Knédli:
Hozzávalók:
-
5 db kifli
-
10 dkg vaj
-
1 l tej
-
2 db tojás
-
10 dkg rétesliszt
-
Só
Elkészítés:
A kiflit felkarikázom és 5 dkg vajon aranysárgára pirítom.
Amikor kissé kihűlt, ráöntöm a tejet és hagyom egy ideig ázni. Utána alaposan összeszutyakolom az egészet (én össze is turmixoltam egy kicsit), majd belekeverem a tojást és a lisztet.
Egy tiszta konyharuhát bekenek vajjal.
A tésztát ráöntöm a konyharuhára, nagyjából hurkaformára igazítom, és jó erősen összekötöm egy zsineggel a két végét. Ezután bő, sós, forrásban lévő vízbe lógatom egy fakanálra kötve, és 80 percig főzöm. Amikor megfőtt, hagyom valamennyire hűlni, majd óvatosan kiborítom a ruhából (kicsit biztosan bele lesz ragadva).
Egyben sült tarja:
Hozzávalók:
-
1 kg tarja egyben (csont nélkül)
-
5 dkg sertészsír
-
5 dkg füstölt kenyérszalonna
-
Só, bors
A húst megtűzdelem a szalonnával, sózom, borsozom. Egy inox serpenyőben a zsírt felhevítem, és először nagy lángon, gyorsan sütök egy kérget a hús minden oldalára. Ezután a serpenyőt beteszem az előmelegített sütőbe, és készre sütöm.
Pecsenyeszaft:
Hozzávalók:
-
1 db serpenyő, melyben kicsivel előtte húst sütöttünk
-
1 evőkanál liszt
-
1 evőkanál paradicsompüré
-
Kevés víz, esetleg húslé
Elkészítés:
A serpenyő alján maradt zsírra rászórom a lisztet, és megpirítom. Ezután felöntöm egy kis vízzel, belerakom a paradicsompürét, és jól kiforralom, közben kevergetem, és felkaparom az aljáról a sütés közben odaragadt „pörzsanyagokat” is. Amikor kész, átszűröm, az egyben sült hússal és knédlivel tálalom.