Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zellerkrémleves egyszerűen

2013.03.11. 07:00 Waka

Gyakran készítem, nálunk nagyon bejön, de én többnyire az egyszerű megoldást preferálom.

7.jpg

Hozzávalók:

Egy darab 50-60 dkg-os zellergumó

3 liter zöldség- vagy húsleves

2 dl tejszín

1 tojás sárgája

0,5 dl olaj vagy vaj

A tálaláshoz:

Pirított zsemlekocka

Reszelt sajt

A zellert megpucoltam, felkockáztam, és kevés olajon kissé megpirítottam. A forró levesből apránként töltögettem hozzá, és fedő alatt puhára pároltam. Lényeges, hogy kevés lében pároljuk, a turmixolásnál ne kelljen a zellerkockákat a hosszú lében a botmixerrel kergetni.

1.jpg2.jpg3.jpg

Mikor megpuhult, botmixerrel pürésítettem, a maradék lével felöntöttem, és újra felforraltam, kicsit utánasóztam. Egy ekkora zellernél semmilyen további sűrítésre nincs szükség, éppen jó.

4.jpg

A tejszínt a tojássárgájával összekevertem, és az éppen felforrt levest legíroztam. Fontos, hogy ezután forralni már nem szabad, mert kicsapódik a tejszín.

6.jpg

A tányérba ementáli sajtot reszeltem, rámertem a forró levest, és megszórtam pirított zsemlekockával.

37 komment

Címkék: tejszín zeller zsemlekocka ementáli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr805121916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.11. 09:38:20

Szép napot.
Ez biztos jó ízű leves, bár én inkább húslevesbe belefőzve szeretem a zellert. Meg ha nagyon zsenge, akkor nyersen megrágni, mint pl. a karalábot.

süllőcske 2013.03.11. 11:57:55

Zeller krémlevesnek, így is, ahogy itt szerepel, pürének főtt husihoz(kedvencem a vörösborban párolt sertésszűz, nyúl, marha, vajas zellerpürével), húslevesbe főve is, jöhet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 13:07:44

Zellerpüré, krémleves a kedvenceim, mint az előttem szólónak. Ahhoz képest, hogy 10 éve még rá se bírtam nézni ....

Fenchurch68 2013.03.11. 14:55:11

Érdekes, hogy amelyik gyereknek nálunk a zellerkrémleves a kedvence, az a husilevesből gondosan kipiszkálja a zellert, a karalábét és a fehérrépát. Ki mit szokott még a krémlevesekhez betétnek adni? Nyilván magától értetődik a zsemlekocka, én sokszor csinálok "sült borsót" (amit zacskóban árulnak aranyárban levesgyöngyként, de hát nem egy nagy trouvaille elkészíteni... és a házilagos is eláll ám sokáig.) Volt, hogy reszelt nyers zöldséget raktam mellé, az se rossz bele, a sajt az persze alap :)
Pl. ez az osztrákos csíkokra vágott palacsinta? Kérek tippeket, mert ugyan ma megvan, hogy furfangos (a frankfurti leves nem jutott eszébe valamelyik leánynak pici korában) leves lesz, de tervben van zellerkrém, gombakrém, krumplikrém (nem vagyok hajlandó a bu....-val kezdődő szót leírni, az olyan, mint a szoknya helyett az "alj"), céklakrém levesek lesznek hamarosan, és ennyi zsömle nincs a világon.

Llychllyn 2013.03.11. 15:08:17

@Andrass9: döbbenetes, a zellerhez valószínűleg fel kell nőni. :) egész kiskoromban hevesen gyűlöltem, a levesből is kipiszkáltam a fehérrépával együtt, most meg tulajdonképpen ezek a kedvenceim.

viszont valamilyen oknál fogva ezzel párhuzamosan viszont megundorodtam a karalábétól, legalábbis a levesben főtt változatától, a töltött jöhet. fene se érti.

Ez a zellerkrémleves jól hangzik, nem olyan rég mi is csináltunk, érdekes módon még az is szereti, aki alapvetően nem zelleres.

A recept egyébként arra a tudatalattimban motoszkáló kérdésre is választ adott, hogy mi a bánat az a legírozás:)

medvedr 2013.03.11. 15:32:32

Diót is lehet bele szórni nagyon finom. A diót meg lehet pirítani ea levesbe szórás előtt de anélkül is nagyon finom. Ha nincs otthon húsleves maradék kockalevessel is felöntöm (Üssetek!) a zeller és a sűrítés elveszi a vegeta és lestyán ízét a leveskockának. Nagy bánatomra a fiaim így sem eszik meg a zellert. Úgyhogy egyetértek @Llychllyn: véleményével és reménykedek, hogy felnőnek még jobban. Mondjuk amennyire emlékszem gyerekkoromban is kedvltem a házi zellerkrém levest sőt a brokkolit is szerettem, fura gyerek voltam na.

Fenchurch68 2013.03.11. 15:36:47

@medvedr: Nemrég volt a Mancsban az étteremkrit rovatban egy hely, ahol valami szarvasragut toltak, pirított mogyoró volt rajta. Rettentő jó duma volt hozzá: Feltalálták az ehető sörétet!
Remek ötlet, köszönöm, ma pirított diót fogok a burgonyakrém la vache-be szórni, aki nem kér, az nem eszik :)

Topy 2013.03.11. 15:51:10

@Kató néni: (fokhagymás-)sajtos kruton
szoktam csinálni kolbászcsipszet
aranybarnára pirított gombaszeleteket

Topy 2013.03.11. 15:58:31

@Kató néni: jut eszembe! grillsajt kb centiszer-centis darabokra felkockázva, aranybarnára körbepirítva
szeletelt bacon ropogósra megpirítva
:)

süllőcske 2013.03.11. 16:18:40

Pirított zellerforgácsot.Zsályalevélcsipszet. Tökmag nem csak a tökkrémlevesbe, plusz loccsantás az olajából is. Szezám is jó. Dió remek, viszont póréhagymalevest csináltam darált dióval, együtt krémesítettem, nagyon finom volt. Tetejére pirítva dió és hagyma ment.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.11. 16:19:16

@Kató néni:
A tegnapi ebédhez brokkoli krémleves főtt, félig megpárolva, turmixolva, majd egy kevés szárazon pirított litszttel elkevert tejföllel felrottyantva. A szárazon pirított liszt más ízt ad, mint ami a zsírban készült rántásnak van. Zsiradékot a második fogásnak sült oldalas ( lábosba félpuhára párolva, majd sütőben a saját és egy kis liba zsiron megsütve ) pároló leve adta. A leves jó sűrű volt, de mégis "üresnek" tünt, ezért egy kevés oldalast nagyon finomra felvagdosva belelöktem, és nagyon jó volt vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 17:24:50

@látjátok feleim szümtükkel: Hiába no! Egy oldalas minden ételt ehetővé tud tenni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 18:28:06

Szép napot!
Örülök, hogy akadt néhány rajongó.
Gyermekkoromban engem is ki lehetett volna kergetni vele a világból. Változik az ízlés. Mondjuk, 10 évesen a sört is rossz ízűnek találtam.

1kutya 2013.03.11. 18:40:36

fura, mert a húslevesben én sem szeretem, így viszont bármikor...

Llychllyn 2013.03.11. 18:55:02

@medvedr: A brokkoliban szórakoztató, hogy úgy néz ki, mint egy miniatűr fa, gyerekkoromban legalábbis ez fontosnak tűnt:) szerettem is.

@Waka: A felnőtt élet egyik legalapvetőbb belátása az, amikor az ember újragondolja a sörhöz való hozzáállását.:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.11. 18:58:49

waka, szerinted fagyasztottból is jó lehet?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.11. 19:00:34

@Kató néni: én szoktam sajtcsipszet: reszelt sajt kupacok serpenyőben laposra olvasztva és kicsit ropogósra megpirítva.
sütőtökkrémhez meg pirított tökmagot, néha csipet sóval és cukorral karamellizálva.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 19:05:06

@Babette_: Tulajdonképpen igen. Ha nem volt fás, akkor jó lesz. Fagyottan kell a forró olajba/vajba zúdítani, onnantól mehet a maga útján.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 19:12:05

@Llychllyn: Érdekes. Eljárogattunk anno édesapámmal a hegyen Jani bácsihoz. Különös, leginkább siller-szerű bort árult, nekem akkor nagyon ízlett, bár sokat nem kaptam.

1kutya 2013.03.11. 19:18:10

@Waka: a gyerek nálunk sem szereti/szerette a sört (egyszer megkóstoltattam vele a habját :), viszont a savanyú, igen vékony fröccsbe mindig belenyalt, sőt, megitta volna az egészet, ha ki nem vesszük a kezéből... :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 20:05:00

@1kutya: Tulajdonképpen igaza van. Sört az iszik, aki lusta elmenni a kútra vízért.

Fenchurch68 2013.03.11. 20:19:37

@Waka: nagypapámmal nyaraltunk a Balatonon, minden este megivott egy fröccsöt, és adott nekem is jól felhigítva. Otthon aztán eldicsekedtem (ötévesen), hogy ja, mi a papival minden este fröccsöztünk, sillerből! Szegény alig bírta kimagyarázni anyámnak otthon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 20:26:01

@Kató néni: Nagynénéméknél egyik évben totálisan elszúrták a ribizlibort. Egy kisebb hordó finom, szénsavas, alkoholmentes üdítő lett belőle. Négyen gyerekek egy hét alatt benyakaltuk az egészet.

Topy 2013.03.11. 20:30:51

@Babette_: sült sajt, ott a pont! :)
én a grillbe szoktam bedugni, szépen lepirítja a tetejét :)

1kutya 2013.03.11. 20:55:05

@Waka: meg akinek nincs otthon rendes házi bora meg pájinkája ;)

Fenchurch68 2013.03.11. 20:55:43

@Topy: Azt én rögtön megenném leves nélkül :)
A ribizlibort sajnos én is a nénikémhez kötöm, aki sokszor csinált, viszont ő volt az, aki sütött nekem szülinapomra nagyon kedvesen egy tortát, és még a kapualjban rögtön bedobtam a kukába, még azért az izommunkáért is kár lett volna, hogy hazavigyem.

Fenchurch68 2013.03.11. 20:58:14

@Kató néni: megvan az az élmény, mikor a vajas citromos krémben ropog a fogatok alatt a kristálycukor? Mert amúgy abszolút az ételt nem dobunk ki pártján vagyok, de ezt még komposztálni se lehetett volna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:01:50

@Kató néni: Szüleim barátai. Fatörzstorta, 75 deka vajjal csináltuk, na egyél még egy szeletet. A három pohár kóla végül segített világra hozni. A szőnyegért nem volt kár.

Fenchurch68 2013.03.11. 21:54:31

@Waka: Ez azért rémes, mert jót akarnak, beleraknak mindent, ami szembejön, vagy összesöpörhető a konyhában, és aztán szegény gyerekek nagyon hamar megtanulnak hazudni. (Tele pofazacskóval: "Mhm, nagyon finom volt, de most nem kérek többet...")

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 22:07:57

@Kató néni: Szó szerint a gyerekeim!!! Innen tudtuk, hogy nem izlik nekik :)

Fenchurch68 2013.03.11. 22:35:54

@Andrass9: Én ebben nőttem fel, állandóan hazudnom kellett, hogy finom, ezért volt nálunk már a saját gyerekekkel az a menet, hogy "mindent meg kell kóstolni, de idetartom a markom, kiköpheted, ha nem ízlik." Aztán az eredmény fifty-fifty, de legalább megkóstolnak a mai napig mindent. (Legfeljebb kiköpik, remélem, most már diszkrétebben.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 22:49:23

@Kató néni: Valahogy így! Ahogy felnőnek, egyre több dolgot találnak ehetőnek. Még azt is, amit én főzök nekik :)
Nagyobbik lány már eszik halat - módjával. A kisebb még csak garnélát. A fiam pedig már vacsoracsatákra főz vietnámi PHO-t vagy egy teljes amerikai menüt!
Már csak feleségemmel kell megtalálnunk a közös ízeket ...

Llychllyn 2013.03.11. 23:14:28

@Kató néni: Hát igen, ez ciki. A keresztapám egyszer azt hazudta illendőségből, hogy egy adott fogás ízlik neki, erre anyám vagy tíz éven át ezt főzte, ha jött.

Tíz év után összeszedte a bátorságát, és közölte, hogy ő ezt világéletében utálta. Talán már írtam ezt egy másik posztnál is, ebben az esetben bocs:)

Hálistennek engem nem neveltek válogatósnak - vagy nem válogatósnak neveltek -, egész kicsi korom óta ismerem pl. az indiai konyhát, orosz fogások is kerülnek néha... Egyedül a tengeri biszbaszokkal állok hadilábon, a polipnak semmi íze, jó kagylót még nemigen ettem - bár némelyik konzerv nem olyan rossz -, a garnélát meg valamiért undorítónak találom, az íze meg nem kárpótol a kinézetéért. Na de talán egyszer kinövöm, ahogy a zellerfóbiát is - a halakkal is mostanság kezdtem barátkozni, igaz, még csak a filéig jutottam:)

Ez utóbbi fejlemény egyébként Süllőcske hatása, olyan szépeket írt a halakról-halakból, hogy nem akartam kimaradni a jóból. :)

susztertangó 2013.03.11. 23:42:45

@Kató néni: Az! Nem mindegy, hogy szoknyás vagy aljas.

susztertangó 2013.03.11. 23:47:53

@Waka: Érdekes, ez nálunk pont fordítva volt. Örököltem jó néhány 5 literes mü.a. kanna ribizlét, a hűvös pincében tároltam, időnként /naponta/ húztam egy jót belőle. Egyszer aztán jól becsiccsentettem tüle...

Fenchurch68 2013.03.12. 10:02:25

@Llychllyn: szegény nagypapám hetente kétszer elém jött az iskolába. A sarkon volt egy rétesbolt, és miután egyszer közöltem vele, hogy imádom a káposztás rétest, két éven át minden áldott nap megetetett velem egyet, és becsomagoltatott kettőt. Aztán egyszer szóltam, hogy mostantól kezdve legyen túrós inkább :) (Újabb két évre...) Minden gyerekemnél volt egy konzervatív korszak kajailag, ha békén hagytam őket, hamar lecsengett, győzött a kíváncsiság. A legnagyobbnál próbáltam ki, hogy hány napig bírja, hogy csak nudlit egyen ebédre és vacsorára is. Talán három éves volt. Hat nap. (Márminthogy nem kísérletezni akartam vele, hanem ő kérte állandóan.)

Topy 2013.03.12. 10:25:23

@Andrass9: lányaim legudvariasabb kritikája: "ez nagyon finom volt, de többet ne csinálj ilyet!" :D:D:D
süti beállítások módosítása