Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Cékla-alma-zellersaláta

2013.11.04. 07:00 Waka

A kert csak úgy ontja magából a sok finomságot, itt a nagy őszi dőzs ideje. Nagyon szeretem a céklát, nem kizárólag savanyúságnak, hanem köretnek és salátának is.

Készítettem már belőle salátát máskor is, de az joghurtos öntettel készült, én meg valami másra vágytam. Végül ismét több, az Interneten fellelhető receptből kombináltam össze a magamét.

11.jpg

Hosszú fajta céklát termesztek, könnyű vele bánni, és bébikorában is gyorsan meg lehet párolni. Almát többfélét választottam, kettő savanykást és egy édeset. A zeller a piacról származik, nálam nem terem rendesen, legfeljebb a zöldjét tudom használni, a gumó amorf görcs lesz.

1.jpg2.jpg

A zellert az eredeti német V-gyalun zsülienre vágtam, majd forrásban lévő, kissé sós vízben blansíroztam.

3.jpg6.jpg

A céklát egyben megfőztem, mikor kihűlt, meghámoztam, és szintén felcsíkoztam.

4.jpg

Az almával nem vacakoltam sokat, meghámoztam, a többi tetejére reszeltem, és összeforgattam az egészet.

5.jpg9.jpg

Az öntethez magvas mustárt kevertem el mézzel, egy kanálnyi olívával és fehérborecettel. Finomra vágott PO-féle füstölt csilivel és egy jó csipet sóval ízesítettem.

7.jpg8.jpg

Összekevertem a salátát az öntettel, majd egy bő marék durvára tört dióval is megszórtam.

10.jpg

Reggelire ettem egy karéj rozskenyérrel.

48 komment

Címkék: alma dió zeller cékla csili borecet

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715611724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 07:54:57

waka, neked hol van a kerted, afrikában, hogy most van az őszi dőzs?:)

a zellert meg úgy kell jóra csinálni, hogy ledugod a palántát, oszt nem csinálsz vele semmit őszig. akkor kiszeded, és akkor mint a fejed.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.04. 09:12:07

@Babette_: A gyökérnövények nálam is most ontják a termést: Cékla, petrezselyem, zeller, répa, paszternák mind-mind felszedhetők.
Amit a zeller termesztéséről mondasz, csak alátámasztani tudom. Anyósom ugyan egy késsel körbevágta a gumó körül a földet, de én még ezt az úri huncutságot sem teszem. Idén még úgy is lett egy öklömnyi példányom, hogy a tavalyi zeller elszórta a magját(?) és kikelt 2 pici növénke május végén. Otthagytam, ahol volt és most az egyiknek szép gumója lett, a másik csököttke maradt. Igaz, ezeket a növényeket nem locsolta a csepegtetős rendszer. Akkor kaptak vizet, amikor leszedtem a slagot a locsolóról :)

2013.11.04. 09:35:50

Nem próbáltam eddig ilyet, még csak hasonlót se. A cékla+alma+dió kombinációt szeretem sütve, de zellerrel és saláta öntettel még nem akadt az utamba. Mindenesetre könyvjelzőt kap, aztán majd alkalomadtán.

@Babette_: "...fejed" ? A zellert fejni is kell? Tehát a zellert csak ősszel szabad fejni, értem. Vagy valamit félre olvastam?
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.04. 11:49:07

Hogy ON is legyek:
Nem ettem még ilyet, de amúgy sem lelkesedem a zöldségsalátákért. Azért egy próbát meérne, mert cékla, zeller és az alma is finom (én biztos édesebb almát választanék).

medvedr 2013.11.04. 14:05:23

Ez jó recept és tuti egészséges. Sajnos a feleségem gyűlöli a céklát, így marad az almás diós zelleres saláta pld Waldorf

medvedr 2013.11.04. 14:06:20

Ja és faszom a kiskerteitekbe,mert megesz a sárga irígység! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.04. 14:19:59

@medvedr: Jöhetsz bele dolgozni - nem hiszem, hogy túl messze lakunk egymástól :)

Fenchurch68 2013.11.04. 14:26:40

Ez elképesztően finom tud lenni, próbáljátok ki egyszer nyers céklával, úgy nekem még jobban ízlik. Téli időszakban nálunk ez az állandó "muszájlenniahüttőben" saláták egyike, a másik egy kicsit átvariált coleslaw, a harmadik meg nyers savanyúkáposzta pirított dióval vagy tökmaggal, egy kis tökmagolajjal. Ennek se árt a cékla, szép lesz tőle. Egyébként a lányok ezt a fenti salátát Barbie-salátának hívják, a színe miatt :)
(A padlizsánkrém meg a trolltakony nevet viseli, pedig szeretik.)
Ha pedig bárki köhög vagy taknyos, ami hálistennek ritkán fordul elő, akkor jön a reszelt feketeretek, hagymával, szintén mézes-mustárosan. Van egy illata, nem mondom, viszont hatékony.

medvedr 2013.11.04. 14:35:32

@Andrass9: Van az a pénz, amiért hajlandó vagyok dolgozni. A munkát nem kívánom el, az van nekem is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.04. 15:17:56

@Kató néni: Húúúú!!! feketeretek !!! de rég ettem! Anyám mindig libazsírral keverte, de ha agyonversz se tudom miért. Megkérdezni már késő ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.04. 15:20:26

@medvedr: Én speciel élvezem a fizikai munkát vele, bármennyit is panaszkodom (vagy dicsekszem?). Jobban alszom, jobban érzem magam a nagy kerti munkák idején. Még a téli hólapátolás se rossz :)
Azért meg tudom érteni az irígységedet. Én például egészen sárga lettem, amikor megláttam Waka csodás fekete termőtalaját ...

Fenchurch68 2013.11.04. 16:58:03

@Andrass9: A válaszom valószínűleg brit tudósok által nem igazolt, de a gyakorlat próbáját megállta :)
Volt a gyerekek pici korában egy már akkor hetven körüli doktornénink, akitől rengeteget tanultam. (Megkérdeztem, hogy hány foktól csillapítsak lázat a kisbabámnál, a válasz: ameddig az anyuka kibírja stb.) Tőle van a téli kehességekre több megoldás, ami húsz éve működik: kehes gyerek zsírral vastagon beken. Feketeretekbe lukat fúrni, kis méz bele, a felhígult lé kiskanalanként gyerekbe betáplál. Éppcsak náthánál gyereket egy lavór szódabikarbónás forró vízbe ültetni. Ugyanez belsőleg.
Lehet, hogy a zsír meg a retek együtt szinergikusan hat :)
(És mindkettő külsőleg és belsőleg is jó, mulasztottam el tyúkszemet feketeretekkel.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.04. 18:53:46

Szép estét!
@Babette_: Pontosan így jártam el. Kusza gyökerű, medúzára hajazó szörnyek lettek, fél órás munkával egy nagyobb diónyi gumót sikerült kifaragni belőlük.
@medvedr: Hazámat szolgálom!
@Kató néni: A feketereteket ki fogom próbálni.
@Andrass9: A napszemüveget elfelejtetted levenni, annyira nem fekete.

susztertangó 2013.11.04. 19:09:18

@Kató néni: Forró? Mennyire? Amit az anyuka kibír? Ha a fülénél fogja?

medvedr 2013.11.04. 19:10:58

@Andrass9: Meghiszem azt, hogy élvezed! Nekem sajnos marad az edzőterem, de hát ez van. A lényeg, hogy az embernek legyen annyi fizikai aktivitása, hogy használja testét ,és ezáltal jobban felkészült legyen a mentális és testi egészségét veszélyeztető kihívásokra.

süllőcske 2013.11.04. 19:14:03

Nagyon életerős, finom táplálék ez!Csupa gyógyító alapanyag. Nálunk is gyakoriak az ilyen ételek, jó készíteni, szép, leleményt fejleszt.
Én is szeretem nyersen a céklát, néha bepácolva is, ilyenkor a páclevet alakítani öntetté.

medvedr 2013.11.04. 19:15:23

@Waka: És a dolgozó nép, az már smafu?

2013.11.04. 19:17:36

@Kató néni: Szóval innen van az a mondás, hogy "úgy érzi magát, mintha hájjal kenegetnék". :) Aztán ki ne öntsd a lavór vízzel a gyereket is! :) Amúgy meg én is láttam már olyan fekete retkes lábat, hogy nem látszott ki a alóla a tyúkszem, eltűnt. :)

@Andrass9: ez általános lehet, én is ismerek olyan receptet, hogy liba(kacsa) zsírral meglocsolni a lereszelt retket, és tepertővel is megszórni.
Ahogy így gondolkodom, lehet, hogy ez az egész fordítva van. Nem a retekhez adják a zsírt és a tepertőt, hanem a retket adják a zsíros ételhez. Ugyanis epehajtó, megmozgató hatása van a retekféléknek, ezáltal elvileg könnyebben emészthető a zsír.
Ezt magam kárán nagyon tudom, én nem bírok retket enni, még a kis piros vízízű primőrt se, mert azonnal görcsölök tőle. Pedig imádom az ízét, ezért időnként vétkezem és megbánom. :)

2013.11.04. 19:18:38

@susztertangó: a fülénél de konyharuhával... :)))

süllőcske 2013.11.04. 19:39:39

@Kató néni: Anyám az egészségügyben dolgozott idős koráig. És sok régi gyógymódot tud, mint a Te doktornénid. Amit leírtál, nagyjából megvan, és pozitív tapasztalás is. Nejem pedig igazi füvescsaj, de sokat jelentett ez a két gyermek felnövetelében! Sokat lehetne mondani, de pl. kezemen lévő szemölcsöket, pedig már sokasodtak, teljesen meggyógyította a fecskefű. Abszolút elmúlt.
És még sok minden volt.
Két nagy betegségem volt, és arra ítéltek, hogy életem végéig szedjek bizonyos gyógyszereket, nincs más út. És legyőztem mindkét rémet, úgy, hogy a gyógyszert nem vállaltam. Más dolgokat igen, az egyik az a baj volt, ami Wakát is megkínozta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.04. 19:43:04

@medvedr: A dolgozó nép nem ér rá ilyesmire...

Fenchurch68 2013.11.04. 20:22:57

@süllőcske: A stresszre ekcémával reagáló nagylány éppen a diófalevél-fürdőben ázik, és teának is issza (annyival is kevesebb megy a komposztba), jók ezek a tudások, én is füvesasszonyoktól tanultam.
A fecskefű csodaszép festőnövény is :)
Régen láttam tévét, de volt egy fájdalomcsillapító reklám, mikor az utasszállító gép pilótájának nagyon fájt a feje... Akárhányszor láttam, mindig végigmondtam magamban: b***ki, ha ennyire fáj a fejed, feküdj le, és ne kockáztasd száz ember életét.

süllőcske 2013.11.04. 20:34:17

@Kató néni: Abszolút! Nekem sincs tv-m.
Ígérem, viszont, hogy behozom Andi festőnövény dolgait, egy posztban, remélem, érdekel Titeket.

medvedr 2013.11.04. 21:08:38

@süllőcske: azért csak vigyázz a fecskefűvel, pláne ha főzetet használsz. Azt tudod, hogy a gyógyszertan úgy alakult ki, hogy a füvek évjárati ingadozásait kellett kiküszöbölni.

medvedr 2013.11.04. 21:10:07

@Waka: régen nem az volt a katonai rendőri kitüntetéseknél a standard szöveg hogy a dolgozó népet szolgálom vagy valami ilyesmi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.04. 21:11:49

@Kató néni: Ezért van másodpilóta!
@süllőcske: Festőnövények jöjjenek, legfeljebb aznap nem ebédelünk ?)

Fenchurch68 2013.11.04. 21:22:05

@Andrass9: Láttam ám az Airport filmeket, nem versz át, a másodpilóta is evett a halsalátából!

Van egy sorozat selyemkendőm, mind orbáncfűvel festve, ugyanarról a helyről szedve, öt éven át. Szép színskála a fűzöldtől az erős napsárgáig.

süllőcske 2013.11.04. 21:36:55

@medvedr: Persze, hogy vigyázok, és a gyógyszertanról is van halovány elképzelésem, miután családomban egy rakás orvos és gyógyszerész van. Nem térítésképpen, vagy szélsőségességből mondom ezeket. Személyes próbák, néha sikerekkel .
Én valójában a teljes körű egészségmegőrzést próbálgatnám, bajocska esetén, persze célzott gyógynövényes és egyéb kezelésekkel. De nem a betegség a vízióm, hanem az egészség. Arra pedig vigyázni kell.

2013.11.04. 22:16:20

@Andrass9: nana, és ha van köztük ehető? legalább egy salátára való? :)

@Kató néni: akkor meg van egy szuperhős a fedélzeten, ha az se, akkor Leslie Nielsen. :)

2013.11.04. 22:38:23

Igaz, hogy tafelspicc, de mégis csak egy szórakoztató írás:

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131030-vancsa-istvan-ludhust-enni.html

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.05. 06:24:11

@medvedr: Valóban, de én a katonaidőm nagy részét (20 év) az új érában húztam le, és a sztenderd szöveg a "Hazámat szolgálom!". A régit már csak tréfás formában használjuk: Dolgozó nőket szurkálom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.05. 06:39:01

@pizzaszeletvágó: Szó se' róla, Váncsa ismét alapos és választékos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.05. 09:12:06

@pizzaszeletvágó: Táfelspicc ide vagy oda, Váncsa még mindig remek, alapos és szórakoztató!

medvedr 2013.11.05. 12:14:53

@süllőcske: Bár mindenki így gondolkodna!

medvedr 2013.11.05. 12:17:37

@Waka: Nem vagyok egy nacionalista valaki, de azért a "Hazámat szolgálom!" jobb. Kár hogy a hadsereg másban nemigen tudott előre mozdulni.:) (Sok katona és katonaorvos van/ volt a családban)

medvedr 2013.11.05. 12:19:04

@Waka: Jó poszt katona idők tükröződéséről a gasztronómiában? Nem baj ha kitalált!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.05. 13:42:27

@medvedr: Szerintem is jobb. Írtam pár történetet ami némileg kötődik a sereghez, de majd rágom kicsit a klaviatúrát, és összedobok valamit.

medvedr 2013.11.05. 14:39:50

@Waka: Tudom, olvastam őket mert nem hagyok ki egyet sem már az indulás óta. Várom és kösz előre is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.05. 17:14:21

@Waka: Nem voltam katona (untauglich), de nagyon tetszenek az írásaid a katonaéletről!

susztertangó 2013.11.05. 17:51:19

@Kató néni: "Miss Benson tudja mit jelent az, amit a lósportban hosszú oddsnak hívnak?"

2013.11.05. 17:58:01

@Andrass9: nem voltál katona? ne problémázz ezen, a honvédelmi miniszter se katona... ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.05. 19:00:34

Szép estét!
A sereg kifogyhatatlan forrás, de gasztronómiai szempontból azért mélyebbre kell merítenem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.05. 21:47:51

@pizzaszeletvágó: Szerintem meg a pocakom miatt nem lehetek katona :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.05. 21:48:31

@Waka: Akkor adok egy vedret hosszú madzaggal!

2013.11.06. 16:47:11

@Andrass9: túl nagy, vagy túl kicsi? :)

Esetleg kockahas? Egy darab, szép nagy kocka. :)))
Vagy ahogy egyik standupos mondta: kockahas, csak némi császárszalonna alatt.

Feleségem, aki 19 éves korom óta van velem, éppen mondta a minap, hogy még emlékszik, mikor nekem kockahasam volt, sportoló koromban. :) vagy inkább :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.06. 19:36:35

@pizzaszeletvágó: Feleségem meg arra emlékszik, hogy amikor összejöttünk (közel 40 éve már), akkor az én versenysúlyom 48 kiló volt vasággyal :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.06. 19:51:34

@Andrass9: Eszköz van, csak nem mindegy, melyik pocsolyából merítek.
süti beállítások módosítása