Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Jutalomfalat

2013.08.06. 07:00 Waka

A profik szerint a megfelelő viselkedés pozitív megerősítésére célszerű adni. A falat legyen valami igazi finomság, had legyen még nagyobb a motiváció.

14.jpg

Másodikán volt egy hónapja, hogy kiléptem a Nemzeti Trafikmutyi Rendszeréből. (A LibreOffice a Trafikmutyi szót felismeri, szerinte van ilyen, és így kell helyesen írni.) Elszívtam a maradék cigarettámat, kimostam a hamutartót, aztán feltettem a felső polcra a faliszekrénybe, majd rövid töprengés után levettem, és kivágtam a szemetesbe. Nem mintha a magam módján így szeretnék tiltakozni a vérlázító cirkusz miatt – bár ez sem hangzik rosszul –, egyszerűen túl sokba volt. Rengeteget dohányoztam. Nem részletezném, maradjunk annyiban, hogy szilvából is sok lenne, nemhogy szilvás gombócból. Még talán fosókából is. Szóval másodika óta nem gyújtottam rá. Pontosabban egyszer mégis. Igazából kétszer. Egy közepesen súlyos bográcsos lecsófőzést követő, kivilágos virradatig tartó tivornya alkalmából, nem sokkal az utolsó két sör meg a feles papramorgó előtt gyújtottam rá. Szerencsére nem esett annyira jól, mint amennyire kívántam. Szippantottam egyet-kettőt, aztán dobtam is a tűzbe. Másnap olyan remekbe szabott katzenjammer gyötört, hogy eszembe sem jutott a cigaretta. Szóval most itt tartok.

Mióta olyan Istenesen előjött a köszvényem, nem nagyon ettem sertéshúst. Jó, sertéshúsból készült árukat azért vettem néha, és a csumiban sem tudom mindig elkerülni, hiába van kétféle menü, de hentesnél ilyen ügyben rég nem jártam. Úgy döntöttem, hogy egy kis sült tarjával fogom megjutalmazni magam. Sokat törtem a fejem, hogy hogyan készítsem el. Először egy pecsenyeszaftos megoldásra gondoltam krumplipürével. Előbb a pecsenyeszafttal való tököléstől ment el a kedvem, aztán a kulimásztól. Ahogy ballagtam délutánonként a perzselő aszfalton a kertbe a vizeskannákkal, folyton ezen járt az eszem. Végül csak kiötlöttem az üdvözítő megoldást, és - némi véletlennek is köszönhetően - meglepően finom ételt sikerült készítenem.

Felkerestem a csarnokban a rég nem látott hentesem, és vettem három szép szelet tarját. Frissen őrölt borssal és sóval fűszereztem, egy kanál zsíron mindkét oldalát három percig sütöttem, majd előmelegített sütőben, négyes fokozaton fél órát pároltam.

2.jpg4.jpg10.jpg

A gombóchoz Chérie burgonyát használtam, nem kifejezetten erre a célra való fajta, de már nagyon kíváncsi voltam rá, ezért felszedtem három bokorral. Tavaly kaptam két kilóra valót, és mivel éppen nem volt rá szükségem, elvetettem a kertben. Fényesen bevált, még abban az aszályos időben is szépen termett. Idén tavasszal már ezt keresve mentem a piacra, ahol étkezési burgonyaként árulták, és 680 forintért vettem két kilót. 28 tő lett, és bár az idei nyár sem kényeztet sok esővel, a termés elég szép lett.

1.jpg

Kb. 1 kiló krumplit meghámoztam, felkarikáztam, és sós vízben puhára főztem, majd krumplinyomón áttörtem.

3.jpg5.jpg

Azon forrón beletettem öt deka vajat, és megszórtam őrölt szerecsendióval.

6.jpg

Mikor kihűlt. hozzáadtam mintegy 20 deka lisztet egy késhegynyi szódabikarbónát, két pikoló-tojást, és jól megsóztam. Igényli a bőséges sózást, érdemes megkóstolni.

7.jpg

Alaposan összegyúrtam, majd olajos kézzel 5-7 cm-es gombócokat formáztam belőle.

8.jpg9.jpg

Lobogó sós vízben kifőztem. Az elején lesüllyednek az edény aljára, ilyenkor néha meg kell kergetni őkelméket egy fakanállal, hogy le ne ragadjanak, de hamarosan feljönnek a víz színére. Ekkor lefedtem a lábost, mérsékeltem a lángot, és így főztem 6-8 percig.

11.jpg

A serpenyőből kitessékeltem a tarjákat, a kifőtt gombócokat a pecsenyezsírba szedtem, és megforgattam őket benne.

12.jpg

A serpenyőt visszatettem a sütőbe, és 4-es fokozaton fél órát pirítottam. Francot. Közben leugrottam a boltba, belefutottam egy ismerősbe, és meg kellett inni egy Gössert. Vagyis kettőt. A gombócok 55 percet töltöttek a sütőben, és gyönyörű aranybarnára pirultak, éppen kellett nekik az a plusz húsz perc.

13.jpg

Kicsit leragadtak, de nem volt nehéz felszedni őket, és a zsírt meg a szaftot maradéktalanul felitták. Kívül roppanós, belül krémes volt, a 21 gombóc alig volt elég két evésre.

Kovászos uborkával tálaltam.

33 komment

Címkék: burgonya krumpli gombóc vaj tarja szerecsendió Chérie

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr35444383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.06. 08:30:09

Ezt most meg tudnám enni, pedig épp befejeztem a reggelizést!
Tetszik a gombóc utánsütése a pecsenyelében és tényleg kell az az egy óra neki :)
A tarja pedig a kedvenc sertésalkatrészem a köröm és a csülök után.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.06. 10:16:08

Ezért jó ez a blog. Mindig van benne valami olyan újdonság, ami nem pénzigényes, pusztán új megközelítésben adja elő a régi ételeket. Ez a sült gombóc nagyon ütős, bár amikor anyám főzte, és a lábos aljára lesült, az mennyei volt. Mégsem jutott eszünkbe soha, hogy sütőben megsüssük.

süllőcske 2013.08.06. 17:07:55

Ez tényleg jutalom, nagyon finom!
Ezt akár úgy is meg lehet csinálni, hogy összesen legyenek egy órát a sütőben, vagyis a serpenyőbe tett gombócok fölé, rácsra kerülhetne a hús, megcsöpögtetné a gombócot. A húst kivéve, még át lehetne egyszer fordítani a gombócokat.
Nagyon jók ezek a gombócok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.06. 19:34:04

Szép estét!
Látom, sikerült megmozgatni a nyelőizmokat. :)

medvedr 2013.08.06. 20:10:39

@Waka: Teljes sikerrel. Gombóc kipróbáltatik. Gratula a leszokáshoz! Ne add fel, jobban jársz a cigi nélkül hidd el, és mi is. Sok egyéb jó hatás mellett, javulni fog az ízérzékelésed ez több kísérletezésre fog ösztönözni mi meg több fasza posztot olvashatunk tőled. Már megérte, nem?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.06. 20:23:55

@süllőcske: Akár úgy is lehet, de a gombócok alá mindenképpen kell némi zsiradék, különben nagyon odatapadnak.
@medvedr: Megérte.

süllőcske 2013.08.06. 22:08:17

@Waka: Igen. Néhány szelet hajszálvékony szelet bacon alája, és működik a dolog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.06. 22:09:53

@medvedr: @Waka: Azért van annak negatív hatása is. Sok-sok plusz kiló bizony pont az ízérzékelés miatt felmegy, leadni meg egy tortura!
Tapasztalatból mondom, de nem szoktam vissza a cigire ...

süllőcske 2013.08.06. 22:11:55

@süllőcske: Bocs, a siller kettőzi a szeletlátásom..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.06. 22:14:13

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a pasi nagyon a bögyömben van. Kifejezetten tenyérbemászó a stílusa!
Ebben a receptben pedig több cukor van, mint egy sült brownie-ban köszönhetően a datolyának.
Amúgy az ötlet jó. Ha szeretném az édességeket, ki is próbálnám.

susztertangó 2013.08.06. 23:38:06

@Andrass9: Pedig 3 fogásos kajákat főz és ki is szállítja.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.07. 05:44:56

@látjátok feleim szümtükkel: hálistennek, a blogkocsma nem az a hely, ahol ilyeneknek van létjogosultsága, ne is hozd ide.
borzalom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.07. 07:20:49

@susztertangó: Főzni tud, házhoz is hozhatja. Csak ne írjon :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.07. 09:08:23

@Babette_:
Nem is tudtam, hogy így válogatnak ebben a kocsmában.

medvedr 2013.08.07. 10:32:35

@Andrass9: Mindkét problémától, a túlsúlytól és a nikotin és dohányzás függéstől megszabadulni az életmódváltásról szól. Ez nagyon nehéz folymat kudarcokon át vezet az út, de megéri-azt mondják, mert szerencsére kevés súlyfeleslegen kívül más problémám nem volt. Talán azért a dohányzás a két dolog közül a súlyosabb probléma, ha nem az extrém kövérségre gondolunk.

medvedr 2013.08.07. 10:34:14

@Andrass9: Azt azért nem gondolnám, de nem számoltam utána. Az energia tartalma magas (de hiszen süti)a sok olajos mag miatt.

Pinka-Panka 2013.08.07. 14:14:02

Sziasztok és szép napot:)

Én nagyon válogatok ez biztos!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.07. 16:29:51

@Pinka-Panka: Szia! Ilyen melegben és még válogatós is vagy ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.07. 20:12:35

@látjátok feleim szümtükkel: Elolvastam, így elsőre nem tűnik olyan borzalomnak. Megfontolom.
@Andrass9: @medvedr: 2004-ben hosszú időre abbahagytam a dohányzást. Nagy ívben nem érdekelt, hogy mennyit szedek fel, egyszerre egy dologra akartam koncentrálni. A következő évben egy részleges lakásfelújítás során egy hét alatt 6 kilót dobtam le, innentől elkezdtem odafigyelni a kajára, és szépen fogytam. Heti háromszor elmentem kocogni, készültem a nálunk kötelező fizikai állapotfelmérésre. Sikerült. És egy porckorongsérv is sikerült. Aztán jött egy féléves tanfolyam, a kilók lassan visszajöttek. Később 3 hét Hévíz, porckorong kezelés. Napi 4 óra elfoglaltság, utána tömény unalom. Keresztül-kasul bejártam a környéket, aztán mikor mindent meguntam, egy délután rágyújtottam, és azóta szívtam megint.
@süllőcske: Voltaképpen úgy is lehetne készíteni, hogy az elősütést kevés zsíron pár perc alatt egy serpenyőben megoldaná az ember, aztán a zsír menne a gombóc alá, a hús meg fölé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.07. 21:07:39

@Waka: Egyszer-egyszer rágyújtok, de csak pár slukk erejéig. Továbbra is nagyon hiányzik, de nem akkora élvezet a rágyújtás, hogy visszaszokjak. Lassan a kajáról is le kell szoknom: kétszerese a hugysavam a maximumnak ...

2013.08.08. 00:19:32

Waka!
Ezért megdolgoztál, igazi jutalomfalat! :)

A cigit meg felejtsd el.
Ha segít: én majdnem pontosan ma 20 éve dobtam el. 18 éve nem is gondolok rá. Néha még álmodom vele, de ami a legfontosabb, undorodom a füstjétől. Nem ülök be olyan helyre, ahol engedik a közelemben.
Tartsunk ki együtt még húsz évig! :)

2013.08.08. 00:30:36

Én kérek elnézést, hogy szóba hozom.
Nem illik más által bevallott betegségre reagálni ismeretlenül, előre is bocsánat.
A tudálékosságomért kétszer is bocsánat.

Köszvényt olvasok itt emlegetni, illetve az azt kiváltó hugysavat.

Nem régen még én is szenvedtem, iszonyatos fájdalom, volt úgy, hogy csak injekció után fél nappal tudtam lábra állni egyáltalán.
Most egy éve, hogy háziorvosom duplázta a hugysavcsökkentő adagomat, azt mondta, hogy a szakma ilyet nem ajánlott sehol, de nincs komoly ellenjavallata, ezért most 2x300-as Miluritot szedek be minden nap, és lássatok csodát, nem kell injekció, viszont a húst halat kétpofára zabálhatom ismét.
(tudom ez se megy majd büntetlenül, de a fájdalom, aki még nem élte annak mondom, nem egyszerű... és ez már nincs)

Bocs, kérdezzetek rá a dokinál, ha valami nem jó. Amit írtam, azért kezeskedem.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.08. 04:14:14

Gratula a leszokásért!
Tudjál vigyázni a súlyodra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 07:15:45

@pizzaszeletvágó: 600 mg-ért már napi 3 liter folyadékot kell bevinned! Ez a mennyiség valóban javasolt súlyosabb esetekben.
A cigiről én nem szoktam le, csak ideiglenesen szüneteltetem (immáron 5 éve) - ahogy kedves portugál barátom szokta mondani. Napi 2 doboz igencsak meghatározó volt. Az, hogy undorodsz a cigi füstjétől, az az előbbiek fényében számomra érdekes. Mennyit szívtál régen?

2013.08.08. 09:55:08

@Andrass9:

Napi 30+ szál volt, mikor abbahagytam.
Fokozatosan nőtt a mennyiség, kb. 10 évvel a leszokás előtt még csak napi 5-6 szál volt.
Nagyon függő lettem, a leszokás első évét csak erős akaratommal éltem túl, fizikailag fájt. Persze a családom segített sokat, nélkülük nem is szoktam volna le.
Hidd el igaz, most ha az utcán az orromba csap a cigifüst valahonnan, akkor undorodom tőle. Viszont ez nem gátolja meg, hogy időnként azt álmodom, hogy rágyújtok. Nagyon érdekes, mára már csak szórakozom rajta. :)

Igen, sok folyadékot kell innom, de inkább ez, mint a napi szintű fájdalom, és az állandó ízületi gyulladás maradandó következményei. Most több husit is ehetek, és mivel szeretem a hasam, szeretek főzőcskézni, ez nagy előny. :)

Még annyit, ha már ennyire belementünk a témába, hogy egy orvosi utasítást szigorúan betartok: semmi tömény alkohol. Pár deci bor, pár sör szabad, nem árt, de a tömény a köszvényesek legnagyobb ellensége, mondta volt doktorom. Ezzel együtt kerek a történet.
Legközelebb igyekszem majd vidámabb témához hozzászólni. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.08. 20:41:04

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: Érdekes, hogy mostanában számomra is undorító a dohányfüst, egy hónapja még majd' megvesztem érte.
Én diétával igyekszem karbantartani a köszvényt, és többnyire működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 21:45:59

@Waka: Szerencsére a köszvény tüneteit még nem tapasztaltam. A vérkép hozta ki, és a doki lestyángyökér teát akart adni (természetgyógyász is), de nem szeretem a teákat, így tablettázni fogok (milurit 50 mg), hogy visszaszorítsam.
A cigifüst nekem soha nem volt undorító, igaz, hogy 1967 óta szívtam mezitlábas symphoniát, két dobozzal. Később Marlboro-t. Most is szoktam potyázni bagósok mellett :) Talán ezért is vallom, hogy én nem szoktam le róla.
@pizzaszeletvágó: Álmodni nagyon ritkán álmodom és sokkal fontosabb dolgokról (szakmai, amit azután ébren kipróbálok, és az esetek nagy részében megoldása egy hosszú ideje vadászott problémának).
Nálam az alkohol megvonása a nehezebb, bár most egy ideje a tömény kimarad, és főleg hosszúlépést iszom. Néha egy-egy sört is.
@medvedr: figyelmeztetése nagyon sokat segített ezügyben, ezúton is köszönöm!!

2013.08.08. 22:28:52

@Waka: @Andrass9:

Tehát ha még ragozzuk ezt a köszvény témát, tanuljon mindenki az én esetemből, mert jobb más kárán tanulni. Nekem is kimutatták már majdnem két évvel hamarabb a magas értékeket, de én tojtam rá, húst hússal ettem, iszogattam is néha, mit nekem, gondoltam én. Nem változtattam az életmódomon.
Azután jött az első köszvényes roham. Egészen addig azt hittem én is, hogy a fogfájás a legrosszabb fájdalom, hát nem, nem az. Fogat kihúzzák, ideget megölik benne, de mi legyen a lábaddal? Vágják le? Mert olyankor azt kívánod. Diétáztam, persze, mellette 300 mg a nevezett gyógyszerből, de ennek ellenére 1-2 havonta kiújult. Itt jön, amit már írtam, dupla adaggal de most békében élek.

Biztosan kitaláljátok, honnan ez az idézet:

"Gerbich ezredes, aki mostanáig nyugodtan és jóindulatúan üldögélt az asztal mögött, egyszerre csak iszonyatos grimaszt vágott, mert lábának eleddig nyugalmas nagyujját a köszvényroham békés és szelíd bárányból dühöngő tigrissé, hatszáz voltos villanyárammá, kalapáccsal lassacskán szétvert testrésszé változtatta. Gerbich ezredes csak intett a kezével, s olyan hangon ordított fel, mintha lassú tűzön pirítanák:

- Mars ki az egész! Ide a revolveremet!"

:)))
süti beállítások módosítása