Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Céklakrémleves

2013.11.29. 07:00 Waka

Mint az már minden bizonnyal kiderült, szeretem a céklát, és az sem titok, hogy a krémlevesek nagy rajongója vagyok.

13.jpg

Isti a módszerváltás óta dolgozik pincérként az Alpok különböző vendégházaiban. Tavaly ősszel váltott munkahelyet, és az Osztrák Alpokban vállalt munkát. A munkaadója korrekt, pontosan fizet, az őszi- és a tavaszi holtszezonban másfél hónapra bejelenti munkanélkülinek. Isti erre az időre hazajön a családhoz, és valamennyi pénzt segély formájában azért ilyenkor is kap, ha nem is túl sokat. Idén már a fia is nekivág a nagyvilágnak, ő Bajorországban kapott hasonló munkát. Egy szó, mint száz, ki van békülve a sorsával, csak az új helyén dolgozó három keletnémet szakáccsal nem jutott dűlőre. A tulaj valamiért mindent elnézett nekik, ők meg egyre többet megengedtek maguknak. Aztán, mikor a beleszarás kezdett az étel és a tálalás minőségén, egyúttal a forgalmon is meglátszani, kiborult a bili. A turnus végével megkapták az obsitot. A három vitéz az utoljára még igyekezett minél mélyebb nyomot hagyni mindenkiben, az utolsó éjszakát a lepukkant mikrobuszukban dideregték végig, miután kicsit átrendezték a konyhát. A recepciós elvette tőlük a slusszkulcsot, és megfenyegette őket, hogy rájuk hívja a rendőröket, ha megpróbálnak odébbállni. Az utolsó bérük éppen fedezte a kárt.

Szóval a séfek valamikor tavasszal főztek egy céklakrémlevest. Isti szívesen megkóstolta volna, de nem adtak neki. A lengyel konyhalány mentett meg egy csészényit, valami isteni finom volt. Kérte tőlük, hogy legalább a receptet adják meg neki, de pár keresetlen szóval elhajtották. Isti nyelt egyet, és aznap minden harmadik ételt visszaküldte valami kifogással.

Mikor ezt mesélte, magam is megkívántam egy jó céklakrémlevest. Még soha nem főztem olyat, de azt biztosan tudtam, hogy milyet nem akarok. Édes-savanykásat semmiképpen, az olyan, mintha ecetes céklát turmixolnék. Nekiestem hát az Internetnek. Volt a limonádétól a zöldségesig mindenféle. Vegetával, leveskockával dúsított, tejfölös és krumplis is.

Végül úgy döntöttem, hogy zellerrel és fokhagymával ízesítem.

Hozzávalók:

2 közepes cékla

1 kisebb zeller fele vagy egy még kisebb egészben

5 gerezd fokhagyma

2 dl tejszín

1 evőkanál olaj

1.jpg

A céklákat alufóliába csomagoltam, és 3-as fokozaton egy órát sütöttem. Mikor megpuhult, meghámoztam, és felkockáztam.

2.jpg7.jpg

A zellert megpucoltam, és kockára-, a fokhagymát apróra vágtam.

3.jpg

A zellert a olívaolajon megpirítottam, majd beletettem a fokhagymát, azt is kissé megfuttattam, majd felöntöttem vízzel, és fedő alatt puhára pároltam.

4.jpg5.jpg6.jpg

Hozzákevertem a céklát, kicsit együtt főztem, aztán összeturmixoltam.

8.jpg9.jpg

A gázra visszatéve vízzel hígítottam, sóztam, és felforraltam.

10.jpg

Mikor felforrt, beleöntöttem a tejszínt, és egyből elzártam a lángot.

11.jpg12.jpg

Elkövettem azt a hibát, hogy a díszítésre szánt tejszínt a hűtőbe tettem tálalásig, az meg elsüllyedt a meleg levesben, ezért a minta nem sikerült valami fényesen.

Az ízére viszont nem panaszkodhatom, finom volt. Jó jó. Értem én, ez nem céklakrémleves. De majdnem.

78 komment

Címkék: tejszín fokhagyma zeller cékla

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr215653852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.29. 09:36:57

Zellerkrémlevest nagyon szeretem. Ez a kis cékla biztosan nem árt meg neki :)
Az első kép díszítését is te készítetted (a jpeg szerint igen)? Ne panaszkodj, mert az nagyon jól néz ki!!

2013.11.29. 13:02:28

Jól néz ki. Asszonynak nem mutatom meg, mert akkor máris ilyet fog kérni, de viccet félretéve megkóstolnám.

@Andrass9: szerintem meg photoshop... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.29. 15:18:44

@pizzaszeletvágó: Nem tudom, hogy a photoshop érintetlenül hagyja-e az EXIM adatokat ...
Hogy milyen az élet, elolvastam a posztot, kommentáltam, majd kimentem a nappaliba. Feleségem lelkesen reszelgetett egy céklát almával, citrom és narancslével :)
Hogy milyen izlésük van egyeseknek. Megkóstoltam amúgy, de semmi céklaíz nem volt benne.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.29. 16:58:24

Szép estét!
@Andrass9: Én készítettem, de szebbet akartam. Az EXIF adatokat megfelelő programmal lehet szerkeszteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.29. 17:20:34

@Waka: Lehet, de ebben az esetben minek :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 17:37:49

Jó estét, jó levest!

Nekem ez a leves kicsit jobban tettszene egy kis doppinggszerrel, mondjuk sült füsöltszalonna kockákkal megszórva. Esetleg egy kevés füstölt sajt is feldobná. Ha már nem édes, akkor legyen az rendesen sós.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.29. 19:18:22

@látjátok feleim szümtükkel: Így elsőre nem akartam túlzásba vinni, de van még egy láda cékla...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 19:55:44

Nekem egyébként tettszik ez az összeállítás, mert a krémlevesek zömét édesen készítik, pedig jó az sósan is. Viszont vannak zöldségek, amik "csupaszon" nem igazán érdekesek, mint pl. a karaláb sem levesnek, sem főzeléknek, sem töltötten nem igazi petrezselyem zöld nélkül, vagy a bableves füstölthús nélkül, a tök kapor nélkül. Egy kis kiegészítő a céklának sem árt, pl. jól kihozza az ízét kevés citromlé. A zellert pedig véleményem szerint jót összepasszol a csilivel ( no persze csak mértékkel ).

Tudtátok, hogy a csípős paprikának van mérőszáma? Ha érdekel valakit, elmondom szívesen mit tanultam ma.

2013.11.29. 20:00:10

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem nem, ellenkezőleg, az édes-sós nagyon is illik egymáshoz, jelen esetben a tejszín, ami nem is igazán édes, a nem túl sós alaplevessel összeillik, jó arányokkal. Ez jó így.

Gondolom senkit nem lep meg, :) hogy én tejszínt nem használtam volna, hanem zöldség vagy hús alaplével dolgoztam volna víz helyett, egy picike krumplival krémesítettem volna, na ekkor lehet, hogy rádobtam volna ropogósra sütött lehelet vékony császár szalonna csipszet, és így lenne igaza ivócimborámnak. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 20:14:18

Én nem vagyok tejimádó, ezért a tejszín sem nagyon rúg labdába nálam. max. tejszínhab formában.

Igen, shu. Ma kaptam a fogadott gyerekemtől egy vetőmag katalógust, abban benne van a shu száma az erőspaprikáknak. Mármint azoknak, amiket forgalmaznak. Ebben van egy olyan erős paprika, ami talán a tegnap emlegetettet is hajazza.

Van benne sárga és lila brokkoli, sárga és lila karfiol, lila kelbimbó, csúcsos formájú káposzta is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 20:20:53

www.ballcolegrave.co.uk - itt nézhető meg, és azt a katlógust kaptam tőle, amelyik elején a paradicsom, meg árvácska van. Szenzációsan lapozható a katalógus ( igaz én angolul nem tudok és nem értem a szöveget, de majd elmondja a gyerkőc amit tudni akarok ).

susztertangó 2013.11.29. 20:54:53

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy tudom van olyan magas Scoville számú paprika, aminek csak a fényképét lehet megmutatni a készülő ételnek, sőt rebesgetnek olyasmit, hogy nem is mondják ki a nevét, hanem csak azt, hogy Tudodmi....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.29. 21:09:36

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi, letöltöttem, átnézem, bár kicsit megpörgette a gépet a bő 200 oldalas pdf. 180 mega.
@susztertangó: Szerintem 300K shu felett egyszerűen nincs értelme. Ma a kollégámmal megettünk az ebédhez 1 darab kicsiny habanerot. Volt baj, de lesz baj reggel is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 21:47:07

Ebben a katalógusban állítólag a legerősebb paprika is benne van, 30/400.000 shu az erősség száma.

Tudjátok ez a szám mit takar?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 22:12:28

@látjátok feleim szümtükkel:

Nem jól írtam mert kimaradt egy szám, helyesen 350/400.000 shu

susztertangó 2013.11.29. 22:13:58

A fűszer erőssége csak addig jó, ameddig segíti az étel élvezetét-onnatól már csak az egó játéka.Egy nem különösebben kedvelt szóval:kivagyiság.

susztertangó 2013.11.29. 22:16:50

@látjátok feleim szümtükkel: Kivonatot készítenek a paprikából és annyiszorosra higítják amennyire ahoz kell, hogy ne érezd a csípősségét. Elég szubjektív és függ az időjárástól, helytől évjárattól és így tovább...

susztertangó 2013.11.29. 22:19:50

@látjátok feleim szümtükkel: Azaz, ha egy köbcenti volt a kiindulás, akkor 400.000 köbcentire higitják. (Holott tudjuk, hogy...már egy köbcenti helyre biccenti...")

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.29. 22:26:12

Azt mondta a fiú, azt jelenti ez a szám, hogy egy csepp paprika kivonatot ennyi teacseppel lehet semlegesíteni, illetve olyan mértékben felhígitani, hogy semlegessé váljon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.30. 08:06:42

szerintem megenném, csak a zellert nem értem benne...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.30. 09:07:42

Mi az az álszerető? A többi oké.:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.30. 09:12:03

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom, a tegnapi buli után üres az agyam:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.30. 09:40:44

@látjátok feleim szümtükkel: Mint az a bizonyos Bódi Gábor mosógépszerelő. Több sztorija is van a Homáron.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.30. 10:32:30

@Andrass9:

Majd lesz olyan, hogy te sem látod szümtükkel. Főleg, ha apró.:(

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.30. 11:26:21

@Andrass9: nem kell engem sajnálni. mindig belehalok, de élvezem.
és egyre közelebb a cél.

@látjátok feleim szümtükkel:
szerintem sikerült. tudom, mit csesztem el, meg hogy mit nem tudtam, de nem pánikoltam be a kérdések láttán, és alapvetően szerintem nem kell ismételni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.30. 11:57:34

Szép napot!
@Betli Lujza, riporter és álszerető: Rendben van.
@látjátok feleim szümtükkel: A Scoville Heat Unit (Scoville hőegység) nagyjából annyit tesz, hogy hányszorosára kell cukros vízzel hígítani egy paprikát, hogy öt, találomra kiválasztott ember ne érezze csípősnek. A jelenlegi rekord valahol 1. 000. 000 SHU felett van. Valamelyik indiai eredetű paprika a csúcstartó, ilyen a Dorset naga, a Naga jolokia, Bhut jolokia, stb.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.30. 14:01:02

Lujza kíváncsi, hogy mit keres a zerller a levesben.

Nos azon túl , hogy nagyon jó idegerősítő, nemi hormonképző hatása is van ( mondják az okosok ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.30. 14:01:35

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel: Érdekességként mesélem, hogy az USA-ban egy nagy élelmiszerlánc (Hannaford) zöldséges részlegén nagy táblán hirdetik az SHU szerinti paprika sorrendet. Nos, azon a táblán az első valamelyik csili volt 300.000-el, a második viszon a Hungarian Vax pepper 150.000-es értékkel :) (Ez a mi hegyes csípősünk.)

2013.11.30. 14:48:11

@látjátok feleim szümtükkel:
"...nemi hormonképző hatása is van ( mondják az okosok )."

értem
mi már erről nem tudunk semmit
de az okosok ezt mondják...
:)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.30. 15:46:11

@pizzaszeletvágó:

Nem értek a zellerben lévő anyagok analizálásához, más szakmát tanultam anno, ezt az infot olvastam. Amikor ifjú voltam nem szerettem a zellert, most már meg....
Egy idő után egyébként sem számít van-é némi hormon a fagyasztóban. Akarom mondani a fogyasztóban.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.30. 16:28:29

@látjátok feleim szümtükkel: Azt mondta, nem érti a zellert. Mondjuk, én sem értem, felőlem könyöröghet.
@Andrass9: Nem 15. 000 volt az?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.30. 16:33:13

@Waka: Biztosan 150.000 volt, meg is lepett!
Mostanában nem nézegettem azt a táblát, így nem tudom, javították-e.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.30. 16:35:22

No hajtsunk be, akarom mondani fel egy pohár bort,
és egészségére azoknak, akiket (tetten) érint.

"András napra szétcsapták a hortobágyi gulyát, elérkezett a behajtás ideje. Évszázados hagyományok szerint a tél első napjaiban hajtották be a juhokat, a marhát és a lovakat legelőkről, ilyenkor adtak számot a pásztorok munkájukról." ( Hortobágyi behajtási ünnep )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.30. 19:50:03

@látjátok feleim szümtükkel: Bocs, hogy megint az USA, de ott nem ismerik a petrezselyemgyökeret. Márpedig húslevesbe kell, ezért mi pasztinákot tettünk bele, mígnem egyszer itthontartózkodásom alatt az aszalógépben leszárítottam vagy 8 kiló petrezselyemgyökeret és kicsempésztem. Még most is szállítgatom az utánpótlást a nagylyánynak :)
Viszont a pasztinák megmaradt kiegészítőnek, mert tényleg jó íze van!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.30. 20:15:41

@Andrass9: Dicsak, most nézem. Névnapod alkalmából boldog névnapot kívánok!
@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk ma tejszínes paszternák volt az egyik köret. Majd mesélek.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.30. 20:21:13

Nekem idén nagyon szép lett a ppaszternák, délután már árnyénkban volt, sokat öntöztem, és ez nagyon bejött. Az első fagy is a helyén érte, jó édes lett, nem fás. Egyébként a tescoba egész őszön lehetett kapni, és elég jó minőségű.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.30. 20:43:37

@Betli Lujza, riporter és álszerető: akkor a buli elérte célját: agymosás. tisztára :))

Most már én sem titkolom tovább: szeretem a céklát! Minden megnyilvánulási formájában. Óvodában puhára főzve, kibaszott ecetesen, exem nyers csemegéjeként, almával-mézzel-citromlével, sülvefőve, majonézzel, oroszosan, rusztikusan, szóval mindenhogy'. Most meg itt van ez a céklakrémleves. Szerintetek mit fogok én ezek után csinálni? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.30. 21:09:55

@Waka: @PO: Köszönöm!
Süllőcskének is boldogat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.30. 21:56:55

@PO: Zuppa paveset és rakottkrumplit ?

2013.11.30. 22:23:52

Boldog névnapot minden Andrásnak! Legyen minden napjuk boldogabb, mint az előző! ;)

Topy 2013.11.30. 22:46:12

Sok boldogat a kocsma ismert és ismeretlen Andrásainak! :)

susztertangó 2013.12.01. 00:40:48

Csak ismételni tudom az Andrást köszöntőket, tengermély jókívánságom Nektek!

vörösbor(de)minőségi 2013.12.01. 09:25:33

@Waka: azt tudja valaki,hogy ezek a drága aranyos méregerős növények honnan a búbánatból tudnak ennyire erősek lenni?mert nekem ez csoda..-hogy fogja magát és irgalmatlan erőssé lesz.az őrölt cseresznyepaprika ellentétben a sima lágy örölt paprikával ami képes "molyosodni" az erős vezió-soha.
legyen bár sok éves-akkor sem lesz baja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 10:10:38

@vörösbor(de)minőségi: Én csak annyit tudok, hogy a kapszaicin termelés mennyisége nagy fokban függ a környezeti hőmérséklettől. Minél melegebb a termési időszak, annál csípősebbek a paprikák.
De hogy alapból miért van olyan paprika, amelyik előállít és olyan is amelyik nem, azt nem tudom, pedig majdnem mindegyik capsicum annuum.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.01. 11:13:34

@Andrass9: hátja...ennyit tudok én is de a csodát magát nem.

sőt zőccségestől hallottam,hogy az amugy erős magyar hegyes,ha pirosba fordul már-akkor erősebb.igy ha lehet azokat válogatom és készséggel elfogadtam amit mondott.
szép az élet amig van méregerős paprika.sajnos itthon a habanero méregdrága-külföldön oan 10euro körül a kiló ár itthon a duplája.nagy sajnálatomra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 15:36:52

@vörösbor(de)minőségi: Szerintem üzletelj Wakával. Neki kilószám terem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.01. 18:46:09

@vörösbor(de)minőségi: Tudatos nemesítés és keresztezés eredménye az egyre magasabb kapszaicin-tartalom. Felénk volt az a mondás, hogy "szenved, mint a tormába esett féreg". Gondolom, az erős paprikánál is hasonló lehet a helyzet.
@Andrass9: Olyan sok idén nem termett, de szerencsére sikerült hozatni egy adagot, viszonylag nyomott áron.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.01. 18:47:14

@Andrass9: köszönöm a tanácsot.valószinű akkor egy nagyon hozzáértő ember lehet mert öléggé kényeske a nevezett méregzsák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.01. 19:16:34

@vörösbor(de)minőségi: Ez utóbbiban nem vagyok bizonyos. Fiam a munkahelyén termesztett habanerot nagy mennyiségben, és nem kényeskedett a kicsike ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.01. 22:03:40

Mánnembeleszólásképpen, de nekem cserépben, helyesebben egy keltető tortás dobozban két évig élt a bohócsipka, most vágtam vissza, mert beértek rajta a paprikák. A tő még most is zöld, várom túléli-e a telet.

csigafrédi 2013.12.02. 09:16:20

Én idén red habanerót, scotch bonet-t és sárga jamaikait ültettem és totál nem volt ott jó nekik, ahol a sima medúza roskadásig volt. Pedig jó helyről rendelt magokból csíráztattam, és időben, de alig volt valami termésem....Nem tudom idén mi lesz, még filózom.
Cékláért nem vagyok oda, a földes íze és az állaga miatt, bár ez a krémleves jól mutat. Borscs-ban nem volt rossz, de a nélkül még jobban ízlett volna :)
Földes íz a burley pipadohányokban és a puerh teákban jön be, kajában valahogy nem adja. Fura egy finnya.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.03. 09:00:59

hájóvanakkor-látom itt mindenkinek óriás habanero ültetvénye van. én csak csendesen sirdogálok.álmaiban egy 700nm-es budaörsi telek telistele gyönyörű kis mérezsákokkal..:)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.03. 09:28:18

@vörösbor(de)minőségi: szerintem ha kitartóan sírdogálsz, megszán valaki:) az én utolsó pillanatban beérettemre megvan a vevő, aki tavaly is nyálcsorgatva vette meg egyben az összeset:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 11:59:17

@vörösbor(de)minőségi:

Ezt neked kerestem ( engesztelésként ), de másnak is, aki még nem ismeri.
Olvassátok el a kommenteket is, mert érdekeset ír benne Imre.

www.foodandwine.hu/2011/07/12/a-vilag-legerosebb-paprikaja-2011-trinidad-scorpion/

vörösbor(de)minőségi 2013.12.03. 18:57:06

@Babette_: )))))))))))kitartóan sirdogálsz.))))))))))))))))))
tetszett nagyon!!

@látjátok feleim szümtükkel: már nem is sirdogálok hanem olvasom.
mélyhűtömben van az aranycsapat kábé 6-8 darabja-és oszt ennyi volt az élvezetekből.kifujt a kilónyi gyönyörből.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.03. 19:57:40

@vörösbor(de)minőségi:

Majd tavaszig szerzek habanero magot, és ültetek a kertben, oszt a termést neked adom, mert mi nem eszünk erőset. Egyetlen fajtát szertünk, de annak már nem lehet magját kapni, ez a Sobor fajta, ami halványzöld és enyhén csípős, nagyon jó ize van, illetve volt. Egyébként általában csak dísznek ültetek néhány tövet, mivel szép dísznek is. Most két cserép díszpaprikám van, az egyik apró fehér hegyes, de pirosra érik nagyon érdekesen, mert a hegye kezdi és folyamatosan pirosodik a a szár felé, nagyon mutatós növény. A másik liláspirosra érő, ez most van tele virággal. Mindkettőt a tescoba vettem, ott szokott néha lenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.03. 20:08:41

Idén nálam is nagyon vacak lett a habanero. A szerzeményből azért szedtem bőven magot, adok belőle, ha kell.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.03. 21:00:54

@látjátok feleim szümtükkel: már van értelme a jövő évnek:))
valahogyan majd lebarterezzük-

vörösbor(de)minőségi 2013.12.03. 21:02:13

@Waka: habanero nem lehet "vacak"....több tiszteletet ha kérhetem:))
legfeljebb kevés termett belőle-és nem vacak jóóóó?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.04. 06:38:55

@vörösbor(de)minőségi: Már kikelni is alig akart, és a nyár végére sem volt magasabb 25 centinél. Összesen három nyeszlett bogyót termett, amit aztán sikeresen elvitt a szeptember végi fagy. Amúgy f@sza volt. :D

vörösbor(de)minőségi 2013.12.04. 15:37:32

@Waka: lassu tempóju konok kis vakarcs -az biztos.engem is cserbenhagyással büntetett 2 éve.azóta amit elrontottam sem tudom korrigálni mert magom nincsen.annyira vigyáztam rájuk-komolyan mondom már csak mesét nem olvastam és karibi zenét nem játszottam nekik.gondolom nálad már ilyen hibák nincsenek..én mire a negyedét megtanultam(volna)addigra temetést rendeztem habaneroéknál

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 18:16:45

@Waka:

Így kel termeszteni ( nem véletlenül él két éve az én bohócsipkám ) ezt a meleget szerető növényt. Jöhet a mag.

Én ajánlom termesztő közegnek a kókuszföldet, nagyon steril, és jó anyag, de ebben időnként kell tápoldatozni a növényeket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.04. 20:07:35

@vörösbor(de)minőségi: Tavaly nem sokat gatyáztam vele. A megszárított paprikából kiszedtem pár magot, ment az általános virágföldbe, aztán, mikor jó idő lett, kiültettem. Megnőtt, nagyra, és tele volt, és beérett szépen. Idén meg...
@látjátok feleim szümtükkel: Hát ha tud megfelelő klímát teremteni az ember, akkor az már fél siker.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.04. 21:37:47

@Waka: Tavaly nagyon jó paprika/paradicsomnövesztő év volt! Meg sokáig tartott a vénasszonyok nyara is. Oops ez nem PC, szóval az Indián nyár :)
Idén még a kecskeszarv paprikáim is csak annyit termettek, amit megettük, befőzni nem jutott.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 21:48:10

@Andrass9:

Idén sem a nyárral volt a baj, hanem már induláskor a tavasszal. Nehezen tudtak beindulni a növények.

A paprika és a paradicsom nem szereti a hideg éjszakákat, az idén sajnos a nyár vége már nem volt kedvező.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.04. 21:51:19

@Waka:

Ezt elfelejtettem csatolni, erre gondoltam ( ma mondtak nekem egy eléggé vacak dolgot, azon jár az agyam, ez meg kimaradt );
www.chiliszoszok.hu/shop_news.php?news=6806
people.inf.elte.hu/nedtaai/termesztese.html

csigafrédi 2013.12.05. 08:25:30

@látjátok feleim szümtükkel: Az a májusi havazás bizony betett nekik, alig akartak megindulni és nálam is csak pár termést hoztak le a növények :( (Mondjuk az érdekes, hogy a paradicsomra egyáltalán nem volt panasz...szerencsére)
süti beállítások módosítása