én is kedvelem őt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 20:05:53

@Babette.: Megsült 2 nagy tepsi. Remek lett!!!
A tészta receptje vagy két éve volt már itt:
blogkocsma.blog.hu/2012/11/06/almas_es_turos_pitek
Az amit nem értek, hogy csak a vaj felét helyettesítettem zsírral, és sokkal kisebb lett a tésztám. Pont ugyanebben a piros műanyag tálban tettem be hülni, de nem volt ennyi.
Vékony is lett a tésztája, a második tepsiből meg nem sajnáltam az almát, bő 3 kiló tisztítottat reszeltem bele. kb 6 cm magas a pite. Ha kihült, felvágom. Most még nagyon törékeny.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 20:07:05

@Kató néni: Lesz belőle poszt is!
Rengeteg almánk van, lesz itt mindenféle almás recept később.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.17. 20:20:57

Szép estét!
Nagyon fáradt vagyok, hazaértem, egyből lefeküdtem. Most harapok valamit, aztán megyek is aludni. Jövő héten szabadság, igyekszem rendbe tenni a kerteket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 20:49:17

@Waka: Jó estét és egyben jó éjszakát is :)
index.hu/kultur/eletmod/2014/10/17/patriota_brill_bisztro/
Talán megnézzük valamelyiket a közeljövőben!

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 21:37:55

@Andrass9: pont ezt olvastam most.
roséra sütött disznó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.17. 22:10:25

@Babette.: Szűzpecsenyét többször ettem már rozéra sütve, de igazság szerint félek a rozé disznótól. Kell a szösznek egy kis borsóka. A kutyának mindig rendesen átsütöm/főzöm, ha disznót kap.
Szűzpecsenyát NEM kap, Topy, pukkadj meg!!! :)
Viszont oly régen ettem már jó brassóit. Mindenütt pulykából csinálják már, azt meg nem. És igen, sült-főtt krumplival az igazi, nem olajban sült hasábburgonyával.

Topy 2014.10.17. 22:41:10

@Andrass9: szegény kutya! :D:D:D

susztertangó 2014.10.17. 23:24:43

A net mindig szolgál meglepivel-most ezzel. Kénytelen vagyok régebbi posztot klikkelni és úgy bejönni.
blogkocsma.blog.hu/NeuronPCReg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.18. 09:43:56

@susztertangó: Sokszor erre hivatkoznak, amikor a nyers sertéshúst, illetve a betegségeket emlegetik. Amúgy medvedoki is mondta, hogy a borsóka gyakorlatilag eltűnt, de jobb félni, mint megijedni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.18. 09:45:39

@susztertangó: A blog.hu meg az index már megint kavar valamit Valamelyik gyerek boldogan megtalálta, hogy lehet a képernyőn tartani valami fix helyen a fel-le mozgatástól függetlenül, erre most teletömik a jobb felső sarkot felesleges cuccokkal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.18. 10:44:21

@Andrass9: Olybá tűnik, az elkövetkező időkben gyakran lesz arrafelé dolgom, pár feladatot a vállunkra kellett venni. Majd meglesem.
süti beállítások módosítása