Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöld sárga

2014.05.10. 07:00 süllőcske

Tavasz, érett tavasz. Meleg napok, esõk, erõre kapott növények, kápráztató színek.

Gyönyörû zöld lombokon fehér bodzatányérok, fehérlõ, illatozó akácok, a gabonatáblák szélén ezüstzöld háttér elõtt szarkaláb lila foltjai, margitvirág sárga, fehér pettyei festenek Monet képeket.

Az ártéri erdõben puha, párás, füves utak, rajtuk topog egy pár kis nõi gumicsizma. Zöld esõkabátjában Anahita ballag, kosárkával, alakját befogadják a Maros-parti fák.

Andi növényeket gyûjt, házi patikájába, de, ha vacsorára is talál valamit, az se baj.

Mert talál. Vén fûz hasadozó kérge alól gomba sárgállik. Gévagomba, amit fûzfatüdõ néven is ismerünk. A nagy fa tövén egész csalánerdõ zöldell, a nap rásüt a melegsárga gombákra, a csalán zöldjével vibráló, kontrasztos a színhatás. Szép látvány, ehetõ tartalommal.

Andi csalánra nem készült, de õ amúgy is puszta kézzel szedi a mérges kis növényt, amivel a ménkû se szokott kikezdeni. Telik a kosár, melynek tartalmát én már csak a konyhaasztalon szemlélhetem.

1.JPG

Lássuk csak. Szép fiatal gombák , különbözõ növekedési stádiumban. A bimbósak a legkeresettebb, leginkább kifejezõ ízû, állagú példányok. Ezek jók ragunak, akár tejfelesen, akár tojásosan, vagy hideg, hagymás salátának.

2.JPG

A gyermöktenyérnyi , lapos darabok leginkább rántani jók, ha kissé szívósabbak már, némiképp javít rajtuk fokhagymás tejben pácolás. Tövüket érdemes kivágni, megdarálni, így jó fasírtalaphoz jutunk. Ha a gombák már nagyok, kiválóan alkalmasak volnának a legszárazabb, legcipõtalpasabb rántott karaj utánzására. Ezeket nem használjuk, embertársaink megkínzatását elkerülendõ. Ha pedig ez a gomba már fehéredik, farontó rokonához, a taplóhoz hasonlatos szárazságban és keménységben.

3.JPG

4.JPG

Vacsorára a bimbósakból használtunk fel.

5.JPG

Egyszerû, természetes, szezont ábrázoló vacsora készült. Vajon, sóval, borssal, hagymafélékkel serpenyõzve.

6.JPG

7.JPG

Kis tojást ütöttünk a tokány közé, friss, szaftos állagra törekedve.

8.JPG

A csalán hozzá spenót módra készült, kis fokhagymás rántással, tejjel föleresztve. Így készült zöld-sárga, egyszerû étkünk.

9.JPG

76 komment

Címkék: spenót tojás hagyma fokhagyma bors csalán gumicsizma gévagomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr426119319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.10. 07:20:54

en olyannyira gyulolom a csalant...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.10. 07:57:28

A csalánnal engem sem tudnÁl elcsábítani, de a gomba az tetszik!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.10. 08:21:08

Ugye az ilyen szép, színes dolgokra szokták mondani, hogy a festő ecsetjére kívánkozik?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.10. 08:48:39

Szép napot!
Nekem mindegyik jöhet, bár a gévagombához eddig nem volt szerencsém. A csalánt szeretem, csak legyék jó fokhagymás. Köszönjük Süllőcske.
Megfől a paprikás krumpli, aztán megyek a kertbe, lesarlózom a füvet. Kapálni terveztem, de jókora eső volt éjszaka, csak úgy verte az ablakot. Tegnap kiültettem a paprikákat, azoknak biztosan jól jött.

2014.05.10. 09:09:19

Á, nagyon szép gomba. Kiváló ételek. A csalánt én is csak kacsanevelő táplálékként tudom elképzelni.
Viszont a gomba. Igen jól foglaltad össze a hasznosítását, köszönöm!
Az a nagy baj, hogy mifelénk nem nő ilyen.
Van ugyan egy patak 50 méterre a háztól, fűzfával, nyárfával, ez mégsem ártér. Csak arra jó, hogy időnként siklók ijesztgessenek itt a kertemben a fű között, de nem ártér. A patakot egy hosszú lépéssel át tudom lépni. (Vagy akár két kisfröccsel is.) :)

susztertangó 2014.05.10. 12:42:35

@Babette_: Mivel a csalánt csak más fülének verésére használtam, gasztronómiai értékét csak úgy tudom megvédeni, hogy azt mondom:Neked már a lekváros tésztával is bajod volt, holott azt csak nyelni kell, mint kacsa a csalános nokedlit.:-)

Topy 2014.05.10. 13:44:35

csalánt még nem kóstoltam de az utolsó kép alapján azért adnék neki egy esélyt... de csak a gombával együtt! :D
reggel volt az újpesti piacon tikgomba, de egyrészt melóba jöttem (holnapra szvsz világgá menne), másrészt az arany világpiaci árához kötik a zsiványok :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.10. 14:04:48

azt hiszem,ma megalkottam a vilag legjobb sultkrumplijat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.10. 14:42:27

@Babette_: Az jó, gratulálok! Imádom a krumplit!
Én meg a világ legjobb petrezselymes ujkrumpliját készítettem! Tele a vetemény petrezselyemmel és aprószemű parázskrumplit vettem. Kis vaj, só és kész.
Tartsunk krumpliversenyt!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.10. 14:44:48

Különben tiszta lökött vagyok. Egyszer meg kellene kóstolni egy csalánfőzeléket, mielőtt nyilatkozom róla. Lehet, hogy rajonganék érte?
Ha valamit, ezt megtanultam az újvilágban: mindent meg kell kóstolni, hiszen legalább százmillió ember megeszi ...

medvedr 2014.05.10. 18:34:48

Apai nagymamám csalános főtt kukoricával tömte a néma kacsát. Azért a mája jó volt.

2014.05.10. 20:42:34

@Topy: de jól esne most egy tikgomba leves! Szerintem eláll az egy napig, ha nem túl vizes, nem túl öreg példányok. Szellős helyen, mondjuk egy tálcára kiterítve, alá valami papírtörlő.
A száradás a gomba természetes állapota, attól nem romlik meg.
A zsiványok, az más kérdés.

2014.05.10. 20:54:46

@Babette_: értjük. Ezek szerint jobb lett, mint Blumethalé? ;) Eddig ő jegyezte a "tökéletes sültkrumplit"

Llychllyn 2014.05.10. 21:10:48

gévagombával én még csak kacérkodtam, ma akartam fölmenni a hegyre, felbuzdított a két lilapereszke, ami valahogy a kertbe keveredett, no de majd holnap. A csalánfőzelék menő, tavaly medvehagymával készítettük, teljesen olyan volt, mint a spenót.

ártérig ki nem megyek, míg nem lesz megint bicajom:)

süllőcske 2014.05.10. 22:18:40

A mai írásnak nyilván az volna az üzenete, hogy sok minden ehető, amit nem szokás konyhára vinni.
Én egyátalán nem vagyok válogatós, vonz minden, amiben jó tartalmat sejtek, tudok. Lehet, hogy ízlelésemet nevelni, fejleszteni kell, hogy szeressek is olyat, ami szokatlan, de én erre is elég könnyen hajlok. Amúgy az itt szereplő két hozzávaló csak mérsékelten szoknivaló, és mindkettő értékes, tartalmas, függetlenül az állateledel minősítésektől. Ezt a rómaiak is megtették a lótápláléknak mondott gall zabmenükről, amit aztán később ők is követtek.
Egyébként az itt bemutatott gomba kilója Angliában veri a 12000 forintot, igen becsülik.
Aki csalánt nem szeret,rokon íz miatt csigát se egyen, bár ezt a franciák nem nagyon értenék. Ízlésről nem vitázok

süllőcske 2014.05.10. 22:34:38

A napokban szedtünk szegfűgombát, lila pereszkét, csengettyűgombát, fenyőtinórut, tavaszi rétgombát, és még sok egyebet. Főztünk olyan vegyes pörit, hogy még!

2014.05.10. 22:40:26

@süllőcske: szó sem volt "állateledel minősítésekről" részemről semmiképpen.
Nem minősítettem! Mindössze arról van szó, hogy számomra nagyon kedves gyerekkori élmény a csalán szedés és kacsaetetés nagymamámnál.
Teljes mértékben elfogadom, ha valaki ilyet eszik, sőt nagyra becsülöm a felfedezés vágyát, és ha el tudja készíteni.
Én toleránsabb vagyok, mint gondolnád!
Ízlésről sem nyitottam vitát!
Így érthetőek a szavaim?

Viszont valószínűleg én magam nem fogom megkóstolni a csalánt, ahogy a csigát sem eszem meg. (tele van velük a kertem, de tényleg kilószámra)
A gombát enném.

süllőcske 2014.05.10. 22:53:20

@pizzaszeletvágó:
Tudom, hogy toleráns vagy.:)
Én sem bántok, csak éppen mutattam hozzáállásom, illetve, hogy a római légiósok hogy hamarkodták el a zabételek hovatevését, és hogy lehet ebből tanulni.

süllőcske 2014.05.10. 23:31:31

Képzeljétek, ma ettem egy olyan halászlét, amiben néhány szőlőlevél is főtt. Csak lestem, néztem mint a bornyú az új kapura. A főzőember így próbálta állítgatni a lé savállományát. És jót ettem ebből, nagyon is finom volt! Tényleg.
Én közben kárászokat füstöltem, minden rendben volt, de ez a szőlőlevél dolog igen meglepett.

susztertangó 2014.05.11. 06:16:16

@Andrass9: 100 000 000? Ennek egy -kifacsart?- változatát ismerem, de az legyekről szól. Pikirt vagyok?

süllőcske 2014.05.11. 08:46:11

Azt szeretném még elmondani, hogy annyi érdekes táplálékot ad a természet, ki szeretnék még sok mindent próbálni. A sulyom, másképpen vízigesztenye, a vadmurok, a baraboly, a tölgymakk nem feltétlenül ínségételek, ha foglalkozunk velük, szerintem lesz meglepetés.
Meglepetéseket szereznek a világ sok táján a séfek, akik keresik ezeket a régi-új dolgokat.
Nagyon gondolkodóba estem azokon a tanulmányokon, amelyek régészeti leletek alapján mutatják meg a történeti ember táplálkozását a Kárpát-medencében.
Természetes, hogy ezek élvezeti értéke fontos szempont, de a tápanyagösszetételek is azok.
Itt, a mi kis kocsmácskánkban, persze, hogy jobban hangzik egy kacsamell portói zselével, vagy egy süllő, vajon, paradicsomsalátával, ecetolaj öntettel, konfitált fokhagymával, somlai juhfarkkal.
Ilyet is főzünk, de én szeretném megtisztelni a nagyon egyszerű, akár a megosztóbb táplálékokat is.

susztertangó 2014.05.11. 08:57:30

Miért is vagyok zabos, ha az vagyok? Tudja valaki?Zabot zabáltam?

süllőcske 2014.05.11. 09:12:25

@susztertangó: Zabolázd magad!:))
Kimondottan nagy fűtőértékű gabona. Betüzesedik az embör, ha ebből beeszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.11. 10:10:05

@süllőcske: Sokminden reneszánszát éli, pl. hajdina vagy kukoricadara. Emlékszem, gyerekkoromban a kukoricát csak a disznó és a baromfi kapta. Hajdináról PO mester adott nekünk néhány példát, mint a hajdinapalacsinta. Csalánt is sokhelyütt fogyasztják, de én a csípése miatt nem eszem meg :)
Heston Blumenthal egész sorozatokat szentelt az ősi (római kori) alapanyagoknak és ételeknek. Azért a rómaiak igencsak fontosnak találták az ételek élvezeti értékét - sok esetben csak azt (lásd pávatoll), de láttam Hestonnál pelét meg mókust is megfőzni.

süllőcske 2014.05.11. 10:59:52

@Andrass9: A keleti bozákat is jó lenne elkészíteni, abból is sokféle van és volt. Lányom most nyomában van a kisázsiai kölesitaloknak és sok érdekes dolognak. A télen hozott haza olyan fűszereket, alapanyagokat, készítményeket, amiken lehetett ámulni, olyan újszerűek voltak nekem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.11. 11:10:03

@süllőcske: Például a fermentált paprika! Zseniális íz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.11. 11:28:05

@süllőcske: én a csalánt mint növény gyűlölöm, örök harcban állok vele. gyűlölt dolgot pedig nem eszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.11. 12:19:03

@Babette_: Én a bort annyira gyűlölöm, hogy mind megiszom!!! :)
Amugy a csalánnal én is sokat harcolok a kertben - különösen, hogy átjön a szomszédtól, aki nem foglalkozik vele.

süllőcske 2014.05.11. 12:19:58

@Babette_: Hát persze. Én azért csípem, és ő is engem:)
Azok a vadregényes folyóparti horgászbóklászások, mi csalántengeren pillangóztam át, hogy horgot vethessek! Közben élvezhettem szimpátiáját a mérgeszöld csibész gaznak! Hisz ez még a terepgatyán át is döf! Serkent vérkeringésem, izzadt, vörös fejem, cifra káromkodásom aztán előcsalják a csipkelődő dalnok, álnok amazonokat, kiket egyszerűen nőnemű szúnyogoknak is hívhatunk.
Vérvesztve aztán hűs folyóillat, dagadt kéz és dühös fejemnek fürösztés, van még egypár dobásom, úgy érzem, kapásnak kell lenni, süllőt akarok, és este fröccsöket..

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.11. 12:51:00

@Andrass9: mondjuk ne borral helyettesítsd be, hanem patkánnyal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.11. 12:52:09

@süllőcske: legyen ott.
de ne nálam meg a szomszédban. van, ahol nálam magasabbra nől, virágzik, és persze hozzám szórja a magjait. idén átpermeteztem hozzá medallionnal. ott rohadjon meg.
én meg nem győzök gyomlálni.

Llychllyn 2014.05.11. 13:22:44

A szomszéd például a zsenge komlóhajtásra esküszik, szerinte salátába kiváló. Még nem próbáltam, de ez is érdekesen hangzik.

Az erdőből - ha az időjárás engedi - kakukkfüvet, somot, szedret, szamócát szoktam hozni, no meg gombát, mást nem nagyon, pedig érdemes lenne utánamenni a különféle gyógynövényeknek meg ehető holmiknak.

Talán már írtam is, hogy egyszer szívesen kísérleteznék egy "erdei menüvel", vadhúst ugyan vennem kéne hozzá, de jó lenne a többi összetevőt tisztán az erdőből beszerezni. Itt persze a köret lenne az érdekes, krumpli nem nő a hegyen:)

@süllőcske: A csalánnal semmi bajom, mondjuk a csigát szerintem akkor sem enném meg, ha dobostortaízű lenne vagy akármi. Kulturális gátlásaim vannak, vagy mi a szösz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.11. 13:29:21

@Llychllyn: A zsenge hajtásról jut eszembe, nemrég főztem először az ételbe a zöldborsó hajtását. Nagyon jó!

2014.05.11. 13:48:31

@Llychllyn: én ugyanúgy küzdök a komlóval, mint Babette_ a csalánnal. Az egyik legundorítóbb növény, a csalán csípése kutyafüle a komló bőrt feltépő, fájdalmas mély karcolásokat hagyó levéltüskéivel, szártüskéivel összehasonlítva. A földből ki nem lehet irtani, ott ahol az ember nem ássa rotálja rendszeresen, kerítés alatt, fenyősorban, nekem a bazsarósza, pünkösdi rózsa töve közül nő ki rendszeresen, és ilyenkor naponta egy métert is halad, állandóan figyelnem kell rá. Komlóleves: aledakonyhaja.blogspot.hu/2011/05/komlo-leves.html
hát ebből se ennék.

susztertangó 2014.05.11. 13:57:20

Odaát jártam a Kirajzottaknál és Mitzi klassz receptet és képeket tett fel a zöld spárgáról.Reggel lementem a Lidlibe, óvatos duhajként egy csomaggal vettem. Háááát.........A másfél kiló csirkeszárny viszont jó volt, Kikkoman Teriaki löttyben áztattam és valami bóti zacskós fűszert szórtam rá, na ez kárpótolt. Egyszerűen se íze, se bűze nem volt az aszparágusznak. Állítólag majd, ha pisilek.

2014.05.11. 14:05:43

@susztertangó: már jó pár hete morgolódok magamban, hogy sehol, sehol nem kapok a környéken ehetőnek kinéző spárgát, ebben az országban, ahol elvileg jót és sokat termelnek!
A bejáratott zöldségesem már gutát kap tőlem, mikor megnézegetem az összes spárgáját egyesével és nem veszek!
Egy hete már az ajtóból kiáltott utánam, hogy jött friss! Persze az is vacak volt, nem vettem.

Mindenesetre tegnapelőtt vettem egy csomaggal, ami ehetőnek nézett ki.
Tehát ma reggeli: zöldspárga, tükörtojással, éééés sült ponty szeletekkel volt. (utóbbi csak sózva, serpenyőben, zsírban szép színűre sütve) Mondhatom, hogy nagyon illett minden egymáshoz a tányéron!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.11. 14:09:36

@pizzaszeletvágó: Remélem piros tányéron etted ...
Túvagyunk az idei spárgaeltevésen is. 5 kiló spárgacsúcs pucolva és lefagyasztva. A zöldspárga viszont kimoshatatlanul homokos volt :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.11. 14:20:08

Szép napot!
@medvedr: És a kacsáé?
@süllőcske: A baraboly valahogy nem akar összejönni, túl keveset tudok róla. Idén a mogyorós lednek lesz a cél, abból próbálok gyűjteni.
Megjártam délelőtt a hegyet, van ott három sok krumpli, megkapáltam, feltöltögettem. Hazafelé elbandukoltam arrafelé, ahonnan egykor a galambbegy saláta magját gyűjtöttük, és szedtem vagy hat helyről belőle vérfrissítésnek. Éppen hazaértem, mikor leszakadt az ég, az eleje csúnyán kopogott, de remélem nem okozott túl nagy kárt.

Llychllyn 2014.05.11. 14:43:49

@Andrass9: Mibe tetted, levesbe? Mi a zsenge hüvelyeket szoktuk belefőzni, néha leturmixolva, néha (ha tényleg zsenge) csak úgy. Az is finom.

@pizzaszeletvágó: Azért a komlónak a sör miatt sok mindent meg lehet bocsátani:) Mi is szenvedünk vele, szúr, mint az állat, nekiestem irtókapával, aztán csak kijött megint...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.11. 15:02:05

@Llychllyn: Karfiollevesbe, próbaképp.
Nekem cukroborsó terem (nem sok, csak egy kis sor), amit mindenestül meg lehet enni, mert nincs cellulózréteg a hüvelyben. Rengeteg thai ételbe meg wok kajába használom, de minden levesbe megy belőle, míg terem.

2014.05.11. 15:03:10

@Llychllyn: én is gondoltam már rá, hogy hasznosítom sörbe, de ez csak ábránd... a valóság pedig, hogy 3-4 méteres fenyőimről kell lerángatnom. A szomszéd házban most nem laknak, az összes melléképületet befutotta, ki se látszanak.

@Andrass9: meglepő, de ha lett volna piros tányérom, ehhez jó lett volna :)))
Aranybarnára sült ponty, sárga-fehér tükörtojás, zöld spárga. Igen!

süllőcske 2014.05.11. 15:35:19

A spárgacsúcsokat nyersen elropogtatva szeretem a legjobban. Úgy a legélvezetesebb, van íze, jó friss íze.Csicsókával is így vagyok.
@Waka: Egyszer csak összejön az fránya baraboly..
Én a galagonyát és a szentjánoskenyeret kísérletezem meg, meg talán a sulymot.

Llychllyn 2014.05.11. 16:07:27

@pizzaszeletvágó: Én sem főztem belőle sört, de egyszerűen lehetetlen hevesen gyűlölni valamit, ami potenciális söralapanyag:)

Mondjuk nemsokára megpróbálok belekontárkodni a sörfőzésbe egy rutinosabb társasággal karöltve, ki tudja, lehet, hogy a tapasztalat hatására üvöltve fogom buzdítani ezt az infernális növényt a további területfoglalásra:)

2014.05.11. 17:01:32

@Llychllyn: majd szállítom én neked az alapanyagot. :)

2014.05.11. 17:04:24

@süllőcske: talán tavalyelőtt történt, hogy piaci zöldséges üzletben járva zöldspárgát láttam, frisset, jót.
Megkértem, hogy mossák meg, majd azt ropogtatva mentem tovább... szóval értelek, nagyon is! :)

2014.05.11. 17:29:21

@Waka: a mogyorós lednek miért jó? igen szép növény, az egyik kedvence a szememnek, de még soha nem gondoltam ételként rá.

(biztos nincsenek kérődző génjeim, ezt csak viccből írom, mert én is képszerűen gondolkodom és eszembe jutott, ha tehén lennék, mit érezhetnék egy ilyen nitrogéndús lucernaszerű pillangós virágú növény iránt, amint megpillantom a mezőn..)

susztertangó 2014.05.11. 17:29:57

@Waka: A Seldon tervben még nem jelent meg, hogy ezt a könyvet elolvassam. Még.@süllőcske: A csipkedő dalnokok védelmébe.www.youtube.com/watch?v=Iy0fZWMWtdI

süllőcske 2014.05.11. 17:33:31

Anahita komlóskorpa kovászt készít a szörnyeteg virágjából, ahogy az régen volt, és most nekünk is van.
@pizzaszeletvágó: Finom.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.11. 19:04:10

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: Leginkább a gumója miatt szeretném kipróbálni. terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lednek.html Én a virága illata miatt szeretem, valami isteni.
@susztertangó: mreadz.net/new/index.php?id=3948&pages=76

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.11. 19:07:00

Nem tudtam megülni a fenekemen, a második felhőszakadás után lementem a közeli kertekbe körülnézni. Ott kapott el a harmadik és a negyedik. www.facebook.com/photo.php?fbid=674186912654190&set=a.261908287215390.59955.100001886627157&type=1&theater
A krumpliban a sorok közt áll a víz.

2014.05.11. 19:36:50

@Waka: ezt nem is tudtam erről a lednekről, érdekes.
(az elsőnek linkelt kép nem látszik)

A második képhez: legalább annyi segítséget, most készült?

Llychllyn 2014.05.11. 20:02:11

@Topy: Nem is rossz ötlet, pont nemrég készítettem először csicsókát. Gondoltam is rá, hogy majd teszek a kertbe, állítólag baromi igénytelen, szóval sok gond sem lenne vele:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.11. 20:12:24

@pizzaszeletvágó: természetesen!
igazából megtaláltam az ecetes szilvát, ahhoz meg rántotthús illik, ahhoz meg sültkrumpli.
így.

2014.05.11. 20:13:21

@Waka: ezt szeretem, de nem tudtam mi ez! Babarózsaszín. :) Soha nem láttam még a termését.

2014.05.11. 20:15:14

@Babette_: :) Blumenthal elmehet a .... :D

Llychllyn 2014.05.11. 20:19:12

@Waka: Lemeccselik a komlóval... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.11. 20:19:55

@pizzaszeletvágó: :)

ma délután meg kipróbáltam a sodrott rétest.
hát na. nem olyan. de az emberemnek ízlik:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.11. 20:23:57

@pizzaszeletvágó: Több, mint 30 éve megvan, de még én sem láttam termést rajta.
@Llychllyn: Vagy sör lesz vagy csicsókatócsi, esetleg komcsicsóka.

2014.05.11. 20:38:42

@Llychllyn: @Waka: :D

@Babette_: ellenkező esetben még mindig ott a sodrófa... :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.11. 20:39:43

Ezt a babarózsát én nagyon régóta ismerem, de felén japánszilvának, vagy díszszilvának hívták, a babarózsa nevet nem is hallottam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.11. 20:43:07

@Waka:
A mogyorós lednek réges régen nagyon szeretett a vasúti töltések oldalában, meg a mi kertünkben a krumpli közt. Ennek köszönhetően az apám mindig össze is szedte, megpucolta, és én meg megettem. A csicsókától jobb ízű.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.11. 20:57:57

@látjátok feleim szümtükkel: A hegy lábánál a réten sok szokott lenni, oda készülök egy ásóval, mikor virágzik, olyankor a legkönnyebb meglelni.

süllőcske 2014.05.11. 21:10:24

@Waka: Szóval, vetni akarod? Mi még sose próbáltuk, de jó ötlet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.11. 21:11:27

@Waka:

Azárt ne számíts valami öklömnyi gumóra, meg krumpli mennyiségre.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.11. 22:00:19

@Waka:

Ha ügyes vagy, meg tudod szedni a magját, és az ásott földterület egy részén el tudod szórni, akkor lesz a saját területeden is. Lehet, hogy a mezőn annyira mélyen van a gumó, hogy nem találod meg, de azért próbáld meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.12. 20:27:14

@süllőcske: A hegyen van hely rá egy próbát megér.
@látjátok feleim szümtükkel: A mogyorós név alapján nem remélek túl sokat, de mindenképpen szeretnék megbizonyosodni róla.

medvedr 2014.05.13. 13:54:21

Ha én lettetm volna, aki állateledelnek minőstette a csalánt, akkor nem volt szándékom, elnézést kérek! Mindössze én nem szeretem, sem a növényt, sem azt ha tányérra kerül. Ettem már, nekem nem jött be. Az írás üzenetét is vettem, érdekesnek és hasznosnak tartom, ezeket az útkereséseket és sok sikert hozzá, na és persze várom a posztokat!
süti beállítások módosítása